kourdistoportocali.comPeopleIhomexVeev> Μία ισραηλινή tech unicorn έχει επανεφεύρει το τρόπο που χτίζονται τα σπίτια

Ανέπτυξε μια προσέγγιση με πάνελ για την παραγωγή τοίχων με πλήρη επένδυση

Veev> Μία ισραηλινή tech unicorn έχει επανεφεύρει το τρόπο που χτίζονται τα σπίτια

Με νέα επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων επιχειρεί την επανάσταση στα προκατασκευασμένα σπίτια

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να αγοράσετε ένα νέο σπίτι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας, έτοιμο να ζήσετε μέσα στο ένα τέταρτο του χρόνου που χρειάζεται κανονικά για να χτιστεί ένα νέο σπίτι, ενώ αφήνετε μόλις το μισό αποτύπωμα άνθρακα από άλλες κατασκευές;

H ισραηλινή εταιρία Veev μια εταιρεία που ιδρύθηκε και ηγείται από το Ισραήλ στο San Mateo της Καλιφόρνια υπόσχεται να κάνει ακριβώς αυτό, ανακατασκευάζοντας τις προκατασκευασμένες κατασκευές πιο γρήγορα, πιο πράσινα και πιο αποτελεσματικά από πολλούς άλλους τύπους μεθόδων δόμησης.

Ένας από τους tech unicorn που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας των κατασκευών, ο Veev ξεκίνησε το 2008 ως ένας ακόμη διαχειριστής ακινήτων. Περιστράφηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλάζοντας το όνομά του από το Dragonfly Group στην πορεία. Σήμερα, κατασκευάζει μια σειρά από έργα υψηλού επιπέδου στη βόρεια Καλιφόρνια, επιδιώκοντας να αρχίσει να κλιμακώνεται σε μεγαλύτερα έργα στο νότιο τμήμα του Golden State καθώς και στο Τέξας. Η εταιρεία πραγματοποίησε επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και να ενισχύσει την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης των 100 ατόμων στο Tel Aviv.

Ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κατοικιών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, πολλές άλλες πτυχές της διαδικασίας κατασκευής έχουν παραμείνει ίδιες για εκατοντάδες χρόνια. Η βαθιά κατακερματισμένη διαδικασία περιλαμβάνει την προσέλκυση τουλάχιστον δώδεκα υπεργολάβων και περίπου 200 εργαζομένων σε μια τυπική δουλειά, για να ασχοληθεί ο καθένας με μια διαφορετική πτυχή του σπιτιού, από την εκσκαφή έως την ξυλουργική, από τον φωτισμό μέχρι τον εξωραϊσμό. Κάθε εμπόριο έχει τα δικά του οικοδομικά υλικά και χρονοδιαγράμματα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο καθένας ενδιαφέρεται να παραδώσει κορυφαία εργασία για το κομμάτι του παζλ του, αλλά δεν εξετάζει το έργο στο σύνολό του.

Οι ιδρυτές της Veev πέρασαν χρόνια αναζητώντας καινοτομίες στην αγορά και επανεξετάζοντας τη διαδικασία κατασκευής ενός σπιτιού.

Τα προκατασκευασμένα αρθρωτά σπίτια αποτελούν μέρος του αμερικανικού τοπίου για σχεδόν έναν αιώνα και παγκοσμίως.

Η αγορά προκατασκευασμένων κατοικιών εκτιμάται επί του παρόντος ότι αξίζει περίπου 153,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, με την υψηλότερη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αυξάνεται κατά 2% ετησίως και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με 934 εταιρείες να εργάζονται στον κλάδο.

Ένα σπίτι στο Palo Alto της Καλιφόρνια κατασκευασμένο με προκατασκευασμένα υλικά που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας κατασκευών Veev. (Ευγένεια)

Αλλά τα προκατασκευασμένα σπίτια υφίστανται επίσης το στίγμα ότι είναι φθηνά κατασκευασμένα, στιβαρά και κατώτερα από τα σπίτια που κατασκευάζονται επί τόπου. Η Veev ανέτρεψε αυτή την ιδέα: η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενσωματώνοντας κάθετα τη διαδικασία κατασκευής σπιτιού και κατασκευάζοντας μεγάλο μέρος της στο εργοστάσιο, μπορεί να προσφέρει ένα σπίτι υψηλής ποιότητας, οικονομικά αποδοτικό και βιώσιμο πιο γρήγορα από τον ανταγωνισμό.

Η Veev το κάνει αυτό προκατασκευάζοντας τους τοίχους των σπιτιών στο εργοστάσιό της, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών και καλωδιώσεων, και δημιουργώντας υφή στα τελειώματα των τοίχων. Τα πάνελ, τα οποία προσαρμόζονται εύκολα, μεταφέρονται στη συνέχεια στο εργοτάξιο, όπου κουμπώνουν μεταξύ τους σαν Lego blocks.

Το Veev σχηματίζει τους τοίχους του από σκελετό από χάλυβα αλουμινίου μαζί με μια επιφάνεια υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή νοσοκομειακών χειρουργικών θαλάμων.

Τα πάνελ που προκύπτουν είναι πιο ανθεκτικά από τους παραδοσιακούς τοίχους, λέει η εταιρεία, και μπορούν να γίνουν υφή και να εκτυπωθούν σε οποιοδήποτε φινίρισμα, που μπορεί να αντικαταστήσει το γρανίτη, την επένδυση ξύλου, την τερακότα ή τα πλακάκια μπάνιου. Διαφημίζεται ως χωρίς συντήρηση, πλήρως ανθεκτικό στη μούχλα και τις μυρωδιές, δεν χρειάζεται βαφή και έχει ενσωματωμένη ηχομόνωση.

Η Veev λέει ότι η μέθοδός της μειώνει το κόστος κατασκευής, τα απόβλητα και τους κινδύνους που σχετίζονται με έργα που χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν (γεγονός που αυξάνει επίσης το κόστος). Λαμβάνοντας αρχιτεκτονικά σχέδια, η εταιρεία κατασκευάζει ένα ψηφιακό δίδυμο, μοντελοποιώντας σπίτια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό πριν μετακινηθεί ένα κομμάτι γης.

Η επιθεώρηση του χώρου μειώνεται στο ελάχιστο, καθώς τα δομικά στοιχεία επιθεωρούνται και υπογράφονται πριν από τη συναρμολόγηση.

Η διευθύντρια εσόδων και συνιδρύτρια του Veev, Dafna Akiva, δήλωσε στους Times of Israel ότι αυτές οι αλλαγές τους επέτρεψαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα κατά 47% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κατασκευές και να δημιουργήσουν σπίτια που μπορούν να ζουν πιο βιώσιμα χρησιμοποιώντας κυκλώματα χαμηλότερης τάσης και πιο έξυπνο κλιματισμό.
Η Veev ανοίγει το βηματισμό της ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν συγκλονιστεί από έλλειψη κατοικιών, με τους κατασκευαστές να αγωνίζονται να συμβαδίσουν καθώς αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τα έργα της εταιρείας, τα οποία πρέπει να βρίσκονται κοντά σε ένα εργοστάσιο τοίχου για να είναι οικονομικά αποδοτικά, έχουν όλα βασιστεί στην περιοχή του San Francisco Bay, μια από τις σκληρότερα πληγείσες από την έλλειψη.

Χτίζοντας γρήγορα, η Veev και άλλες εταιρείες που κάνουν προκατασκευές έχουν τοποθετηθεί ως πιθανή λύση για την κρίση.

Το 2020, η Veev ανέλαβε σύμβαση για την κατασκευή 78 κατοικιών έκτακτης ανάγκης — η καθεμία με ένα υπνοδωμάτιο και πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο — στο San Jose, California για άτομα στην πόλη που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης. Οι υποστηρικτές του έργου, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Gavin Newsom, υποστήριξαν την ταχύτητα του έργου και το χαμηλό κόστος των μονάδων: η πόλη είπε ότι το καθένα κοστίζει 85.000 δολάρια, από τα 700.000 δολάρια που κοστίζει κανονικά ένα διαμέρισμα που απαιτεί χρόνια για να χτιστεί.
«Το San Jose δείχνει πώς μπορούμε να χτίσουμε κατοικίες σε τέσσερις μήνες – όπου χρειάζονταν προηγουμένως τέσσερα χρόνια – στο ένα όγδοο του τυπικού κόστους ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει ένα εθνικό μοντέλο για τη διάσωση ζωών και την ανοικοδόμηση κοινοτήτων», δήλωσε ο δήμαρχος Sam Liccardo.

Τα περισσότερα από τα έργα της Veev, ωστόσο, δεν αφορούν δημόσιες κατοικίες, αλλά κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάζονται σε συνεργασία με ιδιώτες κατασκευαστές.

Σε μια συνέντευξη με τη Haaretz στα τέλη του 2020, οι ιδρυτές της Veev αναγνώρισαν ότι το κόστος για την προσέγγισή τους στην κατασκευή ήταν περίπου 20% υψηλότερο από ένα πολυτελές κτίριο στο Ισραήλ, ενώ η λιανική τους τιμή μπορεί να είναι σχεδόν διπλάσια.

Αυτές οι τιμές ενδέχεται να μειωθούν καθώς η Veev προσπαθεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερα έργα που περιλαμβάνουν χιλιάδες μονάδες σε λιγότερο ακριβές αγορές, ιδιαίτερα στη νότια Καλιφόρνια και στο Τέξας. Η είσοδος σε αυτές τις αγορές θα σημαίνει πρώτα την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής σε κοντινό σημείο, το οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και θα μπορούσε να μειώσει το κόστος.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Veev, Ami Avrahami, όταν ρωτήθηκε για την κατεύθυνση της εταιρείας πριν από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει μείνει μακριά τόσο από εμπορικά ακίνητα όσο και από πολυώροφα κατασκευές, πιστεύοντας ότι το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης της αγοράς για την ικανότητά της να συνδυάζουν τις ηλεκτρονικές γραμμές παραγωγής με την εξατομίκευση βρίσκεται στον οικιστικό χώρο.

Επίσης, δεν σχεδιάζει να εισέλθει στην ισραηλινή αγορά, όπου οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την ανοδική τους άνοδο και το κόστος κατασκευής αυξάνεται επίσης.

Η Veev απέχει πολύ από το να είναι η μόνη εταιρεία που καινοτομεί μεθόδους κατασκευής σπιτιών. Το Factory_OS με έδρα την Καλιφόρνια χρησιμοποιεί ορισμένες παρόμοιες τεχνολογίες, αν και με έμφαση στην εξοικονόμηση κόστους. Μια αυστραλιανή εταιρεία επιτρέπει στους αγοραστές σπιτιού να σχεδιάσουν και να παραγγείλουν ένα προκατασκευασμένο σπίτι στο διαδίκτυο, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται σε αυτούς. Τουλάχιστον δύο αμερικανικές εταιρείες διαφημίζουν τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια. Άλλοι βγαίνουν με νέες τεχνολογίες που μεταμορφώνουν άλλες πτυχές της κατασκευής κατοικιών.

Και φυσικά, υπάρχει η παραδοσιακή βιομηχανία οικοδόμησης.

Ο ανταγωνισμός προέρχεται τόσο από παραδοσιακούς κατασκευαστές όσο και από άλλους καινοτόμους, κατά μήκος της αλυσίδας ανάπτυξης και κατασκευής, σύμφωνα με την Akiva. «Αλλά είμαστε αυτοί που μειώνουμε ό,τι είναι απρόβλεπτο και δημιουργούμε σπίτια που δεν γερνούν», ισχυρίστηκε. “

Η Veev έχει επανεφεύρει τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα σπίτια και τα κάνει καλύτερο μέρος για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά.”

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
[EVENT 201] ΝEW YORK, OCTOBER 18, 2019> Oι διαβολικές συμπτώσεις μίας Άσκησης Πανδημίας με τη Πραγματική Πανδημία!
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID