kourdistoportocali.comPeopleHealthΝτοπαμίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας σε περίοδο καραντίνας!

ψυχική υγεία

Ντοπαμίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας σε περίοδο καραντίνας!

Η ντοπαμίνη είναι ένα από τα χημικά σήματα που μεταδίδουν πληροφορίες από τον έναν νευρώνα στον άλλο

Στις χημικές ενώσεις που κατακλύζουν τον εγκέφαλο μας, οι άνθρωποι λατρεύουν να περιγράφουν και να διακρίνουν την κορυφαία χημική ουσία, γίνεται λόγος για ποια άλλη από την τόσο διαδεδομένη πλέον ντοπαμίνη! Η χημική ουσία λοιπόν πίσω από όλες τις πιο αμαρτωλές συμπεριφορές και τους μυστικούς πόθους μας! Η ντοπαμίνη είναι αγάπη! Η ντοπαμίνη είναι χαρά! Η ντοπαμίνη είναι απιστία! Η ντοπαμίνη είναι κίνητρο. Η ντοπαμίνη είναι προσοχή/ ένταση. Η ντοπαμίνη είναι επανάσταση. Η ντοπαμίνη είναι εθισμός… δηλώνει ηΒίκυ Δασκαλάκη  Ψυχολόγος, Πτυχ. Παντείου Msc

Τι συμβαίνει όταν η ντοπαμίνη μου είναι πολυχρηστική

Η ντοπαμίνη είναι ο ένας νευροδιαβιβαστής για τον οποίο φαίνεται ολοένα και περισσότεροι να έχουν ενημέρωση. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την ντοπαμίνη ως τον εθισμό σας στο cupcake; Τα τυχερά παιχνίδια; Το αλκοόλ σας; Την σεξουαλική σας ζωή; Η πραγματικότητα είναι ότι η ντοπαμίνη έχει να κάνει με όλα αυτά και όχι! Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία στο σώμα σας. Αυτό είναι όλο. Αλλά αυτό δεν το καθιστά κάτι απλό.

Η ντοπαμίνη είναι ένα από τα χημικά σήματα που μεταδίδουν πληροφορίες από τον έναν νευρώνα στον άλλο στους μικροσκοπικούς χώρους μεταξύ τους. Όταν απελευθερώνεται από τον πρώτο νευρώνα, επιπλέει στο διάστημα (η σύναψη) μεταξύ των δύο νευρώνων και προσκρούει στους υποδοχείς για την άλλη πλευρά που στέλνουν στη συνέχεια ένα σήμα κάτω από τον νευρώνα λήψης. Αυτό ακούγεται πολύ απλό, αλλά όταν το κλιμακώσετε από ένα ζευγάρι νευρώνων στα τεράστια δίκτυα του εγκεφάλου σας, γίνεται γρήγορα πολύ περίπλοκο.

Αλλά όταν οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για ντοπαμίνη, ειδικά όταν μιλάνε για κίνητρα, εθισμό, προσοχή ή λαχτάρα, μιλούν για την οδό ντοπαμίνης γνωστή ως το μεσολίμπιο μονοπάτι. Παρατηρειται αυξήση στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στον πυρήνα κατά τη διάρκεια σεξ, ναρκωτικών και ροκ μουσικής και η σηματοδότηση ντοπαμίνης σε αυτόν τον τομέα αλλάζει κατά τη διάρκεια της τοξικομανίας. Η κατάχρηση ναρκωτικών, αλκοόλ έως κοκαΐνη, ηρωίνη, αυξάνουν τη ντοπαμίνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να το περιγράψουν ως μια απότομη αύξηση της ντοπαμίνης αποδίδοντας «κίνητρο» ή «απόλαυση». Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό στην πραγματικότητα!

Έχει πολύ περισσότερους ρόλους στον εγκέφαλο να παίξει. Για παράδειγμα, η ντοπαμίνη παίζει μεγάλο ρόλο στην έναρξη της κίνησης και η καταστροφή των νευρώνων της ντοπαμίνης σε μια περιοχή του εγκεφάλου, είναι αυτή που προκαλεί τα συμπτώματα και προβλήματα όπως κατάθλιψη και άλλες ασθένειες σχετιζόμενες με νευρολογικά αίτια. Η ντοπαμίνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ψύχωση και πολλά αντιψυχωσικά για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας-ντοπαμίνης στόχου. Εμπλέκεται στον μετωπιαίο φλοιό σε εκτελεστικές λειτουργίες όπως η γνωστική λειτουργία της προσοχής.

Η επίτευξη των μαθησιακών λειτουργιών σας είναι δύσκολη χωρίς ντοπαμίνη. Αυτή η χημική ουσία που ελέγχει την ευχαρίστηση και τη μνήμη στον εγκέφαλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πειραματιστούμε με το κίνητρο και να αυξηθεί η προσοχή μεταξύ των μαθητών – και όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να κάνει τα διαδικτυακά μαθήματά τόσο εθιστικά!

Πόσο σημαντικό είναι το κίνητρο όταν πρόκειται για μάθηση; Η ντοπαμίνη έχει τη δύναμη να δημιουργεί κίνητρα, αλλά και επιδρά καταλυτικά στην εκμάθηση των εν λόγω πληροφοριών!

Εφόσον, καταλάβαμε την αξία αυτής της ορμόνης κρίνεται σκόπιμο να το συνδυάσουμε με την επικαιρότητα όπου διανύουμε την περίοδο της καραντίνας σχεδόν ένα έτος! Άραγε αυτή η απομόνωση ίσως έγινε η νέα αφορμή για απόλυτη αποτοξίνωση ντοπαμίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό μας; Η πανδημία COVID_19 έδωσε στα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ένα καινούργιο φυσιολογικό όριο.. Λοιπόν επειδή σταμάτησες να βιώνεις ευτυχία και ικανοποίηση από το συνεχώς πλήρες πρόγραμμά σου.

Λοιπόν καθώς προσφάτως έχουμε σταματήσει να βιώνουμε ευτυχία και ικανοποίηση από το μέχρι πρότινος πλήρες πρόγραμμά μας- εάν επιβραδύνετε και αφαιρέσετε μια μέρα από κάτι που τονώνει, μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε ξανά χαρούμενοι στις καθημερινές σας δραστηριότητες… Αυτή η πρόκληση ακούγεται ωραία! … Θέλω να πω, δεν ήμουν κουρασμένος, απλώς βαρέθηκα! Δεν ένιωθα ότι έπρεπε να ξεκουραστώ. Ίσως απλώς να αλλάξω τις δραστηριότητές μου για λίγο. Παρόλο ταύτα δε, δεν αποκλείεται, να αισθάνεστε λίγο πιο αόριστοι, απογοητευμένοι, άτονοι και πιθανώς λίγο λυπημένοι/ μοναχικοί. Ως ανθρώπινα όντα λατρεύουμε την απελευθέρωση ντοπαμίνης στο σύστημά μας. Γι ‘αυτό κυνηγούμε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Αν και τα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν μειωθεί, έχουν πέσει να ξέρεις ότι αυτή είναι μια ευκαιρία και ένα στοίχημα για εμάς τώρα! Είναι γεγονός η έλλειψη εξωτερικής διέγερσης μας βοηθά να βρούμε μια ισορροπία στο ορμονικό μας σύστημα. Σε αυτό το σημείο, δεν χρειάζεται πολύ ώστε να νοιώσουμε χαρά. Ένα γλυκό μήνυμα από ένα αγαπημένο άτομο. Μια συνομιλία μέσω βίντεο με μια ομάδα φίλων. Τα πράγματα, απλώς απλοποιήθηκαν…
Δεν απέχει από την πραγματικότητα οι άνθρωποι να αρχίζουν να νιώθουν κάποια εσωτερική γαλήνη και ισορροπία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μην αφήνετε την διάθεση σας, να χάνει το ενδιαφέρον να αδρανεί.. μην χάνετε το κίνητρο και τη ζωτικότητα που σας διακατέχει.
Ευερεθιστότητα και κόπωση, αίσθημα νευρικότητας είναι αποδείξεις ότι έχετε παραμελήσει τη διάθεσή σας αισθητά! Είναι έλλειψη ντοπαμίνης. Πρέπει να έχουμε ισορροπία. Το καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε τη συνήθη διέγερση που παίρνουμε από το να βρισκόμαστε σωματικά και νοητικά γύρω από ανθρώπους, να οδηγούμε στο δρόμο με δυνατή μουσική, να βγαίνουμε σε δείπνα και να κάνουμε πάρτι με τους φίλους μας. Είμαστε σπίτι, οπότε πρέπει να έχουμε ωραία και ισορροπημένη διέγερση από βασικές δραστηριότητες στο σπίτι. Καταγράφοντας πράγματα που θέλετε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνοντας τα πράγματα που έχετε πραγματικά υλοποιήσει! Θέστε επίσης έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Σίγουρα τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι διαφορετικά τώρα που βρίσκεστε στο σπίτι, αλλά μπορείτε ακόμα να ορίσετε μακροπρόθεσμους στόχους. Είναι, πιστεύω μια πολύ καλή ευκαιρία να δώσετε χρόνο στον ίδιο σας τον εαυτό! Να δείξετε ότι νοιάζεστε για εσάς!

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE