kourdistoportocali.comEconomyΕνθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Πρόβλεψη Citigroup

Ενθουσιασμένοι με τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης> Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Το 10ετές σημείωσε εχθές νέα κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης

Τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στα risk assets διεθνώς, λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών στο ρίσκο και μακριά από την “ασφάλεια”, απέτυχαν να αντικατοπτριστούν στα spread της ευρωζώνης, σημειώνει η Citi. Αυτό συνέβη καθώς τα spreads της περιοχής έχουν ήδη συρρικνωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού αρχίζουν και ενισχύουν τους φόβους ότι αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη στήριξη από την ΕΚΤ το 2021.

Στις πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, μετά το αρχικό ράλι, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της Pfizer, την μεγάλη εξαίρεση αποτέλεσαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως παρατηρεί η Citigroup, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης με το spread να υποχωρεί στις 138 μονάδες βάσης.

Αυτό, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, οφείλεται στην αναβάθμιση-έκπληξη της Παρασκευής από τη Moody’s. Ωστόσο, όπως εκτιμά, ο δρόμος των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα δεν τέλειωσε στην Moody’s, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την Citi, αυτή η πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα μεσώ Moody’s μαζί με την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ιταλίας από την S&P, δείχνουν πως η κύκλος των αξιολογήσεων των οίκων φαίνεται να αλλάζει, έναντι του μπαράζ υποβαθμίσεων των ratings και των προοπτικών που είδαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα όπως τονίζει, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βρουν περαιτέρω στήριξη εάν τα νέα του εμβολίου αρχίσουν να μειώνουν τους οικονομικούς κινδύνους για το 2021, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi, η Fitch αναμένεται να αξιολογήσει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Ιανουάριο, και είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει τις θετικές προοπτικές που έδινε πριν και που αφαιρέθηκαν λόγω του σοκ του Covid. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει αναβάθμιση και του rating προσεχώς.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τη Citi στην εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα… ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021, κλείνοντας την ψαλίδα του μεταξύ τους spread το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 20-22 μονάδες βάσης.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο