kourdistoportocali.comPeopleIhomexΘεόδωρος Φιλιππίδης-Ναύπλιο> Κατασκευάζοντας κατοικίες αντάξιες του μύθου της πόλης

Εικόνες

Θεόδωρος Φιλιππίδης-Ναύπλιο> Κατασκευάζοντας κατοικίες αντάξιες του μύθου της πόλης

Μόνο με δέος και σεβασμό στο ρόλο του Ναυπλίου στην Ιστορία μπορείς να γίνεις ένα με αυτή τη πόλη

Μόνο με δέος και σεβασμό στο ρόλο του Ναυπλίου στην Ιστορία μπορείς να γίνεις ένα με αυτή τη πόλη.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Όσοι προσεγγίζουν διαφορετικά και επιδερμικά τη πόλη, σαν ευκαιριακοί τουρίστες του σαββατοκύριακου μένουν να διηγούνται ιστορίες από τις ταβέρνες και τα εδέσματα που κατανάλωσαν.
Δεν είναι αυτό το Ναύπλιο. Και αυτός είναι ο λάθος τρόπος αντοχής στο χρόνο.
Ο σωστός είναι κατ΄αρχήν η γνώση της ιστορίας.
Το 1823 ορίζεται ως η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης.
Το 1827, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, γίνεται έδρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Καποδίστρια,  και πρωτεύουσα της Ελλάδος. Στο Ναύπλιο αποβιβάστηκε το 1834 κι ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, ο Όθωνας, που το διατήρησε για πρωτεύουσα μέχρι το 1834, οπότε και πρωτεύουσα του Κράτους έγινε η Αθήνα.
Η πόλη δεν είχε μόνο ένδοξες μέρες αλλά και κάποιες «μαύρες» στιγμές όπως είναι οι δίκες του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα καθώς κι η φυλάκιση του γέρου του Μοριά στο Παλαμήδι το 1834.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Όλα αυτά είναι Ελλάδα.
Μετά το 1862 μπορεί να ξεκίνησε μια περίοδο παρακμής για την πόλη του Ναυπλίου αλλά η ιστορία της περιοχής που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, των εκκλησιών, των διαφόρων κτισμάτων που έχουν διασωθεί, αλλά κυρίως στα κάστρα, καθώς και η μοναδική της θέση έχουν κάνει το Ναύπλιο μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα κτίρια που κάθε άλλο παρά άψυχα είναι. Τα κτίρια είναι ιστορία, αισθητική, κουλτούρα, πολιτισμός. Έχουν καταλυτικό ρόλο στην αντοχή στο χρόνο ενός τόπου. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι παραδίδονται στη καθημερινότητα είναι τα κτίρια και περιβάλλον εκείνα που σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις. Μια πρωινή βόλτα στη παραλία του Ναυπλίου είναι θεραπευτική για το μυαλό, το σώμα και τη ψυχή.
Είναι η πόλη και η Ιστορία της λοιπόν που αποτελεί έμπνευση για τους νέους κατασκευαστές, μηχανικούς και αρχιτέκτονες του Ναυπλίου.
Ο Θεόδωρος Φιλιππίδης είναι ένας από εκείνους που δεν πιάστηκε για πολύ στα δίχτυα της Αθήνας. Έφυγε νωρίς για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ναύπλιο αποφασισμένος να “επιστρέψει” στο τόπο του κάτι από όλα αυτά που του έχει δώσει στη διάρκεια της ενηλικίωσης. Κυρίως αξίες και αρχές που γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες. 
Ο Θεόδωρος Φιλιππίδης λοιπόν κατασκευάζει σπίτια εφάμιλλα της Ιστορίας και της αισθητικής του Ναυπλίου. Μαζί με τους συνεργάτες του γραφείου του έχουν αποφασίσει να βάλουν το λιθαράκι τους στην αρχιτεκτονική της πόλης κατασκευάζοντας κατοικίες για ανθρώπους.
-Θέλουμε το σπίτι να κρατάει τον άνθρωπο, να περνάει ευχάριστα το χρόνο εντός του. Να μην τον διώχνει…
Ένα από τα νέα έργα που ετοιμάζει με την ομάδα του είναι μία νέα κατοικία την οποία θα αποτελούν δύο τριώροφες οικοδομές με θέα το στρατόπεδο της πόλης.
Από τις εικόνες που ακολουθούν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι κυριαρχεί ο σεβασμός στη παράδοση του Ναυπλίου ενώ την ίδια στιγμή καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης διαμονής.
Εδώ θα κατασκευαστούν διαμπερή διαμερίσματα με πρόσοψη στον δρόμο, με προσανατολισμό ανατολή- δύση. Θερμοπρόσοψη εξωτερικά, αλουμίνια θερμοδιακοπής με ενεργειακά τζάμια και αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση και κλιματιστικά ή αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας και Fan coil.
Θα τοποθετηθεί ηλιακός σε κάθε διαμέρισμα ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ.
>
Θεόδωρος Φιλιππίδης
Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
Τηλ. 2752097927
Μεθάνων 26 – Νάυπλιο – 21100
  

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
-Act greedy when others are fearful
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Ο “ψυχρός” πόλεμος της Κωνσταντινούπολης> Γιατί τρέμει την Πόλη ο Ερντογάν
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Στις Tech Companies, η εξέγερση ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο γίνεται σοβαρή
ΒΟΜΒΑ του επιστημονικού TΗΕ LANCET στα θεμέλια της Ε.Ε. με μελέτη-σοκ που χαρακτηρίζει τη COVID-19, ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΩΝ
O Chippy, το robot της Miso Robotics μαγειρεύει ήδη chips τορτίγιας για την αλυσίδα εστιατορίων Chipotle
Ανάλυση CNN Business> Περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί από τη Wall Street φέτος