kourdistoportocali.comEconomyΕνθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Πρόβλεψη Citigroup

Ενθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Το 10ετές σημείωσε εχθές νέα κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης

Τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στα risk assets διεθνώς, λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών στο ρίσκο και μακριά από την “ασφάλεια”, απέτυχαν να αντικατοπτριστούν στα spread της ευρωζώνης, σημειώνει η Citi. Αυτό συνέβη καθώς τα spreads της περιοχής έχουν ήδη συρρικνωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού αρχίζουν και ενισχύουν τους φόβους ότι αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη στήριξη από την ΕΚΤ το 2021.

Στις πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, μετά το αρχικό ράλι, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της Pfizer, την μεγάλη εξαίρεση αποτέλεσαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως παρατηρεί η Citigroup, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης με το spread να υποχωρεί στις 138 μονάδες βάσης.

Αυτό, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, οφείλεται στην αναβάθμιση-έκπληξη της Παρασκευής από τη Moody’s. Ωστόσο, όπως εκτιμά, ο δρόμος των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα δεν τέλειωσε στην Moody’s, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την Citi, αυτή η πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα μεσώ Moody’s μαζί με την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ιταλίας από την S&P, δείχνουν πως η κύκλος των αξιολογήσεων των οίκων φαίνεται να αλλάζει, έναντι του μπαράζ υποβαθμίσεων των ratings και των προοπτικών που είδαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα όπως τονίζει, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βρουν περαιτέρω στήριξη εάν τα νέα του εμβολίου αρχίσουν να μειώνουν τους οικονομικούς κινδύνους για το 2021, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi, η Fitch αναμένεται να αξιολογήσει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Ιανουάριο, και είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει τις θετικές προοπτικές που έδινε πριν και που αφαιρέθηκαν λόγω του σοκ του Covid. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει αναβάθμιση και του rating προσεχώς.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τη Citi στην εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα… ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021, κλείνοντας την ψαλίδα του μεταξύ τους spread το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 20-22 μονάδες βάσης.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η Ελευθερία της Ευρώπης η οποία δέχεται επίθεση από το Ισλάμ του σκότους
Ο αγχωμένος CEO της Pfizer, ο ψύχραιμος Τούρκος και ο επικεφαλής της Moderna που ξεπούλησε τις μετοχές του
H Σιγκαπούρη, κράτος-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρέφει στα lockdown
Σοκαρισμένος ο διάσημος παρουσιαστής Bill Maher και χιλιάδες άλλοι εμβολιασθέντες καθώς εμφανίζονται θετικοί στον ιό!
To τρομακτικό μυστικό που δεν άντεξε η Μelinda; O Gates το 2015 προανήγγειλε την πανδημία και την ίδια χρονιά επένδυσε σε εμβόλια mRNA
ΣΟΚ στις ΗΠΑ> 8 μέλη των New York Yankees θετικοί στον ιό παρότι είχαν εμβολιασθεί πλήρως!
Global Health Governance μέσω Εμβολίων. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Prem Watsa> Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη
Γερμανοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την αιτία της πρόκλησης θρόμβων από τα εμβόλια
Μεγάλη (εμβολιαστική) μπάλα από τους Στέφανο Μάνο-Διανέλο Γεωργούδη
Πως τα θύματα του Παιδόφιλου Epstein “ακουμπάνε” τον Φιλάνθρωπο Gates
Επείγουσα προειδοποίηση για την ινδική παραλλαγή κορωνοϊού> 10.000 στα νοσοκομεία μέσα σε ένα μήνα