kourdistoportocali.comPeopleIhomexΣτους ουρανοξύστες του Tel Aviv όπου ο ουρανός είναι το όριο. Oι αρχιτέκτονες, η έμπνευση, ο πλούτος

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Στους ουρανοξύστες του Tel Aviv όπου ο ουρανός είναι το όριο. Oι αρχιτέκτονες, η έμπνευση, ο πλούτος

-Στην αρχιτεκτονική, γνωρίζουμε αν το κτίριο ήταν επιτυχές από την οπτική γωνία πολλών ετών που θα ακολουθήσουν

Τα κτίρια και οι δρόμοι είναι συνυφασμένοι με τις ζωές των ανθρώπων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Με τις ζωές εντός των κτιρίων και έξω από αυτά. Οι κάτοικοι του Tel Aviv παρότι πολλοί από τους ίδιους κατοικούν σε ενοικιασμένα διαμερίσματα κατανοούν γιατί η πόλη τους είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου όσο αφορά την αγορά και την ενοικίαση ακινήτων.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το Tel Aviv επίσης και ιδιαίτερα το Tel Aviv του μέλλοντος αναδεικνύεται και σε κορυφαία πρόκληση για τους αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν τα κτίρια. Κι αυτό γιατί είναι οι δημιουργοί που αφήνουν το σημάδι τους σε μια πόλη ακόμη και για αιώνες. Το Ισραήλ είναι ένα νέο κράτος. Ιδρύθηκε από τον Ben Gurion μόλις στις 14 Μαΐου 1948.

Επειδή βρίσκεται σε στάδιο πρώιμης νεότητας η αρχιτεκτονική σφραγίδα η οποία καλείται να συνδυάσει τα έντονα στοιχεία bauhaus με τους ουρανοξύστες ακόμη και 80 ορόφων θα σημαδέψει την όψη των πόλεων και τις ζωές των ανθρώπων του μέλλοντος.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο δήμος του Tel Aviv αποφάσισε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ότι θα χτιστούν ψηλά κτίρια στη δυτική πλευρά της πιο διάσημης οδού της πόλης, της λεωφόρου Rothschild. Εδώ όπου διατηρεί τις κατοικίες

Αυτό που ξεκίνησε με τα κτίρια γραφείων και τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ως εναλλακτική λύση στο παλιό συγκρότημα Χρηματιστηρίου, μετατράπηκε με την πάροδο του χρόνου σε μια περιοχή πολυτελών πύργων κατοικιών, οι περισσότεροι από τους οποίους χωρίστηκαν από τη λεωφόρο – όπως οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες στους αριθμούς 1 και 30 της  Rothschild street.

 

H πύργος και η είσοδός του στο αριθμό 30 της λεωφόρου Rothschild

 

Ο Πύργος και η είσοδός του στον αριθμό 1 της λεωφόρου Rothschild

>

Πάμε όμως να δούμε τώρα το σχετικά πιο πρόσφατο έργο, τον Rothschild Tower -ολοκληρώθηκε το 2017-, στη γωνία των οδών Rothschild και Allenby και ο οποίος σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Pritzker Αμερικανο-Εβραίο αρχιτέκτονα Richard Meier.

Το κτίριο, όπως και οι άλλοι πύργοι της λεωφόρου, είναι εκπληκτικό. Η αισθητικά ευχάριστη ιδιωτική του πισίνα, που βρίσκεται στην οροφή της αγοράς Rothschild +Allenby – πάνω από το χάος της λεωφόρου Allenby που κάποτε ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος του Tel Aviv αλλά ακόμη και σήμερα είναι ο πλέον πολυσύχναστος και υπό σχεδόν ριζική ανακατασκευή όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Προς τιμή του πύργου, η αρχιτεκτονική του είναι πιο συνεκτική από αυτή άλλων στο δρόμο. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους περισσότερους πύργους, των οποίων οι πρωταρχικές προσόψεις βλέπουν στη θάλασσα και προβάλλουν την αποξένωση από την ίδια την πόλη, οι αρχιτέκτονες αντιμετώπισαν σωστά και τις τέσσερις προσόψεις, ενώ το ισόγειο σχετίζεται ουσιαστικά με τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται-παρατηρεί η Naama Riba στο σχετικό αφιέρωμα της Haaretz.

Μαζί με τους Richard Meier & Partners, οι Ισραηλινοί αρχιτέκτονες Moti Kassif και Buki Zuker συμμετείχαν στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού. Ο σχεδιαστής του πύργου στην εταιρεία του Meier ήταν ο Ισραηλινός αρχιτέκτονας Gil Even-Tsur, ο οποίος εργάστηκε με τον Meier για εννέα χρόνια υπό τον υπεύθυνο σχεδιασμού Reynolds Logan.

«Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς, το 2006 αποφάσισα να φύγω από την εταιρεία», λέει ο Even-Tsur. «Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Richard τηλεφώνησε και είπε ότι άρχιζε να σχεδιάζει ένα κτίριο στο Tel Aviv και ότι έπρεπε να επιστρέψω. Δεν το σκέφτηκα δύο φορές, επέστρεψα για άλλα τέσσερα χρόνια για να δουλέψω στον Rothschild Tower».

Ο Even Tsur (photo), εργάστηκε για τον σχεδιασμό της ιδέας του πύργου μέχρι το 2010.

Ο Meier έχει ξεκάθαρη στιλιστική σφραγίδα, όπως οι εταιρείες του Frank Gehry, του Daniel Libeskind και της αείμνηστης Zaha Hadid. Τα κτίριά του είναι πάντα λευκά και μινιμαλιστικά, με ευθείες γραμμές. Ο Even-Tsur λέει ότι, παρά αυτή τη σφραγίδα, ο πύργος προσαρμόστηκε ειδικά στο Tel Aviv και τη θέση του στη γωνία των Rothschild και Allenby. Για παράδειγμα, οι περσίδες που έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο είναι εμπνευσμένες από τις σόλες που τοποθετήθηκαν στα πρώτα κτίρια του Tel Aviv.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που, παρά το τεράστιο ύψος του, θα μεταφέρει μια αίσθηση ελαφρότητας και ελευθερίας, μαζί με προστασία από το δυνατό φως στο Ισραήλ. Το κτίριο ανοίγει σαν λουλούδι από τον τσιμεντένιο πυρήνα στον οποίο βρίσκονται τα δωμάτια (θα δείτε στη συνέχεια γιατί), οι εξωτερικοί τοίχοι είναι γυάλινοι και αναπνέουν προς τον αέρα και το τοπίο μέσω του δικτύου σκίασης».

Ο Even-Tsur λέει ότι ο Meier του έδωσε ελευθερία στον σχεδιασμό και αφηγείται πώς, μια φορά,  τον πλησίασε κατά τη διάρκεια της εργασίας και τον ρώτησε για τους ασυνήθιστους τοίχους από σκυρόδεμα που σχεδιάζονταν για το κέντρο της κατασκευής. Ο Meier, ο οποίος είναι Εβραίος, δεν ήταν εξοικειωμένος με αυτό το τυπικό χαρακτηριστικό της ισραηλινής αρχιτεκτονικής: δωμάτια με τοίχους και οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία χρησιμεύουν ως καταφύγια για βόμβες στο σπίτι. Kι αυτό γιατί ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Newark του New Jersey. Τα κεντρικά γραφεία των Meier Partners βρίσκονται στην 475 Tenth Avenue
Sixth Floor_New York, NY 10018.

Ο Even-Tsur εξήγησε ότι τα δωμάτια (mamadim στα εβραϊκά) τοποθετήθηκαν στο κέντρο του πύργου προκειμένου να απελευθερωθεί η πρόσοψη από σφραγισμένους τοίχους από σκυρόδεμα. Επίσης δεν υπάρχουν κολώνες στην πρόσοψη – τοποθετήθηκαν μέσα στα διαμερίσματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στα μικρά διαμερίσματα των 60 τετραγωνικών μέτρων στους κάτω ορόφους, υπάρχει μια τεράστια και εμφανής στρογγυλή στήλη στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα (οι κολώνες είναι λιγότερο παρεμβατικές στα μεγάλα διαμερίσματα).

Ο Even-Tsur λέει ότι, από αυτή την άποψη, ίσως θα έπρεπε να το είχαν ξανασκεφτεί και να χωρίσουν τη στήλη σε δύο μικρότερες. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο Rothschild Tower διαφέρει από τους άλλους στην πόλη. «Θέλαμε να ανήκει σε ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο στους κατοίκους της. Γι’ αυτό ήταν σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε ομοιόμορφες προσόψεις σε όλες τις πλευρές και να μην είναι στραμμένος μόνο προς τα δυτικά, προς τη θάλασσα, όπως οι περισσότεροι από τους πύργους στο Τελ Αβίβ».

Πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια από τότε που ο πύργος ολοκληρώθηκε. Ο Even-Tsur ακόμη και όταν σχεδίαζε το έργο πίστευε ότι η επιτυχία του θα μετρηθεί όχι από την τιμή των διαμερισμάτων ή τις δημόσιες σχέσεις, αλλά το κατά πόσον η παρουσία του θα δημιουργήσει μια πηγή θετικής ενέργειας στη γωνία των Rothschild και Allenby, και κατά πόσο θα έχει θετική επίδραση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή, στη ζωή στο δρόμο και στους κατοίκους ολόκληρης της πόλης.

Σήμερα λοιπόν αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος όταν ήδη από το 2017 υποστήριζε>

«Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κτίριο», σημειώνει. «Στην αρχιτεκτονική, γνωρίζουμε αν το κτίριο ήταν επιτυχές από την οπτική γωνία πολλών ετών – και αυτό ισχύει σίγουρα στο Ισραήλ, όπου οι διαδικασίες είναι γρήγορες και προσωρινές. Το Tel Aviv είναι μια μεταβαλλόμενη, δυναμική πόλη. Καθόμαστε εδώ και βλέπουμε κίνηση ανθρώπων μέσα στον πύργο. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι αγοραστές, γιατί δεν ενημερώθηκα, αλλά βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ζουν σε αυτό».

Το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο έδωσε πνοή στη περιοχή αλλά από το 2022 ολόκληρη η γειτονική Allenby street βρίσκεται υπό ανακατασκευή θα λέγαμε καθώς νέα κτίρια ετοιμάζονται να δώσουν στη λεωφόρο τη παλιά της δόξα.

Στο ρετιρέ διαμέρισμα του Πύργου το σαλόνι έχει ύψος 6 μέτρα. Όπως πολλά από τα πολυτελή διαμερίσματα της πόλης, οι εξωτερικοί του τοίχοι είναι διάφανοι και οι περσίδες που είναι τοποθετημένες στα παράθυρα εξωτερικά μειώνουν την είσοδο του φωτός μόνο εν μέρει.

Συνηθίζεται να λέμε για τα πολυτελή διαμερίσματα ότι τα πολλά χρήματα των ιδιοκτητών τους συνδυάζονται συχνά με  επίδειξη κακού γούστου και συσσώρευση περιττών διακοσμητικών στοιχείων. Αλλά αυτό το διαμέρισμα δεν είχε πελάτη εκ των προτέρων, γι’ αυτό ίσως έχει σχεδιαστεί σχολαστικά και χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Σχεδιαστής του ρετιρέ είναι ο Moti More-Margolis-photo, ο οποίος σχεδίασε αρκετά άλλα διαμερίσματα στον πύργο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να φανταστούν πώς θα φαίνεται μια άδεια κατασκευή όταν γίνει ένα ολοκληρωμένο διαμέρισμα. Όταν καθίσαμε και σκεφτήκαμε τη σωστή σχεδιαστική φιλοσοφία –ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τότε συγκεκριμένος πελάτης για το διαμέρισμα– είχαμε πολλές ιδέες, από ένα “oligarchic style” έως τo ultra-modern.

Στο τέλος, συμφωνήσαμε ότι το καλύτερο θα ήταν να ταυτιστούμε με το DNA του Meier: με άλλα λόγια, τα ίδια υλικά, χρώματα, ρυθμοί φωτισμού και μαθηματικά σχεδιασμού. Και επειδή δεν υπήρχε συγκεκριμένος πελάτης, επέτρεψα στον εαυτό μου να συμβουλευτεί έναν αριθμό πιθανών πελατών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα τέτοιο ρετιρέ, όσον αφορά τις προδιαγραφές και τις διαιρέσεις του χώρου που θα προτιμούσαν».

Η προσωπική αφιέρωση του Richard Meier-photo κάτω, στον More-Margolis με την οποία τον ευχαριστεί για τη συνεργασία τους στο έργο.

Όσο αφορά την τιμή του συγκεκριμένου ρετιρέ (άγνωστο ποιοι είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες) ο More-Margolis είχε απαντήσει  «Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι για τους οποίους ο ουρανός είναι το όριο…”
Προσθέτει ότι πολλοί επαγγελματίες του Tel Aviv επωφελούνται έμμεσα από τους πύργους πολυτελείας. «Τέτοια διαμερίσματα παρέχουν τα προς το ζην σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων της τοπικής βιομηχανίας, η οποία έχει προσαρμοστεί στους πολύ απαιτητικούς πελάτες», λέει o More-Margolis. «Υπάρχουν αναρίθμητοι προμηθευτές πολυτελείας κουζινών, επίπλων, ξυλουργών, φωτιστικών, προϊόντων μπάνιου. Σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για τέτοια διαμερίσματα σε κάθε πόλη–και στο Tel Aviv επίσης. Γιατί όχι?”

              

 

 

Ο Rothschild Tower είναι αγκυροβολημένος στη λεωφόρο Rothschild, στην καρδιά της White City του Τel Aviv, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η γειτονιά είναι γεμάτη με χιλιάδες κτίρια Bauhaus που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, σχεδιασμένα από Γερμανούς Εβραίους αρχιτέκτονες που άρχισαν να μεταναστεύουν στο Ισραήλ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ίδια η Boulevard είναι ένας ευγενικός αστικός και πολιτιστικός δρόμος περιπάτου που διασχίζει τη White City κάτω από έναν όμορφο αστικό θόλο από σκιερά δέντρα, που κατοικείται από μια ζωντανή ποικιλία από εστιατόρια, καφέ και περίπτερα. Το σχέδιο του πύργου είναι εμπνευσμένο από τις ίδιες αρχές του Bauhaus που διαμόρφωσαν τη γύρω περιοχή.

Η σχεδίαση εμπνευσμένη από το Bauhaus δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα και σε μια ορισμένη οικονομία μέσων. Το σχήμα του πύργου που προκύπτει μεγιστοποιεί την ποιότητα του φυσικού φωτός και τη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα, ενώ παράγει επίσης μια αποτελεσματική συναρμολόγηση χώρων εξυπηρέτησης γύρω από τον πυρήνα.

Η πρόσοψη του κτιρίου διαθέτει μια λεπτή οθόνη περσίδας που παίρνει τη μορφή ενός κομψό λευκό πέπλο, εμπνευσμένο από τα αεριζόμενα προστατευτικά στρώματα των παραδοσιακών ενδυμάτων της Μέσης Ανατολής. Εκτός από την προστασία του διαφανούς γυάλινου δέρματος του κτιρίου από τον έντονο ήλιο, η οθόνη καθορίζει και κρύβει τη διάκριση μεταξύ της δημόσιας εικόνας του κτιρίου και του ιδιωτικότητας στον ουρανοξύστη των 42 ορόφων και ύψους 158 μέτρων.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
Ο “ψυχρός” πόλεμος της Κωνσταντινούπολης> Γιατί τρέμει την Πόλη ο Ερντογάν
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
-Act greedy when others are fearful
S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Στις Tech Companies, η εξέγερση ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο γίνεται σοβαρή
Boris Johnson για τους “εξαφανισμένους” δημοσίους υπαλλήλους> Η εργασία από το σπίτι δεν αποδίδει
Μαθήματα ηγεσίας στη πολιτική, την οικονομία και τις επιχειρήσεις από το Ισραήλ. Ο Bennett ακύρωσε όλα τα επιδόματα ανεργίας για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά και τη δημιουργία