kourdistoportocali.comEconomyΗ καταιγίδα στη Wall Street εκτοξεύει το spread του ελληνικού δεκαετούς

Λίγο πριν την έκρηξη;

Η καταιγίδα στη Wall Street εκτοξεύει το spread του ελληνικού δεκαετούς

Η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανή αιτία τους είναι ο πληθωρισμός

Η καταιγίδα στη Wall Street απειλεί να εκτοξεύσει το spread του ελληνικού δεκαετούς.

Πτώση “με πάταγο” κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου οδήγησε τους επενδυτές σε μαζική εγκατάλειψη των επενδυτικών προϊόντων ρίσκου, ειδικά των μετοχών των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου που το τελευταίο έτος πραγματοποιούν υψηλές “πτήσεις”.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε “βουτιά” 559,85 μονάδών ή 1,75%, στις 31.402,01 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 96,09 μονάδων ή 2,45%, στις 3.829,34 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 478,54 μονάδων ή 3,52%, στις 13.119,43.

Οι μετοχές των Alphabet, Facebook, Apple κατέγραψαν πτώση άνω του 3%, η Microsoft πτώση 2%, ενώ κατά 8,1% “βυθίστηκε” η μετοχή της Tesla.

Οι επενδυτές έστρεψαν ολοκληρωτικά το βλέμμα τους στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα σήμερα έως και στο 1,614%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, υποχωρώντας αργότερα κοντά στο 1,5%.

Η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανή αιτία τους είναι ο πληθωρισμός και όχι η οικονομική ανάκαμψη.

Το 10ετές T-Bond έκλεισε τον Ιανουάριο με απόδοση στο 1,09%. Στο τέλος του 2020, κινείτο αρκετά κάτω του 1%. Έχει έτσι κερδίσει μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, τεραστια ταχύτητα για την αγορά ομολόγων, σε μια εποχή ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

“Η βασική μας ανάλυση είναι ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω περιβάλλοντος αναμενόμενης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, τελικά και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve”, ανέφερε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial.

“Θεωρούμε επίσης ότι, εάν οι αποδόσεις κινηθούν με μεγάλη ορμή προς τα πάνω, η Fed θα παρέμβει ώστε το επίπεδο των επιτοκίων να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό και αρνητικό για τις μετοχές ή την πραγματική οικονομία”, συμπληρώνει.

Ορισμένοι traders έδιναν νωρίτερα μεγαλύτερη έμφαση στη δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, περί διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και περί μη σημαντικού κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Fed όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

“Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η άνοδος των αποδόσεων έχει ως βάση την εντεινόμενη αισιοδοξία περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις να τρέχουν να προλάβουν το bullish κλίμα που επικρατεί στις μετοχές”, τόνισε από την πλευρά του ο David Lefkowitz, στέλεχος της UBS Global Wealth Management. “Γι’ αυτό και οι επενδυτές σε μετοχές δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπέρ το δέον”.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν συγκριτικά χαμηλές παρά την πρόσφατη άνοδο και η Federal Reserve δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια για την πρόσφατη ανοδική πορεία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic.

“Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχώ για αυτό….Παρακολουθούμε την κατάσταση… Δεν αναμένω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό το σημείο όσον αφορά την πολιτική μας”, δήλωσε ο Bostic σύμφωνα με το Reuters.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY