kourdistoportocali.comPeopleSoozie's FriendsΠως ο Τάκης τα βρόντηξε όλα και αφιερώθηκε στα ζώα

Takis Shelter non profit organisation

Πως ο Τάκης τα βρόντηξε όλα και αφιερώθηκε στα ζώα

Yuval Noah Harari>Τα έθνη, οι θρησκείες, οι εταιρείες, τα χρήματα και οι ιδεολογίες είναι όνειρα των νεκρών που έχουν θαφτεί εδώ και πολύ καιρό και έχουμε παγιδευτεί σε αυτά.

Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας, Yuval Noah Harari απεκάλυψε την κεντρική ιδέα του νέου βιβλίου του, η οποία είναι ότι τα έθνη, οι θρησκείες, οι εταιρείες, τα χρήματα και οι ιδεολογίες είναι όνειρα των νεκρών που έχουν θαφτεί εδώ και πολύ καιρό και έχουμε παγιδευτεί σε αυτά. Καταλήγει, “Αυτό είναι το βιβλίο.”

Προφανώς αυτό έχει συνειδητοποιήσει με το ένστικτό του  ο Τάκης (Προεστάκης), ένας άνθρωπος που επάξια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο άγιος» όλων των ζώων, αδέσποτων και μη. Ο Τάκης τα βρόντηξε όλα και έκανε σκοπό της ζωής του τη σωτηρία των αδέσποτων.

Τον Τάκη συνάντησε η Αγγέλα Φωτοπούλου για λογαριασμό του ΑΠΕ>

Ένα ζευγάρι νεαρών Γερμανών, η Hannah και ο Llewellyn ,ταξίδεψαν με ποδήλατα από το Πακιστάν στην Ιεράπετρα της Κρήτης για να υιοθετήσουν τον Αλέκο. Η υιοθεσία έγινε στα τέλη του Ιουνίου και ο Αλέκος, καθισμένος στο τρέιλερ του ποδηλάτου ,μαζί με τους νέους του γονείς, ύστερα από ένα ταξίδι δύο μηνών, έφτασε στο καινούργιο του σπίτι στη Γερμανία. Ο Αλέκος είναι ένα σκυλί που κάποιος ασυνείδητος το είχε δέσει σε μια ελιά και τον είχε παρατήσει στη μοίρα του. Τον υιοθέτησε ο Τάκης (Προεστάκης), ένας άνθρωπος που επάξια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο άγιος» όλων των ζώων, αδέσποτων και μη.

Ύστερα από 20 χρόνια δουλειάς ως dj αρχικά και ως ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ στην Ιεράπετρα, στη συνέχεια, ο Τάκης τα παράτησε όλα κι έκανε σκοπό της ζωής του τη σωτηρία των αδέσποτων δημιουργώντας γι’ αυτά ένα Καταφύγιο και ιδρύοντας το σωματείο «Στέγη Προστασίας Αδέσποτων Ζώων». Σήμερα, στο καταφύγιο ζουν 400 σκυλιά, 60 γάτες και 14 κατσίκια, ενώ άνθρωποι απ’ όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν στην Κρήτη μόνο και μόνο για να υιοθετήσουν ένα από τα ζώα που έσωσε.

Για τον Τάκη όλα ξεκίνησαν την ημέρα που πήγε στη χωματερή της Ιεράπετρας και είδε εκεί σκυλιά σε άθλια κατάσταση. Βοήθησε ένα σκυλάκι κι αυτό ήταν η αρχή. Το ένα έφερε τα άλλο και τα τελευταία επτά χρόνια ο Τάκης έσωσε περίπου 1200 σκυλιά. Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον Τάκη, που ξόδεψε ό,τι είχε και δεν είχε (180.000 ευρώ) και πούλησε το αυτοκίνητό του για να πάρει ένα κτήμα και να φτιάξει ένα καταφύγιο για τα πρώτα 70 αδέσποτα σκυλιά που πήρε υπό την προστασία του. Στην αρχή όλοι τον είπαν …τρελό και κανείς δεν του άπλωσε χέρι βοήθειας. Οι γονείς του τον πήγαν σε ψυχολόγο γιατί πίστευαν ότι δεν είναι καλά, ενώ ο κόσμος έλεγε «το καλύτερο παιδί ο Τάκης, αλλά τον “έφαγαν” τα σκυλιά».

Ο Τάκης ,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει: «Όταν ξεκίνησα πριν από επτά χρόνια δεν είχα σκεφτεί ότι κάνοντας ένα καταφύγιο για τα ζώα θα έχανα ό,τι είχα και δεν είχα. Τα έξοδα ήταν πολλά αλλά δεν μπορούσα να παρατήσω τα ζωάκια. Έφτασα σε σημείο να κοιμάμαι σε κατουρημένα στρώματα για να είμαι δίπλα στα σκυλιά και να μην τα παρατάω. Θυμάμαι ένα βράδυ που προσπαθούσα να συμπληρώσω δύο ευρώ για να πάρω ένα σουβλάκι και δεν μπορούσα. Ένιωσα σαν να πέφτω σ’ έναν γκρεμό . Την άλλη μέρα που ξύπνησα, σαν από θαύμα, ο λογαριασμός μου στο PayPal άρχισε να γεμίζει λεφτά από δωρεές. Μια δημοσιογράφος της Daily Mail στην Αγγλία, που παρακολουθούσε τη ζωή μου στο facebook, είχε γράψει για μένα. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο και άρχισαν να έρχονται δωρεές από διάφορες χώρες. Αυτοί που με έλεγαν τρελό τώρα λένε: “Πω πω, πώς τα κατάφερε!”».

Σήμερα, στο καταφύγιο, που εκτείνεται σε μια έκταση 33 στρεμμάτων, ζουν 400 σκυλιά (τα 30 με ειδικές ανάγκες), 60 γάτες και 14 κατσίκια. «Κι ένα φίδι να δω στο δρόμο να υποφέρει θα προσπαθήσω να το βοηθήσω. Κι ένα ποντίκι να βρω μέσα σε έναν κουβά νερό να πνίγεται θα το βγάλω έξω. Κοντά από το καταφύγιο περνούν βοσκοί με τα κοπάδια τους. Μια μέρα άκουσα ένα ζωάκι να κλαίει. Ήταν ένα μωρό κατσικάκι που είχε χαθεί. Το πήρα και το μεγάλωσα ταΐζοντάς το με το μπιμπερό. Μια μέρα είδα ένα βοσκό να πηγαίνει ένα κατσικάκι στον χασάπη. Τού έδωσα 50 ευρώ και το πήρα. Μετά βρήκα άλλα δύο αδέσποτα και με τον καιρό βρέθηκα με 14 κατσίκια. Έχω αφοσιωθεί στα ζώα. Επειδή δεν τα βγάζω πέρα μόνος μου έχω προσλάβει κανονικά τέσσερις ανθρώπους που ήταν άστεγοι και τώρα ζουν από τη Στέγη», συνεχίζει Τάκης.

Το ταξίδι του Αλέκου

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 380 σκυλιά από το καταφύγιο. Ένα από αυτά είναι ο Αλέκος, το ταξίδι του οποίου παρακολούθησαν χιλιάδες ακόλουθοι του Τάκη στη σελίδα «Takis Shelter non profit organisation» στο facebook .Ο Αλέκος δεν είναι ούτε το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι ούτε το τελευταίο από τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Τάκη και υιοθετούνται κυρίως από ξένους. Όπως λέει ο Τάκης, στη διάρκεια του καλοκαιριού καθημερινά επισκέπτονται το καταφύγιο, κατά μέσο όρο, 15 άτομα.

«Τον Αλέκο τον παράτησαν κάποιοι στο Κάτω Χωριό δεμένο με αλυσίδα κάτω από μια ελιά χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Πήγα με την αστυνομία και τον πήραμε. Τον υιοθέτησα και τον πήρα στο καταφύγιο. Ένα ζευγάρι Γερμανών, που με παρακολουθούσαν στο facebook, μου έστειλαν μήνυμα λέγοντας ότι βρίσκονται στο Πακιστάν, ότι ταξιδεύουν με ποδήλατα, ότι θέλουν να περάσουν να υιοθετήσουν ένα σκυλί και να τους συνοδεύσει με το ποδήλατο. Από μέσα μου είπα “τρελοί θα είναι, σιγά μην τους δώσω σκυλί”. Σκέφτηκα, όμως, ότι δεν χάνω κάτι αν τους δω από κοντά. Όταν ήρθαν εδώ και τους είδα διαπίστωσα ότι ήταν συνεσταλμένα παιδιά. Μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη, από τον τρόπο που έψαχναν τα σκυλιά, από τη συμπεριφορά τους στα ζώα, από αυτά που έλεγαν και τον τρόπο που μιλούσαν. Είδα πώς θα ταξίδευε το σκυλί μέσα στο τρέιλερ και τους έδωσα τον Αλέκο που είχαν επιλέξει», αφηγείται ο Τάκης.

Ο Τάκης υπογραμμίζει ότι τα σκυλιά είναι η οικογένειά του και όταν τα δίνει για υιοθεσία θέλει να γνωρίσει από κοντά αυτούς που θα τα πάρουν και αφού γίνουν οι διαδικασίες να υπογραφεί η πράξη υιοθεσίας. «Έχουν έρθει μέχρι τώρα γύρω απ’ όλη την Ευρώπη να υιοθετήσουν ζωάκια. Από τα 380 τα 375 τα υιοθέτησαν ξένοι. Στην Ελλάδα υιοθέτησαν μόνο πέντε και τα τέσσερα τα επέστρεψαν για ασήμαντους λόγους. Οι ξένοι έχουν άλλη παιδεία», λέει.

Σημειώνει, δε, ότι η λύση για τα αδέσποτα είναι οι στειρώσεις, η τιμωρία αυτών που τα κακοποιούν και η παιδεία. Ο ίδιος σε συνεργασία με τον δήμο έχει στειρώσει 500 σκυλιά μέχρι σήμερα στην Ιεράπετρα.

Αγγέλα Φωτοπούλου

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Kύπριος Επισμηνίας χειριστής ελικοπτέρων πέταξε ξαφνικά στην αιωνιότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ζωντανός εάν υπηρετούσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί