kourdistoportocali.comPeopleHealthΒουβωνοκήλη: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο;

κήλες

Βουβωνοκήλη: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο;

H χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση των κηλών

Παράγοντα κινδύνου εμφάνισης βουβωνοκήλης στους άνδρες αποτελούν ορισμένα καθήκοντα που εκτελούν εν ώρα εργασίας, τα οποία δεν είναι άλλα από την ορθοστασία και την άρση βάρους. Το μέγεθος του κινδύνου εξαρτάται από τον χρόνο που ο εργαζόμενος στέκεται όρθιος ή περπατά και από το σύνολο του βάρους που σηκώνει ανά ημέρα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hernia. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων παλαιότερων μελετών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στην εύρεση της αιτίας δημιουργίας της κήλης. Σημειώνουν δε ότι μετά από περαιτέρω μελέτες θα είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν τα ασφαλή όρια έκθεσης, όπως ισχύει για πολλές άλλες παθήσεις.

«Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα και η άρση βάρους είναι οι κύριοι ενοχοποιητικοί παράγοντες. Οι κήλες διακρίνονται στις βουβωνοκήλες, μηροκήλες και κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες και τις μετεγχειρητικές κήλες. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι βουβωνοκήλες, καθώς αποτελούν το 80% όλων των κηλών. Συνήθως εμφανίζονται σε άνδρες. Οι λοξές βουβωνοκήλες, οι οποίες είναι οι πιο συχνές, θεωρούνται αναπτυξιακές ανωμαλίες του περιτοναίου (processus vaginalis). Αν και δεν είναι ούτε θανατηφόρες ούτε προκαλούν μόνιμη αναπηρία, αποτελούν συχνή αιτία χαμένου χρόνου εργασίας», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα συμπτώματα που προκαλεί σε προχωρημένα στάδια είναι συνήθως έντονα και περιλαμβάνουν διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο, η οποία με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει, και πόνο στο σημείο της διόγκωσης, ο οποίος είναι πιο αισθητός κατά την άρση βάρους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ορισμένες φορές προκύπτουν επιπλοκές, με συχνότερη την περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό (απόφραξη του εντέρου) και νέκρωση του παγιδευμένου οργάνου και γάγγραινα αυτού. Αυτές οι επιπλοκές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενή, εάν δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εάν και πότε θα προκληθεί μια περίσφιξη. Με την κλινική εξέταση μπορεί να διαγνωστεί μόνο η κήλη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια απεικονιστική εξέταση του μαλακού ιστού, όπως η αξονική τομογραφία μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την κατάσταση. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί η κήλη, τόσο λιγότερο ταλαιπωρείται ο ασθενής», τονίζει ο δρ Ξιάρχος.

Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν, όμως, περισσότερο να εμφανίσουν βουβωνοκήλη; Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης: οι άνδρες που για την εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων στέκονται ή περπατούν για περισσότερες από έξι ώρες ή σηκώνουν, συνολικά, φορτία πάνω από 4.000 κιλά ανά εργάσιμη ημέρα.

Όπως επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση των κηλών. Η επέμβαση γίνεται είτε με το κλασικό χειρουργείο, με χρήση διπλού πλέγματος είτε λαπαροσκοπικά. Η δεύτερη μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, καθώς πραγματοποιείται με τομές μισού εκατοστού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και το ποσοστό υποτροπών είναι μικρότερο, λόγω της πιο ανατομικής τοποθέτησης του πλέγματος.

«Οι κήλες μπορεί να προκληθούν άμεσα από εργασιακές δραστηριότητες, είτε από ένα μοναδικό περιστατικό άρσης βάρους είτε βαθμιαία όταν ο εργαζόμενος καθημερινά σηκώνει πολλά κιλά. Η προδιάθεση ενός ατόμου να εμφανίσει κήλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και αναλόγως να προσαρμόζονται οι συνθήκες εργασίας. Ανεξάρτητα από το επάγγελμα, προφυλακτικά λειτουργεί το υγιές σωματικό βάρος, η πρόσληψη αρκετών λαχανικών και φρούτων που αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπιση των παθήσεων και συνηθειών που προκαλούν βήχα ή φτέρνισμα», καταλήγει.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Γιάννης Στουρνάρας> Από τους ελάχιστους εναπομείναντες φύλακες των Θερμοπυλών
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID
New York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία
CNN-Ανάλυση> Συνεχίζει στην κατηφόρα η Wall Street (-3,6%), με τους επενδυτές να ζητούν επιπλέον μέτρα
Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια Lehman Brothers
Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου