kourdistoportocali.comEconomyGreek House Davos > Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία προάγει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας

Breaking News

Greek House Davos > Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία προάγει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας

Οι τεχνολογικές τομές θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί στην υγεία, την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό

Με την τρίτη διαδοχική διοργάνωσή του να έχει μόλις ολοκληρωθεί, το Greek House Davos επιβεβαίωσε την ισχυρή διεθνή επίδρασή του, φιλοξενώντας κορυφαία ονόματα που έχουν διακριθεί στην πολιτική και την επιχειρηματικότητα παγκοσμίως, επιτελώντας ένα πολύτιμο ρόλο για τον τρόπο που οι προσωπικότητες αυτές προσλαμβάνουν το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και τις οικονομικές προοπτικές της.

Ως ένα εγχείρημα που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επιβεβαιώνει την αξία τέτοιων διοργανώσεων για την εν γένει παρουσία, συμμετοχή και εκπροσώπηση της χώρας σε ένα περιβάλλον τόσο υψηλής επιρροής, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos της Ελβετίας. Ειδικά φέτος, το κύρος κορυφαίων προσωπικοτήτων όπως ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό, ο John Kerry, οι δισεκατομμυριούχοι David Rubenstein και Ross Perot Jr, αλλά και η ομιλία του τεχνολογικού ηγέτη Jack Hidary, στοιχειοθετούν ένα άκρως αντιπροσωπευτικό δείγμα της εμβέλειας των συμμετεχόντων.

Άλλωστε στο Davos, το μέρος όπου κολοσσοί της επιχειρηματικότητας συναντώνται με ανώτατους θεσμικούς φορείς, η φετινή ατζέντα του Greek House ανεδείχθη στο επίκεντρο ενδιαφέροντος, προσελκύοντας χιλιάδες συμμετέχοντες που εκδήλωναν ένθερμα την πρόθεσή τους να γνωρίσουν περισσότερα, τόσο για τη χώρα που μετασχηματίζεται, όσο και για τα θέματα της ατζέντας που διαπερνούν τα σύνορα, ως παγκόσμιες προκλήσεις.

Από τις πολλαπλές ευκαιρίες πολύτιμης δικτύωσης, μέχρι την ευκαιρία εύρεσης συνεργατών που θα τους επιτρέψουν να γιγαντωθούν μέσα από τη διεθνή επέκτασή τους, το Greek House Davos προσφέρει ένα βήμα που επί μακρόν αποζητούσε η ελληνική επιχειρηματικότητα, επιτρέποντάς της ενεργοποιήσει τα εξωστρεφή αντανακλαστικά της, αποτελώντας τη γέφυρά της με τους εν δυνάμει επενδυτές και συνεργάτες της. Καθίσταται αντιληπτό πως εγχειρήματα σαν αυτό φέρουν βαρύνουσα αξία για τη χώρα, όχι μόνο γιατί επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που αυτή προσλαμβάνεται πλέον στο εξωτερικό, αλλά κυρίως, διότι έχει οικοδομήσει την ικανότητα να φέρνει στη χώρα υψηλή προστιθέμενη αξία, μέσω των επενδυτικών συμπράξεων που ενθαρρύνει.

Ο κόσμος μεταβάλλεται με ρυθμούς που θεωρούνταν ασύλληπτοι, πριν μερικές μόνο δεκαετίες. Εκείνοι που επιδεικνύουν την υψηλότερη ταχύτητα προσαρμογής, δεν είναι μόνο εκείνοι που θα επιβιώσουν της οικονομικής μετάβασης, αλλά και εκείνοι που θα ηγηθούν της μελλοντικής επιχειρηματικής ζωής.

  

Σε κάθε περίπτωση, όταν συντίθεται μια ατζέντα που καλύπτει ένα τόσο ευρύ πλαίσιο θεματολογίας, προκύπτουν οφέλη και για την κοινωνική της ζωή, καθώς εξοικειώνεται με έννοιες που επηρεάζουν τον πλανήτη, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης.

Οι τεχνολογικές τομές θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί στην υγεία, την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό, ενώ καλούνται να συνδράμουν και τις φιλόδοξες προσπάθειες ώστε να επιταχυνθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Η τάση σημαντικών θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων από την ευρύτερη γειτονιά της χώρας, να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις και στις συζητήσεις που διοργανώνει το Greek House, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, εν τέλει, συμβάλλουν στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της, καθώς αντιλαμβάνονται πως μέσω αυτής, θα επιτύχουν και οι ίδιοι την περαιτέρω ανάπτυξη των χωρών τους.

Άλλες χώρες έχουν ήδη βιώσει τους δικούς τους κύκλους κρίσεων και οικονομικής προόδου, ωστόσο για την Ελλάδα ο κύκλος της ανάπτυξης τώρα τείνει να αρχίσει. Αυτό, όμως, θα επιτευχθεί, μόνο εάν η χώρα οικοδομήσει πραγματικά και μακροπρόθεσμα, πάνω στην εξωστρέφειά της.

Σε αυτό το μεταίχμιο, κάθε πρωτοβουλία που συντελεί στην επίτευξη των συλλογικών στόχων, καταλήγει να συνεισφέρει τόσο στην ενίσχυση του δημοκρατικού της υποβάθρου, μέσω της εξέλιξης των θεσμών της, όσο και της κοινωνικής ευημερίας, αφού εναρμονίζεται προοδευτικά με τα επιτεύγματα άλλων χωρών, ενσωματώνοντας πολύτιμη τεχνογνωσία. Ο βαθμός που η Πολιτεία θα υποστηρίξει πρωτοβουλίες σαν αυτήν, που προάγουν τα στρατηγικά της συμφέροντα, θα καθορίσει εν τέλει τη μελλοντική της ταυτότητα.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY