kourdistoportocali.comPeopleMedialandGeorge Soros>Η COVID-19 απειλεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ο ίδιος χτίζει ένα νέο δίκτυο ενημέρωσης

Μικρότερα “ανεξάρτητα” ΜΜΕ

George Soros>Η COVID-19 απειλεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ο ίδιος χτίζει ένα νέο δίκτυο ενημέρωσης

Οι Νew York Times είχαν μείωση κατά 55% των διαφημιστικών εσόδων τους το δεύτερο τρίμηνο του 2020

Ένα ενδιαφέρον άρθρο ανέβασε ο ιστότοπος του George Soros opensocietyfoundations.org με θέμα το πως η Covid-19 απειλεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Αξιόπιστες, ενημερωμένες ειδήσεις δεν ήταν ποτέ πιο πολύτιμες-γράφει ο ιστότοπος.

Πράγματι, για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μια ιστορία που παρέχει αληθινές πληροφορίες για το COVID-19 μπορεί να είναι σωτήρια.

Από τότε που η πανδημία ζέσπασε σε παγκόσμια κλίμακα, στις αρχές του 2020, ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν δει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των επισκέψεων.

Πολλοί ιστότοποι ειδήσεων έχουν συνειδητά αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του κοινού με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό.

Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, εν τω μεταξύ – απελπισμένοι και για να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποτυχίες αναζητούν  αποδιοπομπαίους τράγους τα ΜΜΕ και γι αυτό  έχουν επιτεθεί σε δημοσιογράφους που αναφέρουν αληθινά γεγονότα για την εξάπλωση του COVID-19.

Το αναγνωστικό κοινό σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους έχει αυξηθεί – αλλά τα έσοδα μειώνονται; Ναί. Αυτή η αντίφαση φαίνεται από την πρώτη τριμηνιαία έκθεση των New York Times για το 2020.

Η εφημερίδα σημείωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση 10% στις συνολικές συνδρομές και διπλασιασμό της επισκεψιμότητας του ιστότοπου.

Ωστόσο, η έκθεση των Times προειδοποίησε για μείωση κατά 55% των διαφημιστικών εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο των κλεισίματος που σχετίζεται με την πανδημία στις καταναλωτικές επιχειρήσεις που περικόπτουν τα διαφημιστικά μπάτζετ καθώς υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες για το μέλλον.

Μικρότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ σε όλο το κόσμο βλέπουν επίσης το κοινό τους να ενισχύεται.

Για παράδειγμα, ο ανεξάρτητος ιστότοπος ειδήσεων 7iber που εδρεύει στην Ιορδανία, με χορηγό το Open Society Foundations, έχει σημειώσει αύξηση κατά 85% στις προβολές σελίδων από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου 2020.

Μεγάλο μέρος αυτής της επισκεψιμότητας αφορά επιστημονικά άρθρα όπως η επιστήμη των αναπνευστήρων.

Πώς αυτό επηρεάζει τους δημοσιογράφους; Παρά την αύξηση της κατανάλωσης ειδήσεων, τα μέσα ενημέρωσης κλείνουν – και απολύουν το προσωπικό με πρωτοφανή ποσοστά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι New York Times καταμέτρησαν 36.000 απολύσεις σε αυτόν τον τομέα μόλις τον Απρίλιο του 2020. Έκτοτε, το Ινστιτούτο Poynter έχει ανακοινώσει περισσότερες από 200 λουκέτα σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα, από μικρά ΜΜΕ και ραδιοφωνικούς σταθμούς έως μεγάλους και καθιερωμένους εκδότες.

Άλλες χώρες έχουν πληγεί παρόμοια: η Αυστραλία έχασε πάνω από εκατό περιφερειακές εφημερίδες αφήνοντας μεγάλα τμήματα της χώρας χωρίς τοπική ενημέρωση με κίνδυνο να μεταβληθούν σε «έρημος των ειδήσεων».

Οι οικονομικές πιέσεις μπορούν να επιδεινώσουν τις προκλήσεις που έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα μέσα ενημέρωσης στον Παγκόσμιο Νότο, καθιστώντας τα ευάλωτα σε προσφορές χρηματοδότησης από κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ανεξάρτητη κάλυψη ειδήσεων. Για να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί πρέπει να βρουν καινοτόμους τρόπους για να εξασφαλίσουν έσοδα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει να στραφούν απευθείας στο κοινό τους για υποστήριξη – μέσω crowdfunding, συνδρομών και προγραμμάτων συμμετοχής.

Αυξάνονται οι επιθέσεις σε ανεξάρτητα μέσα; Ναί. Ορισμένοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με την πανδημία για να θέσουν περιορισμούς στις ελευθερίες του Τύπου που υπερβαίνουν αυτό που απαιτεί η κρίση δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, δικαιούχος της Ανοικτής Κοινωνίας.

Σε δεκάδες χώρες, η αστυνομία συνέλαβε και φυλάκισε δημοσιογράφους – συχνά για το φερόμενο έγκλημα διάδοσης «ψεύτικων ειδήσεων».

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν φυσικές επιθέσεις από κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η παρενόχληση, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν την κριτική αναφορά και να εκφοβίζουν κάθε δημοσιογράφο που μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημοσιεύσει μια ιστορία που απεικονίζει αρνητικά την ανταπόκριση της κυβέρνησης στον ιό.

Παραδείγματα του είδους εκφοβισμού που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι για την κάλυψη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο:

Στη Νότια Αφρική, η αστυνομία συνέλαβε τον Paul Nthoba, έναν δημοσιογράφο και αργότερα τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο για τη διαχείριση καταστροφών του 2002, αφού φωτογράφισε τις δυνάμεις ασφαλείας να επιβάλλουν επιθετικά το κλείδωμα COVID-19.

Στη Μιανμάρ, οι αρχές καταδίκασαν πρόσφατα τον συντάκτη ειδήσεων Zaw Ye Htet σε φυλάκιση δύο ετών για την κάλυψη COVID-19. Ο Zaw Ye Htet κατηγορήθηκε για τη διάδοση πληροφοριών που θα μπορούσαν να «προκαλέσουν συναγερμό ή φόβο στο κοινό».

Στο Νεπάλ, μετά την επιβολή των κυβερητικών μέτρων για τον περιορισμό της COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την κυβέρνηση – ενώ άλλοι ξυλοκοπήθηκαν – για την κάλυψη της πανδημίας.

Στη Ρουάντα, ένας δημοσιογράφος του Ishema TV συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παραβίαση της πολιτικής κλειδώματος για την COVID-19.

Στη Μαλαισία, ο δημοσιογράφος Wan Noor Hayati Wan Alias αντιμετωπίζει ποινή έξι ετών –με τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι προκαλεί δημόσιο πανικό– λόγω μιας έκθεσης που έγραψε επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε ένα κρουαζιερόπλοιο με Κινέζους τουρίστες να ελλιμενιστούν και να αποβιβαστούν στη παράκτια πόλη του Penang.

Πώς βοήθησαν τα ανεξάρτητα μέσα καταπολέμησης της πανδημίας;

Σε όλο τον κόσμο – και ενόψει σοβαρών απειλών – ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κοινοποίηση γεγονότων σχετικά με τη COVID-19 που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε εάν είστε μολυσμένοι.

Βοηθούν να αντιμετωπίσουν αυτό που οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ως μια επικίνδυνη «αποδυνάμωση» που υπονομεύει τις συμβουλές των ειδικών και τροφοδοτεί την πανδημία.

Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ειδικότερα έχουν γεμίσει με μια επίθεση παραπληροφόρησης που έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα όσο ο ίδιος ο ιός.

Αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα σε χώρες με κακή πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες.

Στο Ιράν, για παράδειγμα, ο εθνικός ιατροδικαστής αποκάλυψε ότι, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, 728 Ιρανοί είχαν πεθάνει από την κατανάλωση μεθανόλης, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι θα παρέχει ασυλία στον ιό.

Η ζήτηση για αξιόπιστες πληροφορίες γύρω από το COVID-19 οδηγεί το κοινό σε αξιόπιστες πηγές μέσων. Με τη σειρά τους, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να προσελκύσουν αυτούς τους νέους αναγνώστες και να δημιουργήσουν μόνιμες πιστότητες: Στη Σερβία, το KRIK, ένα ανεξάρτητο κατάστημα μέσων μαζικής ενημέρωσης του οποίου είναι χορηγός η Οpen Society έκανε την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τη COVID-19 προτεραιότητα και ξεκίνησε το ζωντανό blog Raskrikavanje.

Το ιστολόγιο ήταν η πιο δημοφιλής ενότητα του ιστότοπου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εν μέσω μιας ήδη τεράστιας αύξησης της κυκλοφορίας.

Στη Βραζιλία, η Agência Mural [στα Πορτογαλικά], ένας άλλος δικαιούχος της Open Society, συνεργάστηκε με ένα δίκτυο 70 άλλων τοπικών ανταποκριτών για να τεκμηριώσει την πανδημία σε μερικές από τις φτωχότερες και περιθωριοποιημένες γειτονιές του Σάο Πάολο.

Επιπλέον, η Mural είναι υπεύθυνη για το Em Quarentena (Quarantined), ένα δημοφιλές και καθημερινό 8λεπτο podcast WhatsApp.

Στη Νότια Αφρική, το Daily Maverick που υποστηρίζεται από τον αναγνώστη δημιούργησε έναν πίνακα εργαλείων για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τη COVID-19 ανά επαρχία, αντλώντας από διαπιστευμένες πηγές για την οπτική και καθαρή προβολή της κατάστασης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE