kourdistoportocali.comThe Ones Who DoΣυνέντευξη με την κ. Ειρήνη Μαμιδάκη, επικεφαλής των M Hotels

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει σημαντικά κίνητρα για την υλοποίηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών των επιχειρηματιών.

Συνέντευξη με την κ. Ειρήνη Μαμιδάκη, επικεφαλής των M Hotels

Άγγλοι και Σκανδιναβοί επιστρέφουν στην Κρήτη

 

 

 

 

 

Aπό τον Σπύρο Κτενά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV

 

Πρώτος τουριστικός προορισμός για μία σειρά Ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων οι Σκανδιναβικές και η Αγγλική, αναδείχθηκε η Κρήτη την χρονιά που κλείνει. Τι ήταν αυτό, όμως, που ξανάκανε μόδα την Κρήτη στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες; Απάντηση στο ερώτημα αυτό μας έδωσε η κυρία Ειρήνη Μαμιδάκη, διευθύνουσα σύμβουλος των Μ Hotels, με την οποία συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην φετινή τουριστική χρονιά και την πορεία του τουρισμού στην Κρήτη.

 

Κυρία Μαμιδάκη, υπάρχει η αίσθηση πως τα χαμόγελα επιστρέφουν στον ελληνικό τουρισμό. Εσείς τι νοιώθετε;

Σίγουρα φέτος υπάρχει μία βελτίωση στην τουριστική σεζόν, η οποίας ας σημειωθεί δεν έχει τελειώσει ακόμη. Έχουμε αυτό το μήνα ακόμα ολόκληρο και μάλιστα υπάρχει μία προοπτική και για τον μήνα Νοέμβριο.

Βλέπετε,  δηλαδή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Βεβαίως, κυρίως λόγω εξωγενών συνθηκών. Της κατάστασης στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Όλα δείχνουν ότι  θα έχουμε κάποιους τουρίστες ακόμη οι οποίοι θα κάνουν διακοπές και τον Νοέμβριο. Θα δούμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Όλα τα στοιχεία ωστόσο συνηγορούν ότι από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και τη Ρωσία υπήρξε ένα αυξημένο τουριστικό ρεύμα.

– Ναι, σαφώς υπήρξε.  Είχαμε περισσότερους τουρίστες από αυτές τις αγορές. Γενικά οι πληρότητες σε όλα τα ξενοδοχεία στη δική μας περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη ήταν πολύ αυξημένες σε σημείο που σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους υπήρξε over booking. Εμείς πάντως αντιμετωπίσαμε μια τέτοια υπερβάλλουσα ζήτηση.

Η αυξημένη ζήτηση, η επιστροφή και της Κρήτης στα τουριστικά πράγματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι είχαμε χαμηλότερα επίπεδα στις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών;

Όχι δεν έχει να κάνει κυρίως με το θέμα τιμή. Απλά νομίζω ότι η κατάσταση του τουρισμού στην Ελλάδα και του τουριστικού προϊόντος και γενικότερα τα οικονομικά του τουρισμού δημιουργούν μία ανασφάλεια στους ξενοδόχους οι οποίοι συνήθως λόγω χρεών προς τις τράπεζες και υποχρεώσεων αναγκάζονται για να σιγουρευτούν ότι θα καλύψουν τις υποχρεώσεις,καμιά φορά,να ρίξουν τις τιμές. Όμως φέτος νομίζω ότι όσοι τις ρίξανε λίγο το μετανιώσανε  μετά γιατί, πραγματικά, φέτος υπήρξε τρομερή ζήτηση και μπορούσες και με τις ίδιες τιμές αν όχι λίγο υψηλότερες από της προηγούμενης χρονιάς του 2012 ας πούμε , μπορούσε κανένας να πάει καλά.    

Η επιτυχία της φετινής χρονιάς οφείλεται στην συντονισμένη προσπάθεια της περιφέρειας, των ξενοδόχων και των επαγγελματιών του τουρισμού; Σαν τελικοί αποδέκτες είδαμε την Κρήτη να βγαίνει με ένα ελκυστικό πρόσωπο. Έχω στο μυαλό μου – εκτός των άλλων – και το σποτάκι του Θοδωρή Μαρουλάκη – Crete: Incredible Hospitality – το οποίο εκτός των άλλων έσπασε τις μετρήσεις στο youtube

 

Ναι, αυτή η εικόνα της Κρήτης ,η φιλική προς το εξωτερικό, σαφώς μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Δεν νομίζω όμως να επηρέασε πολύ. Πιο πολύ έπαιξαν ρόλο εξωγενείς παράγοντες άλλων περιοχών, όπως η Αίγυπτος.  Σίγουρα, η μείωση των τιμών όπως επίσης και η διαφημιστική προβολή έπαιξε κάποιο ρόλο αλλά αυτό που καθόρισε περισσότερο την ζήτηση ήταν οι εξωγενείς παράγοντες. Η ζήτηση δημιουργήθηκε στον συσχετισμό της Κρήτης ή της Ελλάδας με άλλες περιοχές και άλλες χώρες.

Η τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» που προβλήθηκε και στο εξωτερικό επηρέασε τη ζήτηση;

Στη Ελούντα σίγουρα. Εντάξει σίγουρα κάποιοι tour operators προσθέσανε κάποια προγράμματα , κάποιες εκδρομές τα οποία προωθήθηκαν από την δημοσιότητα που πήρε Σπιναλόγκα.Αλλα νομίζω ότι το πρόσθεσαν όσοι ήρθανε στην Κρήτη δεν νομίζω ότι θα ερχόντουσαν για αυτό τον λόγο. Νομίζω ότι απλά όσοι θα ήρθανε στη Κρήτη θα προσθέσανε και αυτό.

Σε  αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως στην Κεφαλονιά ή στην Σαντορίνη οι ταινίες επηρέασαν με κάποιο τρόπο και την τουριστική κίνηση.

Σίγουρα,  κάτι το οποίο είναι πιο δημοφιλές και γνωστό στον κόσμο θέλει  ο άλλος να πάει μα το δει. Δεν πιστεύω, όμως, ότι αυτό έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο.

Αν εστιάζατε στην δυναμική των ξένων αγορών, ποιες θα θεωρούσατε τις πιο σημαντικές;

Σίγουρα η Ρώσικη αγορά είναι μία αγορά στην οποία θα πρέπει να εστιάσουμε αφού δείχνει να έχει πολύ μεγάλα ανεκμετάλλευτα αποθέματα. Επίσης η Αγγλική, που είναι μία αγορά, παραδοσιακά, την δουλεύουμε και την έχουμε και ξέρουμε τι ακριβώς. Η γερμανική και η σκανδιναβική αγορά έχει παρά πολύ μεγάλη δυνατότητα και την έχουμε και αυτή από παλιά αλλά είχανε φύγει κάποια στιγμή από την Κρήτη ξαναγυρίσανε. Τώρα νομίζω πάνε παρά πολύ καλά και ζητάνε πολύ Κρήτη. Αυτες, κυρίως , είναι οι αγορές που στοχεύουμε.

Μιλώντας για την κατάσταση στον χώρο των επιχειρήσεων αφήσατε αιχμές για την στάση των τραπεζών στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Τι σκέφτεστε πάνω σ’αυτό;

Σκέφτομαι ότι γενικά το βασικό πρόβλημα όλων των ξενοδόχων στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την στιγμή είναι τα χρέη που έχουν είτε έχουν μπει στους αναπτυξιακούς νόμους είτε οτιδήποτε. Νομίζω ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δε βοηθάει, ουσιαστικά και νομίζω είναι και θέμα κρατικής παρέμβασης προς αυτή την κατεύθυνση ίσως και της τρόικας όλου τους συστήματος να κοιτάξει να βοηθήσει λίγο τον τουρισμό διότι νομίζω δεν έχουμε πολλά πράγματα στην Ελλάδα να πουλήσουμε και να προωθήσουμε οπότε νομίζω έχουν ένα περιθώριο να μας βοηθιόσουν περισσότερο και σίγουρα αν μας βοηθήσουν θα βλέπαμε μεγάλη διάφορα.

Έχετε δίκιο. Άλλωστε είναι λίγοι οι τομείς που πάνε καλά. Ανάμεσά τους είναι ο τουρισμός και οι εξαγωγές που θα έπρεπε να στηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στην δική σας δραστηριότητα. Τα M Hotels βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μία διαδικασία διαρκών επενδύσεων. Τι κινήσεις έχετε κάνει;

Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή ελέγχουμε τρείς μονάδες. Το ξενοδοχείο «Ερμής» και το «Κοράλ» – ξενοδοχεία  που έγιναν από το ’70 και τα οποία είναι ιδιαίτερα καταξιωμένα παρά πολλά χρόνια, έχουν επαναλαμβανόμενους πελάτες πάρα πολλούς. Εντάξει και εμείς δεν τα αφήνουμε, επενδύουμε και σε αυτά κάθε χρόνο γιατί αλλιώς δεν μπορείς να δουλέψεις εάν δεν κρατάς το προϊόν σου σε παρά πολύ κατάσταση. Το τρίτο ξενοδοχείο, που είναι και  το πιο καινούργιο – το αγοράσαμε το 2003 – είναι το «Μιραμπέλο» το οποίο επίσης είναι στο Άγιο Νικόλα και το οποίο ανακατασκευάσαμε ήταν μία παρά πολύ μεγάλη επένδυση για εμάς, φτιάξαμε και μαρίνα.      

-Συνολικά τι κεφάλαια επενδύθηκαν;

-Συνολικά, μαζί με την αγορά του επενδύσαμε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα σκεφτόμαστε εάν μας βοηθούσε λίγο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα σκεφτόμαστε να κάνουμε και μία επέκταση. Τώρα εξετάζουμε και τον καινούργιο αναπτυξιακό πάλι στο Μιραμπέλο που μπορούμε να κάνουμε μία καινούργια πτέρυγα πενήντα δωματίων και είμαστε στην φάση που φτιάχνουμε το τελειωτικό μας πρόγραμμα.

Ποια είναι η δυναμικότητα των M-Hotels;

Είναι περίπου 1.400 κλίνες                                

Μέσα στα σχέδιά σας είναι η  συνέχιση του επενδυτικού σας προγράμματος;

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και βοηθάει περισσότερο γιατί παίρνεις τα χρήματα μπροστά – ως τώρα έπρεπε να ολοκληρώσεις, έπρεπε να εξοφληθεί και η τελευταία επιταγή και μετά να ξεκινήσεις.

Τώρα τουλάχιστον υπάρχει μία βοήθεια γιατί η ρευστότητα δεν είναι κάτι πια εύκολα επιτυγχάνεται και καμία τράπεζα δεν σου δίνει τόσο εύκολα, πια, κεφάλαιο για να ξεκινήσεις. Τα ίδια κεφάλαια είναι κάτι δύσκολο να τα εξασφαλίσεις πλέον. Οπότε σαφώς θα παίξει ρόλο ο αναπτυξιακός νόμος.  Είμαστε στην φάση που το εξετάζουμε. Αλλά ναι το συζητάμε να κάνουμε κάποια επέκταση εάν συνεχιστούν οι επόμενες χρονιές όπως ήταν και η φετινή.

Κυρία Μαμιδάκη σας ευχαριστούμε θερμά

Κι εγώ.

SHARE
MORE THE ONES WHO DO

TOP LINE

Oμιχλώδης ανακοίνωση των καθηγητών Μαγιορκίνη-Δημόπουλου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνει την αγωνία
Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Jerusalem Post> Τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία; Η ανεξήγητη απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Lancet> Ανησυχητικά στοιχεία για θρομβώσεις, εμφράγματα και επώδυνες ουρολοιμώξεις μετά τις λήψεις εμβολίων Pfizer/AstraZeneca
Έρχεται η μετάλλαξη Lamda
ΙΣΡΑΗΛ> O Naftali Bennett δίνει εντολή για 3η δόση Pfizer στους άνω των 60. Δεν υπήρξε ομοφωνία στην επιτροπή
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
ΕΚΤΑΚΤΟ> Γιατί οι εμβολιασθέντες πρέπει να φοράνε μάσκα. Δες ποιες είναι οι αδιαπέραστες μάσκες της Ισραηλινής εταιρίας Sonovia
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
EKTAKTO> Καθώς ο Albert Bourla της Pfizer ξεκινάει τις διακοπές του από τις Κυκλάδες είναι ολέθριο λάθος τα lockdown στα νησιά μας