kourdistoportocali.comThe Ones Who DoΟ κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος ξεδιπλώνει ένα μοναδικό επιχειρηματικό story

  Aπό τον Σπύρο Κτενά   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIME TV Οινοποιός τρίτης γενιάς ο κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος γράφει ένα μοναδικό επιχειρηματικό story στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τον επισκεφθήκαμε στο οινοποιείο του και μιλήσαμε για τα σχέδιά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ξένες αγορές. Για το ενδιαφέρον των Γερμανών και των Αμερικανών για το Σαββατιανό, […]

Ο κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος ξεδιπλώνει ένα μοναδικό επιχειρηματικό story

Αμερικανοί και Γερμανοί ανακαλύπτουν το Σαββατιανό και τη Μαλαγουζιά

 

Aπό τον Σπύρο Κτενά

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIME TV

Οινοποιός τρίτης γενιάς ο κ. Βασίλης Παπαγιαννάκος γράφει ένα μοναδικό επιχειρηματικό story στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τον επισκεφθήκαμε στο οινοποιείο του και μιλήσαμε για τα σχέδιά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ξένες αγορές. Για το ενδιαφέρον των Γερμανών και των Αμερικανών για το Σαββατιανό, τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο. Για το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι ξένοι συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα λατρεύτηκε ο… Διόνυσος. Ας τον ακούσουμε:

 

Κύριε Παπαγιαννάκο, φτιάξατε τελικώς ένα μπουτίκ-οινοποιείο…

Ξέρετε, είναι το πρώτο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής οινοποιείο στην Ελλάδα. Και αυτό το έκανε η τρίτη γενιά της οικογένειας.

 

Έχετε το όνομα του παππού σας…

Ακριβώς. Από αυτόν πήρα το όνομα, την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο πατέρας μου ακολούθησε τις τεχνολογικές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας σύγχρονα πνευματικά πιεστήρια, τα οποία καταργούσαν το πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια. Σήμερα «πατάμε» τα σταφύλια με τόσο απαλό τρόπο – λιγότερο από μιάμισι ατμόσφαιρες – που είναι ιδανικός τρόπος…

 

Αλήθεια πώς πήγε ο τρύγος;

Μόλις τελειώσαμε. Ξεκινήσαμε αρχές Αυγούστου με διάφορες ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, ακολούθησε το Μερλό, το Καμπερνέ Σοβινιόν και μετά το Αγιωργίτικο. Ο τελευταίος μεγάλος μας τρύγος ήταν το Σαββατιανό, που είναι η ποικιλία της περιοχής μας. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Το καλοκαίρι ήταν πολύ καλό, δροσερό, δεν είχαμε καύσωνες. Είχαμε την τύχη να έχουμε τις θαλάσσιες αύρες του νότιου Ευβοϊκού, που δρόσισαν πολύ τα σταφύλια. Ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος, ενώ τη χρονιά που πέρασε είχαμε και αρκετά νερά. Οπότε από τον Μάιο και μετά στην Αττική, που είναι ευλογημένος τόπος για την αμπελοκαλλιέργεια, γι’ αυτό χάνεται στους αιώνες, δεν είχαμε βροχή. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα: έχουμε πολύ ήπιας μορφής αμπελοκαλλιέργεια, δεν έχουμε ασθένειες στο αμπέλι και δεν χρειάζεται να ραντίζουμε το καλοκαίρι.

 

Θα είναι και η αγορά το ίδιο καλή όπως ο τρύγος;

Κοιτάξτε, υπάρχει μια προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα προσαρμογή προς τα κάτω. Η πτώση του εισοδήματος επηρεάζει την κατανάλωση, αν και το κρασί έχει δείξει αντοχές. Βεβαίως ο καταναλωτής έχει στραφεί σε πιο φθηνά προϊόντα, όπως οι ασκοί και οι μεγαλύτερες συσκευασίες. Έχει φύγει από το εμφιαλωμένο κρασί λόγω κόστους – ειδικά στα εστιατόρια –, οπότε έχει χαθεί ένα κομμάτι της αγοράς. Η κατανάλωση έχει μετατοπιστεί στο σπίτι, αφού το κρασί είναι έτσι κι αλλιώς στο DNA του Έλληνα και αυτό δεν επηρεάζεται από την κρίση…

 

Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό κρασί αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα προϊόντα της Λατινικής Αμερικής.

Αυτά κινούνται στην πολύ φθηνή αγορά. Το ελληνικό κρασί έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα στην ποιότητά του, γι’ αυτό δεν είναι και τόσο φθηνό. Άρα δεν μπορείτε να το συγκρίνετε με αυτά τα κρασιά. Τα κρασιά αυτά μπορείτε να τα συγκρίνετε με το χύμα κρασί, δηλαδή το κρασί σε 10λιτρες και 20λιτρες συσκευασίες. Το ελληνικό κρασί έχει φύγει πολύ ψηλά στην ποιότητά του γι’ αυτό και η τιμή του είναι ψηλότερη.

 

Μια μέση οικογένεια όμως μπορεί να απλώσει το χέρι στο ράφι να πάρει ένα καλό ελληνικό κρασί;

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ελληνικών κρασιών έχουν μειωθεί. Πρέπει όμως να σας πω ότι παρά την αύξηση των εισαγόμενων δεν έχει πέσει δραματικά η αγορά των ελληνικών κρασιών. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κίνημα στην Ελλάδα που αφορά την κουλτούρα του κρασιού και τους οινόφιλους. Όλοι αυτοί που αγαπούν το κρασί το ψάχνουν και θα κόψουν κάτι άλλο για να απολαύσουν ένα καλό ποιοτικό κρασί. Μπορεί να το κάνουν με λιγότερη συχνότητα αλλά το κάνουν.

 

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια γύρω από το επώνυμο κρασί έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα.

Ακριβώς. Διότι η Ελλάδα είναι ένας μαγικός κόσμος και έχει περισσότερες από τετρακόσιες γηγενείς ποικιλίες. Κανείς μπορεί να ανακαλύπτει ποικιλίες σε κάθε τοποπεριοχή. Η ποικιλία αυτή είναι αιώνες προσαρμοσμένη στην κάθε περιοχή και δίνει εξαιρετικά κρασιά – τα λεγόμενα κρασιά τερουά –, που εκφράζουν την τοποπεριοχή μέσα από ένα συνδυασμό παραγόντων: το χώμα, το υπέδαφος, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ηλιοφάνεια της περιοχής.

 

Για να έλθουμε στα δικά σας, πότε παίρνει τη σημερινή του μορφή του κτήμα Παπαγιαννάκου;

Το νέο μας οινοποιείο ξεκίνησε το 2007, οπότε και μεταφερθήκαμε από το παλιό οινοποιείο του πατέρα και του παππού μου. Το οινοποιείο μας έχει βραβευθεί για τον σχεδιασμό του και βεβαίως είναι ένα επισκέψιμο οινοποιείο. Είναι ένας χώρος που διαθέτει άρτια τεχνολογική υποδομή, βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα και διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων. Κάνουμε πολλές γευσιγνωσίες και εταιρικές εκδηλώσεις. Έτσι ο κόσμος που έρχεται αποκτά μια εμπειρία – πέραν της γευσιγνωσίας – και στον τομέα της οινοποίησης.

 

Έχετε βγει στις ξένες αγορές;

Βεβαίως είμαστε παρόντες στις ξένες αγορές, όπου και πραγματοποιούμε το 30% του τζίρου μας. Η μεγαλύτερη αγορά μας παραδοσιακά είναι η Γερμανία. Μετά ακολουθεί η Βόρεια Αμερική, δηλαδή ΗΠΑ, Καναδάς, καθώς επίσης και το Βέλγιο και η Γαλλία.

 

Μιλώντας με έναν από τους πατριάρχες της ελληνικής οινοβιομηχανίας, μάς έλεγε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι οι ξένοι δεν γνωρίζουν πως η Ελλάδα του Διονύσου παράγει κρασί.

Δυστυχώς, ενώ τα κρασιά μας είναι από τα καλύτερα του κόσμου δεν είναι ακόμη γνωστά. Τα ελληνικά κρασιά σαρώνουν τα διεθνή βραβεία – το δικό μας οινοποιείο έχει πάρει πάρα πολλά μετάλλια –, παρ’ όλα αυτά αρκετοί στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα παράγει καλό κρασί, ότι ανήκει στον παλιό κόσμο και ότι από εδώ ξεκίνησε η αμπελοκαλλιέργεια.

Γάλλος καθηγητής απέδειξε ότι από την Ελλάδα ξεκίνησε η αμπελοκαλλιέργεια και ότι από εδώ πέρασε στις αποικίες, στη Μασσαλία, και από εκεί μπήκε στη Γαλλία. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα κάνει ποιοτικό κρασί. Ξέρετε, για πολλά χρόνια οι ξένοι που έρχονταν στην Ελλάδα έπιναν στις ταβέρνες και στα ξενοδοχεία χύμα κρασί και ειδικά ρετσίνα. Έτσι θεωρούσαν ότι το μόνο κρασί που παράγει η Ελλάδα είναι η ρετσίνα και αυτό αδικούσε κατάφωρα τις εκπληκτικές λευκές και ερυθρές ποικιλίες μας.

 

Εσείς με ποια προϊόντα ανοίγετε τις ξένες αγορές;

Στην περιοχή μας για χιλιάδες χρόνια η κύρια ποικιλία είναι το Σαββατιανό. Με αυτή έχουμε ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία. Επίσης έχουμε φυτέψει και κάποια αμπελοτεμάχια με την ποικιλία Μαλαγουζιά. Αντιστοίχως, στις ερυθρές ποικιλίες έχουμε Μερλό, Καμπερνέ Σοβινιόν και Αγιωργίτικο.

Η δύναμή μας όμως είναι το Σαββατιανό, από το οποίο κάναμε – σε περιορισμένη ποσότητα – και μια εκλεκτή ρετσίνα. Ξέρετε, το Σαββατιανό είναι η ποικιλία που γέννησε τη ρετσίνα Μεσογείων.

 

Κύριε Παπαγιαννάκο, ποια είναι η μακροπρόθεσμη στόχευσή σας;

Κοιτάξτε, αυτό που σκέφτομαι αυτή την περίοδο είναι ότι το οινοποιείο πρέπει να επιβιώσει. Ο παππούς και ο πατέρας μου κουράστηκαν πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή αυτό που κυριαρχεί δεν είναι οι μεγαλόπνοοι στόχοι. Έτσι και αλλιώς τα οινοποιεία δεν είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρος δραστηριότητα. Την κάνεις κυρίως όχι για να βγάλεις χρήματα αλλά για το πάθος και το μεράκι. Ο στόχος μας σε αυτά τα δύσκολα χρόνια είναι η επιβίωση.

 

Σε επίπεδο προϊόντων;

Αν και κάνουμε νέες φυτεύσεις, πειραματικές ποικιλίες, ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ποιότητα ψηλά. Η φιλοδοξία μας είναι να ταυτίζεται το όνομά μας με την υψηλή ποιότητα και την εξωστρέφεια. Έτσι θέλουμε οι εξαγωγές να φθάσουν το 50% του τζίρου μας. Έχουμε μοναδικές ποικιλίες – το Σαββατιάνο, τη Μαλαγουζιά – που δεν υπάρχουν στο εξωτερικό και έχουν μια αυθεντικότητα. Οι διεθνείς ποικιλίες – το Καμπερνέ, το Σαρντονέ – έχουν κουράσει τους καταναλωτές, που αναζητούν κάτι καινούργιο, κάτι εξωτικό. Αυτό υπάρχει στην Ελλάδα της μεγάλης ηλιοφάνειας και των ιδανικών καιρικών συνθηκών. Απλώς αυτό που χρειάζεται είναι η ομαδική προσπάθεια ώστε να χτιστεί το brand Ελλάδα στο κρασί.

 

Αλήθεια, σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει κάποια βήματα;

Βεβαίως. Όλα ξεκίνησαν πριν από 5-6 χρόνια, με ένα στρατηγικό σχέδιο προώθησης του ελληνικού κρασιού. Υπάρχουν κάποια κονδύλια ευρωπαϊκά τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών για τρίτες χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή τρέχουν κάποια συγκεκριμένα προγράμματα.

Το καλό είναι ότι αρκετά ποιοτικά ελληνικά οινοποιεία έχουν ξεκινήσει πριν από χρόνια τις εξαγωγικές τους προσπάθειες. Υπάρχει επίσης μια νέα ομάδα παραγωγών, αμπελουργών ή οινοποιών, που και αυτοί ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στο εξωτερικό. Παρατηρούμε δηλαδή σε όλη τη χώρα να εφαρμόζεται ένα εξωστρεφές επιθετικό marketing.

 

Η ανάγκη λόγω της κρίσης;

Ακριβώς. Πρέπει να πουλήσουμε και η ελληνική αγορά δεν μας το επιτρέπει. Το διαθέσιμο εισόδημα για εμφιαλωμένα κρασιά είναι μικρό. Έτσι στρεφόμαστε στις ξένες αγορές, τις οποίες επιχειρούμε να προσεγγίσουμε με μακροχρόνια στρατηγική.

 

Όχι δηλαδή ερασιτεχνικά.

Όχι. Πρέπει να τη χτίσουμε με μια προοπτική και όχι στη λογική να αυξήσουμε τη ρευστότητά μας. Χρειάζεται ένας μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός. Να στοχεύσεις κάποιες χώρες, να επενδύσεις σε αυτές, να μην περιμένεις δηλαδή να γίνουν όλα αύριο το πρωί ξαφνικά, επειδή έδωσες με μόνο κριτήριο την τιμή. Πρέπει να ετοιμάσεις όλη την επικοινωνία στη γλώσσα αυτή, από τις ετικέτες, τα κιβώτια, τα flyers, τις μπροσούρες. Τα πάντα. Δηλαδή πρέπει να χτίσεις και να περιμένεις σιγά σιγά, βήμα βήμα, να φέρεις το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Έχουμε ένα προϊόν που τιμά και προβάλλει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής από το να βρεθείς σε μια ξένη πρωτεύουσα και να δεις το ελληνικό κρασί σε ένα τραπέζι.

 

Οι 17,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που ήλθαν στη χώρα μας είναι ένας τέτοιος πρεσβευτής;

Αυτοί θα μπορούσαν να είναι άριστοι πρεσβευτές αλλά μέχρι στιγμής κυριαρχεί το all inclusive. Το κρασί που προσφέρουν τα ξενοδοχεία προέρχεται κυρίως από χύμα συσκευασίες ή πολύ φθηνές εκδόσεις. Ο ξένος πρέπει να ψάξει μόνος του να ανακαλύψει κάποιες ποικιλίες ενώ αυτό έπρεπε να το έχουμε προετοιμάσει εμείς…

 

Κύριε Παπαγιαννάκο, σας ευχαριστώ θερμά.

Να είστε καλά.

SHARE
MORE THE ONES WHO DO

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Tι συμβαίνει στο Ισραήλ; Απογοήτευση ανάμεσα στους κατοίκους καθώς ο πιο εμβολιασμένος πληθυσμός του κόσμου πέφτει εκ νέου στη δίνη της πανδημίας
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΒΟΜΒΑ από το Johns Hopkins> Μηδέν θάνατοι από COVID ανάμεσα σε 48.000 παιδιά κάτω των 18 χρόνων
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο