kourdistoportocali.comEconomyJerome Powell [FED]> Mην περιμένετε να μειωθούν τα επιτόκια

Breaking News

Jerome Powell [FED]> Mην περιμένετε να μειωθούν τα επιτόκια

Bρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλό 23 ετών

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο πληθωρισμός και οι προσλήψεις ήταν πιο σταθερά από ό,τι αναμενόταν φέτος, αποδυναμώνοντας την υπόθεση για προληπτικές μειώσεις επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι ο σταθερός πληθωρισμός κατά το πρώτο τρίμηνο είχε εισαγάγει νέα αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα ήταν σε θέση να μειώσει τα επιτόκια φέτος χωρίς σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι παρατηρήσεις του έδειξαν μια σαφή αλλαγή στις προοπτικές της Fed για μείωση των επιτοκίων.

Η διαρκής ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και η «έλλειψη περαιτέρω προόδου» στον πληθωρισμό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θα μειώσει τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίαση πολιτικής της δήλωσε μόλις δύο εβδομάδες πριν, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δεν μας έδωσαν σαφώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, είπε ο Powell κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε από το Wilson Center.

Αντίθετα, είπε, υπάρχουν ενδείξεις «ότι είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη».

«Αυτή τη στιγμή, δεδομένης της ισχύος της αγοράς εργασίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, είναι σκόπιμο να αφήσουμε περισσότερο χρόνο στην περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει και να αφήσουμε τα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές να μας καθοδηγήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

Τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλό 23 ετών, αφού η Fed ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων πριν από δύο χρόνια. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο όριο τεσσάρων δεκαετιών που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2022, αλλά πρόσφατες αναφορές για τον πληθωρισμό έχουν δείξει επίμονες πιέσεις τιμών στις υπηρεσίες και τη στέγαση.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές για τα βασικά είδη, ανάγκασαν πολλούς Αμερικανούς να κάνουν περικοπές. Και ενώ η οικονομία των ΗΠΑ και η αγορά εργασίας παραμένουν σε ισχυρές βάσεις, τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν βάλει τέλος στην αγορά κατοικίας.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση λιανικών πωλήσεων έδειξε ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν τον περασμένο μήνα και σηματοδοτεί την τελευταία απόδειξη ότι η οικονομία παραμένει σταθερή, αφήνοντας τη Fed να μη βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα συνήθως μειώνει τα επιτόκια κάθε φορά που η οικονομία αποδυναμώνεται απότομα, επειδή έχει επίσης εντολή από το Κογκρέσο να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση, εκτός από τις σταθερές τιμές. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις απότομης επιδείνωσης της αγοράς εργασίας.

«Ο πρόεδρος της Fed Powell κινήθηκε πιο αποφασιστικά σε μια επιθετική κατεύθυνση καθώς ουσιαστικά υπογράμμισε ότι η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού ουσιαστικά έχει σταματήσει», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Τα σχόλια του Powell την Τρίτη δεν αποτελούν έκπληξη και αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που είπαν άλλοι αξιωματούχοι της Fed σε πρόσφατες ομιλίες τους, δηλαδή ότι η Fed δεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η παρατήρηση του επικεφαλής της Fed ότι δεν έχει σημειωθεί «περαιτέρω πρόοδος» στον πληθωρισμό αποτελεί μία περιστροφή από το σχόλιό του τον περασμένο μήνα ότι οι πρόσφατες αναφορές για τον πληθωρισμό μπορεί να ήταν πιο σταθερές από το αναμενόμενο απλώς και μόνο λόγω «εποχιακών διακυμάνσεων».

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, μια σημαντική αύξηση από την άνοδο 3,2% του Φεβρουαρίου και πάνω από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της FactSet. Ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που ο ΔΤΚ εξέπληξε ανοδικά.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει πρόσφατα τον πληθωρισμό συνολικά, αλλά το κόστος στέγασης και ασφάλισης έχει επίσης αυξηθεί. Οι τιμές καταναλωτή στον τομέα των υπηρεσιών έχουν αποδειχθεί σε γενικές γραμμές πεισματικές. Το αγαπημένο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, επίσης δεν έχει δώσει στους αξιωματούχους της Fed μεγάλη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Η επίμονη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να εμποδίσει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει. Μένει επίσης να φανεί εάν η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο, θα συνεχίσει να αυξάνεται όπως συνέβη πέρυσι. Η συμβατική σοφία είναι ότι εάν οι εργαζόμενοι παράγουν περισσότερα με λιγότερα, τότε η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται χωρίς να υποκινεί τον πληθωρισμό ή να διατηρεί ανοδική πίεση στις τιμές.

«Φυσικά, οι προοπτικές είναι ακόμα αρκετά αβέβαιες και εάν τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμένω επί του παρόντος, θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί η τρέχουσα περιοριστική στάση της πολιτικής για περισσότερο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Philip Jefferson.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY