kourdistoportocali.comThe Ones Who DoJewish technology brings the world together

Μια συνέντευξη με σημασία

Jewish technology brings the world together

Σιμόν Πέρες>Εκτός από τα ψηλά βουνά η Ελλάδα χρειάζεται και υψηλή τεχνολογία

5 Αυγούστου 2012. Βρισκόμαστε στη καρδιά της κρίσης και ο εκλιπών Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες-που μας άφησε παρακαταθήκη στη σοφία του-επισκέπτεται την Ελλάδα.

Με αφορμή εκείνη την επίσκεψη ο  δημοσιογράφος Αγγελος Αθανασόπουλος θα εξασφαλίσει για το ΒΗΜΑ μία συνέντευξη της οποίας μία πρόταση-οδηγία του Ισραηλινού προέδρου προς τους Ελληνες θα μπορούσε να μας βγάλει από το δράμα που ζούμε.

Ο σοφός Σιμόν Πέρες είχε πει τότε στον δημοσιογράφο του ΒΗΜΑτος>

-Εκτός από τα ψηλά βουνά που σας φέρνουν τουρίστες, η Ελλάδα χρειάζεται και υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις…

Και συμπλήρωσε:

Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα…

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι έχει αναφερθεί κατ΄επανάληψη στη συγκεκριμένη συνέντευξη.

Στο VIDEO μπορείτε να δείτε τα επιτεύγματα σπουδαίων Εβραίων στην Επιστήμη και την Τεχνολογία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Βλέπετε περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσής τους;

«Κατ’ αρχήν, δεν ήταν φυσιολογικό που οι σχέσεις μας δεν ήταν στενές. Πρώτον, βρισκόμαστε πολύ κοντά από γεωγραφικής άποψης. Δεύτερον, βρισκόμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά. Η ιστορική και η γεωγραφική εγγύτητα δικαιολογούν ότι οι σχέσεις μας έπρεπε να είναι στενότερες. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε. Είμαστε μικρές χώρες, αλλά οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα. Το μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις• και σε αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά. Λέω στον ελληνικό λαό ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά αν λάβετε τα αναγκαία μέτρα μπορείτε σύντομα να θεραπεύσετε την οικονομία σας».

Οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει μία πολύ στενή στρατιωτική σχέση. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της;
«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Στο παρελθόν, η ασφάλεια είχε σχέση με την αντιμετώπιση εχθρών. Σήμερα, η ασφάλεια αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων. Και κάθε χώρα είναι εκτεθειμένη σους κινδύνους που απορρέουν από την τρομοκρατία. Η Ελλάδα θα μπορούσε π.χ να αντιμετωπίσει πρόβλημα τρομοκρατίας στον τουρισμό. Θέλει επίσης να προστατεύσει την ασφάλειά της. Οι μικρές χώρες πρέπει να συνεργάζονται».

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι ένας πιθανός εταίρος στην εξαγωγή του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αν αυτό επιλέξει η ισραηλινή κυβέρνηση;
«Φυσικά! Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να την εξετάσουμε. Ελπίζω επίσης ότι όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο. Από όσα γνωρίζω, η ιδέα μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος έχει εξεταστεί και μπορεί να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα».

Η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Υπάρχουν τομείς όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν ισραηλινές επενδύσεις; Θα το συζητήσετε αυτό με τον κ. Σαμαρά;

«Φυσικά, γιατί όχι; Επιτρέψτε μου να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 20% καλλιεργήσιμης γης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Αρκετοί ισραηλινοί επενδυτές θα ενδιαφέρονταν. Στο Ισραήλ έχουμε ιδιαίτερα προηγμένη γεωργική παραγωγή και είμαστε μια χώρα με περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρά υδάτινα αποθέματα. Παράγουμε όμως πολλά προϊόντα».

Προσωπική ιστορία
«Το σπίτι μας είναι γεμάτο με ελληνική κουλτούρα»

Εχετε μια ιδιαίτερη οικογενειακή σχέση καθώς ο πατέρας σας βρέθηκε εδώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
«Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά πολέμησε με τους Βρετανούς στην Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έβαλαν στη φυλακή, αλλά κατάφερε μαζί με τέσσερις συμπολεμιστές του να δραπετεύσει και κρύφτηκε σε ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι εκεί τους προσέφεραν καταφύγιο και φαγητό. Εμειναν εκεί περίπου έναν χρόνο. Αποφάσισαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα με τη βοήθεια και των μοναχών, αλλά οι Γερμανοί τους εντόπισαν. Αρχισαν να τους πυροβολούν και ένας εξ αυτών σκοτώθηκε. Ενας από τους υπολοίπους, που ήταν αυστραλός ιερέας, του είπε: «Κοίτα, πάρε την ταυτότητα του νεκρού διότι, αν οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι είσαι εβραίος, θα σε σκοτώσουν». Τελικά, οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και ο πατέρας πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας. Επέζησε και μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου έμαθε ελληνικά και δίδαξε στα παιδιά μου πώς να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο ελληνική κουλτούρα».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO