kourdistoportocali.comEconomyΙσραήλ> Η Intel κατασκευάζει εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα

Δημοσίευμα Bloomberg

Ισραήλ> Η Intel κατασκευάζει εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός απασχολεί ήδη 11.700 άτομα στο Ισραήλ και έχει επενδύσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια

Η ισραηλινή κυβέρνηση και η Intel επιβεβαίωσαν τα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής τσιπ 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο τμήμα της χώρας, μια επένδυση που ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός απασχολεί ήδη 11.700 άτομα στο Ισραήλ και έχει επενδύσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Η Intel θέλει τώρα να επεκτείνει το υπάρχον εργοστάσιο κατασκευής τσιπ στο Kiryat Gat —περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γάζας— χωρίς να πτοείται από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas. Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα την είδηση.

«Η Intel επέλεξε να εγκρίνει μια άνευ προηγουμένου επένδυση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ιδρύσει το νέο της εργοστάσιο εδώ στο Ισραήλ», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, σε ανάρτησή του στο X την Τρίτη.

«Αυτή η επένδυση υπόσχεται να προωθήσει ευκαιρίες απασχόλησης υψηλής ποιότητας με αυξημένη παραγωγικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε αρχικά το νέο εργοστάσιο τον Ιούνιο, περιγράφοντάς το ως «τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ από διεθνή εταιρεία στο Ισραήλ».

Η Intel (INTC) δεν επιβεβαίωσε τη νέα επένδυση εκείνη την εποχή, λέγοντας μόνο ότι οι δραστηριότητές της στο Ισραήλ ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εταιρείας και ότι τα σχέδια για την επέκτασή τους βασίστηκαν στη δέσμευση να καλύψει τις μελλοντικές κατασκευαστικές ανάγκες. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τα επενδυτικά της σχέδια την Τρίτη.

«Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων παραγωγής μας στο Kiryat Gat είναι μια τεράστια πηγή υπερηφάνειας για τους υπαλλήλους μας στο Ισραήλ και μια αντανάκλαση της ακλόνητης δέσμευσής τους για αριστεία», δήλωσε ο Daniel Benatar, συν-γενικός διευθυντής της Intel Israel, σε δήλωση του. «Η υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτήν την αριστεία για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ παραμένει παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας και ταλέντου ημιαγωγών».

Η Intel είπε ότι το σχέδιο επέκτασης στην τοποθεσία Kiryat Gat θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητάς της να προμηθεύεται υλικά και τσιπ. Η εταιρεία επενδύει πολλά σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει εκ νέου τη θέση της ως ηγέτης της βιομηχανίας ημιαγωγών και να οικοδομήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού ενόψει της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης. Ανέφερε το 2022 ότι θα επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή δύο νέων εγκαταστάσεων παραγωγής τσιπ στις ΗΠΑ, καθώς και έως και 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα παράσχει επιχορήγηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του εργοστασίου στο Kiryat Gat, που θα κατανεμηθεί σε αρκετά χρόνια, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η Intel έχει δεσμευτεί να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 60 δισεκατομμυρίων σέκελ (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από Ισραηλινούς προμηθευτές την επόμενη δεκαετία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τη δήλωση της εταιρείας.

Οι κατασκευαστικές εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη για την προετοιμασία της επέκτασης του χώρου και ένα σημαντικό μέρος των κτιρίων έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Το νέο εργοστάσιο πρόκειται να ανοίξει το 2028 και να λειτουργήσει έως το 2035.

 

Συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας στο Kiryat Gat, της πιο προηγμένης μονάδας παραγωγής της Intel, η εταιρεία διαθέτει τέσσερις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής στο Ισραήλ.

Η Intel αγόρασε επίσης την ισραηλινή startup τεχνολογίας υποστήριξης οδήγησης Mobileye για 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, προτού τη διαθέσει στη δημοσιότητα λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής τσιπ Tower Semiconductor για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, αφού απέτυχε να λάβει τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η εξαγορά φέρεται να κατέρρευσε επειδή η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Κίνας δεν παρείχε άδεια.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY