kourdistoportocali.comPeopleHealthΠερίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

κήλες

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Η αντιμετώπιση μιας περισφιγμένης κήλης, εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή, είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη). Πρόκειται για την παθολογική κατάσταση, κατά την οποία κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλλει εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, δηλαδή του μυϊκού περιβλήματος της κοιλιάς, μέσω ενός μη φυσιολογικού ανοίγματος.

«Αν και μια κήλη δεν μπορεί να θέσει την υγεία και τη ζωή των ασθενών σε άμεσο κίνδυνο, η αντιμετώπισή της δεν θα πρέπει να αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η εμφάνιση της πάθησης συνοδεύεται από την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών, δυνητικά επικίνδυνων. Η, όχι και τόσο σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη, επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος ονομάζεται περίσφιξη», εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη – Γ΄ Χειρουργική Κλινική Μaster Surgeon in Hernia Surgery, Συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) του Metropolitan General.

Τι συμβαίνει κατά την περίσφιξη μίας κήλης;

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργείται όταν κάποιο τμήμα ενός ενδοκοιλιακού οργάνου διαπεράσει το κοιλιακό τοίχωμα και προβάλλει κάτω από το δέρμα της περιοχής. Το περιεχόμενο της κήλης έχει συνήθως τη δυνατότητα να επιστρέφει εντός της κοιλιάς (να ανατάσσεται), όταν ο ασθενής βρεθεί σε ύπτια θέση.
Περίσφιξη κήλης
, ονομάζεται η κλινική κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει μόνιμος εγκλωβισμός του οργάνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίς τη δυνατότητα ανάταξής του στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Το εγκλωβισμένο σπλάχνο, ξεκινά να πιέζεται από το κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται αρχικά η φλεβική απορροή του και να παρουσιάζεται οίδημα. Το οίδημα επιδεινώνει την απόφραξη, με αποτέλεσμα τελικά την διακοπή της αρτηριακής παροχής (αιμάτωση), με επακόλουθο την ισχαιμία και τη νέκρωση του οργάνου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που το εγκλωβισμένο σπλάχνο είναι κάποιο τμήμα του εντέρου, η περίσφιξή του προκαλεί διακοπή της κυκλοφορίας του περιεχομένου του (ειλεός) και σε επόμενο στάδιο ισχαιμία και διάτρηση του οργάνου, με τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα, κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή των ασθενών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περίσφιξης κήλης;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο. Ασθενείς με κήλη, οι οποίοι βιώνουν έντονα συμπτώματα και δυσφορία, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν και να κινητοποιήσουν άμεσα τους ασθενείς είναι:

  • Οξύς και συνεχής κοιλιακός πόνος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ερυθρότητα και τοπική θερμότητα στην περιοχή της κήλης
  • Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός
  • Αυξημένος καρδιακός σφυγμός
  • Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων
  • Τοπικό άλγος στην περιοχή της κήλης

Πώς θα προληφθεί η περίσφιξη κήλης;

Η πιθανότητα περίσφιξης είναι ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο οι χειρουργοί προτείνουν να μην αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η χειρουργική αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, ανεξαρτήτως μεγέθους ή χρονικής διάρκειας από τη στιγμή που εμφανίστηκε.

Η αντιμετώπιση μιας περισφιγμένης κήλης είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση, συνεπώς ασθενείς με κήλη που αντιμετωπίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο

Γενικό Χειρουργό για να λάβουν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους.

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Το Κέντρο Αριστείας στη χειρουργική κηλών τελεί υπό τη διεύθυνση του πιστοποιημένου, από τον ίδιο φορέα, Master Surgeon & Surgeon of Excellence δρ Χαράλαμπου Σπυρόπουλου.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Γιάννης Στουρνάρας> Από τους ελάχιστους εναπομείναντες φύλακες των Θερμοπυλών
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID
New York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία
Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια Lehman Brothers
Έφυγε στα 79 του ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο Κ. Μητσοτάκης στην ανακαίνιση των Παιδιατρικών Νοσοκομείων από τον ΟΠΑΠ