kourdistoportocali.comPeopleIhomexΚραχ στην αγορά ακινήτων εξαιτίας του ενεργειακού πιστοποιητικού;

Θρίλερ στο real estate

Κραχ στην αγορά ακινήτων εξαιτίας του ενεργειακού πιστοποιητικού;

Αίφνης ακόμη και οι Κινέζοι έπαψαν να αγοράζουν σαπάκια

Μιλώντας με έναν άνθρωπο του real estate και συγκεκριμένα από τον κατασκευαστικό κλάδο θεωρούμε χρήσιμο να σας μεταφέρουμε τα εξής από την συνομιλία μας.

Το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τι πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν επιλέξουν την αναβάθμιση.

Από τον Νίκο Πετράδη

Όπως όλα δείχνουν θα βρεθούν σε πολύ δεινή θέση με αποτέλεσμα ακόμη και να μην μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους.

Αρκεί να σας πούμε ότι η θερμοπρόσοψη εφαρμόζεται στη Πολωνία εδώ και 10 χρόνια ενώ στην Ελλάδα που τη λούζει ο ήλιος μόλις τα 3-4 τελευταία χρόνια στις νέες κατασκευές.

Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι κλειδί και για τις τράπεζες μια και οι ίδιες έχουν τρομάξει από το στοκ παλιών ακινήτων που έχουν μαζέψει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όταν πρόκειται για πράσινα κτίρια δανειοδοτούν ακόμη και το 80% της αγοράς κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες κατασκευές.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι Κινέζοι που αρχικά αγόραζαν ότι σαπάκι υπήρχε στην εγχώρια αγορά αίφνης έγιναν πολύ υποψιασμένοι και προσεχτικοί και δεν αγοράζουν πλέον παρά μόνο όσο πιο πράσινα κτίρια γίνεται.

Στο μεταξύ οι τράπεζες βλέπουν νέα εκτίναξη των κόκκινων δανείων οπότε δεν πρόκειται να ξαναδώσουν ούτε σεντ στεγαστικό και με το δίκιο τους. Κάναμε ένα λάθος στις εκτιμήσεις μας: Πιο πιθανό είναι ένα διαμέρισμα που πωλείται σήμερα 500.000 χιλιάδες ευρώ σε 3 χρόνια ο κατασκευαστής ή ιδιοκτήτης να παρακαλάει να το πουλήσει 50.000 δυσεύρετα ευρώ.

Ήδη κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτόξευση της τιμής του χρυσού τον ερχόμενο χειμώνα.

Εκεί δε που θα γίνει πραγματική Αποκάλυψη είναι στις τιμές των εμπορικών καταστημάτων και των επαγγελματικών χώρων-η αίθουσα κλιματίζεται. Ακόμη και τα μανάβικα δεν θα έχουν νόημα μια και αρκεί αποθηκευτικός χώρος και ηλεκτρονική παραγγελία. Όσοι προσαρμοσθούν θα επιβιώσουν.

Ήδη στο ολοκαύτωμα των τιμών των ποντάρουν τα διεθνή κοράκια που προβλέπουν τσουνάμι που μπροστά του η Lehman Brothers θα είναι Breakfast at Tiffany’s!

Τα τελευταία 4-5 χρόνια οι κατασκευαστές είχαν δημιουργήσει μία απίστευτη φούσκα στην αγορά ακινήτων μια και φρόντιζαν να αγοράζουν με βουλιμία ότι οικόπεδο κυκλοφορούσε. Στη συνέχεια πουλούσαν τα διαμερίσματα με εξωπραγματικές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εξωπραγματικές για την ελληνική οικονομία.

Η επόμενη μέρα του Covid-19 (θα είναι μάλλον ο χειμώνας του 2024-τότε θα καθαρίσουμε από την πανδημία) τους βρίσκει εγκλωβισμένους στη φούσκα που οι ίδιοι έστησαν.

Έχοντας μισοτελειωμένες χιλιάδες “πολυτελείς” πολυκατοικίες περιμένουν τους από τους εγκλωβισμένους αγοραστές, οι οποίοι ζουν με τα επιδόματα του Σταικούρα να τους δώσουν 300 και 500 χιλιάδες ή και 1-2 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν τα διαμερίσματά τους.

Επειδή αντιλαμβάνονται το αιματοκύλισμα που θα ακολουθήσει διαρρέουν ότι θα υπάρχει μία ελεγχόμενη πτώση στις τιμές της τάξης του 10%.

Πλανώνται πλάνην οικτράν.

-Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά…Με 300 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο, με ανύπαρκτο τουρισμό, με τα μετρητά να είναι δυσεύρετα, με τις συστημικές τράπεζες να εξετάζουν σενάρια συγχώνευσης η πτώση 10% είναι μία φαντασίωση για να γλυκάνει την οδύνη τους. Ένα διαμέρισμα που σήμερα πωλείτaι στην αγορά 300 χιλιάδες ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2021 θα ικετεύουν αγοραστές στις 100 χιλιάδες ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2022 η αξία του θα παίζει ανάμεσα στις 35-40 χιλιάδες ευρώ…Αυτή είναι η πραγματικότητα που τρέμουν να δεχθούν οι κατασκευαστές αλλά και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες…

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε έμπειρο κατασκευαστή ο οποίος δεν ακολούθησε τη τάση των συναδέλφων του και δεν συμμετείχε στη δημιουργία της φούσκας…Με το χρήμα να έχει στεγνώσει και να είναι πιο δυσεύρετο από ποτέ δεν έχουμε λόγο να αγνοήσουμε την εκτίμησή του…Το αντίθετο μάλιστα…

Άλλωστε ελάχιστοι θα δώσουν πλέον (δυσεύρετο) χρήμα για να αγοράσουν διαμέρισμα στο πολυτελές ασανσέρ του οποίου θα τους περιμένει ο κοβίδης…

Ολοι θα περιμένουν να δουν την πανωλεθρία των τιμών και τους κατασκευαστές μαζί με το διαμέρισμα να δίνουν δώρο και ένα δείπνο με τη Βάνα Μπάρμπα η οποία θα εξηγεί στους εν δυνάμει αγοραστές πόσο καραγοητευτικός είναι ο Κυριάκος.

Yπάρχει μόνο ένας τρόπος επιβίωσης. Οσοι αρχίσουν πρώτοι να πουλάνε φτηνά-ακόμη και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο-για να σπάσουν τον ανταγωνισμό και να έχουν κασαδούρα να κινούνται. Από αυτό τους χωρίζει μόνο ο προσωπικός εγωισμός και η βουλιμία τους. Δεν είναι όμως ώρα για τέτοια…Αν δεν λυγίσουν θα σπάσουν…

Ολο αυτό το διάστημα της καραντίν ιδιοκτήτες πανάκριβων πολυτελών διαμερισμάτων τα εγκατέλειψαν και ταμπουρώθηκαν στα ταπεινά εξοχικά τους. Τα καλύτερα έρχονται…

Τη φούσκα η οποία είχε δημιουργηθεί τα 3-4 τελευταία χρόνια στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σκάει ο Coronavirus ενώ αλλάζουν τόσο οι αγοραστικές όσο και οι κατασκευαστικές προτεραιότητες. Πάμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Ποιος θα πληρώσει 10 χιλιάδες ευρώ το τ.μ για να αγοράσει διαμέρισμα σε πολυτελή πολυκατοικία των βορείων ή των νοτίων προαστείων;

Ποιος θα πληρώσει 1,5 και 2 εκατ. ευρώ για διαμέρισμα-αυτές είναι οι ζητούμενες τιμές-για να μοιράζεται το ίδιο ασανσέρ, τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους, το ίδιο υπόγειο γκαράζ ή ακόμη και την ίδια πισίνα με τους συγκατοίκους του σε μία πολυκατοικία που όσο υψηλών προδιαγραφών κι αν είναι δεν παύει, λόγω του αριθμού των συγκατοίκων, να είναι πολύ μεγαλύτερης επικινδυνότητας από το εξοχικό σπίτι ή τη βίλα στο Λαγονήσι για παράδειγμα.

Στη διάρκεια της καραντίν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν τα πολυτελή διαμερίσματά τους στην Αθήνα και φρόντισαν να βρεθούν στα κοντινά εξοχικά τους (Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Σούνιο, κλπ).

Μάλιστα, βοηθούσης και της τηλεργασίας, πολύς κόσμος παραμένει ταμπουρωμένος στα εξοχικά του που το πιο πιθανόν είναι να μετατραπούν σε κύριες κατοικίες.

Φυσικά πιο προνομιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξοχικών ακινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε νησιά που έχεις και οδική πρόσβαση όπως η Λευκάδα για παράδειγμα.

Εάν βρεθείς καλοχτενισμένο κρούσμα στη Μύκονο, στη Πάρο, στη Σαντορίνη κλπ θα πρέπει να γίνει ειδική διακομιδή στη γνωστή κάψουλα και θα πρέπει μέσα στην ατυχία σου να είσαι τυχερός και να μπορεί να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση.

Όταν λοιπόν κάποιος ετοιμάζεται να δώσει 1 και 1,5 εκατ. ευρώ να αγοράσει διαμέρισμα στη Βούλα ή τη Γλυφάδα πλέον θα το σκεφθεί 2η και 3η φορά όσο και να χτυπιέται η ξανθιά συμβία του για χάρη της οποίας σκάει όλη αυτή τη κασαδούρα.

Το να βρεθείς με πολυτελές διαμέρισμα στα νότια προάστια ή και στα βόρεια με τον κοβίδη να παραμονεύει στο ασανσέρ, στη πισίνα, στο πάρκινγκ, την είσοδο της πολυκατοικίας, στο γραμματοκιβώτιο και πάει λέγοντας, δεν το λες και οξυδερκή επιλογή, ε;

Φυσικά πιο υποφερτή είναι η καραντίν εάν τη περνάς σε ένα μεγάλο, ωραίο διαμέρισμα αλλά σίγουρα πιο ασφαλής λύση είναι να κάθεσαι στη μέση του γκαζόν και να πλατσουρίζεις στη φουσκωτή πισίνα-γούρνα φουμάροντας λαρισινό πούρο, φορώντας μεξικάνικη καπελαδούρα και ακούγοντας τη γαιδουροφωνάρα του Ρέμου από τη συχνότητα του Mega.

Ζωάρα, αν με εννοείς.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι ποιος οξυδερκής θα πετάξει 1,5 εκατ. για να αγοράσει διαμέρισμα ώστε να μοιράζεται το ίδιο ασανσέρ με εξίσου πλούσιους σαν κι αυτόν συγκατοίκους απ΄όλα τα μέρη του κόσμου (και της Ελλάδας) και κάθε καρυδιάς καρύδι.

Θυμηθείτε την αποκάλυψη του Κουρδιστού Πορτοκαλιού για το κρούσμα στο ξενοδοχείο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Την ώρα που ο πελάτης πλήρωνε και έφευγε αμόλυσε τη βόμβα:

-Eχω coronavirus, καλή τύχη…

Ενα 24ωρο μετά δόθηκε εντολή να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Ενα μικρό ξενοδοχείο πολυτελείας είναι και οι νέες πανάκριβες πολυκατοικίες. Μόνο που εδώ αντί να έχεις ολιγοήμερη διαμονή αγοράζεις το πολυτελές διαμέρισμα και σου σκάει ο κοβίδης.

Καθότι όπως λένε οι ειδικοί ιολόγοι ο κοβίδης ήταν απλά μια πρόβα, ένα test για την επόμενη αμείλικτη πανδημία.

Ακόμη κι εάν οι ένοικοι μιας τέτοιου είδους πολυκατοικίας αποφασίσουν να εγκαταστήσουν θερμικές κάμερες και test από τα οποία θα περνάνε κάθε στιγμή οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι είναι σαν να αγοράζεις μια χρυσή φυλακή-οπότε πιο μάγκας ο Μπάμπης ο φλου, ο παραφλού, με την τροχοβίλα που πίνει μπίρα, παίζει προ και κάνει μπάφους σε βουνά και παραλίες με θέα τα αστέρια.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι οι τιμές των διαμερισμάτων στα αστικά κέντρα να υποστούν καθίζηση ίσως πρωτόγνωρη αλά Lehman Brothers και να έχουμε άλλα δράματα μια και πολλές από τις νέες κατασκευές έχουν πάνω τους και τραπεζικό δανεισμό των κατασκευαστών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα καλύτερα έρχονται…

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE