kourdistoportocali.comEconomyΕνθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Πρόβλεψη Citigroup

Ενθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Το 10ετές σημείωσε εχθές νέα κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης

Τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στα risk assets διεθνώς, λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών στο ρίσκο και μακριά από την “ασφάλεια”, απέτυχαν να αντικατοπτριστούν στα spread της ευρωζώνης, σημειώνει η Citi. Αυτό συνέβη καθώς τα spreads της περιοχής έχουν ήδη συρρικνωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού αρχίζουν και ενισχύουν τους φόβους ότι αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη στήριξη από την ΕΚΤ το 2021.

Στις πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, μετά το αρχικό ράλι, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της Pfizer, την μεγάλη εξαίρεση αποτέλεσαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως παρατηρεί η Citigroup, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης με το spread να υποχωρεί στις 138 μονάδες βάσης.

Αυτό, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, οφείλεται στην αναβάθμιση-έκπληξη της Παρασκευής από τη Moody’s. Ωστόσο, όπως εκτιμά, ο δρόμος των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα δεν τέλειωσε στην Moody’s, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την Citi, αυτή η πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα μεσώ Moody’s μαζί με την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ιταλίας από την S&P, δείχνουν πως η κύκλος των αξιολογήσεων των οίκων φαίνεται να αλλάζει, έναντι του μπαράζ υποβαθμίσεων των ratings και των προοπτικών που είδαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα όπως τονίζει, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βρουν περαιτέρω στήριξη εάν τα νέα του εμβολίου αρχίσουν να μειώνουν τους οικονομικούς κινδύνους για το 2021, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi, η Fitch αναμένεται να αξιολογήσει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Ιανουάριο, και είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει τις θετικές προοπτικές που έδινε πριν και που αφαιρέθηκαν λόγω του σοκ του Covid. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει αναβάθμιση και του rating προσεχώς.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τη Citi στην εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα… ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021, κλείνοντας την ψαλίδα του μεταξύ τους spread το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 20-22 μονάδες βάσης.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

To Ζειμπέκικο μιας Πριγκίπισσας [VIDEO]
Μονομαχία Κύρτσου-Μπακογιάννη για το θάνατο της Φώφης
Στο Ισραήλ το 30% των θανάτων αφορά σε πλήρως εμβολιασθέντες. Μάχη για τη ζωή του δίνει γνωστός δήμαρχος βορείων προαστίων
Φώφη Γεννηματά> Οι δύσκολες τελευταίες δύο εβδομάδες και ο αποχαιρετισμός
Πάνω από 1.750.000 ανεμβολίαστοι Ισραηλινοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Γιατί ο Joshua Kimmich της Bayern Μονάχου ανάβει φωτιές
Ο συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Aισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Pfizer
Deutsche Welle> Να τινάξει την κυβέρνηση Ερντογάν στον αέρα απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Πέθανε η Φώφη. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο ξαφνικά…
Η Καθημερινή παρουσιάζει 6 θεωρίες για το Τέλος του Κόσμου και το Κουρδιστό Πορτοκάλι τη 7η!
Αποκάλυψη> Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Bloomberg> Το mega-deal $4,2 δισ. Hertz-Tesla θα πλημμυρίσει με 100.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα την αγορά
Εικόνες από τη συνάντηση Βαρθολομαίου με Biden και Blinken