kourdistoportocali.comPeopleIhomexΗ αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια Lehman Brothers

Οι λίστες ενδιαφέροντος συρρικνώνονται ή οι αγοραστές σταματούν πραγματικά

Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια Lehman Brothers

Η ανασφάλεια των ανθρώπων διοχετεύεται στην αγορά και στην οικονομία. Και κυρίως στην αγορά της κατοικίας.

Ο James Peck ήταν ο ομοσπονδιακός δικαστής που επέβλεψε την κατάρρευση της Lehman Brothers, της τράπεζας της οποίας η κατάρρευση σηματοδότησε την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008.

Σχετικά πρωτάρης στον πάγκο της πτώχευσης, ο James ενέκρινε την πώληση της χρηματιστηριακής μονάδας της τράπεζας στην Barclays Plc για 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία που εξασφάλισε την ομαλή μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων λογαριασμών πελατών, έσωσε 10.000 θέσεις εργασίας στη Wall Street και πιθανώς απέτρεψε την το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να βγει περαιτέρω εκτός ελέγχου.

«Μάλλον το σκέφτομαι λίγο κάθε μέρα», είπε ο James said στο Bloomberg. «Έμαθα πάρα πολλά και γνώρισα υπέροχα ενδιαφέροντες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη… πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα φίλοι μου».

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της άνοιξης του 2022 και η ατμόσφαιρα στο παγκόσμιο χωριό σκοτεινιάζει απρόσμενα για καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον αρχίζουν να διαισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό δεν είναι μόνο ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο άρα και ένας από τους πλέον έξυπνους επιχειρηματίες τη μία φορά αφήνει να εννοηθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και την άλλη υποστηρίζει ότι ο Biden είναι ένα άδειο κοστούμι που το κινούν τηλε-υποβολείς αυτό δεν είναι παρά ένα σαθρό έδαφος που προκαλεί ανασφάλεια.

Η ανασφάλεια των ανθρώπων διοχετεύεται στην αγορά και στην οικονομία. Και κυρίως στην αγορά της κατοικίας. Για μεγάλος μέρος της παγκόσμιας κοινότητας η κατοικία σημαίνει καταφύγιο, ασφάλεια, στέγη για την οικογένειά τους και τα ονειρά τους. Ακόμη και οι πολυτελείς κατοικίες που στεγάζουν κι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ματαιοδοξίας συνεισφέρουν τα μέγιστα στις οικονομίες πολλών χωρών.

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ αρχίζει να ραγίζει καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται, οι επενδυτές αποσύρονται και η κυματική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων πλήττει την αγορά.

Ο ZeroHedge έχει σταχυολογήσει αντιδράσεις από κατασκευαστές σε πολιτείες των ΗΠΑ και παραθέτει αντιδράσεις.

Κατασκευαστής του Dallas: «Οι λίστες ενδιαφέροντος συρρικνώνονται ή οι αγοραστές σταματούν πραγματικά».

Κατασκευαστής του Houston: «Πολλοί αγοραστές για πρώτη φορά απλώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο λόγος χρέους προς το εισόδημά τους ξεφεύγει».

Κατασκευαστής του San Antonio: «Η κίνηση έχει μειωθεί στο μισό μετά την αύξηση των τιμών».

Κατασκευαστής  του Raleigh (Το Raleigh είναι πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας): «Η δραστηριότητα των επενδυτών έχει επιβραδυνθεί δραματικά».

Κατασκευαστής στο Provo (Το Provo είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται 43 μίλια νότια του Salt Lake City κατά μήκος του Wasatch Front) : «Οι επενδυτές αξιολογούν την επένδυση πιο κριτικά από ό,τι στο παρελθόν».

Κατασκευαστής της Ουάσιγκτον: «Ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών έχει πέσει στο μισό από αυτό που ήταν τον Μάρτιο. Ανησυχία υπάρχει στους αγορασές της πρώτης φοράς. Πολύ λιγότεροι πραγματικοί αγοραστές από τον αριθμό των ατόμων που συγκεντρώθηκαν στη λίστα ενδιαφέροντος τους τελευταίους 6 μήνες. Σίγουρα περισσότερες προσπάθειες από τους αγοραστές για διαπραγμάτευση».

Κατασκευαστής του Seattle: «Παύση από μεγάλο πληθυσμό αγοραστών. Για να επιτύχουμε τον επιθυμητό ρυθμό πωλήσεωνμας, έπρεπε να κάνουμε προσαρμογές τιμών. Τα ποσοστά αρχίζουν να βγάζουν τους ανθρώπους από το παιγνίδι».

Περιττό να πούμε ότι μια κατάρρευση κατοικιών θα ήταν κακό για την οικονομία των ΗΠΑ για την οποία ο τομέας της στέγασης είναι υψίστης σημασίας: ένα σπίτι είναι συνήθως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στις αποταμιεύσεις των Αμερικανών, αφορά ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού και έχει μεγάλη συνεισφορά στους δείκτες του πληθωρισμού. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Fed, δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από μια στεγαστική ύφεση στη προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η στέγαση και η μοίρα της θα χρησιμεύσει ως ο πρώτος οδηγός για τη Fed, τα επιτόκια και την οικονομία των ΗΠΑ

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE