kourdistoportocali.comPeopleMedialandO θυελλώδης έρωτας του Γεώργιου Παπανδρέου με την Κυβέλη στο COSMOTE HISTORY HD

Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας

O θυελλώδης έρωτας του Γεώργιου Παπανδρέου με την Κυβέλη στο COSMOTE HISTORY HD

O Μυράτ, ο πρώτος σύζυγός της όταν εκείνη τον εγκατέλειψε, είπε στον Θεοδωρίδη: «Κάποτε θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα»

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία», σε παραγωγή Cosmote TV (22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Η σειρά 9 επεισοδίων, που βασίζεται στο νέο βιβλίο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» της συγγραφέως Λένας Διβάνη, παρουσιάζει την ιστορία αλησμόνητων ζευγαριών, που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο και στο επίσημο YouTube κανάλι της Cosmote TV, παρουσιάζει όλο το χρονικό της σχέσης του Γεώργιου Παπανδρέου με την Κυβέλη, από τη γνωριμία τους στην Χίο το 1919, όπου και οι δύο ήταν παντρεμένοι με άλλους, μέχρι τον γάμο τους και τη γέννηση του γιου τους, Γιώργου.

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV

Ο νεανικός και φλογερός έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου για τη Σοφία Μινέικο οδήγησε σε γάμο. Ο καρπός του έρωτά τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όμως, δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Το 1920, μόλις ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού του, ο ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής ερωτεύθηκε μια άλλη γυναίκα. Την Κυβέλη Ανδριανού, ένα από τα «ιερά τέρατα» του θεάτρου και υπέρμαχο του Ελευθέριου Βενιζέλου, η οποία εκείνη την εποχή ήταν επίσης παντρεμένη με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη.
Λέγεται ότι ο Μήτσος Μυράτ, ο πρώτος σύζυγός της όταν εκείνη τον εγκατέλειψε, είπε στον Θεοδωρίδη: «Κάποτε θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα».
Η γνωριμία με τον Παπανδρέουpap1_4 Η πρώτη φορά που Κυβέλη και Γ. Παπανδρέου συναντήθηκαν ήταν επεισοδιακή. Εκείνη την εποχή, ο Παπανδρέου βρισκόταν στη Χίο όπου είχε διοριστεί Γενικός Διευθυντής. Η Κυβέλη, με τον θίασό της, είχε ταξιδέψει στο νησί για να ανεβάσει παραστάσεις. Τα κείμενα του έργου όμως λογοκρίθηκαν για να κατευναστούν τα πολιτικά πάθη, εξοργίζοντας τη σταρ του θεάτρου. «Ποιος υπαγορεύει κάτι τέτοιο;», ρωτούσε. «Ο Γεώργιος Παπανδρέου», της λένε. «Και ποιος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου;». Όταν συναντήθηκαν για το θέμα της λογοκρισίας, η αμοιβαία έλξη που αισθάνθηκαν έβαλε στο περιθώριο οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, παρά το γεγονός ότι είχαν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις.
Οι ερωτικές επιστολές Σύντομα, ο πολιτικός και η ηθοποιός έμπλεξαν σε έναν μεγάλο και παράνομο έρωτα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου «βομβάρδιζε» με γράμματα την Κυβέλη, όπως έκανε και με τη Σοφία Μινέικο. Από το 1920 έως το 1947, έστειλαν ο ένας στον άλλον 340 επιστολές, με πλήθος αναφορών σε ιστορικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα της περιόδου. Στα γράμματα που του έστελνε η Κυβέλη, υπέγραφε συχνά ως Ανθή, χρησιμοποιώντας το όνομα μιας ηρωίδας θεατρικού έργου.
Γράμμα του Γεωργίου Παπανδρέου στην Κυβέλη
Η σχέση τους δεν άργησε να γίνει γνωστή στους αθηναϊκούς κύκλους. Η Κυβέλη ήταν και πάλι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τις ερμηνευτικές ικανότητές της στο «σανίδι». Δεν είχε περάσει άλλωστε και πολύς καιρός, από τότε που όλοι μιλούσαν για πιθανή σχέση της με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στις βόλτες τους έπαιρναν μαζί και τον γιο του Γεωργίου, Ανδρέα. Η εγκυμοσύνη της Κυβέλης Κυβέλη – Γιώργος Η Κυβέλη με τον μικρό Γιώργο, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου Στα χρόνια που ακολούθησαν και παρά τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες, η ερωτική φλόγα μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης δεν έσβησε ποτέ.
Το αποκορύφωμα της παράνομης σχέσης τους ήρθε όταν η ηθοποιός έμεινε έγκυος. Η εγκυμοσύνη και η σχέση, αποτελούσαν μόνιμο θέμα κουτσομπολιού και αρνητικής κριτικής. Το 1928 έφερε στον κόσμο τον Γιώργο Παπανδρέου και στα τέλη της δεκαετίας, παντρεύτηκαν, χωρίζοντας και οι δύο από τους γάμους τους. Το 1934 η Κυβέλη για χάρη του άνδρα της κάνει μια μεγάλη θυσία. Σταματάει τις θεατρικές παραστάσεις για 15 χρόνια, καθώς ο Γεώργιος δεν ήθελε πλέον να εργάζεται.
«Η ψυχή μου είναι γεμάτη από αγανάκτιση, θλίψη και αγάπη. Τερμάτισε το ταχύτερο την αντιπαθητική κωμωδία και γύρισε. Το Καστρί λαχταρά την επιστροφή σου. Μην αργείς», της έγραφε σε ένα γράμμα. Στα ταραγμένα πολιτικά χρόνια και τον πόλεμο που ακολουθούν, η ηθοποιός στέκεται στο πλευρό του συζύγου της, φεύγοντας μαζί του για τη Μέση Ανατολή, απ΄ όπου ηγείται της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε βήμα μέχρι την πρωθυπουργία ήταν δίπλα του, φροντίζοντας με κάθε τρόπο τον γιο τους. Και που δεν έτρεξε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του παιδιού. Από τον έρωτα στην «εγκατάλειψη συζυγικής στέγης»

Μετά τον πόλεμο, ο Γεώργιος Παπανδρέου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στα καθήκοντά του. Σταδιακά, η σχέση του ζευγαριού κλονίστηκε, όταν άρχισαν να φτάνουν φήμες στα αυτιά της ηθοποιού για νέες ερωτικές περιπέτειες του άνδρα της. Το 1949 το ζευγάρι ουσιαστικά χώρισε, αλλά διαζύγιο δεν πήραν ποτέ. Με τηλεγράφημά της από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της. Αυτή τη φορά, όλοι μιλούσαν για τη Ροζίτα Σεράνο, την εκρηκτική τραγουδίστρια από τη Χιλή, που είχε μαγέψει το αθηναϊκό κοινό. Η ποιήτρια και εγγονή της Κυβέλης, Βαλεντίνη Ποταμιάνου, ανέφερε κάποτε ότι η σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Σεράνο υπήρξε η αιτία του χωρισμού με τη λαμπρή ηθοποιό….

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE