kourdistoportocali.comPeopleIhomexΘεόδωρος Φιλιππίδης-Ναύπλιο> Κατασκευάζοντας κατοικίες αντάξιες του μύθου της πόλης

Εικόνες

Θεόδωρος Φιλιππίδης-Ναύπλιο> Κατασκευάζοντας κατοικίες αντάξιες του μύθου της πόλης

Μόνο με δέος και σεβασμό στο ρόλο του Ναυπλίου στην Ιστορία μπορείς να γίνεις ένα με αυτή τη πόλη

Μόνο με δέος και σεβασμό στο ρόλο του Ναυπλίου στην Ιστορία μπορείς να γίνεις ένα με αυτή τη πόλη.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Όσοι προσεγγίζουν διαφορετικά και επιδερμικά τη πόλη, σαν ευκαιριακοί τουρίστες του σαββατοκύριακου μένουν να διηγούνται ιστορίες από τις ταβέρνες και τα εδέσματα που κατανάλωσαν.
Δεν είναι αυτό το Ναύπλιο. Και αυτός είναι ο λάθος τρόπος αντοχής στο χρόνο.
Ο σωστός είναι κατ΄αρχήν η γνώση της ιστορίας.
Το 1823 ορίζεται ως η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης.
Το 1827, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, γίνεται έδρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Καποδίστρια,  και πρωτεύουσα της Ελλάδος. Στο Ναύπλιο αποβιβάστηκε το 1834 κι ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, ο Όθωνας, που το διατήρησε για πρωτεύουσα μέχρι το 1834, οπότε και πρωτεύουσα του Κράτους έγινε η Αθήνα.
Η πόλη δεν είχε μόνο ένδοξες μέρες αλλά και κάποιες «μαύρες» στιγμές όπως είναι οι δίκες του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα καθώς κι η φυλάκιση του γέρου του Μοριά στο Παλαμήδι το 1834.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Όλα αυτά είναι Ελλάδα.
Μετά το 1862 μπορεί να ξεκίνησε μια περίοδο παρακμής για την πόλη του Ναυπλίου αλλά η ιστορία της περιοχής που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, των εκκλησιών, των διαφόρων κτισμάτων που έχουν διασωθεί, αλλά κυρίως στα κάστρα, καθώς και η μοναδική της θέση έχουν κάνει το Ναύπλιο μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα κτίρια που κάθε άλλο παρά άψυχα είναι. Τα κτίρια είναι ιστορία, αισθητική, κουλτούρα, πολιτισμός. Έχουν καταλυτικό ρόλο στην αντοχή στο χρόνο ενός τόπου. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι παραδίδονται στη καθημερινότητα είναι τα κτίρια και περιβάλλον εκείνα που σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις. Μια πρωινή βόλτα στη παραλία του Ναυπλίου είναι θεραπευτική για το μυαλό, το σώμα και τη ψυχή.
Είναι η πόλη και η Ιστορία της λοιπόν που αποτελεί έμπνευση για τους νέους κατασκευαστές, μηχανικούς και αρχιτέκτονες του Ναυπλίου.
Ο Θεόδωρος Φιλιππίδης είναι ένας από εκείνους που δεν πιάστηκε για πολύ στα δίχτυα της Αθήνας. Έφυγε νωρίς για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ναύπλιο αποφασισμένος να “επιστρέψει” στο τόπο του κάτι από όλα αυτά που του έχει δώσει στη διάρκεια της ενηλικίωσης. Κυρίως αξίες και αρχές που γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες. 
Ο Θεόδωρος Φιλιππίδης λοιπόν κατασκευάζει σπίτια εφάμιλλα της Ιστορίας και της αισθητικής του Ναυπλίου. Μαζί με τους συνεργάτες του γραφείου του έχουν αποφασίσει να βάλουν το λιθαράκι τους στην αρχιτεκτονική της πόλης κατασκευάζοντας κατοικίες για ανθρώπους.
-Θέλουμε το σπίτι να κρατάει τον άνθρωπο, να περνάει ευχάριστα το χρόνο εντός του. Να μην τον διώχνει…
Ένα από τα νέα έργα που ετοιμάζει με την ομάδα του είναι μία νέα κατοικία την οποία θα αποτελούν δύο τριώροφες οικοδομές με θέα το στρατόπεδο της πόλης.
Από τις εικόνες που ακολουθούν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι κυριαρχεί ο σεβασμός στη παράδοση του Ναυπλίου ενώ την ίδια στιγμή καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης διαμονής.
Εδώ θα κατασκευαστούν διαμπερή διαμερίσματα με πρόσοψη στον δρόμο, με προσανατολισμό ανατολή- δύση. Θερμοπρόσοψη εξωτερικά, αλουμίνια θερμοδιακοπής με ενεργειακά τζάμια και αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση και κλιματιστικά ή αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας και Fan coil.
Θα τοποθετηθεί ηλιακός σε κάθε διαμέρισμα ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ.
>
Θεόδωρος Φιλιππίδης
Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
Τηλ. 2752097927
Μεθάνων 26 – Νάυπλιο – 21100
  

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο Κυριάκος δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ. Ίσως κάτι παραπάνω…
Η μετάλλαξη Οmicron της COVID-19 και η προσπάθεια του George Soros να διασώσει τη τιμή του Δυτικού Κόσμου
-Αγαπητέ Αλέξη, μήπως γνωρίζεις κάτι παραπάνω για όλα αυτά;
Κι ενώ ο δημαγωγός Τσίπρας ζητεί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ μπλοκάρει τους αντίστοιχους του Biden και ένας ακόμη αθλητής καταρρέει [LIVE]
Παιγνίδι με τη φωτιά και ανασφάλεια στους επενδυτές των Χρηματιστηρίων προκαλούν πλέον οι ανακολουθίες των επικεφαλής των εταιριών που παράγουν τα εμβόλια κατά της COVID-19
ΒΟΜΒΑ από το επιστημονικό TΗΕ LANCET> Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο τον ιό και ασθενούν πιο βαριά από τους ανεμβολίαστους!
ΑΠΕ-ΜΠΕ> Όσοι είστε κάτω από 65 ετών και περάσατε βαριά COVID-19 θα πεθάνετε μέσα στους επόμενους 12 μήνες!
THE TIMES OF ISRAEL> Η παρουσιάστρια του Fox Nation, Lara Logan, συνέκρινε τον Anthony Fauci με τον Ναζί γιατρό Josef Mengele
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
Δικαστική απόφαση-κόλαφος για τον Aμερικανό Πρόεδρο ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Ξαφνικά ο Ιndependent και το Νewsweek δίνουν βήμα σε μία δυστοπική θεωρία συνωμοσίας για τον Covid-19 και έναν νέο ιό που ετοιμάζεται!
Νέο ΣΟΚ> Θετικός στο κορονοϊό παρότι εμβολιασμένος ο Aμερικανός θρύλος του NBA LeBron James