kourdistoportocali.comSportsActiveΠως αλλάζει επίπεδο η ΑΕΚ με την OPAP Arena

Η χαμένη ευκαιρία

Πως αλλάζει επίπεδο η ΑΕΚ με την OPAP Arena

Αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη τα οποία στερήθηκε με τον πιο άδικο τρόπο από το 2003

Όταν, με το καλό, ανοίξει τις πύλες του ο νέος «ποδοσφαιρικός ναός» της ΑΕΚ για να υποδεχθεί τον κόσμο, τότε θα αρχίσουν πολλοί να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της σημασίας που αποκτά το mega project για την «επόμενη μέρα» της ομάδας – και κατ’ επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το πώς θα αλλάξει επίπεδο η ΑΕΚ, δηλαδή. Αυτό, ήδη, προκύπτει από συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία. Που δείχνουν ότι η «Αγιά Σοφιά» της Νέας Φιλαδέλφειας ή OPAP Arena όπως είναι το εμπορικό της όνομα, μετά την εξαιρετική συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, εξασφαλίζει την παρουσία της ΑΕΚ σε μια –ας το πούμε- προνομιούχο ευρωπαϊκή «ελίτ».

Κι όχι για έναν, αλλά για δυο τουλάχιστον λόγους. Ο πρώτος; Σύμφωνα με όσα «αλιεύσαμε» από τα «κιτάπια» της UEFA, μετά από μια μίνι-έρευνα, μόνο το 15% από όλες τις ομάδες των πρώτων κατηγοριών των χωρών τους (όπως είναι π.χ. η «δική» μας Super League1) έχουν ανάλογους partners στο «κομμάτι» των δικαιωμάτων της ονομασίας των γηπέδων τους.

Όπως δηλαδή, συμβαίνει με την ΑΕΚ και το deal με τον αδιαφιλονίκητο leader της αγοράς των τυχερών παιγνίων, τον ΟΠΑΠ για το OPAP Arena, που θα κάνει εγκαίνια στους αγώνες μέσα στο 2021.

Για την Ελλάδα δεν …συζητάμε, αφού, άλλο τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σημασίας του γεγονότος: εντελώς ενδεικτικά, όταν μιλάμε για το 15%, π.χ. στην Αγγλία το «δείγμα» αποτελούν οι 3 κορυφαίες ομάδες από τις 20 της Premier League (Σ.σ. Στο «νησί», βέβαια, οι 15 από τους 20 συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα είναι ιδιοκτήτες)…

Τα στοιχεία, μάλιστα, αφορούν τις 54 «Α’ Εθνικές» σε ολόκληρη την Ευρώπη για την περίοδο 2019-20 και τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα, αν δούμε ότι λίγο πάνω από 100 σύλλογοι στην Γηραιά Ήπειρο εμφάνισαν χορηγό-ονοματοδοσίας στις έδρες τους (με την πλειοψηφία στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και λιγότερο στις Νότιες και Ανατολικές χώρες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα).

Ο αριθμός, όμως, αυτομάτως …μικραίνει όταν μπει μια άλλη παράμετρος, αυτή της ιδιοκτησίας.

Διότι από τις 136 ομάδες που έχουν στο «Ε9» τους στάδια μόλις οι 41 (30%) έχουν τέτοιες συμφωνίες και σε όσα ανήκουν σε κράτη ή δήμους, χορηγίες έχει μόνο το 10%!

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η υπό ανέγερση OPAP Arena «βάζει» της ΑΕΚ στην «ελίτ» προκύπτει από ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο:

μόλις το 18% του συνόλου των ευρωπαϊκών ομάδων σε 54 λίγκες διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο, με το ποσοστό της άμεσης ιδιοκτησίας να «πέφτει» στο 12%. Τι ισχύει για το άλλο 6%;

Απλά, ανήκει σε δήμους ή την πολιτεία (2%), υπάγεται σε ένα σύνθετο καθεστώς εν ολίγοις, αλλά λογίζεται ως asset του συλλόγου με μακροχρόνια συμφωνία. Η, συνδέεται με άλλη «οντότητα», θυγατρική ή συγγενή εταιρεία (4%), μα και πάλι θεωρείται περιουσιακό στοιχείο της ομάδας (ΠΗΓΗ: UEFA Club Licensing Benchmarking report 2020).

«ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 500.000 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ!»

Το νεόδμητο, υπερσύγχρονο και πολυτελές OPAP Arena θα προσφέρει μεγάλα «ατού» στην «Ένωση», από την μέρα που θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους δεκάδες χιλιάδες φίλους της «Ένωσης» για τον πρώτο αγώνα στη νέα φυσική της έδρα. Στο «σπίτι» της. Στο «ναό» της.

Αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη τα οποία στερήθηκε με τον πιο άδικο τρόπο από το 2003 και θα τα δει η ΑΕΚ να αποκαθίστανται μετά την πάροδο 18 ολόκληρων χρόνων.

Όσων πέρασαν από τότε που γκρεμίσθηκε το «λαβωμένο» από τον φονικό σεισμό του 1999 «Νίκος Γκούμας» και άφησε πίσω του ένα αναξιοποίητο και έρημο οικόπεδο, στην ίδια τοποθεσία, μέχρι να μπουν μπροστά οι μπουλντόζες για την ανέγερση του νέου «κιτρινόμαυρου παλατιού».

Ένα mega project που υπόσχεται να αναβαθμίσει όλη την πόλη με την έναρξη της λειτουργίας του και παρά τα εμπόδια που όρθωσαν «Θεοί και Δαίμονες» για να αποτρέψουν την κατασκευή του, σε μερικούς μήνες από τώρα θα «κοσμεί» την Αθήνα.

«Μέχρι και 500.000 εισιτήρια θα μπορούσε να κόψει η ΑΕΚ στο πρώτο της ματς στην «Αγιά Σοφιά», στο OPAP Arena. Τόσοι και άλλοι τόσοι θα ανυπομονούν να κρατήσουν ένα εισιτήριο στα χέρια τους.

Ακόμα και οπαδοί αντιπάλων ομάδων θέλουν να επισκεφθούν το νέο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να ξεναγηθούν σε αυτό και να το θαυμάσουν. Είναι ευλογία αυτό που έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ΑΕΚ!», ομολογούν άνθρωποι οι οποίοι «ζουν» από «κοντά» την ομάδα και την προσπάθεια τόσο της διοίκησης της, όσο και του φυσικού της ηγέτη.

Το πώς έχασε η ΑΕΚ την πρώτη ευκαιρία να αποκτήσει γήπεδο μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» και αναγκάσθηκε να παίζει ως …ενοικιαστής στο ΟΑΚΑ και το γιατί καθυστέρησε να θεμελιωθεί η «Αγιά Σοφιά», είναι κάτι πολύ γνωστό…

Η ΑΕΚ πλέον «κοιτά προς το μέλλον» και από το 2021 μαζί της μπαίνει πιο «δυνατά» και η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό «χάρτη» ως υποψήφια «οικοδέσποινα» τελικών μεγάλων, ποδοσφαιρικών διεθνών διοργανώσεων λόγω του OPAP Arena!

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ

Η συσπείρωση του «λαού» της ΑΕΚ στον μέγιστο βαθμό αποτελεί το πρώτο ζητούμενο, από την ώρα που το OPAP Arena θα «ανοίξει τις πύλες» του, με ότι αυτό θα σημαίνει και από πλευράς εσόδων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, όταν πρώτα ο Θεός, ξεπερασθεί η κρίση και η πανδημία του COVID-19 και επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων στα γήπεδα.

«Ζεστό χρήμα» θα φέρουν στα ταμεία και οι άλλοι χορηγοί οι οποίοι θα διασφαλίσουν την προβολή τους στο «κιτρινόμαυρο παλάτι»…

THE OBJECTIVE.GR

SHARE

Περισσότερα

MORE SPORTS

TOP LINE

Αποστομωτική απάντηση Άδωνι στο Mega-σώου τρόμου και κιτρινισμού [VIDEO]
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν πέφτουν τα νούμερα
Bloomberg Opinion>Ένα συγκλονιστικό άρθρο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το εμβόλιο
Foreign Policy> Τι πραγματικά αλλάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την εκλογή Μπάιντεν
Σοκ για τον ελληνικό τουρισμό οι επιφυλάξεις της Γερμανίας για τον εμβολιασμό!
Σωκράτης Κόκκαλης>Τα drones του θα προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης!
Ρεσιτάλ τρομολαγνείας από Ευαγγελάτο-Δερμιτζάκη
Ο άνθρωπος που υποδέχεται πριγκίπισες και μοντέλα στη Μύκονο [VIDEO]
Τι είναι αυτό που κάνει τον CEO του Ομίλου ΟΤΕ ξεχωριστό
Παγκόσμια ντροπή η γραφειοκρατική χυδαιότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είμαστε πιο πίσω από Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, Γκάνα, Καμπότζη, Σομαλία
Η μπαλαρίνα της οδού Σάκη Καράγιωργα
Ναυαγοί της Καραντίνας στο Νησί των Ανέμων