kourdistoportocali.comPeopleMedialandAlexa Traffic Rank> To άδοξο τέλος μιας αμφιλεγόμενης πλατφόρμας που ανέβαζε την επισκεψιμότητα sites επί πληρωμή

O επόμενος;

Alexa Traffic Rank> To άδοξο τέλος μιας αμφιλεγόμενης πλατφόρμας που ανέβαζε την επισκεψιμότητα sites επί πληρωμή

Ακόμη και οι γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους για να δίνουν fake ώθηση στις αναρτήσεις των site τους

Από σήμερα 1η Μαίου 2022 το Alexa Traffic Rank, μια αμφιλεγόμενη πλατφόρμα ανάλυσης και κατάταξης ιστοσελίδων, θα αποτελέσει, μετά από 26 χρόνια ζωής, παρελθόν.

To άδοξο τέλος μιας αμφιλεγόμενης πλατφόρμας που ανέβαζε την επισκεψιμότητα sites επί πληρωμή. Kι όμως δεν ήταν η μόνη. Ακόμη και οι γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους για να δίνουν fake ώθηση στις αναρτήσεις των site τους.

Οριστικό τέλος βάζει στις δραστηριότητές του το Alexa Traffic Rank, μια υπηρεσία η οποία -αν και είχε την υποστήριξη της Amazon- απέτυχε να πείσει ακόμα και τους ίδιους τους συνδρομητές της για την αξιοπιστία της.
Τα τελευταία χρόνια, το Alexa, με μερικές εκατοντάδες δολάρια τον μήνα συνδρομή, εμφάνιζε ανύπαρκτα -σε πραγματική επισκεψιμότητα και κύρος-sites στις πρώτες θέσεις κατάταξης.

Στην Ελλάδα οι «μαϊμουδένιες» κατατάξεις και επισκεψιμότητες έγιναν επιστήμη, όχι μόνο στο Alexa, αλλά και στο Google Analytics, αφού με αλχημείες, ρομποτάκια και manipulation των cookies, ιστοσελίδες εμφανίζουν υπερπολλαπλάσιες επισκεψιμότητες, αναντίστοιχες της πραγματικότητας.

Το μακρινό 1996, η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας η οποία θα αναλάμβανε όχι μόνον την καταγραφή και την κατάταξη αλλά και την ενδελεχή ανάλυση των ιστοσελίδων του Παγκόσμιου Ιστού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της Silicon Valley.

Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν η ανάλογη, παρά το γεγονός ότι o δαιμόνιος Jeff Bezos έσπευσε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό 250 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2009, οι δραστηριότητες της Alexa περιορίστηκαν στην ανάλυση και την κατάταξη των δικτυακών τόπων, σε μια προσπάθεια να εξαργυρώσει το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη και για αρκετά χρόνια τη μοναδική υπηρεσία στον τομέα αυτό.

Με τις πλάτες της Amazon, το Alexa Traffic Rank επιχείρησε να επιβάλει τους δικούς της «άγραφους» νόμους, αναγκάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ιστοσελίδες να συνδράμουν την προσπάθειά της να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο σε μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά.

Βλέπετε, οι συνδρομητικές υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε δεν εξασφάλιζαν μόνον πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων επισκεψιμότητας αλλά και την ευκαιρία σε εκείνους που υπέκυψαν στον εκβιασμό της να αναρριχηθούν δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια στην κορυφή μιας αμφιβόλου αξιοπιστίας κατάταξης.
Φυσικά, η σκανδαλώδης πριμοδότηση στην κατάταξη επισκεψιμότητας των συνεργαζόμενων ιστοσελίδων δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι φωνές που υποδείκνυαν ότι το περίφημο Alexa Traffic Rank δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χειραγωγούμενο «όπλο» στα χέρια εκείνων που επέλεξαν τον εύκολο τρόπο ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο ψηφιακό μέγεθος πλήθαιναν και η αντίστροφη μέτρηση για το πολλά υποσχόμενο ψηφιακό εργαλείο της Amazon είχε ήδη ξεκινήσει.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, το Alexa με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωσε γνωστοποιούσε το οριστικό τέλος των δραστηριοτήτων του, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Μαΐου του 2022.

Εν μια νυκτί, οι ιστοσελίδες οι οποίες επένδυσαν χρόνο και κυρίως χρήμα ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους αλάνθαστους κατά τα άλλα αλγόριθμους της πλατφόρμας κατακρημνίστηκαν, καθώς η ψηφιακή φούσκα της Alexa έσπαζε, τυλίγοντας γραμματείς και φαρισαίους με μια αποκρουστικά δύσοσμη εσάνς.

Δυστυχώς δεν ήταν το μόνο εργαλείο fake επισκεψιμοτήτων. Οι πολίτες περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν καλούνται σήμερα να ερευνούν σχολαστικά ποιους εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους. Ισως αυτό αποδειχθεί κάτι πολύ σημαντικότερο απ΄όσο νομίζουμε.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Η Aman Resorts απαντά στο Κουρδιστό Πορτοκάλι για το Amanzoe του Κρανιδίου
O Jeffrey Sachs, o (σοφός) Eυάγγελος Βενιζέλος (νέος Πρωθυπουργός Οικουμενικής) και οι Κασιδιάρης-Χίος
The Wall Street Journal> Συγκλονιστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πετάξουν στα σκουπίδια τα εμβόλια COVID των Pfizer-Moderna
Dietmar Hopp> Ποιος είναι ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος που μηνύει την εταίρο της Pfizer, BionTech
Ανέμελοι νέοι με φόντο 400 δις χρέος προετοιμάζουν συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο στο Μαξίμου
O υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης είχε νοσηλευθεί στην Εντατική με COVID-10. Σήμερα βγήκε εκ νέου θετικός
Με tweet γεμάτο υπονοούμενα για τη μείωση του πληθυσμού της Γης απαντά ο Musk για τα δίδυμα, το Twitter έκανε Unblocked τον Alex Berenson ενώ έκρηξη κατέστρεψε τους Georgia Guidestones
Tι είναι αυτό που τρομάζει έναν θεσμικό πρωθυπουργό ώστε να δέχεται παθητικά και κάτω από πίεση την επίσπευση των εκλογών σαν ομολογία ήττας;
Ο λόγος που μας συμφέρει, ως πολίτες, η απόφαση του Κυριάκου να εξαντλήσει τη 4ετία δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι
Οι New York Times εξηγούν> Πως η Wall Street “απέδρασε” από την κατάρρευση των Κρυπτονομισμάτων
H Iσραηλινή Ιατρική παρουσιάζει ένα ακόμη φάρμακο κατά του COVID-19. Τα όπλα πληθαίνουν και δεν μπορούν να μένουν αναξιοποίητα
Αίτηση πτώχευσης από την Scandinavian Airlines (SAS)> Ακόμα ένας ιστορικός αερομεταφορέας στη μέγκενη της ύφεσης