kourdistoportocali.comThe Ones Who DoFollow the Money

Γεννημένοι ατσίδες

Follow the Money

Yπόθεση Βαγγέλη Μαρινάκη, Ερρίκος Ντυνάν, Folli Follie>Τα λαγωνικά του Μαξίμου οσφρίζονται το χρήμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου ενδημούν κάποιοι πολλοί ταλαντούχοι managers. Δηλαδή κάποιοι μανατζαρέοι οι οποίοι όπου μυρίζονται χρήμα αναλαμβάνουν πολυσχιδή δράση. Αυτή η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά εμφανίζεται σαν έτοιμη από καιρό στο κυνήγι του χρήματος. Μιλάμε για σπουδαία λαγωνικά με εξαίρετη όσφρηση της μυρωδιάς του χρήματος.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αυτό δε που προκαλεί απορίες είναι γιατί τα παιδιά δεν έχουν στήσει ακόμη κάπου στη Βενεζουέλα ή στη κατεχόμενη Κύπρο εργοστάσιο που να τυπώνει ευρώ. Ατέλειωτα ευρώ. Γιούρο τα λέει ο Μαρινάκης.

Πράγματι είναι να απορείς που οι πολυμήχανοι του Μαξίμου δεν έχουν ακόμη στήσει κάπου στο πλανήτη ένα εργοστάσιο που να τυπώνει γιούρο στα οποία έχουν τόση αδυναμία. Πάμε παρακάτω…

Τι μάθαμε τις τελευταίες μέρες; Ακολουθούν τρία μόνο παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά του Σύριζα τόχουν με το χρήμα. Το πρώτο ήταν η καταγγελία του εφοπλιστή Μαρινάκη ο οποίος απεκάλυψε ότι οι Τσίπρας και Παππάς του ζήτησαν να δώσει 27 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα για να μπορέσει κι αυτός με τη σειρά του να αγοράσει τηλεοπτική άδεια! Προσέξτε όχι 270 χιλιάρικα αλλά 27 εκατομμύρια γιούρο! Αυτό δείχνει μεταξύ άλλων και εξοικείωση με το πολύ χρήμα.

Το δεύτερο αφορά την διακαή επιθυμία των μανατζαρέων του Μαξίμου να εξαγοράσει το Ιδρυμα Ωνάση (ταλαίπωρε Αριστοτέλη που να φανταζόσουν τι είδους δεινά θα είχε υποστεί η υστεροφημία σου) το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» σχεδόν με το στανιό.

Οι μανευμανατζαρέοι του Μαξίμου αντιμετωπίζουν το Ιδρυμα Ωνάση περίπου σαν την εταιρία του Καλογρίτσα και με το στανιό θέλουν το νοσοκομείο να περάσει στο Ιδρυμα ακόμη και αν το Ιδρυμα δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα. Ο τρόπος μάλιστα που οι μανατζαρέοι της κυβέρνησης έχουν τρυπώσει και ελέγχουν τα ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση είναι απίστευτος. Αυτοί μέσα σε μια 4ετία έχουν ξυπνήσει τόσο πολύ που ούτε καν το υποψιαζόμασταν.

Το ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη στην Καθημερινή για την σχεδόν εκβιαστική απαίτηση της κυβέρνησης να πουλήσει η Τράπεζα Πειραιώς το Ντυνάν στο Ιδρυμα Ωνάση είναι σχεδόν ανατριχιαστικό για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Απολαύστε το>

Σε ένα μακράς διάρκειας παζάρι βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με το Ιδρυμα Ωνάση προκειμένου να κλείσει η πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με τρόπο που αφενός μεν θα ικανοποιεί την επιθυμία της κυβέρνησης να περάσει η μονάδα στον έλεγχο του Δημοσίου, αφετέρου δε να εξασφαλίζεται η τράπεζα.

Η επιθυμία της κυβέρνησης να γίνει το «Ντυνάν» δημόσιο νοσοκομείο μέσα από την πρωτοφανή συμφωνία με το Ιδρυμα Ωνάση που υποχρεώθηκε να υποβάλει προσφορά με σκοπό να το αποκτήσει και να το μεταβιβάσει στη συνέχεια στο κράτος, ήταν και ο λόγος που απέτρεψε οποιονδήποτε άλλο σοβαρό διεκδικητή να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Οι μόνες προσφορές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, ήταν αυτές του Ιδρύματος Ωνάση και ενός ακόμη βουλγαρικού fund, που αξιολογήθηκε ως μη αξιόπιστο.

Με βάση τις πληροφορίες, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση έπειτα από βελτιώσεις προσδιορίζεται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και μέρος της αποπληρωμής προτείνεται να γίνει από τα ετήσια έσοδα του νοσοκομείου, γεγονός που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν γίνεται αποδεκτό από την Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποτιμήσει το «Ερρίκος Ντυνάν» στα 110 εκατ. ευρώ και, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνομολογήσει σε μια προσφορά που θα είναι πολύ κατώτερη από την αξία που η Πειραιώς το έχει εγγράψει στα βιβλία της, οι συζητήσεις συνεχίζονται υπό το βάρος και των πολιτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί από το Ιδρυμα Ωνάση εγγυήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τίμημα για την εξαγορά του «Ντυνάν», αλλά και οι οφειλές που έχει προς την Τράπεζα Πειραιώς με τη μορφή ομολογιακού δανείου, θα εξυπηρετούνται κανονικά, ακόμη και όταν το νοσοκομείο περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν θεωρεί επαρκή εγγύηση τη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που προτείνεται από την πλευρά του αγοραστή, με το σκεπτικό ότι ο νόμος μπορεί να αλλάξει και δεν διασφαλίζει ότι η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από την όλη διαδικασία.

Στη βάση αυτή επιχειρεί να δεσμεύσει το Ιδρυμα Ωνάση, η έδρα του οποίου είναι στο Βαντούζ του Λιχτενστάιν, ώστε να εγγυηθεί το ίδιο την αποπληρωμή του τιμήματος σε περίπτωση που το Δημόσιο αθετήσει την υποχρέωσή του όταν το νοσοκομείο περάσει στην ιδιοκτησία του. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2017 μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 78 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 2017 επίσης με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατεγράφη αρνητικό EBITDA (ζημίες προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) 6,9 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους, αν και περιορίστηκαν, διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 19,5 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο παράδειγμα που είναι ενδεικτικό του μοναδικού ταλέντου εμπλοκής των Συριζαίων όπου μυρίζονται χρήμα (σαν έτοιμοι από καιρό) είναι το διεθνές σκάνδαλο της Folli Follie. Η κυβέρνηση και η διορισμένη από την ίδια διαβόητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν σχηματίσει ένα κλοιό προστασίας στην οικογένεια Κοτσολιούτσου όπως το περιγράφει ο Δημήτρης Παφίλας στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα. Οι μανατζαρέοι δεν παίζονται. Γύρευε να έχουν ζητήσει και από τους Κοτσολιούτσους να αγοράσουν αντί 40 εκατ ευρώ τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα με δάνεια από την Attica Bank. Αντιλαμβάνεστε πως εννούν και την κρατική επενδυτική τράπεζα. Θα γίνει της Πόπης με τα καταναλωτικά των 100 χιλιάδων γιούρο στα στελέχη του Σύριζα.

Δείτε λοιπόν το ρεσιτάλ των αλχημιστών μανατζαρέων στην υπόθεση της Folli Follie όπως το περιγράφει ο Δημήτρης Παφίλας στο Πρώτο Θέμα>

Αρκετά ερωτήματα προκαλεί το πλούσιο παρασκήνιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υποβαθμίσεις στελεχών, όπως της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγοράς, η οποία προκάλεσε για πρώτη φορά στην Ιστορία την έκδοση ψηφίσματος από τους εργαζόμενους της Επιτροπής, και άλλα πολλά που γίνονται στη σκιά δημιουργούν υπόνοιες συγκάλυψης, τουλάχιστον στους «κακόπιστους».

Ορισμένοι ανιχνεύουν ακόμη και πολιτικά χαρακτηριστικά σε όλες αυτές τις ενέργειες που τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουν φέρει αποτελέσματα: την ατιμωρησία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα και, αντί να δώσουν πειστικές απαντήσεις για όσα κατηγορούνται, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τα ΜΜΕ που προσπαθούν να ρίξουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Είναι απορίας άξια η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ελέγχει και τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση αυτής της δυσώδους υπόθεσης. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα λοιπά ασχολούνται καθημερινά με τα «σκάνδαλα» και τη «σκανδαλολογία» προσπαθώντας να λασπώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, στο θέμα της Folli Follie παραμένουν αδρανείς και παθητικοί. Γιατί άραγε;

Εναν ολόκληρο χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie οι πρωταγωνιστές της απάτης συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και άτυπα αλλά ουσιαστικά συνεχίζουν να εμπλέκονται στη διοίκηση της εταιρείας. Η μοναδική αλλαγή που έχει υποστεί η καθημερινότητά τους είναι ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που τους επέβαλε η Δικαιοσύνη, ενώ έχουν περιορίσει δραστικά τις εμφανίσεις τους σε δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις φοβούμενοι, ίσως, την κατακραυγή.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει ακόμη στο Δ.Σ. της εταιρείας που ίδρυσαν οι γονείς του, πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του και μάλιστα συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή που διευθύνει τη Folli Follie. Ο πατέρας του Δημήτρης με τη μητέρα του Κατερίνα (Καίτη) εξακολουθούν επίσης τουλάχιστον ορισμένες ημέρες να πηγαίνουν στα γραφεία τους, στον τρίτο όροφο των κεντρικών. Εκεί, εκτός από την πρόδηλη αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους και το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά στελέχη -«όποιος μπορούσε να φύγει, έφυγε», λέει χαρακτηριστικά υπάλληλος- έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας. Η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει κατηγορίες, ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια εργάζονται πάνω στην υπόθεση, αλλά οι δικαστικές διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ αργά. Μια καθυστέρηση πίσω από την οποία φαίνεται πως υπάρχει πλούσιο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) για ακατανόητους λόγους επέδειξε εντυπωσιακή βραδύτητα στις αποφάσεις της. Ενώ ήταν προφανές ότι οι υπεύθυνοι είχαν μαγειρέψει τους ισολογισμούς της Folli Follie, δεν τους ερεύνησε και αναζητούσε -μάταια- αποδείξεις στις συναλλαγές των μετοχών.

Οταν ξεκίνησε να αποκαλύπτεται το θέμα, η Ε.Κ., της οποίας ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γκότσης είναι επιλογή του κ. Γιάννη Δραγασάκη και ο αντιπρόεδρος Νίκος Τρουλινός του κ. Νίκου Παππά, έκανε σαν να μη συνέβη το παραμικρό. Αμέλησε επί τρεις εβδομάδες να διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο και το έπραξε μόνο όταν το ζήτησε η ίδια η εταιρεία. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες αμηχανίας της Ε.Κ., η Folli Follie και το fund QCM αντάλλασσαν δημόσια αλληλοκατηγορίες, ενώ η μετοχή κυριολεκτικά κατέρρεε. Τελικά τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τον Μάιο του 2018, η Ε.Κ. επέβαλε πρόστιμα για χειραγώγηση των μετοχών μέσω των «νοθευμένων» ισολογισμών ύψους 4,02 εκατ. (εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και 620.000 ευρώ στην εταιρεία).

Δέκα ολόκληρους μήνες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 2019, επέβαλε πρόστιμα 20,38 εκατ. ευρώ (10 εκατ. στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, 5 εκατ. στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο και 4,5 εκατ. στον Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικό διευθυντή της θυγατρικής του FF στην Ασία). Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρόστιμα των 24,4 εκατ. ευρώ σήμερα δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Η Folli Follie και η διοίκησή της είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά των δύο αποφάσεων της Ε.Κ. και μέχρι πρότινος εκκρεμούσε η εκδίκασή τους. Το αν και σε ποιον βαθμό θα εισπραχθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα, που είναι τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ η Ε.Κ., είναι ένα ερώτημα που παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Ακόμη και η ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στην Alvarez & Marsal, μία από τις πιο σκληρές ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο η οποία, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε και την υπόθεση της Lehman Brothers, έγινε μετά από πιέσεις των διεθνών ομολογιούχων της FF οι οποίοι έψαξαν να βρουν σε ποια μαύρη τρύπα είχαν πέσει τα λεφτά τους. Απλώς η Folli Follie ανέλαβε να πληρώσει την ελεγκτική εταιρεία για τις υπηρεσίες της. Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Κ., που αποφάσισε τα πρόστιμα των 20 εκατ., ο πρόεδρός της Χ. Γκότσης αποφάσισε να απομακρύνει από τη θέση της και τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγορών, κυρία Α.Δ., σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις προφανείς ευθύνες του ίδιου και των άλλων μελών της διοίκησης για τον άπλετο χρόνο που η Ε.Κ. έδωσε στους ιδιοκτήτες της Folli Follie και τα εμπλεκόμενα στελέχη μετά την αποκάλυψη της απάτης. Σήμερα έναν χρόνο μετά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Εχει ερευνηθεί μόνο ο ισολογισμός της Folli Follie του 2016.

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO

TOP LINE

Eίναι η κόρη του Βασιλιά από τη Κοκκινιά η νέα Κορίνα Τσοπέη;
Oι ηρωικοί πιλότοι του Airbus A320-200 γλίτωσαν τις ζωές των επιβατών. Aνάμεσά τους οι Σταικούρας, Λοβέρδος, Χαρδαλιάς
Aποκαλύψεις του Στέφανου Μάνου για τον Καραμανλή και το προβληματικό Ασφαλιστικό του Βρούτση
Τα πλαστά τιμολόγια, οι προεκλογικές χορηγίες και ο Κώδικας του Προβεντσάνο
Θανάσιμο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό από τον Coronovirus;
ΣΟΚ στον κόσμο των Τηλεπικοινωνιών εξαιτίας του Coronovirus. Aκυρώθηκε το Mobile World Congress
Το ΜέΡΑ25 στο 8-10% απειλεί τον Σύριζα!
Δυναμική είσοδος της Eurobank στις μισθώσεις κατοικιών
-Eίσαι σίγουρος-η ότι θέλεις να κάνεις παιδιά;
Ο συναρπαστικός κόσμος των 100 δις κόκκινων δανείων
Δεσμώτες των Συριζαίων με γραβάτα. Πάνω από 32% η πτώση στις αλυσίδες τροφίμων. Κλυδωνίζεται ο Σκλαβενίτης
Αμμόχωστος>Οι Τούρκοι απειλούν να ανοίξουν την πόλη-φάντασμα