kourdistoportocali.comPeopleIhomexΠροσθήκη καταφυγίων στους ουρανοξύστες του Ελληνικού καθώς η χρεοκοπία της Αυστριακής Signa προκαλεί ανατριχίλα

Breaking News

Προσθήκη καταφυγίων στους ουρανοξύστες του Ελληνικού καθώς η χρεοκοπία της Αυστριακής Signa προκαλεί ανατριχίλα

Ο κίνδυνος οι ρουκέτες της Hamas να διευρύνουν τις οπές στο golf της Γλυφάδας

Kαθώς με κάθε τρόπο (και τρόμο) θα πρέπει να υπάρξει φτωχοποίηση ώστε τα κουνούπια για μία ακόμη φορά στην Ιστορία να συνειδητοποιήσουν την αξία του χρήματος καθώς και την ισχύ του θα πρέπει να υπάρξει μια εκλογίκευση της τιμής των ακινήτων η εκτόξευση της αξίας των οποίων προδίδει το πληθωριστικό του χρήματος γεγονός που επιτρέπει στον κάθε ρέμπελο να υποστηρίζει ότι το χρήμα δεν έχει αξία και πέφτει άπλετο από τον ουρανό.

By Pendulum

Έτσι τα ημέτερα παπαγαλάκια του τρόμου όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση στη Wall Street την Τετάρτη: Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω και η ύφεση δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

«Πολλά πράγματα εκεί έξω είναι επικίνδυνα και πληθωριστικά. Να είστε προετοιμασμένοι», είπε στο συνέδριο DealBook των New York Times στη Νέα Υόρκη. «Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση».

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρειάζονται περισσότερα χρήματα, είπε, για να χρηματοδοτήσουν την πράσινη οικονομία, να επαναστρατιωτικοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές κρίσεις –και όλα αυτά θα είναι πληθωριστικά. «Είμαι προσεκτικός για την οικονομία», τόνισε. Η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανθεκτική, αλλά «ο πληθωρισμός βλάπτει τους ανθρώπους».

Τα χρήματα από ερεθίσματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών λειτουργίας της Covid και της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν εγχύσει «ναρκωτικά απευθείας στο σύστημά μας» και προκάλεσαν οικονομικό «υψηλό σάκχαρο», είπε ο Dimon. Αλλά αυτό ξεθωριάζει. «Νομίζω ότι η ποσοτική χαλάρωση και η σύσφιξη και αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα μπορούν να μας δαγκώσουν άσχημα», είπε.

Σε προηγούμενες συνεντεύξεις του, ο Dimon ανέφερε ότι η “δική μας” Fed μπορεί να απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει με το επιθετικό καθεστώς αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού και ότι είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7%.

Ο Dimon τόνισε ότι αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες (δλδ από τότε που αι ημέτεραι δυνάμεις κατασκεύασαν τον Χίτλερ-Ναζί και τα θύματά του την επανάληψη του εγχειρήματος επιχειρούν εκ νέου) και ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην παροχή ενέργειας και τροφίμων, στο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις. Θα μπορούσε ακόμη, είπε, να οδηγήσει σε «πυρηνικό εκβιασμό».

Ο Dimon που είναι ένας αθώος και καλοπροαίρετος άνθρωπος σαν τον καλόπιστο φιλάνθρωπο Bourla της Pfizer τόνισε ακόμη πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους.

Το ένα είναι προφανώς ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αλλά πέρα από αυτό, ο Dimon ανησυχεί για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την κλιματική αλλαγή (συμπτωματικά γι΄αυτή εδώ ανησυχούν ταυτόχρονα ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Στέφανος Κασελάκης, η Μαρία Σπυράκη και λοιπές πρόθυμες του θανάτου μας οντότητες) και τον κίνδυνο μιας άλλης πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν «τον καλύτερο στρατό στον κόσμο, χωρίς τη βοήθεια κανενός». Είναι ένα δαπανηρό έργο, είπε, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλό. «Χρειαζόμαστε την αμερικανική ηγεσία για να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά παραμένουν μαζί. Δεν θέλω να δω ένα βιβλίο γραμμένο σε 50 χρόνια για το πώς έχασε η Δύση».

Αυτό που απεύχεται ο καλός Dimon είναι ακριβώς αυτό που σχεδιάζουν οι χειριστές του πίσω από τη κουρτίνα.

Η JPMorgan Chase συνεργάζεται με τη μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance και αναλαμβάνει εν μέρει την προγραμματισμένη IPO της κινεζικής εταιρείας fast-fashion Shein, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Reuters.

Ο Dimon δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά ότι πιστεύει ότι εταιρείες όπως η Shein δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σωστά. Γιατί να αποτελούν άλλωστε μια και η Κίνα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ημετέρων δυνάμεων όπως απεδείχθη περίτρανα από το ρόλο της στο αφήγημα της planδημίας και των εμβολίων ευθανασίας.

Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες είπαν ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ο Dimon απάντησε ότι η JPMorgan Chase κάνει τη δέουσα επιμέλεια σε όλους τους πελάτες της. «Δεν φοβάμαι την Κίνα», είπε.

Την ίδια στιγμή το μεγαθήριο στο χώρο των ακινήτων και λιανικής Signa κήρυξε πτώχευση την Τετάρτη, μετά από την αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών του να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση (τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λίγο για 600 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την εταιρεία το μεγαλύτερο θύμα μέχρι στιγμής από τον εκτροχιασμό της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη.

Μετά από αυτό αναρωτιέται κανείς τι είδους τύχη μπορεί να έχει η επένδυση με τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό οι κατασκευαστές των οποίων θα πρέπει έγκαιρα να προβλέψουν την προσθήκη καταφυγίων καθώς η επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσε να βρεθεί από τη μία στιγμή της ιστορίας στην άλλη εντός του πεδίου βολής των ρουκετών της Ισλαμικής Ηamas οι δυτικοί χορηγοί της οποίας έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Εβραικό λαό και μαζί του τον δυτικό πληθυσμό στο σύνολό του.

Υπό τον έλεγχο του 46χρονου Αυστριακού μεγιστάνα René Benko τα τελευταία 20 χρόνια, ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου Chrysler της Νέας Υόρκης, καθώς και πολλών μεγάλων έργων και πολυκαταστημάτων σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Σύμφωνα με τις ενώσεις προστασίας πιστωτών KSV1870 και Alpenländischer Kreditorenverband (AKV), τα χρέη της Signa Holding ανήλθαν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με 42 υπαλλήλους και 273 πιστωτές να επηρεάζονται από τη διαδικασία.

Όπως είχε ήδη φανερό, η Signa δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις της και είχε σταματήσει τις πληρωμές προς τους συνεργάτες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ουρανοξύστη 64 ορόφων που χτίζει στο Αμβούργο, του Elbtower. Ενώ η κατασκευή προχωρούσε με γρήγορο ρυθμό, η αδυναμία της Signa να πληρώσει εγκαίρως τον εργολάβο που κατασκεύαζε το κτίριο οδήγησε στη διακοπή των εργασιών. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και σε άλλα πέντε έργα στη Γερμανία.

Ο Benko φέρεται να προσπάθησε πρώτα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους παραδοσιακούς συνεργάτες του, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα, όπως η γαλλική οικογένεια Peugeot, η οικογένεια Rausing της εταιρείας συσκευασιών Tetra Pak, ο δισεκατομμυριούχος των logistics Klaus – Michael Kuehne, ο Roland Berger, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας συμβούλων, ο επικεφαλής της ελβετικής σοκολατοποιίας Lind & Spruengli, οι κληρονόμοι του Αυστριακού οδηγού αγώνων Niki Lauda και άλλα γνωστά ονόματα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου.

Επίσης, προσπάθησε να πείσει κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως το Mubadala του Άμπου Ντάμπι και το PIF της Σαουδικής Αραβίας, και hedge funds όπως το Attestor Elliott να προσφέρουν την απαραίτητη ένεση ρευστότητας αλλά δεν τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή προσφυγή της εταιρείας στις διαδικασίες που προβλέπει το αυστριακό δίκαιο.

Η κατάρρευση του ομίλου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η εμβέλεια εκτείνεται από το πιο γνωστό πολυκατάστημα της Γερμανίας, το KaDeWe του Βερολίνου, μέχρι την κορυφαία αλυσίδα πολυκαταστημάτων της χώρας Galeria και ένα πρότζεκτ ουρανοξύστη, πρόκειται να επηρεάσει ολόκληρη την αγορά ακινήτων της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εχθές ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της κατάρρευσης της εταιρείας. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι όλοι όσοι επένδυσαν εδώ, ειδικά οι τράπεζες, να παραμείνουν σταθεροί». «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο».

Έρευνα από αναλυτές της αυστριακής Raiffeisen Bank International, ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές της Signa, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δυσκολίες της θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων εάν αρχίσει να ξεφορτώνεται ακίνητα.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Signa στην Αυστρία δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο της Βιέννης για να ξεκινήσει διαδικασία αφερεγγυότητας και να αρχίσει μια αναδιοργάνωση του ομίλου. «Στόχος είναι η εύρυθμη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων… και η βιώσιμη αναδιάρθρωση της εταιρείας», αναφέρει η σχετική αίτηση.

Μόλις πριν μία εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Bundesbank έκρουσαν για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας και την έκθεση των εμπορικών τραπεζών σε δάνεια προς τέτοιες επιχειρήσεις. Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη δει τα προβλήματα στον τομέα του real estate στη Σουηδία και τις περιπέτειες γερμανικών επιχειρήσεων όπως η Adler και γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε κρίση αν άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

René Benko

Η Signa ανήκε και ελεγχόταν κατά πλειοψηφία από τον Benko, αν και ορισμένα μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού βιομήχανου Hans Peter Haselsteiner, είχαν μικρότερα μερίδια. Η αφερεγγυότητα της εταιρείας χαρτοφυλακίου αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο του ομίλου. Οι τελευταίες επενδυτικές συνομιλίες για την παροχή ρευστότητας για τη θυγατρική Signa Prime -στην οποία η Signa Holding είναι πλειοψηφικός μέτοχος- εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και έχουν μόνο μικρές πιθανότητες επιτυχίας, δήλωσε στο Reuters άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα.

Η Signa Prime Selection είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ακινήτων της Signa, με ακαθάριστη αξία ενεργητικού 20,4 δισ. ευρώ. Άλλοι επενδυτές μειοψηφίας στο τμήμα Prime περιλαμβάνουν τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο της βιομηχανίας Klaus-Michael Kuehne, το γερμανικό ίδρυμα RAG και τη γαλλική οικογένεια Peugeot. Η μονάδα εστιάζει σε επενδύσεις σε ακίνητα σε προνομιακές τοποθεσίες στο κέντρο πόλεων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη βόρεια Ιταλία.

Η πιο απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού στην 25χρονη ιστορία του ευρώ έχει προκαλέσει πτώση των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία, όπου είναι αγκυροβολημένο μεγάλο μέρος των εργασιών του ομίλου. Η Signa κατηγόρησε για τα προβλήματά της εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της στα ακίνητα και την πίεση στις αγορές σε μεγάλους δρόμους. Η αφερεγγυότητα της αφήνει ένα ίχνος μισοτελειωμένων κατασκευαστικών έργων σε ολόκληρη τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα ψηλότερα κτίρια της χώρας.

Η αίτηση πτώχευσης όμως της Signa αποτελεί βαρύ πλήγμα και για τον ίδιο τον Benko. Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο που περιελάμβανε το πολυκατάστημα Selfridges στο Λονδίνο, πολυτελή εμπορικά κέντρα στη Βιέννη και ένα ιστορικό ξενοδοχείο στη Βενετία. Ο Αυστριακός ήταν γνωστό ότι καυχιόταν ότι μόνο η βρετανική βασιλική οικογένεια και η καθολική εκκλησία θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τη σειρά των αποκλειστικών ακινήτων του, η αξία των οποίων αποτιμήθηκε σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ (25 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτό που κάνει τον Benko να ξεχωρίζει από πολλούς άλλους επενδυτές ακινήτων είναι ότι συνέχισε να πραγματοποιεί εξαγορές υψηλού προφίλ, ακόμη και όταν τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται προκλήσεις για τη γεμάτη χρέη δομή του. Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος προκάλεσε τότε μια πτώση των αποτιμήσεων και μια κρίση ρευστότητας, και η ασαφής εταιρική δομή της Signa την έκανε ιδιαίτερα ευάλωτη.

Όπως αντιλαμβάνεστε μέρα με τη μέρα οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο συναρπαστικές στο βαθμό που θα έπρεπε να προβληματίζουν τους αμέριμνους βλαμμένους θαμώνες της οδού Κύπρου στην κοσμοπολίτικη Γλυφάδα-οι ισλαμικές ρουκέτες θα μπορούσαν να πετύχουν την διάνοιξη κάπως μεγαλύτερων οπών στο καταπράσινο golf της Γλυφάδας απέναντι από την πατρική οικία του υπουργού Κικίλια. Κλείνοντας τη παρουσία ραψωδία ρίχνουμε την ιδέα στο ανήσυχο πνεύμα του Κικίλια να προκαλέσει ανάφλεξη και πύρινη λαίλαπα στο golf της Γλυφάδας για τις ανάγκες της Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει δε στην επιβολή προστίμων σε όποιους πυροσβέστες επιχειρήσουν τον έλεγχο της πύρινης λαίλαπας καταστρέφοντας το αφήγημα της Κλιματικής Κρίσης. Οι πυροσβέστες, οι γιατροί, τα νοσοκομεία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ είναι παντελώς αχρείαστοι στο αφήγημα της μεγάλης επαναφοράς μια και τα μόνα κουνούπια που χρειαζόμαστε είναι να νεκρά κουνούπια όπως άλλωστε γράφουν και οι Georgia Guidestones.

Αυτοί οι γιγαντιαίοι λίθοι που στήθηκαν ξαφνικά στην πλαγιά ενός λόφου στην Ατλάντα το 1980.

Ο άνθρωπος που τους κατασκεύασε παραμένει άγνωστος, όπως και ο πραγματικός σκοπός του μνημείου. Στην πραγματικότητα, εκτός από το κόστος μισού εκατομμυρίου δολαρίων, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για αυτούς τους Λίθους. Αποτελούνται από 119 τόνους συμπαγούς γρανίτη και έχουν κωδικοποιημένα μηνύματα χαραγμένα πάνω τους, γραμμένα σε οκτώ γλώσσες του κόσμου-θα γράψει ο Δημήτρης Σωτηρίου/Vradini.gr.

Αυτοί οι ορθογώνιοι στύλοι είναι επίσης κατασκευασμένοι με ακρίβεια για να ταιριάζουν με τους αστρολογικούς και ηλιακούς κύκλους. Υπάρχουν μερικοί που ερμηνεύουν τα μηνύματα των λίθων (φωτό) ως ένδειξη για το τέλος του κόσμου. Άλλοι θεωρούν ότι αποτελούν έκκληση για μαζική γενοκτονία. Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα που αναγράφουν; Ποιος τους έχτισε; Γιατί βρίσκονται σε μια απομακρυσμένη πλαγιά στη Τζόρτζια; Και, φυσικά, σε τι σκοπεύουν να μας καθοδηγήσουν;

Τα ερωτήματα για το πώς και γιατί δημιουργήθηκαν οι Κατευθυντήριοι Λίθοι δεν έχουν απαντηθεί ποτέ. Αλλά γνωρίζουμε αυτό: Το μνημείο δεν εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά.

Μια καλοκαιρινή μέρα του 1979, ένας άντρας με το ψευδώνυμο R. C. Christian εμφανίζεται στην εταιρεία Elberton Granite Finishing, παρουσιάζει πολύ λεπτομερή και συγκεκριμένα σχέδια και τους λέει ότι θέλει να κατασκευάσει τους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια (Georgia Guidestones).

Αποτέλεσμα εικόνας για georgia STONES

Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για τον άντρα είναι ότι ήταν φαλακρός, με μια φράντζα άσπρα μαλλιά, και είχε προφορά που υποδηλώνει ότι ήταν από κάποια από τις πολιτείες των Πεδιάδων (Νεμπράσκα, Βόρεια και Νότια Ντακότα και τμήματα από την Οκλαχόμα, το Κολοράντο, το Κάνσας κ.ά).

Επίσης, είχε χρήματα, πολλά χρήματα. Και το μόνο πράγμα που απαίτησε απόλυτα ήταν να παραμείνει εντελώς ανώνυμος. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν κατάφερε να εντοπίσει την ταυτότητά του.

Αυτό που ανέθεσε ο Christian δεν ήταν μικρό εγχείρημα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και με την τόσο μεγάλη ιστορία που είχε η Elberton δουλεύοντας τον γρανίτη, δεν είχαν συναντήσει ποτέ κάτι ανάλογο με το αίτημα του “R.C. Christian”.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο στους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια πέρα από τους ίδιους τους λίθους, το μνημείο θα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό, μια απόδειξη για τις δεξιότητες και τις ικανότητες της εταιρείας γρανίτη που προσέλαβε ο R. C. Christian.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα στους Κατευθυντήριους Λίθους από τις πλάκες γρανίτη. Πολύ περισσότερα. Κάποιοι λένε ότι είναι μυστηριώδεις, άλλοι λένε ότι είναι απαίσιοι.

Οι λίθοι αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας τελετής το 1980. Αμφισβητήθηκαν αμέσως. Υποστηρικτές όπως η Yoko Ono επαίνεσαν το μήνυμά τους ως ένα εμπνευσμένο κάλεσμα για λογική σκέψη. Αλλά οι αντίπαλοι τους τους επιτέθηκαν, αποκαλώντας τους Λίθους «τις Δέκα Εντολές του Αντίχριστου».

Ποια είναι λοιπόν τα μηνύματα πάνω στις πέτρες; Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε μήνυμα εμφανίζεται στα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Σουαχίλι, τα Χίντι, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά, τα Κινέζικα και τα Ρωσικά που σημαίνει ότι οι δέκα γραμμές σε κάθε πλάκα προορίζονται για κατοίκους όλου του κόσμου.

Ένα μικρότερο μήνυμα εμφανίζεται στις τέσσερις κάθετες επιφάνειες της κορωνίδας λίθου, σε διαφορετική γλώσσα και γραφή σε κάθε πλευρά. Στο ανατολικό της μέτωπο το μήνυμα στα Αρχαία Ελληνικά αναφέρει: «Οἵδε οί λίθοι τὴν ὀδὸν δεικνύντων αἰῶνι σωφροσύνης». Οι υπόλοιπες τρεις νεκρές γλώσσες του συγκεκριμένου μηνύματος είναι: Βαβυλωνιακή Σφηνοειδής (στα βόρεια), Σανσκριτικά (στα νότια), και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά (στα δυτικά).

Αποτέλεσμα εικόνας για georgia stones

Όσο για τα ίδια τα μηνύματα, τα πρώτα εννέα, διαβάζοντας από κάτω προς τα πάνω, μοιάζουν με μια καλοήθη έκκληση για ανώτερη σκέψη:

  • Μην γίνεστε καρκίνος στη γη· αναζητήστε αρμονία
  • εξισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα·
  • αποφύγετε ασήμαντους νόμους
  • επιλύστε τις διεθνείς συγκρούσεις σε ένα παγκόσμιο δικαστήριο
  • προστατεύστε τους ανθρώπους με δίκαιους νόμους
  • κυβερνήστε με λογική
  • ενώστε την ανθρωπότητα με μια νέα γλώσσα
  • και κατευθύνετε την αναπαραγωγή με σύνεση.
  • Αλλά είναι η κορυφαία οδηγία στους λίθους που κάνει τους πάντες να παγώσουν είναι η παρακάτω:

«Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500 εκατομμύρια, σε διαρκή ισορροπία με τη φύση». (“Maintain Humanity Under 500 Million In Perpetual Balance With Nature”).

Αποτέλεσμα εικόνας για georgia stones

Τώρα ξαναδιαβάστε αυτήν την οδηγία. Ένας ανθρώπινος πληθυσμός κάτω των 500 εκατομμυρίων θα ήταν σίγουρα πιο «ισορροπημένος» με τη φύση. Αλλά η επίτευξη πληθυσμού κάτω από 500 εκατομμύρια θα σήμαινε ότι περισσότεροι από 7 δισεκατομμύρια από εμάς θα έπρεπε να πεθάνουμε. Ή να σκοτωθούμε.

Η οδηγία κάνει αυτή μερικούς να πιστεύουν ότι οι Κατευθυντήριοι Λίθοι ζητούν τη μαζική δολοφονία δισεκατομμυρίων αθώων ανθρώπων, μια παγκόσμια γενοκτονία που θα σκότωνε τη συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους.

Ποια ερμηνεία είναι ακριβής; Ή μήπως υπάρχει κάποια τελείως διαφορετική ερμηνεία; Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε είναι να αποκωδικοποιήσουμε το ποιος -ή τι- βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία των ίδιων των Κατευθυντήριων Λίθων.

Πίσω στους αιώνες

Χωρίς αμφιβολία, όποιοι δημιούργησαν τους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια, ήταν αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ανωνυμία τους.

Η μυστηριώδης ιστορία του R. C. Christian και η απουσία πληροφοριών σχετικά με την πραγματική ερμηνεία των Κατευθυντήριων Λίθων προκάλεσαν μια ακαταμάχητη έλξη σε συνωμοσιολόγους και «ερευνητές» κάθε είδους. Δεν προκαλεί έκπληξη που τέσσερις δεκαετίες αργότερα, υπάρχει πληθώρα παρατηρητών που βιάζονται να γεμίσουν το κενό με κάθε είδους εξηγήσεις.

Ο Jay Weidner, πρώην ραδιοφωνικός σχολιαστής στο Σιάτλ, που έγινε εμβριθής συνωμοσιολόγος, έχει επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε μια από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις.

Υποστηρίζει ότι ο Christian και οι συνεργάτες του ήταν Ροδόσταυροι (Rosicrucians), οπαδοί του Τάγματος του Ρόδινου Σταυρού, μιας μυστικής εταιρείας μυστικιστών με ρίζες στην ύστερη μεσαιωνική Γερμανία που ισχυρίζονταν ότι κατανοούσαν τις εσωτερικές αλήθειες σχετικά με τη φύση, το σύμπαν και τον πνευματικό κόσμο που βρίσκονται κρυμμένες από τους απλούς ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ροδόσταυροι

Ο Weidner θεωρεί ότι το όνομα R. C. Christian είναι φόρος τιμής στον θρυλικό ιδρυτή των Ροδόσταυρων του 14ου αιώνα, έναν άνθρωπο που αποκαλούταν αρχικά Frater C.R.C. και αργότερα Christian Rosenkreuz. Η μυστικότητα, σημειώνει ο Weidner, υπήρξε σήμα κατατεθέν των Ροδόσταυρων, μιας ομάδας που παρουσιάστηκε στον κόσμο στις αρχές του 17ου αιώνα με τρία ανώνυμα μανιφέστα (1614-16) που δημιούργησαν τεράστια αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν κατόρθωσε ποτέ να ταυτοποιήσει ούτε ένα μέλος τους.

Ο Christian Rosenkreuz λέγεται ότι ίδρυσε τη μυστική Εταιρεία των Ροδόσταυρων στη Γερμανία στις αρχές του 15ου αιώνα, αλλά ορισμένοι αμφιβάλλων για το αν αυτός ο άνδρας έζησε ποτέ. Μερικοί λένε ότι δεν ήταν καν υπαρκτό πρόσωπο. Άλλοι λένε ότι είναι περισσότερα από ένα άτομα.

Για τα μέλη της μυστικής εταιρείας, ο Rosenkreuz ήταν ένα γιατρός που είχε περάσει μια ζωή αποκτώντας αυτό που αποκαλούσε ιερή γνώση. Μελετώντας τουρκική, σούφι και περσική φιλοσοφία, καθώς και την Δυτική ιατρική γνώση, υποτίθεται ότι ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή, καθοδηγούμενος από δασκάλους της αρχαίας σοφίας.

Όταν επέστρεψε, ο Rosenkreuz φέρεται να ίδρυσε τη δική του εκκλησία για να μεταδώσει τη γνώση ώστε να βεβαιωθεί ότι αυτή δεν θα χαθεί μαζί του. Έτσι, στην αρχή, όλα τα μέλη ήταν γιατροί. Ο καθένας ορκίστηκε να θεραπεύει τους αρρώστους χωρίς πληρωμή, να διατηρήσει την μυστικότητα της οργάνωσης και να βρει έναν αντικαταστάτη του Rosenkreuz πριν αυτός πεθάνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Rosenkreuz
Ο Christian Rosenkreuz

Η ιερή γνώση λέγεται ότι περιλαμβάνει στοιχεία αλχημείας και ψυχικής χειραγώγησης. Οι Ροδόσταυροι της εποχής εκείνης πιστεύεται ότι ήταν ικανοί να αξιοποιήσουν την απόλυτη δύναμη του ανθρώπινου νου. Μερικοί πιστεύουν ότι η αίρεση έχει εξελιχθεί και τώρα επιδιώκουν να προστατεύσουν και να καθοδηγήσουν την ανθρωπότητα μακριά από τη δική της καταστροφή. Άλλοι κατηγόρησαν τους Ροδόσταυρους ότι ήταν ξεκάθαρα κακοί.

Ενώ οι οδηγίες στους Λίθους της Τζόρτζια έρχονται σε αντίθεση με την ορθόδοξη χριστιανική εσχατολογία, ταυτίζονται αρκετά με τις αρχές του Ροδοσταυρισμού, οι οποίες τονίζουν τη λογική και υποστηρίζουν την αρμονική σχέση με τη φύση.

Ο Weidner έχει επίσης μια άποψη σχετικά με τον σκοπό των Κατευθυντήριων Λίθων. Μια αυθεντία στις ερμητικές και αλχημικές παραδόσεις από τις οποίες γεννήθηκαν οι Ροδόσταυροι, πιστεύει ότι για γενιές η ομάδα μεταδίδει την γνώση για ένα ηλιακό κύκλο που κορυφώνεται κάθε 13.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της ολοκλήρωσης, υπερμεγέθεις εκρήξεις ηλιακής μάζας υποτίθεται ότι καταστρέφουν τη Γη.

Οι «ακραίες» θεωρίες

Εν τω μεταξύ, η σκιώδης οργάνωση πίσω από τους Κατευθυντήριους Λίθους ενορχηστρώνει τώρα ένα «πλανητικό χάος», ισχυρίζεται ο Weidner, που ξεκίνησε με την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ το 2008 και θα οδηγήσει τελικά σε μεγάλες διαταραχές του εφοδιασμού με πετρέλαιο και τρόφιμα, μαζικές ταραχές και εθνοτικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο.

«Θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό», λέει ο Weidner, «και αυτό πιστεύουν ότι θα κάνουν. Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι είναι εκεί για να καθοδηγήσουν τους επιζώντες».

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ασχολήθηκαν με τους Κατευθυντήριους Λίθους είναι κι ο ακτιβιστής Mark Dice, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο “The Resistance Manifesto” («Το Μανιφέστο της Αντίστασης»). Το 2005, ο Dice (ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “John Conner”, που το πήρε από τον βασικό ρόλο της σειράς ταινιών «Εξολοθρευτής») ζήτησε να «σπαστεί το μνημείο σε ένα εκατομμύριο κομμάτια».

Ισχυρίζεται ότι το μνημείο έχει «βαθιά Σατανική προέλευση», μια άποψη που του χάρισε μεγάλη προβολή, τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Dice, ο Christian ήταν υψηλόβαθμο μέλος μιας «μυστικής εταιρείας Εωσφοριστών», στην πρώτη γραμμή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

«Η ελίτ σχεδιάζει να αναπτύξει επιτυχημένη τεχνολογία για την επέκταση της ζωής τις επόμενες δεκαετίες, η οποία σχεδόν θα σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης», λέει ο Dice, «και φοβούνται ότι με τον τόσο μεγάλο σημερινό πληθυσμό της Γης, οι μάζες θα χρησιμοποιούν πόρους που οι ελίτ θέλουν για τον εαυτό τους.

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι είναι οι Δέκα Εντολές της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Είναι επίσης ένας τρόπος για την ελίτ να γελάσει σε βάρος των μη ενημερωμένων μαζών, καθώς η ατζέντα τους είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η μέρα και τα ζόμπι (σημ: ο απλός λαός) δεν το έχουν πάρει ακόμα είδηση».

Οι βανδαλισμοί

Κατά ειρωνικό τρόπο, το μήνυμα του Dice προκάλεσε μεγαλύτερη δημοσιότητα για τους Κατευθυντήριους Λίθους. Αυτή, με τη σειρά της, έφερε νέους επισκέπτες στο μνημείο και έκανε τους αξιωματούχους της κομητείας Elbert λιγότερο πρόθυμους να απομακρύνουν το μοναδικό σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

Ο Phyllis Brooks, διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της κομητείας Elbert, ήταν έντρομος τον Νοέμβριο τους 2008 όταν οι Κατευθυντήριοι Λίθοι δέχθηκαν επίθεση από βάνδαλους για πρώτη φορά. Ενώ ο Dice αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, φαίνεται να την ενέπνευσε: Γραμμένα με σπρέι στους Λίθους ήταν μηνύματα όπως «Ο Ιησούς θα σε νικήσει, Σατανιστή» και «Καμία παγκόσμια κυβέρνηση»

Άλλα συνθήματα έγραφαν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Council on Foreign Relations) «διευθύνεται από τον διάβολο», ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν δουλειά εκ των έσω και ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι μουσουλμάνος.

Οι βάνδαλοι επίσης έλουσαν τους Κατευθυντήριους Λίθους με πολυουρεθάνη, η οποία είναι πολύ δυσκολότερο να αφαιρεθεί σε σχέση με το χρώμα. Παρά την ταύτιση των γκράφιτι με τις απόψεις του, ο Dice λέει ότι αποδοκιμάζει αυτές τις πράξεις.

«Πολλοί άνθρωποι ήταν χαρούμενοι που συνέβη κάτι τέτοιο και το είδαν ως αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων», λέει ο Dice, «ενώ άλλοι που είναι δυσαρεστημένοι με τους Λίθους θεώρησαν τις ενέργειες αντιπαραγωγικές και ακατάλληλες».

Σκεφτείτε αυτό: εάν είχατε ένα όραμα για ένα Αμερικανικό Στόουνχεντζ, μια τεράστια δημιουργία από γρανίτη που να προβάλλει τη φιλοσοφία σας για τον κόσμο και διαθέτατε τους πόρους για την δημιουργία του, θα κρατούσατε το όνομά σας μακριά από αυτό;

Για τους περισσότερους από εμάς, νομίζω ότι η απάντηση θα ήταν «πιθανώς όχι». Το εγώ μας και η ματαιοδοξία μας μπορεί να επιμείνουν να πάρουμε τουλάχιστον κάποιο μερίδιο από τα εύσημα. Ωστόσο, μεταξύ των επιγραφών στο μνημείο είναι η ανακοίνωση ότι η υπογραφή τους είναι ψευδώνυμο. Είναι αυτό ταπεινότητα ή εσκεμμένη παραπλάνηση;

Η ανθρώπινη φύση και ο ρόλος που παίζει η ματαιοδοξία σε αυτήν φαίνεται να αποκλείουν ένα όνομα που αναφέρεται συχνά ως πιθανή πηγή χρηματοδότησης των Κατευθυντήριων Λίθων: Τον Τεντ Τέρνερ (Ted Turner), πρώην ιδιοκτήτη του CNN και έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων της Αμερικής.

Κάποια στιγμή, ο Τέρνερ υποστήριξε ότι «η γη θα εξυπηρετούσε καλύτερα έναν πολύ μικρότερο πληθυσμό από τον σημερινό», μια δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις εκείνη την εποχή. Όμως, ενώ οι ιδέες που εκφράζονται στους Λίθους, αν ερμηνευθούν αγαθά, αντανακλούν τις γνωστές θέσεις του Τέρνερ για την παγκόσμια αρμονία και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, αλλά η σεμνότητα, η ταπεινότητα και η ανωνυμία δεν είναι αρετές που συχνά -ή ίσως ποτέ- συναντάμε στον άντρα που αποκαλούσαν κάποτε «το στόμα του Νότου».

Αν λοιπόν ο άντρας πίσω από τους Κατευθυντήριους Λίθους δεν ήταν ο Τέρνερ ή, πιθανώς, κάποιος άλλος διάσημος, πλούσιος φιλάνθρωπος ή οραματιστής, τότε ποιος ήταν;

Λίγοι μόνο άνθρωποι τον γνώρισαν ποτέ. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο δικηγόρος Wyatt Martin, που χειρίστηκε τα νομικά ζητήματα σχετικά με τους Κατευθυντήριους Λίθους, και ο οποίος ορκίστηκε εγγράφως να μην μιλήσει ποτέ για τον πελάτη του, έναν όρκο που έχει κρατήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για georgia new world order

Ένας άλλος ήταν ο Hudson Cone, ο οποίος ήταν παρών στην εταιρεία γρανίτη όταν δημιουργήθηκαν οι Κατευθυντήριοι Λίθοι. Ο Cone θυμάται τον Christian ως ένα ψηλό, φαλακρό άνδρα, με μια φράντζα άσπρα μαλλιά. Ήταν ευφραδής και συμπεριφερόταν πολύ σωστά. Δεν έδωσε καμία ένδειξη για το ποιον -ή τι- αντιπροσώπευε. Αυτή η ασάφεια, πιστεύει μέχρι σήμερα ο Cone, ήταν σκόπιμη. «Κάθε φορά που έχεις κάτι με έναν αέρα μυστηρίου γύρω του», είπε, «δίνεις διαφορετικές ερμηνείες».

Αυτές οι διαφορετικές ερμηνείες, επιμένει ο Cone, είναι ένα από τα πράγματα που έχουν θέσει τους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια στο κέντρο πολλών εικασιών. Άνθρωποι τού έχουν πει ότι η τοποθεσία είναι το ιερότερο σημείο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν χυδαίο τόπο, επίκεντρο σατανικής δύναμης και απόλυτου κακού.

Ο Cone δεν πιστεύει ότι η τοποθεσία ή οι Κατευθυντήριοι Λίθοι είναι κακοί. Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι τα ίδια τα ερωτήματα που θέτουν οι Κατευθυντήριοι Λίθοι είναι ο πραγματικός σκοπός τους. «Πιστεύω ότι στήθηκε εδώ για να διεγείρει την περιέργεια», είπε ο Cone.

Γιατί τοποθετήθηκαν οι πέτρες στη συγκεκριμένη τοποθεσία;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει και ένας σοβαρός και μυστηριώδης λόγος γι’ αυτό. Η θεωρία των Αλλαγών της Γης, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον μυστικιστή Edgar Cayce στις αρχές του 20ου αιώνα, υποστηρίζει ότι πλησιάζουμε γρήγορα σε μια εποχή καταστροφικών αλλαγών στην επιφάνεια της γης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Edgar Cayce
O Edgar Cayce

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα σεισμών, συγκρούσεων αστεροειδών ή κομητών, τεράστιων ηφαιστείων, ηλιακών εκλάμψεων ή οτιδήποτε άλλο. Όπως έχουμε δει, ιδιαίτερα όσον αφορά τους υποστηρικτές του τέλους του κόσμου το 2012, αλλά και με προηγούμενους υποστηρικτές της Αποκάλυψης, όπως εκείνοι που φοβόντουσαν ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν με τη νέα χιλιετία ή εκείνοι που είδαν να έρχεται η παγκόσμια καταστροφή με την επιστροφή του Κομήτη του Χάλεϊ, οποιαδήποτε από τις εκατοντάδες άλλες θεωρίες για το τέλος του κόσμου που έχουν έρθει και παρέλθει, οι λεπτομέρειες της πραγματικής αποκάλυψης ποικίλλουν από πιστό σε πιστό και ορισμένες από αυτές έχουν ήδη αποδειχθεί ανακριβείς.

Αυτό που έχει σημασία για την αποκωδικοποίηση των Κατευθυντήριων Λίθων είναι οι συνέπειες της καταστροφής. Και αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν μια ριζικά αλλοιωμένη επιφάνεια της γης -μια επιφάνεια που δεν θα έχει πολλά από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε. Τι είδους χαρακτηριστικά;

Κάποια μέρη όπως την Καλιφόρνια, την Νέα Υόρκη, τμήματα της Φλόριντα και άλλες χερσαίες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη θεωρία του Κέισι (Cayce) για τις Αλλαγές της Γης, αποδεικνύεται ότι εκτός από τις αλλαγές που θα άλλαζαν το φυσική εμφάνιση του κόσμου, υπάρχουν και «ασφαλείς ζώνες» που θα επιβίωναν από τις αλλαγές της γης, και με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν ψυχικά στις ενέργειες που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του κόσμου.

Πού βρίσκονται αυτές οι ασφαλείς ζώνες; Σωστά το μαντέψατε, μία από αυτές είναι στην ύπαιθρο της Τζόρτζια. Εκεί όπου βρίσκονται οι Κατευθυντήριοι Λίθοι, που σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους επιζώντες από τις αλλαγές της γης, να ξαναχτίσουν τον κόσμο. Και να τον ξαναχτίσουν καλύτερα.

Πιθανώς οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια να είναι, σε ένα επίπεδο, αυτό ακριβώς που φαίνονται -ένα εργαλείο για να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν τη φύση της ύπαρξης και τους τρόπους με τους οποίους αυτή η ύπαρξη θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μια εποχή τεράστιας διεθνούς έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της υπάρχουσας τότε Σοβιετικής Ένωσης. Στο επίκεντρο αυτών των εντάσεων ήταν οι δεκάδες χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, ένα καταστροφικό οπλοστάσιο με το οποίο απειλούσε η μία υπερδύναμη την άλλη και ήταν περισσότερο από ικανό να κάνει τον ανθρώπινο πολιτισμό μια μάζα από ραδιενεργά ερείπια.

Αποτέλεσμα εικόνας για georgia STONES RUSSIAN

Ήταν από τις πιο τρομακτικές εποχές στην ανθρώπινη ιστορία και μια υπενθύμιση ότι δεν χρειαζόμαστε μια αποκάλυψη πέρα από τον έλεγχό μας για το τέλος του κόσμου. Για περισσότερο από μισό αιώνα, είχαμε την δύναμη να το πραγματοποιήσουμε μόνοι μας. Μια γενοκτονία που θα προκαλούσαν οι πυρηνικές βόμβες που έλεγχαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν χρειάζονταν μυστικές συνωμοσίες.

Σύμφωνα με κάποιους, η πιθανότητα ενός τέτοιου πυρηνικού ολοκαυτώματος ώθησε τον R. C. Christian να δημιουργήσει το μήνυμα που τοποθέτησε στους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια. Ένα μήνυμα που προορίζεται για τους επιζώντες ενός παγκόσμιου πυρηνικού ολοκαυτώματος. Ένα μήνυμα που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει να αποκαταστήσουν μια ισορροπία στη γη και να αποφύγουν τα λάθη που κατέστρεψαν τους προγόνους τους.

Φυσικά, υπάρχει ένα άτομο, αν βρίσκεται ακόμα εν ζωή, και αυτός είναι ο R. C. Christian, αλλά δεν μιλάει. Ελπίζουμε απλώς να παρουσιαστεί και να μας πει εάν κάποια από τις ερμηνείες για τους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια είναι ακριβής. Ή εάν υπάρχει μια άλλη ερμηνεία -περισσότερο ή λιγότερο σκοτεινή- την οποία ίσως έχουμε παραβλέψει.

Μέχρι τότε, έχουμε τους ίδιους τους Κατευθυντήριους Λίθους της Τζόρτζια, που μεταφέρουν το μήνυμά τους στις επόμενες γενιές και σε όλους μας με τον δικό τους τρόπο.

H δυστοπική προφητεία του Yuval Harari. Οι Oντότητες και τα data

Σε 100 Χρόνια από σήμερα «η γη θα κυριαρχείται από οντότητες που θα είναι πιο διαφορετικές από εμάς από όσο είμαστε εμείς διαφορετικοί από τους Νεάντερταλ ή τους χιμπατζήδες».

By Team

Η επιστήμη αντικαθιστά την εξέλιξη με φυσική επιλογή με την εξέλιξη με έξυπνο σχεδιασμό. Όχι από τον Θεό, αλλά από τον έξυπνο σχεδιασμό μας και τα «clouds»(σέρβερ)μας – αυτές είναι οι νέες κινητήριες δυνάμεις της εξέλιξης », δήλωσε ο Harari.
Μπαίνουμε σε μια εποχή ανόργανης ζωής και εάν αυτή η τεχνολογία δεν ρυθμιστεί, μια μικρή ελίτ μπορεί να διαμορφώσει τις μορφές ζωής του μέλλοντος. Εκείνοι που έχουν τα χρήματα και τη δύναμη να εγχύσουν (!) το σώμα τους με Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνουν ένα νέο είδος, ικανό να κατορθώσει πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε καν αυτή τη στιγμή.

Ο ιστορικός και φιλόσοφος Yuval Harari τα είπε όλα προσκεκλημένος στο World Economic Forum Davos 2018.

Το πιο ενδιαφέρον>

-Σε 100 Χρόνια από σήμερα «η γη θα κυριαρχείται από οντότητες που θα είναι πιο διαφορετικές από εμάς από όσο είμαστε εμείς διαφορετικοί από τους Νεάντερταλ ή τους χιμπατζήδες».

Χαρακτηρίσαμε “ενδιαφέρουσα” την άποψη του νεαρού και ευρέως αποδεκτού γλυκομίλητου φιλοσόφου και ιστορικού. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος, το ανθρώπινο ύφασμα δεν έχει αλλάξει 21 αιώνες τώρα. Μέσα σε ένα ή δύο αιώνες πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

Τι είναι αυτό στο οποίο ο νεαρός Yuval Harari γίνεται ο προάγγελός του;

Για πάμε να δούμε τι έχει να μας πει με τις λέξεις του και κυρίως πίσω από τις λέξεις του, με τις σκέψεις του και πως προκύπτει αυτό. Και κάτι ακόμη: Eάν μέσα σε μόλις δύο αιώνες, δηλαδή σχεδόν δύο-τρεις γενιές, θα συμβούν τόσο τρομακτικές αλλαγές στην γνωστή έως σήμερα ανθρώπινη φύση θα πρέπει να αρχίσουμε να τσιμπιόμαστε μήπως η αλλαγή ξεκίνησε ήδη.

Πάμε να δούμε και να ακούσουμε τον νεαρό γλυκομίλητο φιλόσοφο και ιστορικό.

Πώς να χακάρετε («σπάσετε» το λειτουργικό σύστημα) ενός ανθρώπου 101 (εισαγωγή)

«Οι οργανισμοί είναι αλγόριθμοι», World Economic Forum Davos 2018

Η πιο βαθυστόχαστη δήλωση για περισσότερα από 150 χρόνια βιολογικής έρευνας από την εποχή του Charles Darwin μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις, «οι οργανισμοί είναι αλγόριθμοι».

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εικόνα για τις σύγχρονες βιοεπιστήμες, σύμφωνα με τον ιστορικό Yuval Harari στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2018.

Θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας ακόμη ανθρώπινο, ή είναι η γενιά μας μία από τις τελευταίες που ονομάζεται homo sapien;

Πώς να χακάρετε («σπάσετε» το λειτουργικό σύστημα) έναν άνθρωπο 101 (εισαγωγή)

Σύμφωνα με τον Harari, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δύο ταυτόχρονες επαναστάσεις που έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο χείλος του να «σπάσουν» το λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου.

1. Οι εξελίξεις στην επιστήμη των υπολογιστών και στη μηχανική μάθηση.
2. Η πρόοδος στη βιολογία και την επιστήμη του εγκεφάλου

Με τις ανακαλύψεις να προχωρούν σε αυτές τις δύο επαναστάσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε αυτόν τον πλανήτη, έχουμε τώρα τα εργαλεία στη διάθεσή μας για να σπάσουμε το λειτουργικό σύστημα των ανθρώπων.

Λοιπόν, τι χρειάζεται για να χακάρεις έναν άνθρωπο;
Και πάλι, σύμφωνα με τον Harari, υπάρχουν μόνο δύο απαραίτητα συστατικά για το χακάρισμα της ανθρωπότητας:

1. Πολλή υπολογιστική ισχύς
2. Βιομετρικά δεδομένα

Με τη μηχανική μάθηση, αυτό το επίπεδο υπολογιστικής ισχύος έχει επιτευχθεί. Οι βιομετρικοί αισθητήρες μας έχουν εισάγει στην εποχή όπου μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε πτυχή της βιολογικής ζωής στο σημείο που οι υπολογιστές γνωρίζουν περισσότερα για εμάς από ότι εμείς οι ίδιοι.

Τα δεδομένα είναι το πιο σημαντικό απόκτημα στον κόσμο. “Data is the most important asset in the world,” said Harari.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι διαδικασίες; Τα Δεδομένα-Data.

«Τα δεδομένα είναι το πιο σημαντικό απόκτημα στον κόσμο», δήλωσε ο Harari.
Στο παρελθόν, τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ήταν η γη και αργότερα τα μηχανήματα, αλλά τώρα είναι τα δεδομένα. Αλλά ποιος κατέχει αυτά τα δεδομένα; Εάν είναι τα προσωπικά σας, βιολογικά δεδομένα, σας ανήκουν πραγματικά ή είναι ιδιοκτησία εταιρειών, κυβερνήσεων ή ελίτ;

«Όσοι ελέγχουν τα δεδομένα, ελέγχουν το μέλλον της ανθρωπότητας και της ίδιας της ζωής», ανέφερε ο ιστορικός, προσθέτοντας, «Αν πάρα πολλά από τα δεδομένα συγκεντρωθούν σε πολύ λίγα χέρια, η ανθρωπότητα θα χωριστεί, όχι σε τάξεις, θα χωριστεί σε διαφορετικά είδη.”
Σκέψου το. Εάν οι άνθρωποι μπορούν να παραβιαστούν και σίγουρα μπορούν, τότε αυτοί που ελέγχουν τα δεδομένα τους είναι οι χάκερ.

Οι μηχανές θα μας γνωρίζουν καλύτερα από ότι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τον εαυτό μας

Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ανησυχία για το απόρρητο σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συλλέγουν τα δεδομένα μας, έτσι ώστε να μπορούν να μας πουλήσουν περισσότερα σκουπίδια που δεν χρειαζόμαστε. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μας μας παρακολουθούν συνεχώς, αλλά το αποδεχόμαστε χωρίς να κάνουμε μεγάλο αγώνα. “Δεν έχω τίποτα να κρύψω, οπότε γιατί πρέπει να με νοιάζει;” είναι το κοινό επιχείρημα.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας νοιάζουν. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα από τον Harari, είπε ότι οι μηχανές μας γνωρίζουν καλύτερα από ότι εμείς γνωρίζουμε τους εαυτούς μας. Σε ηλικία 21 ετών, παραδέχθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος αφού αγωνίστηκε με τη σεξουαλικότητά του όλη του τη ζωή.

Τώρα όμως υπάρχει η τεχνολογία για την κατασκευή μηχανών που μπορούν να παρακολουθούν την κίνηση των ματιών, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πραγματικό «gaydar» (ραντάρ αναγνώρισης ομοφυλοφιλίας) για να μάθει πού βρίσκονται οι άνθρωποι στο gay/straight φάσμα.

Συναισθηματική χειραγώγηση

Φαίνεται αβλαβές στην αρχή, αν όχι αδέξιο, αλλά τι γίνεται αν ληφθούν τα ίδια δεδομένα και δοθούν σε εταιρείες ή στην άρχουσα τάξη;
Θα μπορούσαν να χειριστούν τα συναισθήματά σας. Αντί για μια διαφήμιση που εμφανίζει μισόγυμνα κορίτσια με μπικίνι, τα μηχανήματα θα γνώριζαν τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό και έτσι θα σας δείξουν διαφημίσεις με άντρακλες που ψεκάζουν λάδι στις φέτες του κορμιού τους.

Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα και παραδώσουμε αυτές τις πληροφορίες στις κυβερνήσεις, θα γνωρίζουν όλα όσα μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε και πώς να μας ελέγξουν.

Αναφορικά με την αναλογία «gaydar», πού θα είμαστε όταν οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι μπορούν να προβλέψουν ποιες αποφάσεις λαμβάνουμε πριν τις λάβουμε; Θα υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ελεύθερη βούληση, ή οι υπολογιστές θα μας χαρακτηρίζουν ως εν δυνάμει εγκληματίες όπως σε κάποιον εφιάλτη τύπου Minority Report (ταινία του 2002);

Προς μία ψηφιακή δικτατορία

Σε μια δημοκρατία, οι πληροφορίες και η λήψη αποφάσεων διανέμονται σε θεσμούς και άτομα. Σε μια δικτατορία, οι πληροφορίες και η λήψη αποφάσεων συγκεντρώνονται σε λίγους, καθώς δεν υπάρχει πραγματική δικτατορία με την απόλυτη έννοια, όλοι οι δικτάτορες έχουν τους συμβούλους τους, οπότε μοιάζουν περισσότερο με ολιγαρχίες.
Μια ψηφιακή δικτατορία θα είναι εκείνη όπου η πληροφορία και η λήψη αποφάσεων συγκεντρώνονται σε μία μόνο οντότητα, τη μηχανή. Εάν συμβεί αυτό, πού θα παίξει η δημοκρατία;
«Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση μπορεί να αντιστρέψουν την κατάσταση», λέει ο Harari, για να καταστήσουν την κεντρική επεξεργασία δεδομένων πιο αποτελεσματική. Εάν η δημοκρατία δεν μπορεί να προσαρμοστεί, θα τεθούμε υπό τον έλεγχο των μηχανών.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία κατάσταση επιτήρησης, περισσότερο από ό, τι είναι ήδη. Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη και μη ελεγχόμενη με τη δύναμη του υπολογιστή και του βιολογικού hacking, οι ελίτ θα είναι σε θέση να επανασχεδιάσουν το μέλλον της ίδιας της ζωής.

Βιομηχανική και το νέο είδος ανθρώπου

Σύμφωνα με τον Harari, μόλις χακάρετε κάτι, σίγουρα μπορείτε να το επανασχεδιάσετε. Γι ‘αυτό πιστεύει ότι μέσα σε έναν ή δύο αιώνες, «η γη θα κυριαρχείται από οντότητες που θα είναι πιο διαφορετικές από εμάς από όσο είμαστε εμείς διαφορετικοί από τους Νεάντερταλ ή τους χιμπατζήδες».

Η διανθρώπινη ατζέντα συμβαίνει τώρα. Προγραμματίζεται στο υποσυνείδητό μας μέσω ταινιών, τέχνης και μέσων.

«Η επιστήμη αντικαθιστά την εξέλιξη με φυσική επιλογή με την εξέλιξη με έξυπνο σχεδιασμό. Όχι από τον Θεό, αλλά από τον έξυπνο σχεδιασμό μας και τα «clouds»(σέρβερ)μας – αυτές είναι οι νέες κινητήριες δυνάμεις της εξέλιξης », δήλωσε ο Harari.
Μπαίνουμε σε μια εποχή ανόργανης ζωής και εάν αυτή η τεχνολογία δεν ρυθμιστεί, μια μικρή ελίτ μπορεί να διαμορφώσει τις μορφές ζωής του μέλλοντος. Εκείνοι που έχουν τα χρήματα και τη δύναμη να εγχύσουν (!) το σώμα τους με Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνουν ένα νέο είδος, ικανό να κατορθώσει πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε καν αυτή τη στιγμή.
Κανένα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς μεγάλες ποσότητες δεδομένων και τη δυνατότητα να τις επεξεργαστούμε και να τις κατανοήσουμε μέσω της μηχανικής μάθησης.
Ποιος θα έπρεπε να ρυθμίζει την ιδιοκτησία δεδομένων;
Η ελίτ δεν είναι έτοιμη να της εμπιστευτούμε το μέλλον της ζωής. «Φαίνονται ανίκανοι να παράγουν ουσιαστικές εκδόσεις του μέλλοντος», δήλωσε ο Harari.
Λοιπόν, ποια είναι η λύση; Ποιος πρέπει να ρυθμίσει την ιδιοκτησία των δεδομένων; Δυστυχώς, ούτε καν ο καλός ιστορικός έχει απάντηση, αλλά άφησε ένα στοιχείο.

Εκτός από το να επικαλούμαστε επιστήμονες, φιλόσοφους, δικηγόρους, ο Harari πιστεύει ότι υπάρχει μια ομάδα πάνω από την υπόλοιπες, πιο εξειδικευμένη και πιο συνειδητή για την ανθρώπινη κατάσταση από όλες τις άλλες – οι ποιητές.
Αυτοί οι δημιουργοί μουσικής και οι ονειροπόλοι των ονείρων είναι η καλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας.

Ο John F. Kennedy το κατάλαβε καλύτερα όταν παρατήρησε:

Όταν η δύναμη οδηγεί τον άνθρωπο στην αλαζονεία, η ποίηση του θυμίζει τα όριά του. Όταν η εξουσία περιορίζει τους τομείς της ανησυχίας του ανθρώπου, η ποίηση του θυμίζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ύπαρξής του. Όταν η εξουσία καταστρέφει, η ποίηση καθαρίζει, γιατί η τέχνη καθιερώνει τις βασικές ανθρώπινες αλήθειες που πρέπει να χρησιμεύσουν ως οι ακρογωνιαίοι λίθοι της κρίσης μας. Ο καλλιτέχνης, όσο πιστός κι αν είναι στο προσωπικό του όραμα για την πραγματικότητα, γίνεται ο τελευταίος πρωταθλητής του ατομικού νου και της ευαισθησίας ενάντια σε μια παρεμβατική κοινωνία και μια επίσημη κατάσταση.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE