kourdistoportocali.comPeopleIhomexΕνα θαύμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στη Σέριφο με την υπογραφή της Ηλιάνας Κερεστετζή

nCaved

Ενα θαύμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στη Σέριφο με την υπογραφή της Ηλιάνας Κερεστετζή

-Η ανάγκη δημιουργίας ενός “καταφυγίου” σε έναν τόπο με αφοπλιστική θέα αλλά και απόλυτη έκθεση σε έντονους βόρειους ανέμους

Μία εντυπωσιακή, νέα κατασκευή των Mold Architects, της ιδρύτριας και αρχιτέκτονα Ηλιάνας Κερεστετζή, στη Σέριφο αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το ταλέντο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, το οποίο πλέον ξεφεύγει από τα στενά όρια της ντόπιας πραγματικότητας.

Aπό το 42.GR

Πρόκειται για την κατοικία nCaved σε ένα μικρό, απομονωμένο, βραχώδη όρμο στη Σέριφο, στον Άγιο Σώστη και το οποίο μοιάζει να αιωρείται οριακά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Η ανάγκη δημιουργίας ενός “καταφυγίου” σε έναν τόπο με αφοπλιστική θέα αλλά και απόλυτη έκθεση σε έντονους βόρειους ανέμους μας οδήγησε στο να σκάψουμε την πλαγιά, αντί για μια εν σειρά παράθεση χώρων στο επίπεδο του εδάφους» εξηγεί στην ιστοσελίδα της η ομάδα των Mold Architects.

Και συνεχίζει, «ένας ορθογωνικός κάναβος εφαρμόζεται στην κλίση του εδάφους και παράγει μια τρισδιάστατη “σκακιέρα” πλήρων και κενών που φιλοξενει και απομονώνει ταυτόχρονα τους χώρους της κατοικίας.

Την αυστηρή αυτή γεωμετρία ανατρέπει μια στροφή τον τελεταίο άξονα του κανάβου, προσφέρoντας στους χωρους διημέρευσης ένα διευρυμένο φάσμα της θέας. Η στροφή τον άξονα εντείνει σημαντικά την αίσθηση της προοπτικής και ετσι η το ιχνος της κατοικίας μοιαζει να ελαχιστοποιείται στο νοητό τέλος της ανάβασης.

Οι διαμήκεις τοίχοι από ξερολιθιά, που οριοθετούν και προστατευουν την κατοικία είναι τα κατακόρυφα, όρια που οδηγουν το βλέμμα στην γραμμη του ορίζοντα. Σε αντίθεση με τους στοιβαρους πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες όψεις είναι ελαφριες, γυάλινες και ανοιχτές καθόλο τους το μήκος.

Η μπροστινή όψη ανοίγεται πλήρως στην ανατολική θέα ενώ τα πίσω υαλοστάσια καδράδουν εσωτερικούς κήπους προσφέροντας διαμπερότητα και φώς.

Ο διαμπερής φωτισμός- αερισμός , η πετρα και το φυτεμένο δώμα σε συνδυασμό με την κατάλληλη μόνωση και τα ενεργειακά υαλοστάσια προσδιδουν στο NCAVED αριστα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά περιορίζοντας στο ελάχιστο τηις ανάγκες σε τεχνητο κλιματισμό των χώρων.

Η κατοικία χωρίζεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια, χώροι διημέρευσης, ξενώνας. Τα δυο πρώτα επικοινωνούν εσωτερικά, ενω ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος.

Μια “υπόσκαφη” κλίμακα ενοποιεί εξωτερικά τα τρία επίπεδα και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που πραγματοποιείται από τον εξώστη του καθιστικού. Η ομαλή αυτή κατάβαση στα ενδότερα της κατοικίας αποκαλύπτει αργά – αργά τους αρχικά κρυμμενους χώρους της, προσφέροντας παράλληλα ενα διπλό καδράρισμα της θέας: φυγή προς την θάλασσα κατά την κατάβαση – φυγή προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

Οι υπόσκαφοι χώροι είναι “αρνητικοί” χώροι. Χώροι που προκύπτουν από την τομή και αφαίρεση τμήματος του βράχου. Αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα της αδρότητας μιας φυσικής κοιλότητας επιλέξαμε να ενισχύσουμε με την επιλογή των υλικών και της χρωματικής παλέτας. Πέτρα, εμφανές σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο, , συντίθενται λειτουργικά δημιουργώντας αδρά εσωτερικά κελύφη.

Διάτρητα φίλτρα στις όψεις και δάπεδο παραγουν μοτίβα σκιών που σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες καθρέπτη ,συνθέτουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στους ιδιαίτερους χώρους της κατοικίας.

Τέλος, οι πέργκολες, μοιαζουν να αποκολλώνται από την επιφάνεια και να αιωρούνται, υπογραμίζοντας την παρουσία του κτίσματος το οποίο επιδιώκουμε να ανήκει αλλά όχι να αφομοιωθεί από το τοπίο».

Εκπληκτική σύγχρονη αρχιτεκτονική από ένα γραφείο με σπουδαία δείγματα δουλειάς.

Info
N Caved project graphic Year 2020
Location Serifos, Greece
Area 340m2
Type Private Residence
CONSTRUCTOR Mold architects
STRUCTURAL ENGINEER Studio 265
MECHANICAL ENGINEER Team M-H
LIGHTING DESIGN Nikos Andrianopoulos
METAL CONSTRUCTION qoop
PHOTOGRAPHER 1 Yiorgis Yerolymbos
PHOTOGRAPHER 2 Panagiotis Voumvakis

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
EKTAKTO> Συναγερμός στο Ισραήλ, την πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Εκτόξευση κρουσμάτων τη Δευτέρα το απόγευμα. Διάβασε τι συμβαίνει
O Mario Draghi στέλνει μήνυμα στο “deep state” της Wuhan ανατινάζοντας τον εμβολιασμό παγκοσμίως, o μυστηριώδης Τσιόδρας και η αναφορά της Καθημερινής στην καταιγίδα αγωγών για τις παρενέργειες των εμβολίων
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυτός έκοψε το βραχιολάκι του Jean Claude Oswald
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
-Δεν είμαι Χίτλερ, δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα!…
H British Airways διαψεύδει στο Reuters τους ισχυρισμούς για τα αίτια των αιφνιδιαστικών θανάτων 4 πιλότων της
Η εγγονή της θρυλικής τραγουδίστριας Nina Simone κατηγόρησε την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για bullying σχεδόν μέχρι θανάτου στη μητέρα της
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων