kourdistoportocali.comPeopleMedialandCOVID-19>Oι δημοσιογράφοι του πεδίου και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Ανάμεσα στη πανδημία και την ανεργία

COVID-19>Oι δημοσιογράφοι του πεδίου και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Δεν κινδυνεύει όμως μόνο η σωματική τους υγεία (πολλαπλάσιες του μέσου όρου οι πιθανότητες για ορισμένους), αλλά και η ψυχική

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την κρίση δεν χρειάζονται χειροκρότημα.

Μην πάει ο νους σας στους σταρς που ενημερώνουν με insta-stories ότι είναι θετικοί στο ιό.

του Γιάννη Γορανίτη [fb]

Αναφέρομαι στους ρεπόρτερ που κινδυνεύουν να νοσήσουν γιατί εργάζονται στο πεδίο χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Στους δημοσιογράφους που καλύπτουν ρεπορτάζ υγείας και επιστήμης χωρίς ωράριο και ρεπό, στους κακοπληρωμένους συντάκτες που ανεβάζουν ασταμάτητα ειδήσεις για τον κορονοϊό. Στους συναδέλφους που θα μείνουν άνεργοι λόγω των σαρωτικών συνεπειών του ιού, αλλά και σε εκείνους που έμαθαν ήδη ότι οι μισθοί τους μειώνονται λόγω της πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης.

Δεν κινδυνεύει όμως μόνο η σωματική τους υγεία (πολλαπλάσιες του μέσου όρου οι πιθανότητες για ορισμένους), αλλά και η ψυχική. Πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο να γράφεις, να διαβάζεις και να συζητάς ασταμάτητα και μονοθεματικά όλες αυτές τις δυσάρεστες, δυσοίωνες εξελίξεις. Να μιλάς με νοσούντες και συγγενείς θυμάτων, με εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές, με ανήσυχους επιστήμονες. Είναι αφόρητο να μαθαίνεις διαρκώς off-the-record πληροφορίες που σε καταρρακώνουν, fake news που σε θυμώνουν, ενώ παράλληλα οφείλεις να μείνεις ψύχραιμος ώστε να ενημερώνεις χωρίς να τρομοκρατείς το κοινό αλλά ούτε και να το εφησυχάζεις.

Να δεχτώ τον αντίλογο πριν διατυπωθεί: Ναι, υπάρχουν και φαινόμενα ψευδών ειδήσεων, click-baiting και τρομολαγνείας. Ευτυχώς όμως, προς το παρόν στη χώρα μας, δεν είναι παρά λιγοστές θλιβερές εξαιρέσεις που αργά ή γρήγορα θα απομονωθούν.

Σε όλους τους υπόλοιπους δημοσιογράφους, να ευχηθούμε καλή δύναμη και κουράγιο. Και είπαμε, δεν ζητούν χειροκρότημα. Αρκεί ένα πατ-πατ στην πλάτη – έστω και εικονικό.

Εκτιμήσεις της Goldman Sachs>

Τα κύρια οικονομικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

50% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μολυνθεί από τον ιό (150 εκατ περίπου).

70% του Γερμανικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό (58 εκατ).

Η κορύφωση του ιού προβλέπεται να είναι στις προσεχείς 8 εβδομάδες, με τάσεις μείωσης έκτοτε.

Ο ιός φαίνεται να συγκεντρώνεται στις 30-50 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, δείχνοντας ότι όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, προτιμά το κρύο κλίμα. Το επερχόμενο καλοκαίρι θα βελτιώσει την κατάσταση, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ιός είναι εποχικός.

Τα κρούσματα θα είναι κατά 80% με ελαφρά συμπτώματα, 15% θα έχουν ήπια και το υπόλοιπο 5% θα έχει έντονα και θα είναι κρίσιμη η έκβαση τους. Σε αυτό το 5% η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι ηλικιωμένοι.

Το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι κοντά στο 2%, και θα ανήκουν κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι, άνθρωποι με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι στις ΗΠΑ κοντά στα 3 εκατ. θα χάσουν τη ζωή τους (3 εκατ συνήθως πεθαίνουν στις ΗΠΑ ετησίως λόγω ασθενειών και γηρατειών) ενώ το σύστημα υγεία θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση ως προς τον χειρισμό της κατάστασης πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Οι ΗΠΑ τείνουν στη λογική της καραντίνας. Η αντιμετώπιση του ΗΒ είναι να αφήσουν τον ιό να εξαπλωθεί ώστε ο πληθυσμός να αναπτύξει αντισώματα, καθώς κατά την άποψη της κυβέρνησης η καραντίνα δεν θα πετύχει το στόχο της και η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη. Το μόνο που θα επιτύχει η καθυστέρηση στην εξάπλωση είναι να δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας ώστε να ανταπεξέλθει στα κρούσματα.

Η Κινέζικη οικονομία έχει πληγεί βαθύτατα, και έχει επηρεάσει τις αγορές πρώτων υλών και την διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Υπολογίζεται ότι σε 6 μήνες θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι η χαμηλότερη των 30 τελευταίων ετών, και θα είναι κοντά στο 2%.

Ο δείκτης S&P θα έχει αρνητική απόδοση και θα κυμανθεί στο -15% με -20% για το έτος.

Θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημιά από τον ιό, αλλά η μεγαλύτερες επιπτώσεις θα προκληθούν κυρίως λόγω της αρνητικής ψυχολογίας των αγορών. Οι ιοί ήταν ανέκαθεν ένα φαινόμενο. Τα χρηματιστήρια υπολογίζεται ότι θα επανέλθουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια παρανόηση ως προς την επίπτωση του ιού στην τιμή του πετρελαίου, καθώς σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε και από τον «πόλεμο τιμών» μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Αν και οι χαμηλότερες τιμές είναι κατά κανόνα καλό για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι ΗΠΑ είναι μεγάλος εξαγωγέας στον τομέα της ενέργειας, και ως εκ τούτου έχει βλάψει τον εγχώριο τομέα ενέργειας. Αυτός ο πόλεμος αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να πιέσουν οικονομικά τις αμερικάνικες εταιρίες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να χάσουν μερίδιο αγοράς από τη Ρωσία ή την Αμερική.

Η παγκόσμια αγορά «τεχνικά» έψαχνε έναν λόγο να σταματήσει την μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία.

Δεν υπάρχει συστημικό ρίσκο. Οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στις αγορές για να τις σταθεροποιήσουν, ο διεθνής τραπεζικός τομέας έχει επαρκή κεφάλαια, η κρίση αυτή θυμίζει πιο πολύ 9/11 παρά 2008.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE