kourdistoportocali.comPeopleMedialandΗ ζωή και δράση του υπερασπιστή των αγροτών, Μαρίνου Αντύπα στη "Μηχανή του Χρόνου"

COSMOTE HISTORY HD

Η ζωή και δράση του υπερασπιστή των αγροτών, Μαρίνου Αντύπα στη “Μηχανή του Χρόνου”

Ερευνητές μιλούν στην εκπομπή και εξηγούν πώς ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του παλατιού

Τη ζωή και τη δράση του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου κοινωνικού αγωνιστή που έμεινε στην ιστορία ως ο υπερασπιστής των αγροτών, παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που θα κάνει πρεμιέρα απόψε στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 16/5, 21.00).

Η έρευνα της εκπομπής ξεκινά από τις πρώτες του επαφές με τους σοσιαλιστικούς κύκλους της πρωτεύουσας που επηρέασαν τη δράση του με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην Κρητική Επανάσταση. Ερευνητές μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και εξηγούν πώς ο Μ. Αντύπας βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του παλατιού με την διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητά του να αποτελεί απειλή για τις ανώτερες τάξεις.

Ο Μ. Αντύπας πέρασε από πολλές δίκες για εξύβριση του παλατιού με μία από αυτές να καταλήγει στη φυλάκισή του. Μετά από τον διωγμό και την αναγκαστική μετοίκισή του στη Ρουμανία, ο Μ. Αντύπας κατάφερε να αποκτήσει γη στη Θεσσαλία, όπου κι εφάρμοσε νέα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των καλλιεργητών, φροντίζοντας για την ιατρική περίθαλψη των κολίγων, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους, αλλά και για τις συνθήκες εργασίες. Η δράση του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους γαιοκτήμονες της περιοχής, οι οποίοι σύντομα έγιναν φανατικοί εχθροί του.

Το τέλος του Μ. Αντύπα ήρθε πρόωρα. Δολοφονήθηκε από τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακού, μετά από μια αψιμαχία. Λέγεται πως οι τελευταίες λέξεις που ξεστόμισε ήταν: «ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία». Ο δολοφόνος αθωώθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως βρισκόταν σε σύγχυση τη στιγμή της επίθεσης.

Η «Μηχανή του Χρόνου» εξετάζει τα στοιχεία που θέλουν τη δολοφονία του Αντύπα να είναι αποτέλεσμα συμβολαίου θανάτου. Παρά τον πρόωρο θάνατό του, o Μ. Αντύπας κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στους κολίγους της Θεσσαλίας και να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εξέγερση του Κιλελέρ και την αγροτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή. Το επεισόδιο θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 22 Μαΐου στις 17.00.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ισραήλ> Mία Ιστορική Νύχτα στο Jerusalem Theatre καθώς ο Albert Bourla ελάμβανε το Genesis Prize ενώ συγκεντρωμένοι Ισραηλινοί του φώναζαν -Δολοφόνε…!
Oι Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν 4,5,7 (;) τρυπήματα COVID-19 θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ; Αμβλώσεις, αυτοδιάθεση και κάτι ακόμη
O Γιάννης και το Τέρας των 394,5 δισ.
Reuters> Η ΕΚΤ θα αγοράζει ιταλικά και ελληνικά ομόλογα για να αποφύγει την κατάρρευση!
ΒΙLD> Άρρωστος μετά τον εμβολιασμό COVID-19. H γερμανική εφημερίδα αναστατώνει τους αναγνώστες της
POLITICO> Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπαινίχθηκε ότι τα εμβόλια για τον Covid προέρχονται από κύτταρα «αποβληθέντων παιδιών»
Για την ύπαρξη ενός νέου Χίτλερ στον πλανήτη προειδοποιούν Εβραίοι επιζήσαντες του Auswitch
Τel Aviv_Βen Gurion Airport, Ιούνιος 2022> -Είμαι υπερήφανος για το βαθύ γαλάζιο διαβατήριο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μου!
Επείγον> Έφυγε από ανακοπή καρδιάς ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Ήταν πλήρως εμβολιασμένος
Christian Lindner> Πρέπει να συμμορφωθούμε με το φρένο χρέους!
Κατάρρευση Αυστραλιανής τράπεζας> Ζητά από χιλιάδες πελάτες της να σηκώσουν τα χρήματα τους πριν κλείσει όλους τους λογαριασμούς
Σάμπυ Μιωνής> Καληνύχτα, Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Εκτός και αν τον αλλάξουμε όλοι μαζί