kourdistoportocali.comPeopleHealthΤα αποτελέσματα της ψυχικής πίεσης εν μέσω πανδημίας

Πανδημία και ψυχική υγεία

Τα αποτελέσματα της ψυχικής πίεσης εν μέσω πανδημίας

Η μοναξιά σε περίοδο καραντίνας έχει ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων

Η μοναξιά ή η απομόνωση, είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα πάρα πολύ πολύπλοκο και μοναδικό για κάθε άτομο. Δεν μπορούμε με σαφήνεια να οριοθετήσουμε καμία κοινή αιτία, ωστόσο  η πρόληψη και η θεραπεία αυτής της δυνητικά καταστροφικής κατάστασης μπορεί να ποικίλλει δραματικά, η Βίκυ Δασκαλάκη Ψυχολόγος
Πτυχ. Παντείου Msc.

Για παράδειγμα, ένα μοναχικό παιδί που αγωνίζεται να κάνει φίλους στο σχολείο έχει διαφορετικές ανάγκες από έναν μοναχικό ενήλικα του οποίου ο/η σύζυγος π.χ. πέθανε πρόσφατα. Για να κατανοήσουμε τη μοναξιά, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά ακριβώς τι εννοούμε με τον όρο «μοναξιά», καθώς και τις διάφορες αιτίες, τις συνέπειες στην υγεία, τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες για τη μοναξιά.

Σαν ορισμό της μοναξιάς θεωρούμε μια κατάσταση του νου. Η μοναξιά ορίζεται από τους ερευνητές ως αίσθημα  περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα και σε βάθος χρόνου με διάρκεια.

Οι άνθρωποι αισθάνονται άδειοι, μόνοι και ανεπιθύμητοι. Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί συχνά λαχταρούν την ανθρώπινη επαφή, αλλά η ψυχική τους κατάσταση καθιστά πιο δύσκολη τη δημιουργία συνδέσεων με άλλους ανθρώπους. Η μοναξιά, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, δεν είναι απαραίτητα το να είσαι μόνος. Αντ ‘ αυτού, εάν αισθάνεστε μόνος και απομονωμένος, τότε έτσι επιδρά η μοναξιά στην ψυχική σας κατάσταση.

Αιτίες της μοναξιάς
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μοναξιά περιλαμβάνουν μεταβλητές κατάστασης, όπως φυσική απομόνωση, μετακίνηση σε νέα θέση και διαζύγιο.
Ο θάνατος κάποιου σημαντικού προσώπου στη ζωή ενός ατόμου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς. Επιπλέον, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ψυχολογικής διαταραχής όπως η κατάθλιψη.  Η μοναξιά μπορεί επίσης να αποδοθεί σε εσωτερικούς παράγοντες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους συχνά, οδηγούνται σε απομόνωση και χρόνια μοναξιά.

Η μοναξιά σε περίοδο καραντίνας, όπως διανύουμε από το 2020 έως και το 2021, έχει ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων τόσο στη σωματική όσο και στην Ψυχική υγεία, όπως:
Αλκοολισμός και χρήση ναρκωτικών
Τροποποιημένη λειτουργία του εγκεφάλου
Πρόοδος της νόσου Alzheimer
Αντικοινωνική συμπεριφορά
Καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο
Μειωμένη μνήμη και μάθηση
Κατάθλιψη και αυτοκτονία
Αυξημένα επίπεδα στρες
Κακή λήψη αποφάσεων
Οι ερευνητές έχουν  διαπιστώσει ότι τα χαμηλά επίπεδα μοναξιάς σχετίζονται με γάμο, υψηλότερα εισοδήματα και υψηλότερη εκπαιδευτική κατάσταση.
Τα υψηλά επίπεδα δε, μοναξιάς σχετίζονται με συμπτώματα σωματικής υγείας, με μικρά κοινωνικά δίκτυα και συνήθως μη αποδεκτές κοινωνικές αμάδες  καθώς και κοινωνικές σχέσεις χαμηλής ποιότητας.

Η δημιουργία στενών φίλων λοιπόν μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα απομόνωσης σε περιόδους καραντίνας! Και πολύ βασική παράμετρος είναι η ποιότητα των φίλων!

Εστιάζουμε αυτή την δύσκολη περίοδο της καραντίνας στην ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων. Αναζητήστε άτομα που μοιράζονται παρόμοιες συμπεριφορές, ενδιαφέροντα και αξίες μαζί σας.  Δημιουργήστε ένα δίκτυο επαφών και δια μέσω ιντερνέτ με άτομα φοβερών ιδεών που προάγουν το κοινωνικό σύνολο, που προσφέρουν σπουδαίες ιδέες, καινοτόμες για το αύριο! Δώστε νόημα στο χρόνο σας αξιοποιώντας τεχνικές και μεθόδους για την εξέλιξη σας!

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Η Aman Resorts απαντά στο Κουρδιστό Πορτοκάλι για το Amanzoe του Κρανιδίου
O Jeffrey Sachs, o (σοφός) Eυάγγελος Βενιζέλος (νέος Πρωθυπουργός Οικουμενικής) και οι Κασιδιάρης-Χίος
The Wall Street Journal> Συγκλονιστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πετάξουν στα σκουπίδια τα εμβόλια COVID των Pfizer-Moderna
Ανέμελοι νέοι με φόντο 400 δις χρέος προετοιμάζουν συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο στο Μαξίμου
Dietmar Hopp> Ποιος είναι ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος που μηνύει την εταίρο της Pfizer, BionTech
Με tweet γεμάτο υπονοούμενα για τη μείωση του πληθυσμού της Γης απαντά ο Musk για τα δίδυμα, το Twitter έκανε Unblocked τον Alex Berenson ενώ έκρηξη κατέστρεψε τους Georgia Guidestones
O υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης είχε νοσηλευθεί στην Εντατική με COVID-10. Σήμερα βγήκε εκ νέου θετικός
Tι είναι αυτό που τρομάζει έναν θεσμικό πρωθυπουργό ώστε να δέχεται παθητικά και κάτω από πίεση την επίσπευση των εκλογών σαν ομολογία ήττας;
Οι New York Times εξηγούν> Πως η Wall Street “απέδρασε” από την κατάρρευση των Κρυπτονομισμάτων
Ο λόγος που μας συμφέρει, ως πολίτες, η απόφαση του Κυριάκου να εξαντλήσει τη 4ετία δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι
Le Point> Οι εδαφικές κατακτήσεις θα ηρεμήσουν το θυμό των υπηκόων του καθώς κι εκείνος έχει εκλογές το 2023
Αίτηση πτώχευσης από την Scandinavian Airlines (SAS)> Ακόμα ένας ιστορικός αερομεταφορέας στη μέγκενη της ύφεσης