kourdistoportocali.comDia Y NocheΑllΠως ο Bernard Arnault πρόσθεσε αίγλη στο μύθο της υπό κατάρρευση Tiffany & Co.

Breaking News

Πως ο Bernard Arnault πρόσθεσε αίγλη στο μύθο της υπό κατάρρευση Tiffany & Co.

-Δεν μπορείς να ονειρεύεσαι όταν μιλάς αριθμούς

Ως νεαρός μεγιστάνας που ζούσε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, ο Bernard Arnault γρήγορα συνειδητοποίησε ότι μερικά από τα πιο πολύτιμα ακίνητα βρίσκονταν στη γωνία της Fifth Avenue και της 57th Street. Όταν αγόρασε το κτίριο που στεγάζει το ναυαρχίδα του καταστήματος Louis Vuitton στη βορειοανατολική γωνία, είδε μια κοντινή θέα της Tiffany & Co. απέναντι στα νότια.

«Είπαμε, ίσως κάποια στιγμή θα έχουμε περισσότερες από μία γωνίες», λέει ο κ. Arnault σε μια σπάνια συνέντευξη στους Nick Kostov and Suzanne Kapner της The Wall Street Journal από τον γυάλινο τελευταίο όροφο του πρόσφατα ανακαινισμένου καταστήματος του Tiffany, όπου μπορούσε να κοιτάξει έξω και να ερευνήσει τον ορίζοντα του. Τώρα έχει τρεις.

Ο κ. Arnault, διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και έλεγχος μέτοχος της LVMH LVMUY Moët Hennessy Louis Vuitton SE, έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά στριμώξει τη βιομηχανία των ειδών πολυτελείας.

Με την εξαγορά της Bulgari το 2011, ακολουθούμενη μια δεκαετία αργότερα από την Tiffany, η μόνη γωνία της επίχρυσης διασταύρωσης που δεν ελέγχει ανήκει στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman.

Από την εξαγορά του Dior το 1984, ο κ. Arnault έχτισε την LVMH, η αξία της οποίας τώρα είναι περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω μιας σειράς εταιρικών εξαγορών υψηλού στοιχήματος, ενώ παράλληλα καλλιεργούσε σχεδιαστές μόδας. Οι αντίπαλοι τον αποκαλούν «λύκο με κασμίρι».

Η ζήτηση για τις δεκάδες μάρκες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, εκλεκτών κρασιών, ετικετών μόδας και πολυτελών ξενοδοχείων, βοήθησε την LVMH να αναδειχθεί από την πανδημία ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη. Βοήθησε επίσης τον κ. Arnault να ξεπεράσει τον Elon Musk ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Ο 74χρονος κ. Arnault είχε τους αμφισβητίες του στην πορεία. Πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία Tiffany αφού η πανδημία Covid-19 έριξε τη βιομηχανία πολυτελείας σε αναταραχή. Τελικά προχώρησε στην αγορά σε ελαφρώς μειωμένη τιμή. Μερικοί παρατηρητές εκείνη την εποχή θεώρησαν ότι πλήρωσε υπερβολικά.

Τώρα είναι το αντίθετο, είπε ο κ. Arnault, ο οποίος ήταν ντυμένος με ένα κοστούμι Celine pinstripe, γραβάτα Christian Dior και loafers Loro Piana — όλες τις επωνυμίες του.

Στον καρπό του ήταν ένα ρολόι Patek Philippe Nautilus με μπλε πρόσωπο Tiffany. «Οι άνθρωποι λένε, «Α, μπορεί να έχεις πληρώσει λίγο, μπορεί να έχεις κάνει πολύ καλή συμφωνία»..

Ο κ. Arnault είπε ότι η Tiffany ήταν μια αδρανής μάρκα πριν από την εξαγορά, με τις πωλήσεις να σημειώνουν πτώση καθώς οι συνολικές πωλήσεις κοσμημάτων αυξάνονταν. «Το αγοράσαμε μετά από έναν καλό ύπνο πέντε ετών», είπε ο κ. Arnault. «Ήταν καλό timing».

Οι πωλήσεις κοσμημάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει στο σπίτι περιποιήθηκαν τον εαυτό τους με πολυτέλειες αντί για ταξίδια, φαγητό έξω και άλλες εμπειρίες. Υπό την LVMH, η Tiffany συμμετείχε σε εκείνη την άνθηση. Η Tiffany δεν αποκαλύπτει πλέον οικονομικές λεπτομέρειες, αλλά ο κ. Arnault είπε ότι τα κέρδη του κοσμηματοπώλη διπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Tiffany είχε πωλήσεις 5,12 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, ή περίπου 5,65 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Erwan Rambourg, του παγκόσμιου επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών και λιανικής της HSBC. Το 2019, το τελευταίο πλήρες έτος πριν από την απόκτησή του, η Tiffany ανέφερε πωλήσεις 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε που ανέλαβε, η LVMH έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαχείρισης περίπου δώδεκα ατόμων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από άλλες μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από επιχειρήσεις της LVMH.

Ο γιος του κ. Arnault, Alexandre Arnault, τοποθετήθηκε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος προϊόντων και επικοινωνιών. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του κ. Arnault που ο μεγιστάνας της πολυτέλειας προετοιμάζει ώστε να τον διαδεχθούν μια μέρα.

Υπό τις οδηγίες του Alexandre, η εταιρεία ξεκίνησε ένα μάρκετινγκ που σχεδιάστηκε για να ανεβάσει το προφίλ της Tiffany και να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό. Μια διαφημιστική καμπάνια του 2021 περιλάμβανε τους παντρεμένους μουσικούς Jay-Z και Beyoncé, οι οποίοι κορόιδεψαν το “Moon River”, το θεματικό τραγούδι της ταινίας “Breakfast at Tiffany’s” του 1961 με πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn.

Η Tiffany ανέβασε επίσης τη μάρκα αυξάνοντας την τιμή εισόδου της για κοσμήματα και κυκλοφόρησε νέες συλλογές όπως το Lock, το οποίο εξάγεται από τα αρχεία Tiffany και χρησιμοποιεί έναν περιστρεφόμενο μηχανισμό που απηχεί τη λειτουργικότητα ενός λουκέτου.

Ταυτόχρονα, έχει ενισχύσει τα λεγόμενα high jewelry, τα οποία συνήθως ξεκινούν από περίπου 100.000 $. Ο κ. Arnault είπε ότι το ποσοστό των κοσμημάτων υψηλής ποιότητας που πωλούσε η Tiffany μειώνονταν πριν αγοράσει την εταιρεία.

Η συμμετοχή στην LVMH έδωσε στην Tiffany οικονομικά πλεονεκτήματα καθώς και επιπλέον επιρροή στη διαπραγμάτευση καλύτερης τοποθέτησης λιανικής. «Η επιτυχία ενός εμπορικού κέντρου οφείλεται πολύ συχνά στην παρουσία μας», είπε ο κ. Arnault. “Και έχουμε ήδη πολλά παραδείγματα πολύ ωραίων καταστημάτων που μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε για το Tiffany.”

Η LVMH ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του εμβληματικού καταστήματος, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων της μάρκας πριν κλείσει για ανακαινίσεις το 2019. Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος ήταν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό, ο κ. Arnault είπε: «Δεν μπορείς να ονειρεύεσαι όταν μιλάς αριθμούς». Αντί να σκέφτεται την κερδοφορία, ο κ. Arnault προτρέπει τα στελέχη του να σκεφτούν την επιθυμία. «Όταν δημιουργείς επιθυμία, τα κέρδη είναι συνέπεια», είπε.

Ο κ. Arnault είπε ότι βλέπει ευκαιρίες για την Tiffany να επεκταθεί στην Ευρώπη και την Κίνα. Καθώς άλλες δυτικές εταιρείες εξέτασαν τη μείωση των επενδύσεων στην Κίνα εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ο κ. Arnault προχωρά. Συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας και συζήτησε τις δυνατότητες των Κινέζων καταναλωτών να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Πολλοί στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αγοράζουν πολλά κινεζικά προϊόντα και αντίστροφα», είπε ο κ. Arnault. «Δεν νομίζω ότι ούτε για την κινεζική οικονομία ούτε για την οικονομία των ΗΠΑ, θα ήταν καλό να σταματήσει αυτό».

Καθώς διαπραγματευόταν να αγοράσει το Tiffany, ο κ. Arnault επισκέφτηκε το ναυαρχίδα και έλαβε μια ξενάγηση από ένα ανώτερο στέλεχος της Tiffany. «Χαθήκαμε στο κτίριο», είπε ο κ. Arnault. «Εδώ είναι ένας τύπος που χάνεται στο δικό του μαγαζί. Είπα: «Έχουμε δουλειά να κάνουμε σε αυτό».

Δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια ανακαίνισης που πρότεινε η προηγούμενη διοίκηση, τα οποία αντανακλούσαν το παραδοσιακό σκούρο ξύλινο εσωτερικό του αρχικού, που άνοιξε το 1940. «Αποφασίσαμε να το σταματήσουμε και να κάνουμε κάτι άλλο, που ταιριάζει περισσότερο με την ομορφιά και τον μύθο που είναι η ω», είπε. «Η Tiffany είναι, νομίζω, η πιο αναγνωρίσιμη και η πιο μυθική μάρκα των ΗΠΑ στον κόσμο».

Η Tiffany NYC αντιπροσώπευε περίπου το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων της μάρκας πριν κλείσει για ανακαινίσεις το 2019.

Σήμερα, κάθε όροφος είναι διαφορετικός και πιτσιλισμένος. Η τέχνη αφθονεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Jean-Michel Basquiat σε γαλάζιο του αυγού, παρόμοιο με τα κουτιά της Tiffany που κρέμονται στο ισόγειο. Ένα επιτοίχιο γλυπτό από ανοξείδωτο χάλυβα Anish Kapoor είναι τοποθετημένο στον τρίτο όροφο του χώρου γάμου και αρραβώνων και ένας από τους επώνυμους πίνακες ζωγραφικής του Julian Schnabel κρέμεται στον έκτο όροφο.

Ο αρχιτέκτονας Peter Marino, ο οποίος έχει σχεδιάσει μπουτίκ για άλλες μάρκες LVMH, συμπεριέλαβε ένα λεγόμενο Audrey Room στον πέμπτο όροφο, το οποίο διαθέτει το φόρεμα Givenchy που φορούσε η ηθοποιός στην εναρκτήρια σκηνή του “Breakfast at Tiffany’s”. Η LVMH κατέχει επίσης τη Givenchy.

«Είναι σαν να επισκέπτεσαι ένα μέρος με αρχιτεκτονική και λίγη ιστορία», είπε ο κ. Arnault για το κατάστημα, το οποίο άνοιξε ξανά αυτή την εβδομάδα. «Μπορείς να περάσεις τη μέρα σου εδώ».

Ο κ. Arnault είπε ότι μέρος του μυστικού της επιτυχίας της LVMH είναι η αποκεντρωμένη δομή της που δίνει στους διαχειριστές καθεμιάς από τις 75 επωνυμίες της την αυτονομία να λαμβάνουν αποφάσεις. Ωστόσο, ανταποκρίνεται στις μεγαλύτερες μάρκες. «Είμαι πολύ στις λεπτομέρειες», είπε ο κ. Arnault.

SHARE

Περισσότερα

MORE DIA Y NOCHE