kourdistoportocali.comEconomyO Σαμαράς παρέδωσε στον Τσίπρα 324 δισ ονομαστικού χρέους, ο Τσίπρας παρέδωσε στον Μητσοτάκη 356 δισ. Σήμερα το χρέος είναι 394 δισ.

Το bail in της Τράπεζας Πειραιώς

O Σαμαράς παρέδωσε στον Τσίπρα 324 δισ ονομαστικού χρέους, ο Τσίπρας παρέδωσε στον Μητσοτάκη 356 δισ. Σήμερα το χρέος είναι 394 δισ.

Το ερώτημα είναι "πώς μαζεύεται αυτό;" Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια

Ο κ. Γιώργος Προκοπάκης παρακολουθεί κάθε 3 μήνες τα διαθέσιμα στοιχεία του ελληνικού χρέους. Το να παρακολουθείς το ελληνικό (και το παγκόσμιο χρέος) δεν είναι μία απλή υπόθεση που αφορά τους οικονομολόγους.

Θα μπορούσε να αφορά και το προσδόκιμο του βίου σου.

Γι΄αυτό φροντίζει άλλωστε ο καθηγητής και επικεφαλής της Εντατικής του Ερρίκος Ντυνάν (απευθείας από το πάνελ της κ. Αννίτας Πάνια) εκλεκτός καθηγητής κ. Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος- σχετικό video στη συνέχεια).

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της πρόσφατης ανάλυσης του κ. Προκοπάκη είναι και το bail in της Τράπεζας Πειραιώς (η οποία ανάμεσα στα άλλα διατηρεί και τον έλεγχο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν) που εν μέσω πανδημίας πέρασε κάτω από το ραντάρ.

Γράφει λοιπόν ο κ. Προκοπάκης>

Κάθε τρεις μήνες, όταν το σύνολο των στοιχείων είναι διαθέσιμο, επικαιροποιώ το διάγραμμα με τις λεπτομέρειες του χρέους. Πρωτοδημοσιεύθηκε στην Καθημερινή τον Σεπτέμβριο 2016.

Χρησιμοποιείται το ίδιο σετ πληροφοριών, από τις ίδιες πηγές, από τον Σεπτέμβριο 2012.

Από τον George J. Prokopakis

Πριν από την (μερική) αποκατάσταση της τάξης, με την προκαταβολή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (καλοκαίρι 2012), το διάγραμμα δεν θα έδινε πληροφορίες για τη διαχείριση.

Οι πηγές είναι το τριμηνιαίο δελτίο χρέους του ΟΔΔΗΧ/ΥΠΟΙΚ, τα μηνιαία δελτία στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ, οι λογιστικές καταστάσεις του ΤΧΣ.

Μέχρι πέρυσι, στο διάγραμμα έδινα και το “μακροπρόθεσμο χρέος”, δεδομένου ότι μέρος του χρέους ήταν “επί της αρχής” ανακτήσιμο (πχ, τα ομολογιακά δάνεια στις τράπεζες ή η καβάντζα του ΤΧΣ) – μετά το περυσινό bail in της Τράπεζας Πειραιώς, τα “ανακτήσιμα” είναι ελάχιστα, οπότε πάει αυτό.

Στο διάγραμμα δίδεται η εξέλιξη του ονομαστικού χρέους (χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, διαφέρει από το “δημόσιο χρέος” κατά το ενδοκυβερνητικό χρέος) και των “υποχρεώσεων”. Ως “υποχρεώσεις” θεωρώ το ονομαστικό χρέος, διορθωμένο κατά τα διαθέσιμα (μειωμένο) και κατά τις υποχρεώσεις που έχει ή αναλαμβάνει η κυβέρνηση (αυξημένο).

Η σημασία της διπλής απεικόνισης φαίνεται αν ρίξουμε μια ματιά στο 2015. Με την επιστροφή των 11 δισ του ΤΧΣ τον Φεβρουάριο 2015, εμφανίζεται μείωση του ονομαστικού χρέους, ενω η καμπύλη ϋποχρεώσεις” δεν επηρεάζεται – τα κεφάλαια αυτά ως καβάντζα αφαιρούνται από τις υποχρεώσεις.

Επίσης, το 2018 με την “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, το χρέος εμφανίζεται αυξημένο με πρακτικώς σταθερές τις υποχρεώσεις – δανειστήκαμε για το μαξιλάρι, βλέπετε.

Σημαντική είναι η συμμετοχή των εγγυήσεων στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης (από 9.5 δισ αρχές του 2020 είναι πια 30.5 δισ).

Να σημειώσουμε πως το 2010 οι εγγυήσεις ήταν 25 δισ (και κατά κανόνα κατέπιπταν και γίνονταν σιγά-σιγά χρέος) και βασική μέριμνα (δια ροπάλου!) της τρόικας ήταν η απαγόρευση έκδοσης νέων εγγυήσεων.

Πήρε σχεδόν δέκα χρόνια η μείωση κατά 15 δισ!

Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να κρατάμε την αναπνοή μας για να μη σκάνε οι κοβιδιακές και κοκκινοδανειακές εγγυήσεις, γιατί “ζήτω που καήκαμε”.

Για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, ο Σαμαράς παρέδωσε στον Τσίπρα 324 δισ ονομαστικού χρέους, ο Τσίπρας παρέδωσε στον Μητσοτάκη 356 δισ και σήμερα έχει φθάσει τα 394 δισ.

Η εικόνα της αύξησης του χρέους και των υποχρεώσεων της κυβέρνησης από το 2020 είναι φοβιστική.

Δικαιολογημένη, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και του ξεκαθαρίσματος κόκκινων δανείων με εγγυήσεις του δημοσίου. Δικαιολογημένη, αλλά τρομάζει, γιατί το ερώτημα είναι “πώς μαζεύεται αυτό;”

Δείτε στο διάγραμμα το πώς συγκρατήθηκαν χρέος και υποχρεώσεις επί Στουρνάρα 2012-14 και θυμηθείτε πόσο μας κόστισε ως κοινωνία και ως φορολογούμενοι.

Άντε τώρα να μαζέψεις μια κατάσταση που, ως μεγέθη, έχει ξεφύγει.

Στο διάγραμμα η μπλε καμπύλη είναι το ονομαστικό χρέος και η κόκκινη οι υποχρεώσεις.

Οι κάθετες μπάρες είναι τα χρονικά σημεία αλλαγής κυβερνήσεων, από Σαμαρά σε Τσίπρα σε Μητσοτάκη.

Πάμε να δούμε τώρα πως το bankingnews.gr στις 13/04/ 2021 ανέλυε το θρίλερ της χρεοκοπίας και της διάσωσης της Τράπεζας Πειραιώς>

Η Ανάσταση του Χριστού για τους ορθοδόξους χριστιανούς πλησιάζει και μαζί μια τράπεζα θα αναστηθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι ακριβές και αληθές ότι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου του 2021 με δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση κρύφτηκε ένα σχέδιο το οποίο όπως και το 2015 εκπονήθηκε από την Goldman Sachs.
Με την διαφορά ότι το 2015 ο SSM επιχείρησε να το επιβάλλει ανεπιτυχώς αλλά το 2021 ολοκληρώθηκε ότι δεν έγινε το 2015.

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Τον Απρίλιο του 2021 συντελέστηκε ένα βελούδινο resolution, δηλαδή ουσιαστικά υπήρξε αναδιάρθρωση της τράπεζας Πειραιώς αλλά πραγματοποιήθηκε κρυφά, κεκαλυμμένα για να μην πανικοβληθούν οι καταθέτες πάλι εν γνώσει ή κατά το ορθότερο κατ΄ απαίτηση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ΕΚΤ.

Στο παρελθόν όταν η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσιζε ότι μια τράπεζα π.χ. Αγροτική ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πρέπει να οδηγηθεί σε resolution ενεργοποιούταν η διαδικασία του bail in δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και εάν δεν έφθαναν τα κεφάλαια οι καταθέτες εμπλέκονταν στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας.

Το bail in ήταν ο φόβος και ο τρόμος και γενικώς όλη η οδηγία BRRD για τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες.

Τον Απρίλιο του 2021 συντελέστηκε resolution δηλαδή ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του bail in… και αυτό είναι μια αλήθεια που θα αποδείξει το bankingnews.

Γιατί resolution – bail in για την τράπεζα Πειραιώς;

Με βάση την οδηγία της BRRD που έχει πλέον γίνει και μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, μια τράπεζα που κρίνεται μη βιώσιμη οδηγείται σε resolution ενεργοποιώντας την διαδικασία του bail in δηλαδή της εμπλοκής των ιδιωτών μετόχων και ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση.

Η Πειραιώς έπρεπε να κριθεί βιώσιμη, αυτή ήταν η λέξη κλειδί και για να κριθεί βιώσιμη με εποπτικούς όρους και όχι ελληνικού δημοσίου έπρεπε να ακολουθηθεί μια διαδικασία που ρητώς αναφέρεται από το bail in.

  • Θεωρείται resolution και ενεργοποίηση του bail in όταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους μετόχους… οδήγησε στην εξαΰλωση;
  • Όταν οι παλαιοί μέτοχοι έχουν υποστεί dilution, αραίωση, απίσχναση 95,2% είναι ή δεν είναι resolution;
  • Το 2015 κατά την διαδικασία εξυγίανσης συμμετείχαν και οι ομολογιούχοι μέσω του LME liability management exercises (LME).

Συνέβη και αυτό και πως συνέβη;

Ενώ το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές 2,040 δισεκ. πληρωνόταν το κουπόνι του κανονικά, κάθε χρόνο – πλην μιας χρονιάς – 164 εκατ ευρώ ή 8% επιτόκιο ετησίως – αποφασίστηκε να μετατραπεί σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι η εξάσκηση του Cocos αλλά το γεγονός ότι η αξία του Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σήμερα είναι 17 εκατ ευρώ ναι καλά διαβάσατε τα 2,040 δισεκ. έχουν αξία σήμερα 17 εκατ ευρώ.

  • Άρα έχουμε στην διαδικασία εξυγίανσης της Πειραιώς την εμπλοκή των μετόχων και ακολούθως την εμπλοκή των ομολογιούχων και βεβαίως των κεφαλαίων της τράπεζας.

Προσέξτε όλων των κεφαλαίων, το μετοχικό κεφάλαιο των 4,9 δισεκ. μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό για κάλυψη ισάριθμων δηλαδή 5 δισεκ. ζημιών.

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά;

Όλα αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ένα βελούδινο resolution – όσο βελούδινο μπορεί να το πει κανείς με ζημία για τους μετόχους καταστροφική – δεν ενεργοποίησαν την εμπλοκή των καταθετών.

Η Πειραιώς έπρεπε να εξυγιανθεί χωρίς να εμπλακούν οι καταθέτες, για να μην υπάρξει αναστάτωση, bunk run και γενικώς να μην επικρατήσει πανικός στο σύστημα όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Η ίδια συνταγή το Καλοκαίρι του 2015 και τον Απρίλιο του 2021

Η Goldman Sachs το Καλοκαίρι του 2015 – για όσους το έχουν ξεχάσει – είχε εισηγηθεί, ακολουθώντας την γραμμή του SSM, να υπάρξει resolution δηλαδή οριστική διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Πειραιώς, μέτοχοι και ομολογιούχοι θα καταστρέφονταν και σε κάποιο βαθμό θα υπήρχε και εμπλοκή καταθετών.

Μάλιστα είχε προταθεί η Deutsche bank να αγοράσει την καλή Πειραιώς.

Η τότε διοίκηση Μιχάλη Σάλλα και Άνθιμου Θωμόπουλου είχαν αντιδράσει στο σχέδιο αυτό και κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια περισσότερα από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν τον Απρίλιο του 2021.

Και τότε Καλοκαίρι 2015 και σήμερα Απρίλιο 2021 πάλι η Goldman Sachs σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον SSM τον Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών επέβαλλε ως λύση το βελούδινο resolution.

Το Καλοκαίρι του 2015 το resolution θα ήταν σκληρό και καταστροφικό, τον Απρίλιο του 2021 το resolution ήταν βελούδινο και κεκαλυμμένο, πραγματοποιήθηκε κρυφά για να μην… πανικοβληθούν οι καταθέτες… κανείς δεν το κατάλαβε.

Η διαφορά του 2015 με το 2021 είναι μόνο μια κρίσιμη παράμετρος.

Το 2015 λόγω του stress tests στο δυσμενές σενάριο η Πειραιώς κρίθηκε – όπως όλες οι τράπεζες – ανεπαρκείς κεφαλαιακά – ενώ το 2021 πληροί τα κριτήρια του ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας δηλαδή το SREP.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς έχει μηδενιστεί.

Τα κεφάλαια της Πειραιώς θα φθάσουν έως 9,5 δισεκ. μαζί με τα 2,6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει η τράπεζα από αύξηση κεφαλαίου, έκδοση tier 1 και άλλες ενέργειες.

Εν συνεχεία θα μειωθούν από 9,5 σε 4,5 δισεκ. δηλαδή μείωση 5 δισεκ. καθώς 5 δισεκ. κεφάλαια πρέπει να δαπανηθούν για την εξυγίανση.

Γιατί Ανάσταση;

Οι μέτοχοι καταστράφηκαν, όπως και οι ομολογιούχοι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι η εβδομάδα των παθών ή Μεγάλη Παρασκευή.

Όμως θα ξημερώσει και το Μεγάλο Σάββατο.. η Ανάσταση της Πειραιώς όπου με την αύξηση κεφαλαίου και άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης – capital plan – η Πειραιώς θα εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό της.

Στην αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισεκ. ευρώ με τιμή αύξησης σε εύρος 1 με 1,20 ευρώ η επιτυχία είναι δεδομένη.

  • Οι έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί θα καλύψουν το 12% της αύξησης κεφαλαίου περίπου 144 με 145 εκατ ευρώ.
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει με 370 εκατ ευρώ κεφάλαια και θα κατέχει στην νέα Πειραιώς το 32% των μετοχών.
  • Οι ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με 670-690 εκατ ευρώ για τα οποία οι προσφορές θα φθάσουν τα 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ ή υπερκάλυψη 5 φορές τουλάχιστον ή και υψηλότερα άπαξ και η συμμετοχή πολλών funds και hedge funds είναι πολύ υψηλή.

Ωστόσο υπάρχουν και επενδυτές που προβληματίζονται καθώς θεωρούν το 1 δισεκ. αύξηση ότι δεν θα επαρκέσει αν και την αποτίμηση την θεωρούν ελκυστική ενώ με 2 δισεκ. αύξηση που θα την θεωρούσαν πιο ρεαλιστική η Πειραιώς θα ήταν πιο ακριβή με χρηματιστηριακούς όρους.

Αποτίμηση

Έχουμε αναλύσει στο bankingnews πολύ διεξοδικά και κυρίως έγκαιρα ότι η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 1,35 δισεκ. μετά την αύξηση και 4,5 δισεκ. κεφάλαια θα αποτιμάται με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία (ίδια κεφάλαια) 0,28 όταν η Εθνική βρίσκεται στο 0,45 και η Eurobank 0,55.

Λογικά η Πειραιώς θα βρεθεί με όρους P/BV περίπου στο 0,38 όπερ σημαίνει άνοδος 50% στην αποτίμηση ή 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
(Υποθετικά εάν η αύξηση ήταν 2 δισεκ. αντί 1,2 δισεκ. το P/BV θα ήταν 0,36 θα ήταν πιο ακριβή με όρους αποτίμησης).

Η Πειραιώς όντως εξυγιαίνεται, μέσω αυτού του κρυφού – βελούδινου resolution.

Η τράπεζα Πειραιώς, καθαρίζει τον ισολογισμό της, το ενεργητικό της καθαρίζει, το παθητικό του ισολογισμού δεν κινδυνεύει πλέον.

Ούσα καθαρή και εξυγιασμένη η Πειραιώς εξαγνίζεται στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και επανέρχεται στον τραπεζικό προσκήνιο ως μια νέα τράπεζα έχοντας διαγράψει το προβληματικό παρελθόν.

Υπάρχουν προοπτικές για την Πειραιώς, μπαίνει στον τραπεζικό μαραθώνιο επί ίσοις όροις, οπότε ναι η Τράπεζα Πειραιώς αναστήθηκε.

>

O Greek-British κ. Megalou στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς και μετά το bail in

Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι σήμερα ο Ελληνοβρετανός (Greek, Brirish-όπως δηλώνει στο βιογραφικό του στον ιστότοπο της Τράπεζας) κ. Christos Megalou

Christos Megalou

Year of birth: 1959
Nationality: Greek, British

CURRENT ROLE IN PIRAEUS BANK

Board position Executive Board Member
Board appointment December 2020
Board committees membership
Executive position Chief Executive Officer (CEO)
Joined Piraeus Bank 2017
Executive committees membership Chair of the Group Executive Committee
Chair of the Asset-Liability Management Committee (ALCO)
Chair of the Corporate Responsibility Committee
Chair of the Supervisory & NPL Management Council
Chair of the Client Management Committee
Chair of the Transformation Committee
Chair of the Group Communication Strategy Committee
Εxecutive business oversight
Recent history

PREVIOUS PROFESSIONAL OCCUPATION

2016 Advent International, Senior Advisor, London
2015 to 2016 Fairfax Financial Holdings, Senior Advisor,
Toronto & London
2013 to 2015 Eurobank Ergasias S.A., CEO, Athens, Greece
1997 to 2013 Credit Suisse Group, Investment Banking,
Vice-Chairman of Southern Europe,
Co-Head of Investment Banking for Southern
Europe, Managing Director, London
1989 to 1997 Barclays de Zoete Wedd, Director, Athens & London
1986 to 1989 Agricultural Bank of Greece, Internal Audit Division,
Athens, Greece
1984 to 1986 Arthur Andersen, Athens, Greece

OTHER MEMBERSHIPS

2021 to present Hellenic Bank Association, Non Executive BoD Member
2016 to present Global Federation Competitiveness Councils,
Washington, USA, Distinguished Fellow
2016 to present Safe Bulkers Inc, Non-Executive Board Member
2014 to present Parents Leadership Council at Northeastern University,
Boston, USA, Member
2013 to 2015 Hellenic Bank Association, Greece, Deputy Chair
2010 to 2013 Hellenic Bankers Association, UK, Chairman
1993 to 1997 British Hellenic Chamber of Commerce, Greece, Deputy Chairman

ACADEMIC CREDENTIALS

MBA in Finance, University of Aston, Birmingham, UK, 1982
BSc in Economics, University of Athens, Greece, 1981

>

Πρόεδρος της Τράπεζας είναι ο κ. George P. Handjinicolaou

>

Γιώργος Χαντζηνικολάου

Έτος Γέννησης: 1953
Υπηκοότητα: Ελληνική

ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Θέση στο Δ.Σ. Πρόεδρος
Εκλογή στο Δ.Σ. Νοέμβριος 2016
Συμμετοχή σε Επιτροπές Δ.Σ. Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού
Εκτελεστικές θέσεις –
Ένταξη στην Τράπεζα Πειραιώς 2016
Συμμετοχή σε Εκτελεστικές Επιτροπές –
Εποπτεία λειτουργικών μονάδων –
Πρόσφατες αρμοδιότητες –

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
2011 έως 2016 International Swaps and Derivatives Association,
Λονδίνο, Αναπληρωτής CEO & Μέλος Δ.Σ.
2010 έως 2011 TBANK, Αθήνα, Ελλάδα, CEO
2009 έως 2010 Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Αντιπρόεδρος,
Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και του Δ.Σ.
2007 έως 2009 International Swaps and Derivatives Association,
Λονδίνο, Αναπληρωτής CEO & Μέλος Δ.Σ.
2002 έως 2007 Etolian Capital, Νέα Υόρκη, Ιδρυτής,
Μέλος Διοίκησης και Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ.
2000 έως 2002 Merrill Lynch, Νέα Υόρκη, Διευθύνων Σύμβουλος,
Παγκόσμιος Επικεφαλής, Debt Emerging Markets και
Μέλος της Μονάδας Διοίκησης Παγκοσμίων Αγορών
1998 έως 2000 Dresdner Kleinwort Benson, Νέα Υόρκη,
Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής, Παγκόσμιες Αγορές Αμερικής
και Μέλος της Μονάδας Διαχείρισης Παγκοσμίων Αγορών
1996 έως 1998 Union Bank of Switzerland, Νέα Υόρκη,
Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής, Fixed Income Derivatives, Americas
1994 έως 1995 International Finance Corporation, Ουάσινγκτον,
Senior Manager, Επικεφαλής Treasury
1986 έως 1994 Bank of America, Σαν Φρανσίσκο, Ανώτερος Αντιπρόεδρος,
Επικεφαλής Financial Engineering & Risk Management, 1992-1994
Διευθύνων Σύμβουλος και Συνδιευθυντής, Global Swaps, Λονδίνο, 1987-1992
1983 έως 1986 Παγκόσμια Τράπεζα, Ουάσινγκτον, Senior Financial Officer, 1985-1986

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
2017 έως σήμερα Μέλος της PRIME Finance Panel of Experts
2011 – 2016 και 2007 – 2009 Μέλος Δ.Σ. International Swaps and
Derivatives Association (ISDA)
2013 έως σήμερα IBA Swap Rate Oversight Committee, Μέλος
2012 έως σήμερα LIBOR Oversight Committee, Μέλος
2012 – 2016 Μέλος της European Post Trade Group (EPTG)
2012 – 2013 Μέλος της Hogg Tendering Committee
for LIBOR (HTAL)
1998 – 2001 Μέλος Δ.Σ., Brokertek

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
PhD in Finance & Economics, New York University, 1983
MBA in Finance, New York University, Graduate School of Business Administration, 1978
BSc in Economics, University of Athens, Law School, Department of Economics, 1975

George and Dorthea Handjinicolaou

Anna Arxanioti (Handjinicolaou) and George Handjinicolaou

>

Piraeus Bank SA executives and stock owners

Piraeus Bank SA executives and other stock owners filed with the SEC include:

Venetia Kontogouris, Independent Non-Executive Director


David Hexter, Independent Non-Executive Director

Enrico Cucchiani, Independent Non-Executive Director

Arne Berggren, Independent Non-Executive Director

Periklis Dontas, Non-Executive Director, HFSF Representative

Alexander Blades, Non-Executive Director

Solomon Berahas, Non-Executive Director

Maria Zapanti, Executive Secretary, Corporate Secretary, Senior Director of Corporate Governance and Corporate Secretariat

Kyriaki Gavriilidou, Secretary, Senior Manager, Corporate Governance and Corporate Secretariat

Emmanouil Bardis, Deputy General Manager, CCO

Eleni Vrettou, Executive General Manager – Corporate and Investment Banking

Dimitris Mavroyiannis, Executive General Manager, Group Chief Operating Officer – Piraeus Support and Operations

Vassilis Koutentakis, Executive General Manager, Retail Banking and Distribution Network

Georgios Kormas, Executive General Manager, Vice Chairman and Chief Executive Officer of Piraeus Real Estate SA

Theodore Gnardellis, Group Chief Financial Officer, Executive General Manager

Athanasios Arvanitis, General Manager, Group Treasurer

George Liakopoulos, Executive Secretary, Group General Counsel

Efthimios Kyriakopoulos, Chief Risk Officer, Executive General Manager

Konstantinos Paschalis, Chief Financial Officer, General Manager

Karel De Boeck, Independent Non-Executive Vice Chairman of the Board
George Handjinicolaou, Non-Executive Chairman of the Board

Christos Megalou, Chairman of the Group Executive Committee, Chief Executive Officer, Managing Director, Executive Director

Emmanouil Bardis, Exec. Gen. Mang. & Group CCO
George I. Kormas, Exec. Gen. Mang. & Group Chief Real Estate

Panagiotis Tsoukatos, Head of Internal Audit Division
Georgios Georgopoulos, Exec. Gen. Mang. & Group Chief HR Officer
Georgios Ioannis Liakopoulos, Sec. & Group Gen. Counsel

Chryssanthi Berbati, IR Director
Eleni Vrettou, Exec. Gen. Mang. & Chief Corp. and Investment Banking
Dimitrios Mavroyiannis, Exec. Gen. Mang. & Group COO
Theodore Gnardellis, Exec. Gen. Mang. & Group CFO
Christos Ioannis Megalou, MD, CEO & Exec. Director

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
Nίκος Δένδιας> Ο δρόμος μπροστά μας είναι εξαιρετικά μακρύς και γεμάτος εμπόδια