kourdistoportocali.comPeopleMedialandCOSMOTE HISTORY HD> Οι πύργοι της Μάνης στη "Μηχανή του Χρόνου"

COSMOTE HISTORY

COSMOTE HISTORY HD> Οι πύργοι της Μάνης στη “Μηχανή του Χρόνου”

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος θα παρουσιάσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν σε "διάσημες" συγκρούσεις

Σε ένα οδοιπορικό στους πύργους της Μάνης μας «ταξιδεύουν» τα δύο επόμενα επεισόδια της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», που θα μεταδοθούν από το COSMOTE HISTORY, τη Δευτέρα 20/6 (21.00) και τη Δευτέρα 27/6 (21.00), αντίστοιχα. Μέσα από την έρευνα της εκπομπής, ο Χρίστος Βασιλόπουλος θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, την ιστορία των πέτρινων πύργων, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν σε «διάσημες» συγκρούσεις.

Η «Μηχανή του Χρόνου» ανοίγει το κεφάλαιο των πύργων της Μάνης (Δευτέρα 20/6, 21.00, COSMOTE HISTORY HD), καταγράφοντας τα γεγονότα μετά την πτώση του Μυστρά (1460), όταν βυζαντινές αριστοκρατικές οικογένειες κατέφυγαν στη χερσόνησο, επειδή δεν ήθελαν να ζήσουν υπό τον τουρκικό ζυγό. Σταδιακά, οι μεγάλες οικογένειες πήραν τον έλεγχο διάφορων περιοχών.

Σύμβολο της εξουσίας κάθε ισχυρής οικογένειας ήταν οι πανύψηλοι πέτρινοι πύργοι, που τους έχτιζαν σε στρατηγικά σημεία, για τον έλεγχο περιοχών και την άμυνα απέναντι στις εχθρικές πατριές.

Πρόκειται για οικογένειες που βασίζονταν στη δύναμη των όπλων τους και επικράτησαν στη Λακωνική Μάνη. Η εκπομπή παρουσιάζει πώς κατασκευάστηκαν οι πύργοι και τα «μυστικά» της αρχιτεκτονικής τους, η οποία περιελάμβανε διόδους διαφυγής και άλλα αμυντικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνα της εκπομπής εξερευνά και τη Μεσσηνιακή Μάνη. Εκεί, τον έλεγχο είχαν οι καπετάνιοι που δρούσαν από την Αρεόπολη μέχρι την Καλαμάτα, και είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, τις λεγόμενες Καπετανίες. Οι πολεμικοί πύργοι και οι πυργοκατοικίες αποτελούσαν και στα μέρη αυτά σύμβολα γοήτρου και εξουσίας για τους καπετάνιους, οι οποίοι μέσα στα οχυρά που έχτιζαν, κατασκεύαζαν, επίσης, λιοτρίβια, εκκλησίες ή άλλες εγκαταστάσεις.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας του Χρίστου Βασιλόπουλου (Δευτέρα 27/6, 21.00, COSMOTE HISTORY HD), η εκπομπή καταγράφει τον μανιάτικο «γδικιωμό», δηλαδή την εκδίκηση ή τη βεντέτα μεταξύ των πατριών και των καπετάνιων της Μάνης. Πολλές από τις συγκρούσεις μεταξύ των Μανιατών έγιναν σε πύργους, οι οποίοι ήταν πάντα στο στόχαστρο των εμπόλεμων οικογενειών. Παράλληλα, παρουσιάζεται και ο ρόλος των πύργων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους