kourdistoportocali.comThe Ones Who DoΗ τέχνη είναι η ζωή μου και η ζωή μου η τέχνη

Κατερίνα Βαφειά>Φωτογράφος

Η τέχνη είναι η ζωή μου και η ζωή μου η τέχνη

Κληρονόμησα το γονίδιο της Τέχνης από τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου

Η Κατερίνα Βαφειά είναι νέα και φιλόδοξη φωτογράφος που τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη. Mίλησε στην Έφη Γκαραβέλα και στο Yang.gr για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ζωή της η φωτογραφία, πότε έκανε το μεγάλο βήμα να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά ήθελε, τι αποτελεί έμπνευση για τη δουλειά της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε το δρόμο της φωτογραφίας σε επαγγελματικό επίπεδο;

Κληρονόμησα το γονίδιο της Τέχνης από τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου. Πάντα είχα μια κλίση, ένα ενδιαφέρον, ένα χάρισμα προς τα εικαστικά γενικότερα. Όταν σπούδαζα Καλές Τέχνες στο Λονδίνο, αρχικά έκανα εικονογράφηση και μετά ζωγραφική, στην πορεία όμως διαπίστωσα πως ήθελα πολύ να αναπαραστήσω τους πίνακές μου όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Τελικά, ο πιο κοντινός τρόπος σε αυτό, ήταν μέσω της φωτογραφίας.

Τι είναι αυτό που αποτελεί έμπνευση για εσάς; Αυτό που σας παρακινεί να αρπάξετε την κάμερα και να δημιουργήσετε;

Έμπνευση για εμένα είναι η ίδια η ζωή, περισσότερο όμως θα έλεγα κάθε ταξίδι που κάνω. Όχι στα συνηθισμένα μέρη, αλλά εκεί όπου μπορεί να κρύβεται η υποκουλτούρα, κάτι το εκκεντρικό και κρυμμένο, που πρέπει να ψάξεις πολύ για να το βρεις. Από την άλλη ευτυχώς, υπάρχει και το Ίντερνετ, το οποίο μπορεί να σε ταξιδέψει και αυτό με τον τρόπο του σε όλα αυτά τα μέρη, χωρίς όμως να σου χαρίζει τις μοναδικές εμπειρίες ενός πραγματικού ταξιδιού. Παράλληλα, βέβαια, έμπνευση για΄μένα είναι επίσης κάθε καλλιτεχνικό δρώμενο που μπορεί να γίνεται οπουδήποτε. Από μια έκθεση ζωγραφικής, μέχρι και μια παράσταση θεάτρου ή χορού.

Οι δουλειές σας εστιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα-στυλ ή θέλετε κάθε φορά ο φακός σας να αποτυπώνει νέες εικόνες;

Γενικότερα σαν καλλιτέχνης είναι πολύ σημαντικό να έχω προσωπικό στυλ. Αλλά δεν με εκφράζει να επικεντρώνομαι σε ένα θέμα μόνο. Βαριέμαι εύκολα, οπότε θέλω να δοκιμάζω καινούργια πράγματα συνέχεια ή και ταυτόχρονα. Δεν μπορώ με τίποτα να μένω στα ίδια και να μην εξελίσσομαι με οποιοδήποτε τρόπο. Γι΄αυτό και η δουλειά μου μπορεί κάποιες φορές να ποικίλλει σε στυλ ή θέματα που πάντα όμως με αντιπροσωπεύουν. Η υποκουλτούρα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ανατροπή στην ομαλότητα, η εκκεντρική ταυτότητα και οι πεποιθήσεις σε αντίθεση από το κυρίαρχο κοινωνικό πρότυπο είναι σίγουρα κάποια στοιχεία που επικρατούν, πάντα σε συνδυασμό με άλλα που θέλω να εκφράσω κάθε φορά, ανάλόγως και το project που δουλεύω.

Ποιο θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέχρι τώρα στο χώρο της φωτογραφίας;

Η ατομική μου έκθεση στο Mia Artfair στο Μιλάνο καθώς και η συμμετοχή μου στους Νέους Έλληνες Φωτογράφους για δύο συνεχή χρόνια στον Μήνα Φωτογραφίας της Ελλάδος.

Ποια είναι η σχέση σας με την τέχνη γενικότερα; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Ζωή χωρίς τέχνη για εμένα δεν υπάρχει. Η τέχνη και η δημιουργηκότητα μέσω οποιουδήποτε τρόπου είναι η ίδια η ζωή μου. Το να μπορείς να εκφράζεσαι μέσω αυτής όσο περισσότερο μπορείς και να επηρεάσεις ίσως κάποιες φορές και τον κόσμο γύρω σου. Εάν δεν δημιουργώ, δε νιώθω ο εαυτός μου, αισθάνομαι ότι κάτι μου λείπει και προσπαθώ πάντα να κάνω κάτι για αυτό. Όπως λέει και η γνωστή καλλιτέχνης Yoko Ono, «Η τέχνη είναι η ζωή μου και η ζωή μου η τέχνη».

Τι θα λέγατε στους νέους φωτογράφους εκεί έξω που μπορεί να δειλιάζουν να δείξουν τη δουλειά τους στον κόσμο;

Θα τους έλεγα να πιστεύουν πάνω από όλα στον εαυτό τους, τις ικανότητές και στα όνειρά τους. Εάν δεν πιστεύεις στο στόχο σου, σε αυτό που θες να δημιουργήσεις, αν δεν προσπαθήσεις πολύ για αυτό με πάθος, ακόμα κι αν κάποιες φορές αποτύχεις, ούτε οι άλλοι θα πιστέψουν σε αυτό. Αν θέλει καποιος πραγματικά να τα καταφέρει, μπορεί. Θέλει επιμονή, πίστη και υπομονή. Ακόμα κι αν διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τις τέχνες.

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO