kourdistoportocali.comPeopleIhomexΈφυγε ο Τάσος Σωτηρόπουλος της Ομάδας που άλλαξε την Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα [ΙSV]

Καλό Ταξίδι

Έφυγε ο Τάσος Σωτηρόπουλος της Ομάδας που άλλαξε την Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα [ΙSV]

-Σήμερα το πρωί έφυγε ο αγαπημένος μας φίλος, συνεργάτης και συνιδρυτής της ISV, Τάσος Σωτηρόπουλος

Με μία λιτή ανακοίνωση οι ISV αποχαιρέτησαν έναν ξεχωριστό άνθρωπο, φίλο, εταίρο, συνεργάτη: Toν Τάσο Σωτηρόπουλο.

Από τον Ian Ford

«Είπα “θα φτιάξω ένα σπίτι”, όμως δεν ήξερα πού. Πήρα τους όρους δομήσεως της Πολεοδομίας, είδα πού έχει χαμηλό συντελεστή, ξεχώρισα περιοχές και αυτή μου άρεσε περισσότερο. Ο Κεραμεικός έχει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά διατηρεί ακόμη τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Μια Κυριακή πήρα την εφημερίδα, σημείωσα τρεις αγγελίες, είδα το οικόπεδο και είπα “αυτό είναι”».

Η κατοικία σχεδιάστηκε σε Σαββατοκύριακα ραστώνης στην Τζια και για την υλοποίησή της επιλέχθηκαν γυμνό μπετόν, μαύρο μάρμαρο, μαύρη λαμαρίνα, βιομηχανικό δάπεδο, ξύλο, γυαλί, μπαμπού και νερό, στοιχείο που κάνει αισθητή την παρουσία του στην είσοδο, εκατέρωθεν του διαδρόμου.

Κάθε λύση, κάθε υλικό και κάθε έπιπλο – σημειωτέον ότι τα περισσότερα είναι ιδιοκατασκευές – εξυπηρετεί την καλή ζωή των ενοίκων. «Ευ ζην σημαίνει να χαλαρώνεις με καλή παρέα και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, καθισμένος στο σωστό σημείο με σωστή θέα, όπως ακριβώς το είχες φανταστεί τότε που για πρώτη φορά βρέθηκες στο οικόπεδο, οραματιζόμενος ένα σπίτι που ακόμη δεν υπήρχε» μας λέει ο Τάσος Σωτηρόπουλος.

Το ευ ζην στη συγκεκριμένη κατοικία έχει και high-tech «βοήθειες»: ελεύθερο τζάκι με κρεμαστή καμινάδα, κρεμαστή τηλεόραση με μηχανισμό που της επιτρέπει να μετακινείται αναλόγως, ενδοδαπέδιο και επιτοίχιο φωτισμό, φεγγίτες και ενδοδαπέδια θέρμανση.

Οσο για την καθημερινότητα των ενοίκων, αυτή μοιράζεται σε τέσσερις ζώνες: στο «πολυσύχναστο» ισόγειο με την κουζίνα, το σαλόνι και την τραπεζαρία, στον πρώτο όροφο όπου σχεδιάστηκαν το γραφείο και το χαμάμ, στον δεύτερο που φιλοξενεί τις κρεβατοκάμαρες και τον ξενώνα και στο δώμα του τρίτου ορόφου, έναν «πολυχώρο» με playroom, γυμναστήριο και δωμάτιο χαλάρωσης.

Κάπως έτσι σκεφτόταν ο Τάσος Σωτηρόπουλος μία από τις θρυλικές μορφές των ISV οι οποίοι άλλαξαν την Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα με αποτέλεσμα όσοι στην συνέχεια τους αντιγράφουν να επικρατεί ο όρος

-Αυτοί ISVίζουν…

Και πράγματι έτσι είναι.

Στην κατάμεστη αίθουσα Φάρος στον 8ο όροφο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 δεν έπεφτε καρφίτσα. Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές της εκδήλωσης (το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) δεν μπορούσαν να φαντασθούν την αθρόα προσέλευση του κόσμου.

Από τον Ian Ford

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε 3 σχεδόν μυθικά πρόσωπα της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, τους Μπάμπη Ιωάννου, Τάσο Σωτηρόπουλο και Αλέξανδρο Van Gilder- τους περίφημους ISV-που συμπλήρωσαν 40 χρόνια δημιουργίας ξεχωριστών έργων τα οποία μέσα από την αισθητική, το στυλ και τον μινιμαλισμό τους υπογραμμίζουν το ανθρώπινο αποτύπωμά τους. Το μέγεθος της επιτυχίας των ISV μετριέται με τον απίστευτο αριθμό όσων επιχειρούν να τους μιμηθούν-τόσο που έχει επικρατήσει ο όρος “αυτοί ISVίζουν!..”.

Η επιτυχία των ISV δεν μπορεί να αποδωθεί με λόγια. Τα έργα τους επιβλητικά μέσα από τη λιτότητά τους και ανθρώπινα: “Eνας άνδρας με ένα ποτήρι κρασί απέναντι από το τζάκι…”

Ηταν η καλύτερη περιγραφή που ακούσαμε στην διάρκεια της βραδιάς καθώς οι ομιλητές είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο: Eπρεπε να αποδώσουν το έργο 40 χρόνων του γραφείου που άλλαξε τον τρόπο που σχεδιάζονται τα σπίτια, τα γραφεία αλλά και τα καταστήματα στην Ελλάδα.

Ηταν το 1978 όταν κάπου στη Κυψέλη ο Μπάμπης Ιωάννου και ο Τάσος Σωτηρόπουλος θα ξεκινούσαν μια πορεία της οποία την διαδρομή ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φαντασθούν. Το 1982 στο σχήμα εντάσσεται ο Αλέξανδρος Van Gilder.

Ο Μπάμπης Ιωάννου μιλώντας για την διαδρομή έκανε λόγο για την σκληρή δουλειά που υπάρχει πίσω από αυτό το συναρπαστικό αποτέλεσμα. Για τις χαρές και τις απογοητεύσεις, για την ανάγκη να είναι πάντα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του το επίκεντρο των έργων τους. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, μάστορες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς,κλπ…

-Απ΄όλους διδαχθήκαμε πράγματα…Ευχαριστώ κι όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ σήμερα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους…

Σήμερα το πρωί έφυγε ο αγαπημένος μας φίλος, συνεργάτης και συνιδρυτής της ISV, Τάσος Σωτηρόπουλος.

Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του σε όλους εμάς θα μας εμπνέει για πάντα.

Καλό Ταξίδι.

Δημοσιεύτηκε από ISV στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

O Aρχιτέκτονας και Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης μιλώντας για τους ISV και την γνωριμία μαζί τους θα πει ανάμεσα στ΄άλλα:

Toυς γνώρισα στην διάρκεια της κατασκευής μίας οικίας στη Βουλιαγμένη. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει από τους ISV να κατασκευάσουν ένα τέτοιο χώρο εντός της οικίας που ακόμη κι αν έπαιρνε φωτιά να διασωθούν τα αγαπημένα βινύλια. Πράγματι οι ISV έκαναν πράξη την επιθυμία του…

Ο Μπάμπης Ιωάννου μιλώντας στο περιοδικό ek και στον Σταύρο Μαρτίνο θα πει:

-Οταν ξεκινήσαμε το 1977 δεν μπορούσαμε να φανταστούμε να μην κάνουμε μοντέρνα αρχιτεκτονική. Αυτό μας έβγαινε, αυτό πάντα κάναμε και δεν υπήρξε καμμία στιγμή που να προβληματιστούμε για το αν αυτό είναι που θα κάνουμε ή όχι. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η αυτή η επιλογή στα πρώτα χρόνια του γραφείου μας δεν είχε και σπουδαία ανταπόκριση. Μετά από 40 χρόνια ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η δημιουργία χώρων μέσα στους οποίους ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα, ονειρεύεται, χαίρεται, δημιουργεί, απολαμβάνει, ερωτεύεται και αισθάνεται να εξελίσσεται. Πιστεύουμε στην αρχιτεκτονική που προσφέρει τις προυποθέσεις και που λειτουργεί σαν έμπνευση για τη βελτίωση της ζωής. Θα θέλαμε το γραφείο μας να συνεχίσει και στο μέλλον να έχει τους ίδιους στόχους.


Για τους ISV μίλησαν οι Σταύρος Μαρτίνος | Αρχιτέκτονας Μέλος Συντακτικής ομάδας του περιοδικού ek, Ιωάννης Κοροπούλης, Πολιτικός Μηχανικός -Διευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης Mapei Hellas (Χρυσός Χορηγός), Οι ISV μέσα από κείμενα και εμπειρίες, Δημήτρης Φιλιππίδης |Αρχιτέκτονας Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ISV Εγκώμιο του Στυλ
Ηλίας Κωνσταντόπουλος
| Αρχιτέκτονας Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών Προέδρος Ελληνικού́ Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Σκέψεις για το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου των Ιωάννου, Σωτηρόπουλου, Van Gilder Τάσης Παπαϊωάννου | Καθηγητής ΕΜΠ Ιδρυτικό́ μέλος της Ομάδας Αρχιτεκτονικών Μελετών Δημήτρης Ησαΐας–Τάσης Παπαϊωάννου, ISV Αισθαντικές γραφές Αριάδνη Βοζάνη | Αρχιτέκτονας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού́ ek, ISV Α brand new concept Νικόλας Τραβασάρος | Αρχιτέκτονας Ιδρυτικό́ μέλος των Divercity Architects, ISV_V 3+2 Τηλέμαχος Ανδριόπουλος | Αρχιτέκτονας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Ιδρυτικό μέλος των Tense Architecture Network, Η αρχιτεκτονική του “Ευ ζην” Μπάμπης Ιωάννου | Αρχιτέκτονας Ιδρυτικό́ μέλος των ISV Architects

Seaside Residence – ISVArchitects – LV from George Fakaros “Unique Imaging on Vimeo.

Ο Μπάμπης Ιωάννου και ο Τάσος Σωτηρόπουλος ξεκινούν τη συνεργασία τους το 1977 αναλαμβάνοντας μελέτες σύνθετων κτιριακών έργων στη Σαουδική Αραβία, πολυκατοικιών και κατοικιών στην Ελλάδα.

Το 1982 στο σχήμα εντάσσεται ο Αλέξανδρος Van Gilder και δημιουργείται η ομάδα ISV Αρχιτέκτονες.
Σήμερα η ISV απασχολεί συνολικά 40 άτομα μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, σχεδιαστές και industrial designers και έχει επεκτείνει τη δρααστηριότητά της στην αγορά γης, την ανάπτυξη, την κατασκευή και πώληση ως επί το πλείστον κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Η βασική ιδέα της Αρχιτεκτονικής της ISV είναι η καλύτερη δυνατή διαβίωση του ανθρώπου στο χώρο, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επαγγελματικό ή εμπορικό χώρο. Ο αρχιτεκτονικός χώρος χτίζεται γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να προσφέρει στο χρήστη, χώρια από την ικανοποίηση των λειτουργικών του αναγκών, τη χαρά του να βρίσκεται μέσα στο χώρο αυτόν και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Στοιχεία που συντελούν σε αυτό είναι η μελετημένη χρήση του φωτός, ζωογόνου δύναμης για κάθε έμβιο ον, και η απλή αναγνωρίσιμη γεωμετρία.

Η πρωταρχική σημασία της αυλής, λειτουργικά αναπόσπαστου χώρου στο ελληνικό σπίτι, η ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που προσφέρουν άπλετο φως, καθιστούν το χώρο φιλικό και λειτουργικό. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οι πρωτοποριακές τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής, η χρήση βασικών αρχών του μοντέρνου κινήματος και ο σεβασμός στον Ελληνικό χώρο και τις ανάγκες του, αποτέλεσαν εξαρχής τους κύριους άξονες της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας της ISV. Το έργο της ISV χαρακτηρίζεται από το διαρκή πειραματισμό με υλικά νέας τεχνολογίας, καινοτόμες φόρμες και από τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη, αλλά και στις αισθητικές του αναζητήσεις.

Η ISV London ενσωματώνει την εμπειρία και τις άρτιες γνώσεις σχεδιασμού που η ISV έχει επιδείξει μέσα από χρόνια πρακτικής και συμμετοχής σε έργα διαφορετικής κλίμακας και τυπολογίας, όπως κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία και χώρους εμπορικής χρήσης. Το γραφείο μας στο Λονδίνο παρέχει διάφορα σενάρια υπηρεσιών προς τους πελάτες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η διερεύνηση της σημερινής αγοράς ακινήτων και η εξερεύνηση κατοικίας, η αρχιτεκτονική μελέτη της ανακαίνισης ή ανοικοδόμησης, η ανάλυση κόστους κατασκευής, η συνεργασία με τοπικούς συμβούλους για όλες τις απαιτούμενες άδειες, η οργάνωση έργων και κατασκευών, μέχρι η πιθανή επαναπώληση του ακινήτου.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Σενάριο διά χειρός Αγκάθα Κρίστι η ληστεία στις θυρίδες του Νέου Ψυχικού
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν πέφτουν τα νούμερα
Σωκράτης Κόκκαλης>Τα drones του θα προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης!
Σοκ για τον ελληνικό τουρισμό οι επιφυλάξεις της Γερμανίας για τον εμβολιασμό!
Πως η ΕΛ.Α.Σ. “ξεπάτωσε” επικίνδυνη ναρκοσπείρα με τζίρο 1.000.000 ευρώ
Ρεσιτάλ τρομολαγνείας από Ευαγγελάτο-Δερμιτζάκη
Foreign Policy> Τι πραγματικά αλλάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την εκλογή Μπάιντεν
Γιώργος Παππάς>Γιατί θα είμαι πρώτος στην ουρά για το εμβόλιο
Γερμανία>Το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο
“Πόλεμος” Γερμανίας-Αγγλίας> Θέλατε Brexit αλλά εγκρίνατε ένα ευρωπαϊκό εμβόλιο
Τι είναι αυτό που κάνει τον CEO του Ομίλου ΟΤΕ ξεχωριστό
Kυριάκος>Δεν θα ανοίξουμε bar και νυχτερινή διασκέδαση πριν έλθει το εμβόλιο