kourdistoportocali.comThe Ones Who DoBασίλης Στεφανής-Σελόντα>Oι ψαράδες που τσάκισαν το επιχείρημα περί τεμπέληδων Ελλήνων

Η εξωστρέφεια ήταν συμφυής με την εμφάνιση του κλάδου, από το 1981

Bασίλης Στεφανής-Σελόντα>Oι ψαράδες που τσάκισαν το επιχείρημα περί τεμπέληδων Ελλήνων

Eκπρόσωπος ενός κλάδου που έκανε την Ελλάδα γνωστή στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Ρωσία και σε πολλές χώρες του πλανήτη.

 

Από τον Σπύρο Κτενά

Συνέντευξη στο Timetv

Επιχειρηματίας αλλά και καθηγητής πανεπιστημίου ο καλεσμένος μας θα παρουσιάσει τις εξελίξεις σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος πραγματικά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. O κ. Βασίλης Στεφανής, από την ηγετική ομάδα της Σελόντα, είναι εκπρόσωπος ενός κλάδου που έκανε την Ελλάδα γνωστή στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Ρωσία και σε πολλές χώρες του πλανήτη. Με ιστορία τριάντα τριών ετών αποτελεί τον κλάδο ο οποίος απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στον τομέα της εξωστρέφειας και να κερδίσει τον σεβασμό των ανεπτυγμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών. Ας παρακολουθήσουμε τη συνομιλία μαζί του.

 

Κύριε Στεφανή, ο όμιλος Σελόντα υλοποιεί αυτό που προσπαθεί να πετύχει η Ελλάδα ως χώρα. Το μοντέλο εξωστρέφεια ήταν, θα έλεγε κανείς, ο βασικός πυρήνας δραστηριότητας του ίδιου του ομίλου σας. Δώστε μας λοιπόν μια εικόνα για το τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει η εξωστρέφεια στις επιχειρήσεις και στη χώρα συνολικά.

Κοιτάξτε, η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1981 και λειτούργησε ως ένας κλάδος παραγωγής ιχθύων και ειδικότερα των εμβρύων της τσιπούρας και του λαυρακιού. Η εξωστρέφεια ήταν συμφυής με την εμφάνιση του κλάδου, από το 1981 που είχε μόνο 200 τόνους παραγωγής ως σήμερα που έχει 110.000 τόνους παραγωγής. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ότι το 85% των ψαριών εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία, και πραγματικά έχει πολύ καλή υποδοχή. Να σας πω απλά: δεν μένει ψάρι απούλητο. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών να καταταχθεί πέρυσι πρώτος εξαγώγιμος κλάδος, τουλάχιστον όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, και εφέτος «παλεύει» με τα οπωροκηπευτικά. Το λάδι…

Ξεπεράσατε παραδοσιακούς κλάδους, όπως το λάδι και το βαμβάκι.

Πράγματι. Στο βαμβάκι υπάρχει μια κινητικότητα, το λάδι εξακολουθεί να βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα. Το θέμα λοιπόν είναι ότι, αναφερόμενοι στην ιχθυοκαλλιέργεια, μιλάμε όχι για ένα προϊόν πολυτελείας αλλά για ένα άκρως αναγκαίο προϊόν αφού πρόκειται για πρωτεΐνη. Δηλαδή είναι το μόνο από τα νόστιμα φαγητά τα οποία εισηγείται ο γιατρός ότι πρέπει να καταναλώνουμε.

Από την εξαγωγή ιχθυηρών έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του ομίλου Σελόντα είναι αρκετά παλαιά, ίσως η παλαιότερη όλων των εταιρειών…

Αν δεν κάνω λάθος, έχετε τη νούμερο ένα άδεια…

Ακριβώς. Το νούμερο ένα των χρηματοδοτήσεων του ΦΕΟΓΚΑ. Μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΟΚ εκείνη την περίοδο – αναγνώρισε ότι τα αλιεύματα τα οποία ζητούνται στις ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να μειώνονται όσον αφορά τα άγρια αλιεύματα και ως εκ τούτου, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό θέμα το οποίο θα εδημιουργείτο στις τάξεις των ψαράδων, προσπάθησε να βρει μια λύση. Αυτή ήταν η καλλιέργεια ψαριών σε αιχμαλωσία, που ουσιαστικά χρησιμοποιούσε τον ίδιο χώρο, τη θάλασσα. Στη διαδικασία αυτή η Σελόντα ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πήραν τη χρηματοδότηση του ΦΕΟΓΚΑ και χρησιμοποίησαν το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, το τεράστιο ανάπτυγμα ακτών που δεν είχαν καμία σχέση με άλλες δραστηριότητες. Ακτές δηλαδή απόκρημνες, κατάλληλες για ιχθυοκαλλιέργεια. Έτσι δημιούργησε τις πρώτες μονάδες στο Σοφικό Κορινθίας, οι οποίες από το ξεκίνημά τους είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι Έλληνες ιχθυοπαραγωγοί δεν κατορθώσατε απλώς να εξάγετε τα προϊόντα σας σε κάποιες χώρες. Κερδίσατε ταυτόχρονα τον σεβασμό των βορειοευρωπαϊκών χωρών που είχαν μια μακρόχρονη παράδοση στο χώρο…

Ακριβώς. Η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργηθεί μια αγορά για το ελληνικό προϊόν στον απαιτητικό Βορρά. Ο Έλληνας ιχθυοκαλλιεργητής ενστερνίστηκε την πειθαρχία του Βορρά. Πρέπει να ξέρετε ότι το προϊόν μας περνάει μέσα από τους σκληρούς ποιοτικούς ελέγχους του Βορρά και με αυτόν τον τρόπο του χορηγείται η πιστοποίηση του συσκευαστηρίου και άρα η δυνατότητα να εξαχθεί το προϊόν. Όταν μιλάμε για έλεγχο δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά ένας έλεγχος ιχνηλάτησης από τον γεννήτορα μέχρι το ψάρι στο πιάτο του καταναλωτή. Αυτό σημαίνει αυστηρότατες προδιαγραφές για να μπορεί το προϊόν αυτό να έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού προϊόντος ώστε να μπορεί να καταναλωθεί στον απαιτητικό Βορρά.

Στην πράξη εσείς τσακίσατε το επιχείρημα του δήθεν απείθαρχου Νότου και των τεμπέληδων Ελλήνων, το οποίο δυστυχώς κυριάρχησε στα μετέπειτα χρόνια της κρίσης…

Πράγματι, ο κλάδος μας και οι άνθρωποί του κατάφεραν να προσαρμοστούν στο κανονιστικό πλαίσιο που όριζε η Ευρώπη και οι βόρειες χώρες και να διατηρήσουν αυτές τις αγορές με ένα ευπαθές προϊόν. Πετύχαμε μια μοναδική πειθαρχία και μάλιστα σε ένα κλάδο με ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν, με περιορισμένο χρόνο ζωής. Καταφέραμε να τοποθετήσουμε αυτό το προϊόν σε αυτές τις αγορές, παρακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο. Άρα η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια απέδειξε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Πρακτικά λοιπόν σε μια περίοδο που υπάρχει κρίση σε όλη την Ευρώπη εξακολουθεί να μη μένει ψάρι πίσω.     

Σας προβληματίζουν οι εξελίξεις στην ιχθυοκαλλιέργεια;

Κοιτάξτε, ο τζίρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ίδιοι οι χρηματοπιστωτικοί φορείς, που αυτή την περίοδο ασχολούνται στενά την ιχθυοκαλλιέργεια – στενά λόγω των εξελίξεων –, δεν προβληματίζονται όσον αφορά τον κύκλο εργασιών της ιχθυοκαλλιέργειας.

Είμαστε ωστόσο σε ένα μεταίχμιο…

Βεβαίως, είμαστε σε ένα μεταίχμιο. Στη φάση αυτή αυτό που πρέπει να πετύχουμε πάση θυσία είναι να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποδείξει ότι είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Και πρέπει να στηριχθούν όχι με πολιτικά λόγια αλλά και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρέπει να στηριχθεί ένας κλάδος ο οποίος τιμά τα ελληνικά χρώματα στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Ρωσία και σε όλον τον πλανήτη, και οποίος προσφέρει εργασία σε 10.000 ανθρώπους.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως ο όμιλος Βιοχάλκο, η 3Ε, η ΦΑΓΕ, να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δεδομένη την αδυναμία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε κάτι τέτοιο και για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιεργητικές επιχειρήσεις;

Υπάρχει μεγάλη διάφορα με τις επιχειρήσεις που αναφέρατε. Αυτές είναι επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα παραγωγής, που έχουν μεγαλύτερη ευκολία μετακίνησης στο εξωτερικό. Η μεταφορά της έδρας αυτών των επιχειρήσεων γίνεται για να έχουν οι ίδιες καλύτερη πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια, τα οποία μάλιστα χορηγούνται πιο εύκολα και με χαμηλότερα επιτόκια. Η αντίστοιχη μετακίνηση στο εξωτερικό για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, είναι πολύ δύσκολη. Η πρωτογενής παραγωγή είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τη γη ή τη θάλασσα. Έτσι δεν είναι εύκολο να γίνει μεταφορά έδρας. Μπορεί να κάνεις μετακίνηση εμπορικής δράσης αλλά όχι έδρας.

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να πω ότι ο πλούτος δημιουργείται κατ’ εξοχήν στον πρωτογενή τομέα, είτε αυτό λέγεται αγροτική παραγωγή είτε ορυκτός πλούτος είτε ενέργεια. Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί. Αν δεν το κάνουμε δεν ξέρω πώς μπορούμε να φθάσουμε στην ανάπτυξη.

Βλέπετε ωστόσο να υπάρχει άμεση προοπτική ριζικής αλλαγής της στάσης του τραπεζικού συστήματος;

Το τραπεζικό σύστημα γνωρίζετε ότι περνάει και αυτό την κρίση του. Σίγουρα όμως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναθεωρηθεί η λογική που ισχύει εδώ και δύο χρόνια και να στηριχθούν παραγωγικές δράσεις οι οποίες όχι μόνο έχουν αποτέλεσμα, όχι μόνο διατηρούν το αποτέλεσμα αλλά εξασφαλίζουν δουλειά – άμεσα και έμμεσα – σε χιλιάδες εργαζομένους σε όλο το ανάπτυγμα της χώρας: από τη Θεσπρωτία μέχρι την Κάλυμνο και τη Ρόδο.

Έχει σχέση δηλαδή και με την περιφερειακή ανάπτυξη;

Ακριβώς. Γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ενίσχυση αυτών των κλάδων δεν θα έχει επακόλουθο μόνο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι αλλά και στην ανάπτυξη πολλών περιοχών της χώρας με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να δούμε το πρόβλημα με μεγάλη προσοχή και πολύ γρήγορα, διότι ο χρόνος είναι εις βάρος μας. Ξέρετε γιατί; Διότι έχουμε να κάνουμε με ζωικό απόθεμα, που δεν μπορεί να περιμένει μακρόπνοους σχεδιασμούς. Χρειάζεται λοιπόν η επικουρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο προς το παρόν δείχνει αναίσθητο.

Η έλλειψη κεφαλαίων δεν βοηθά και τη συγκέντρωση δυνάμεων που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Δεν χωρεί αμφιβολία. Αυτή τη στιγμή απαιτείται μια γενναία ενίσχυση των κεφαλαιουχικών δομών των εταιρειών αλλά και των δανειακών επιβαρύνσεών τους. Όσον αφορά τη συγκέντρωση, η Σελόντα όπως γνωρίζετε το προσπάθησε μέσα από τη διαδικασία με τον «Δία» – ανεξάρτητα από το λυπηρό γεγονός που συνέβη με το άρθρο 99 – πάντως αυτή ήταν η βούλησή μας. Το θέμα λοιπόν είναι ότι πραγματικά πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει η συγκέντρωση, είτε παραγωγικά είτε εμπορικά. Και αυτό διότι δεν μπορεί ένας διασπασμένος κλάδος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Πετυχαίνει μεν τη διακίνηση του προϊόντος αλλά όχι τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Μια τέτοια ευκαιρία μάς προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την κεντρική κατευθυντήρια οδηγία που δημιουργεί μια οργάνωση παραγωγών η οποία ουσιαστικά, πέρα και έξω από τους υπόλοιπους κανόνες, μπορεί να δομήσει μια κοινή εμπορική δράση για όλη την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να θεραπεύσει ιστορικά προβλήματα των εταιρειών στο θέμα των τιμών και στο θέμα της καλύτερης διακύμανσης του προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας στρώνει αυτή τη στιγμή το χαλί. Νομίζω ότι ο χρόνος πολυτελείας έχει εξαντληθεί και οι αποφάσεις τόσο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στήριξης όσο και των δράσεων που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν πρέπει να γίνουν πάρα πολύ σύντομα ειδάλλως θα έχουμε κίνδυνους… ατυχημάτων. Πρέπει δε να γνωρίζετε ότι το ατύχημα είναι απρόβλεπτο, αφού δεν ξέρεις ποτέ θα συμβεί.

Η ανάγκη στήριξης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας γίνεται επιτακτικότερη αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτός δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν έχει δηλαδή τη μακρόχρονη παράδοση της βιομηχανίας…

Πράγματι, η ιστορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ιστορία 33 ετών, όση και η ιστορία της Σελόντα. Είναι κρίμα λοιπόν να μη στηριχθεί κάτι που δημιουργήθηκε εδώ στη χώρα μας και κέρδισε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης και όχι μόνο. Εμείς κάποια στιγμή βιολογικά φεύγουμε. Οι δράσεις όμως αυτές παραμένουν στους επερχόμενους διότι αποτελούν μια πηγή εισοδήματος για τα άτομα και για το ελληνικό κράτος.

Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συζήτηση.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

SHARE
MORE THE ONES WHO DO

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο
Tι συμβαίνει στο Ισραήλ; Απογοήτευση ανάμεσα στους κατοίκους καθώς ο πιο εμβολιασμένος πληθυσμός του κόσμου πέφτει εκ νέου στη δίνη της πανδημίας
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
ΒΟΜΒΑ από το Johns Hopkins> Μηδέν θάνατοι από COVID ανάμεσα σε 48.000 παιδιά κάτω των 18 χρόνων
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο