kourdistoportocali.comPeopleSoozie's FriendsΝemo A534> Eπειδή έρχεται η στιγμή που πρέπει να πολεμήσεις για σένα και τους άλλους

Βράδι 4ης Δεκεμβρίου 1966

Νemo A534> Eπειδή έρχεται η στιγμή που πρέπει να πολεμήσεις για σένα και τους άλλους

Ενας τετράποδος ήρωας κατά των Βιετκόνγκ

Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 1966 ο Bob Throneburg και ο σκύλος Νέμο Α534, ένα Γερμανικός Ποιμενικός, ξεκίνησαν την περιπολία τους στην αεροπορική βάση Tan Son Nhut, στην Σαϊγκόν. Είχε προηγηθεί επίθεση των Βιετκόνγκ στη βάση και κάποιοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην περίμετρο της, οργανωμένοι σε μικρές ομάδες.

Aπό τον Βαγγέλη Χωραφά

Ο Νέμο εντόπισε σε δύο περιπτώσεις τους Βιετκόνγκ. Στην δεύτερη, ο χειριστής του τον διέταξε να επιτεθεί. Ο Throneburg τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο. Ο Νέμο επιτέθηκε στην ομάδα των Βιετκόνγκ και δέχτηκε και αυτός πυρά. Μία σφαίρα διαπέρασε το μάτι και βγήκε από το στόμα του. Αλλά συνέχισε την επίθεση, δίνοντας στον χειριστή του τον χρόνο να καλέσει ενισχύσεις, ενώ η ομάδα των Βιετκόνγκ αποσύρθηκε.
Όταν ο Throneburg κατέρρευσε, ο Νέμο ανέβηκε και ξάπλωσε στην πλάτη του για να τον προστατεύσει, δεν επέτρεπε σε κανέναν να τον πλησιάσει. Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις χρειάστηκε να καλέσουν κτηνίατρο και έναν άλλον χειριστή για να τον απομακρύνουν από το σώμα του Throneburg.
Ο Νέμο ήταν σε άσχημη κατάσταση. Χρειάστηκε να του γίνει τραχειοτομή, πολλαπλά ράμματα, αλλά στο τέλος έχασε το μάτι του. Όμως η απώλεια του ματιού του δεν μείωσε τις ικανότητες του, απλά έκανε τις άλλες αισθήσεις του, την ακοή και την όσφρηση, ακόμα πιο ευαίσθητες. O Throneburg νοσηλεύτηκε 7 μήνες σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας για να αναρρώσει.
Ο Νέμο, αφού ανάρρωσε, εξακολούθησε για λίγο ακόμα να υπηρετεί στην αεροπορική βάση, ενώ στον Throneburg απονεμήθηκαν τρία μετάλλια. Δεν ξανασυναντήθηκαν.
Ο Νέμο επέστρεψε στις ΗΠΑ. Πέθανε το 1972 στην αεροπορική βάση Lackland στο Σαν Αντόνιο. Εκεί υπάρχει και το μνημείο του.
Ο Bob Throneburg εξέφρασε αργότερα τα συναισθήματα του σε μια επιτύμβια στήλη για τους πολεμικούς σκύλους.
Brave beyond words.
Ferocious without self-regard.
Bonds never broken.
Loyal till death.
Defender of the night.
He was a war dog.
Stay back, handler down!

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

-Act greedy when others are fearful
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Πρωθυπουργικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Aποστολή στο Tel Aviv> Bόλτα στη γειτονιά του Roman Abramovich και της Gal Gabot
Ανάλυση CNN Business> Περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί από τη Wall Street φέτος