kourdistoportocali.comThe Ones Who Do Νίκος Μπογονικολός- Άρατος Τεχνολογίες

Δορυφόροι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για υπηρεσίες υψίστης ασφαλείας και φύλαξης

Νίκος Μπογονικολός- Άρατος Τεχνολογίες

Tουρκικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

Από τον Σπύρο Κτενά

Ο φράκτης στον Έβρο στοίχισε 5 εκατ. ευρώ ενώ οι υπηρεσίες που παρέχει θα μπορούσαν να αγοραστούν με ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Νίκος Μπογονικολός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Άρατος Τεχνολογίες.

Αξίζει να τον ακούσουμε αφού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι αντίστοιχες υπηρεσίες αξιοποιούνται για να επιτηρήσουν στρατηγικής σημασίας πετρελαιαγωγούς, μεταξύ αυτών και της ρωσικής εταιρείας Transneft. Το πιο εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι εξυπηρετούνται από ελληνικό λογισμικό που κατασκευάστηκε από Έλληνες επιστήμονες. Ας τον ακούσουμε:

Κύριε Μπογονικολέ, είναι πράγματι τόσο απλό; Αντί για 5 εκατ. το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να επιτηρεί τα σύνορα με ένα κόστος της τάξης των 100.000 ευρώ;

Πράγματι, η Ελλάδα θα μπορούσε να εποπτεύει τα σύνορα με απλό τρόπο. Είναι μια επιτήρηση που συνδυάζει δορυφόρους και μικρά αεροσκάφη χωρίς πιλότο που παρατηρούν τα σύνορα μέρα – νύχτα με ειδικές κάμερες. Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι ο φράχτης κόστισε 5 εκατ. ευρώ αλλά ότι η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών, με την οποία συνεργαστήκαμε για την κατασκευή του, είναι μια τουρκική εταιρεία από την Κωνσταντινούπολη!

Η λύση είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη;

Βεβαίως. Ξέρετε, η τεχνολογία έχει κάνει επανάσταση. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να φεύγουν αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, να βρίσκονται επί μέρες στον αέρα χωρίς κανέναν ανεφοδιασμό, να ρίχνουν και έναν πύραυλο και να επιστρέφουν. Η τεχνολογία πλέον παρέχει τη δυνατότητα να επιτηρούνται άνθρωποι που κινούνται με μια βάρκα σε ένα μακρινό ποτάμι. Και αυτό γίνεται με υπεριώδεις (infrared) κάμερες, νύχτα και μέρα. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό και μάλιστα με εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν όλες οι προηγμένες χώρες για θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Εσείς είχατε εμπειρία συναλλαγής με το ελληνικό Δημόσιο…

Πράγματι, ήταν μια τραυματική εμπειρία, στα όρια του τραγικού ή του τραγέλαφου. Δώσαμε πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Είχατε αποτιμήσει το κόστος των πυρκαγιών της Ηλείας;

Όχι μόνο το κόστος των πυρκαγιών. Αποτιμήσαμε τις καμμένες εκτάσεις, κάναμε χάρτες, προσδιορίσαμε τα σπίτια και τα ζώα που είχαν καεί. Όλα αυτά τα δείξαμε και στην κυβέρνηση και στα ανώτερα κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων. Είχαμε διαπιστώσει ότι τις ημέρες των πυρκαγιών άναψαν 88 πυρκαγιές μέσα σε μια βραδιά. Η μία μάλιστα ήταν σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την άλλη. Άρα μιλάμε για εμπρησμό. Δεν ήταν τίποτε τυχαίο.

Το κόστος αυτής της αποτίμησης ήταν ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, αφού αφορούσε πολλούς νομούς, όχι μόνο την Ηλεία και την Αχαΐα αλλά και την Εύβοια, τη λίμνη Πρεσπών κ.ά. Χαθήκαμε μέσα σε έναν κυκεώνα συμβάσεων με περιφέρειες και νομαρχίες και ενώ παρείχαμε αυτές τις υπηρεσίες δεν πληρωθήκαμε ποτέ από το ελληνικό Δημόσιο.

Εκδώσατε τιμολόγιο μερικών εκατομμυρίων ευρώ, πληρώσατε και ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο και δεν πληρωθήκατε ποτέ;

Ακριβώς, και τον ΦΠΑ και τους φόρους. Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν αργούσαμε εμείς μία μέρα τον ΦΠΑ. Το ελληνικό κράτος το κάνει με έναν τρόπο απαράδεκτο, με την έννοια ότι δεν σέβεται ούτε τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του ούτε τίποτε.

Ως επιχείρηση έχετε επενδύσει στις τεχνολογίες που έχουν σχέση με τους δορυφόρους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα για τις εφαρμογές τους στη σύγχρονη ζωή;

Προσέξτε, το 2009 είχαν πιστοποιηθεί ποιοι έχουν παράνομες πισίνες. Αυτό είχε γίνει με δορυφόρους. Το κράτος, με κόστος μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, εισέπραξε διαφυγόντες φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν ξέρω αν τους εισέπραξε. Τουλάχιστον τους καταλόγισε. Ένα άλλο παράδειγμα έχει να κάνει με το Αιγαίο, μια θάλασσα που διασχίζουν όλα τα καράβια από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά μπορούν να μολύνουν, να πετούν απόβλητα, να δημιουργούν πετρελαιοκηλίδες. Προσέξτε, μιλάμε για μια τουριστική ζώνη με χιλιάδες νησιά. Η επιτήρηση της πλεύσης αυτών των καραβιών θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα με ένα πρόγραμμα χαμηλού κόστους. Θα μπορούσαμε να εποπτεύουμε οτιδήποτε κινείται μέρα – νύχτα, με σύννεφα ή χωρίς. Υπάρχουν τεχνολογίες που το ελληνικό Δημόσιο δεν αξιοποιεί.

Αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και από τους δήμους;

Αν δεν έχουν κάνει την κλασική τοπογραφική αποτύπωση της περιφέρειάς τους, θα μπορούσαν να έχουν με δορυφόρο μια αποτύπωση κάθε εξάμηνο. Αυτή θα κατέγραφε τις καταπατήσεις, τα ρέματα που μπαζώνονται, τη ροή των ποταμών. Προσέξτε, το κόστος των κλασικών τοπογραφικών διαδικασιών υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ ενώ με τη διαδικασία των δορυφορικών φωτογραφιών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Τι φταίει γι’ αυτό;

Κοιτάξτε, δεν έχει μπει στη σκέψη αυτών που αποφασίζουν. Δυστυχώς όμως, η διαφθορά που υπήρξε δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες. Η τεχνολογία δέχεται πλήγματα…

Γεγονός που δεν συμβαίνει στο εξωτερικό…

Κοιτάξτε, εμείς δραστηριοποιούμαστε σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχουμε αντιπροσώπους ή εταιρείες θυγατρικές από το Χονγκ Κόνγκ μέχρι την Ινδία και από τη Νιγηρία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Είναι εξοργιστικό να σκέφτεται κανείς ότι εμπιστεύονται μια ελληνική εταιρεία με τεχνογνωσία στο εξωτερικό και όχι στην ίδια τη χώρα που τη γέννησε.

Πράγματι, και ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία γιατί αυτή και το Internet και οι φωτογραφίες είναι παγκόσμια δεδομένα και αποδεικνύουν – για παράδειγμα – ότι η Άρατος συμμετείχε πριν από ένα χρόνο στην expodefenca για την άμυνα στην Κολομβία της Λατινικής Αμερικής. Η τεχνολογία δείχνει στο Internet ότι η Aratos India έχει αναλάβει το έργο της προστασίας των αεροδρομίων της Ινδίας. Όλα αυτά δίνουν μια ιδέα για το πού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και στην Ελλάδα. Στηρίζεται σε τεχνογνωσία που αφορά λογισμικό, αλγόριθμους και ιδέες δικές μας. Αυτές πράγματι έχουν γίνει αμερικανικές και ευρωπαϊκές πατέντες, που αξιοποιούνται από πολυεθνικούς κολοσσούς και κράτη.

Έχουν εφαρμογή και στην επιτήρηση αγωγών;

Τους αγωγούς τους παρατηρούμε μέσω τριών καναλιών: από το Διάστημα, τον αέρα και τη Γη. Δηλαδή υπάρχουν οπτικές ίνες κάτω από τον αγωγό που δίνουν σήματα, υπάρχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δίνουν φωτογραφίες από τον αέρα και υπάρχουν και οι δορυφορικές φωτογραφίες. Εμείς έχουμε το λογισμικό για να συνθέτουμε με έναν έξυπνο τρόπο όλες αυτές τις πληροφορίες και να μπορούν οι ομάδες ασφαλείας ή οι ένοπλες δυνάμεις ή ο κάθε αρμόδιος – μιλάμε συνήθως για κρατικά συμφέροντα – να εποπτεύουν και να βλέπουν αμέσως το πρόβλημα. Όλα αυτά δεν είναι εξωπραγματικά. Θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή εύκολα και στη χώρα μας.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες;

Θα μπορούσε μια επιχείρηση να τις αξιοποιήσει για την παρατήρηση και προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και θέλει να δει σε περίπτωση που γίνει μια πυρκαγιά, μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες. Υπάρχουν δορυφόροι οι οποίοι ανιχνεύουν έναν καπνό 50 τετραγωνικών μέτρων. Αυτοί μας επιτρέπουν να έχουμε σήμα σε απόσταση 40 χλμ. ώστε να έχουμε alert όταν πλησιάζει μια φωτιά σε ένα σπίτι. Ήδη αυτή την υπηρεσία την έχουμε πουλήσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες που θέλουν να προστατεύσουν αποθηκευτικούς χώρους, σπίτια, απομακρυσμένα εξοχικά, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κ.ά.

Μπορείτε να καταγράψετε κάποια από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο;

Έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές δουλειές. Σκεφθείτε, όπως εδώ κλέβουν από τη ΔΕΗ τον χαλκό, έτσι αυτή την περίοδο συζητούμε για να «καλύψουμε» όλο το δίκτυο της διακίνησης του ηλεκτρικού ρεύματος της Κολομβίας ώστε να μην κλέβουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια του χαλκού.

Ανάλογες υπηρεσίες βασίζονται σε δικό σας λογισμικό, που ενισχύει το στοιχείο της καινοτομίας. Αυτό σας επέτρεψε να ενταχθείτε στα European Business Awards;

Ήταν πράγματι μια ευχάριστη έκπληξη. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι προσωπικά έχω αναλάβει μια πρωτοβουλία: να λειτουργήσω μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων πάνω στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Είναι απαράδεκτο να μην ωθούμε στην Ελλάδα την ανάπτυξη λογισμικού. Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη: Δυστυχώς με την κρίση η μηνιαία αμοιβή του Έλληνα προγραμματιστή για να παράξει λογισμικό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όσο και αν ακουστεί εξωφρενικό αυτό που θα πω, είναι φθηνότερη από τη μηνιαία αμοιβή του Ρουμάνου και του Βούλγαρου. Τουλάχιστον αυτό ας το αξιοποιήσουμε.

Θα μπορούσε η εγχώρια παραγωγή λογισμικού να αποτελέσει έναν από τους τομείς ανάπτυξης;

Βεβαίως. Επειδή όμως δεν φοβάμαι να λέω να πράγματα με το όνομά τους θα ήθελα να σας προσθέσω ότι θα μπορούσε αν είχε απεγκλωβιστεί από το κύκλωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι αποτέλεσαν το εμπόδιο καθώς έμεναν στα θεωρητικά. Αντιθέτως στα πρακτικά θέματα φρέναραν την πληροφορική στην Ελλάδα. Θεωρήθηκαν ειδικοί σύμβουλοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και κατέστρεψαν την έρευνα, την τεχνολογία και την πληροφορική στην Ελλάδα.

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO