kourdistoportocali.comPeopleIhomexH αγορά πολυτελών κατοικιών στο Manhattan κερδίζει δυναμική παρά την εκτόξευση των επιτοκίων

Breaking News

H αγορά πολυτελών κατοικιών στο Manhattan κερδίζει δυναμική παρά την εκτόξευση των επιτοκίων

«Οι άνθρωποι βγήκαν έξω και εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα για καλές τοποθετήσεις»

Η αγορά πολυτελών κατοικιών της Νέας Υόρκης κερδίζει δυναμική μετά από παραπάτημα στις αρχές του έτους, ένα άλλο σημάδι ότι οι θύλακες της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ αναζωογονούνται παρά τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Kate King στη The Wall Street Journal.

Τα πιο ακριβά σπίτια του Manhattan σημείωσαν τον δεύτερο καλύτερο Ιούνιο για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί τουλάχιστον από το 2006.

Τα σημάδια μιας πιθανής ανάκαμψης έχουν αψηφήσει τις προσδοκίες ότι η άνοδος των επιτοκίων και η αποδυνάμωση της οικονομίας θα κρατούσαν στο περιθώριο ακόμη και τους πιο εύπορους αγοραστές για μεγάλο μέρος του 2023.

Αντίθετα, η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και η εξασθένιση των φόβων για ύφεση ενίσχυσαν τη δραστηριότητα μεταξύ των καλοπροαίρετων Νεοϋορκέζων.

«Οι άνθρωποι βγήκαν έξω και εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα για καλές τοποθετήσεις», είπε η Donna Olshan, πρόεδρος της Olshan Realty, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας που παρακολουθεί τις πωλήσεις πολυτελείας στο Manhattan ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων ή υψηλότερες.

Αν και είναι ακόμα πιο αργές από τα «έτη άνθησης» του 2021 και του 2022, οι συναλλαγές πολυτελείας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με την Olshan. Ένα ρετιρέ στη γειτονιά Soho που διαπραγματεύτηκε εκτός αγοράς για 50 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα κατατάχθηκε μεταξύ των πιο ακριβών πωλήσεων κατοικιών που έκλεισαν ποτέ στο κέντρο του Manhattan.

Το διαμέρισμα του εκλιπόντος παρουσιαστή του «ABC World News Tonight» Peter Jennings στο Central Park προσέλκυσε τέσσερις προσφορές πάνω από την ζητούμενη τιμή των 10,45 εκατομμυρίων δολαρίων και υπέγραψε συμβόλαιο εντός δύο εβδομάδων από την καταχώρισή του, σύμφωνα με τη μεσίτρια Lisa Chajet.

«Οι μεγαλύτεροι αγοραστές λένε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε πριν ανέβουν ξανά οι τιμές», είπε η Chajet.
Η Zeckendorf Development μείωσε τις τιμές περίπου 5% έως 10% για να προσελκύσει αγοραστές συγκροτημάτων στη λεωφόρο Lexington 1289.

Η πρόσφατη άνοδος της Νέας Υόρκης έρχεται σε αντίθεση με την εθνική αγορά πολυτελείας, όπου οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικά πίσω από τα δύο τελευταία χρόνια και ακόμη και μετά την προπανδημική γραμμή βάσης, δήλωσε ο Taylor Marr, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στη μεσιτεία ακινήτων Redfin.

Οι πωλήσεις πολυτελών ειδών είναι επίσης πιο αργές από τις πωλήσεις μη πολυτελών σε εθνικό επίπεδο, είπε, υποδεικνύοντας ότι πολλοί εύποροι αγοραστές εξακολουθούν να αποτρέπονται από τα υψηλά επιτόκια και να καθυστερούν τις διακριτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δεύτερων κατοικιών.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια άνθησης των πωλήσεων και των αυξήσεων των τιμών, η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ βυθίστηκε φέτος κάτω από το βάρος των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Τον Απρίλιο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν από έτος σε έτος για πρώτη φορά σε 11 χρόνια.

Η εθνική επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από στις δυτικές Πολιτείες της χώρας, με τις τιμές των κατοικιών να διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική Ακτή και στη Μεσοδυτική, δήλωσε η Lisa Sturtevant, επικεφαλής οικονομολόγος της Bright MLS. Τα προάστια υψηλού εισοδήματος κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, DC, τα πήγαν ιδιαίτερα καλά μετά την πανδημία, καθώς οι αγοραστές αναζητούν σπίτια σε καλές σχολικές περιοχές και οι ιδιοκτήτες παραμένουν απρόθυμοι να πουλήσουν.

«Το χαμηλό απόθεμα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο, παρά τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, βλέπουμε τις τιμές να παραμένουν σταθερές ή ακόμη και να αυξάνονται σε πολλά μέρη», είπε η Sturtevant.

Στη Νέα Υόρκη, μια απογοητευτική σεζόν bonus στη Wall Street, όπου η μέση πληρωμή μειώθηκε 26% από το προηγούμενο έτος στα 176.700 $, αναμενόταν να επιβαρύνει τις πωλήσεις πολυτελείας φέτος. Οι τραπεζίτες και άλλοι χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν συχνά τα bonus ως προκαταβολές.

Ωστόσο, οι μετοχές έχουν ανέβει από την περσινή bear market, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 14% μέχρι το τέλος Ιουνίου και τον Nasdaq να σημειώνει το καλύτερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1983.

Τα κίνητρα για νέες μονάδες έχουν βοηθήσει. Περισσότερες από τις μισές πωλήσεις πολυτελών κατοικιών φέτος έκλεισαν οι κατασκευαστές, οι οποίοι πληρώνουν για το κόστος κλεισίματος και παραιτούνται από κοινές χρεώσεις για έως και δύο χρόνια, δήλωσε η Laura Tomana, ανώτερη αντιπρόεδρος, έρευνα αγοράς και ανάλυσης στη χρηματιστηριακή Brown Harris Stevens Development Marketing. .

Στο Upper East Side, η Zeckendorf Development προσφέρει μειώσεις τιμών από 5% έως 10% για να προσελκύσει αγοραστές στο 1289 Lexington Ave., ένα νέο κτίριο συγκροτημάτων όπου οι τιμές των μονάδων κυμαίνονται από 2,49 εκατομμύρια δολάρια έως 9,75 εκατομμύρια δολάρια. Ο συνεργάτης Artie Zeckendorf είπε ότι πάνω από το ένα τρίτο των 61 μονάδων του κτιρίου έχουν πουληθεί από τότε που ξεκίνησαν οι πωλήσεις πριν από ένα χρόνο.

«Είμαστε πρόθυμοι να συναντήσουμε την αγορά και είμαστε ευχαριστημένοι με την ταχύτητα που παράγεται», είπε.

Η Zeckendorf Development σημείωσε άνοδο στη ζήτηση από τα μέσα Μαΐου για διαμερίσματα τεσσάρων και πέντε υπνοδωματίων.

Ο Olshan προειδοποίησε ότι η ισχύς της πολυτέλειας της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να μειωθεί εάν η οικονομία επιβραδυνθεί.

«Τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα», είπε. «Αυτό σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στην αγορά».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE