kourdistoportocali.comSportsActiveΗ μπουζουκο-φιλανθρωπία του ζεύγους Πατούλη

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Η μπουζουκο-φιλανθρωπία του ζεύγους Πατούλη

«Αγάπη μου, λέμε με την παρέα να πάμε στου Τσαλίκη, θα μας πληρώσεις το σουαρέ;» «Ναι, μωρό μου, στείλε ένα αίτημα στην Περιφέρεια να το εγκρίνουμε»

Η εισήγηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε τον αθώο τίτλο: Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης για την ενίσχυση του έργου της «Κιβωτού του Κόσμου».

Εκτιμώ πολύ τη δουλειά του καλού Σαμαρείτη της Κιβωτού του Κόσμου και η πρώτη σκέψη είναι “ναι” σε οτιδήποτε τη στηρίζει.

Είναι γνωστό επίσης πως συχνά διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όμως την πρωτοβουλία την έχουν ιδιώτες: σύλλογοι, οργανισμοί, μέχρι και κανάλια.

Η Περιφέρεια πώς κολλούσε σ΄ αυτό;

Είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Το αίτημα το υποβάλλει ο σύλλογος φίλων της Unesco Βορείων Προαστίων.

Σκέφτεσαι τι άλλο θα βρουν οι νεοέλληνες για να φτιάχνουν συλλόγους και να εκλέγουν προέδρους, αντιπροέδρους, διοικητικά συμβούλια και να έχουν να ασχολούνται.

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κακό να είσαι φίλος και της UNESCO και του ΟΗΕ και του γαλαξία.

Οι φίλοι της UNESCO, λοιπόν, αποφάσισαν να ενισχύσουν το έργο της Κιβωτού του Κόσμου.

Όμως δεν θέλουν να το κάνουν απ’ ευθείας, δηλαδή να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να μαζέψουν ένα ποσό και να το παραδώσουν στον πατέρα Αντώνιο.

Θέλησαν να το κάνουν διοργανώνοντας μια μουσική εκδήλωση.

Αλλά ούτε κι αυτή θέλησαν να την πληρώσουν από την τσέπη τους. Ζητούν να την πληρώσει ο φορολογούμενος!

Και για να γίνει περισσότερο πειστικό το project έβαλαν και μπόλικη ανθρωπιστικοπολιτιστική σάλτσα.

Διαβάζεις λοιπόν στη θετική εισήγηση της Περιφέρειας, που σε άλλες περιπτώσεις είναι λακωνική («εισηγούμαστε την έγκριση»), διθυράμβους για την πρόταση, μαζί με έναν μεταμοντέρνο ορισμό των πολιτιστικών δράσεων:

Πολιτιστική εκδήλωση υπερτοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με έναν σπουδαίο φορέα πολιτισμού, όπως είναι η Unesco, περιμένεις να φιλοξενηθεί ή στο Μέγαρο Μουσικής ή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Άντε και στον Παρνασσό. Και φυσικά να εμφανιστεί κάποιος καλλιτέχνης αναλόγου ειδικού βάρους, από Καβάκο και πάνω.

Όμως στην επόμενη παράγραφο σε περιμένει μια οδυνηρή έκπληξη:

Οπότε, αντιλαμβάνεσαι αυτό που η «συσκευασία» προσπαθεί να κρύψει: ότι πρόκειται για μπουζούκια στα οποία κάποιοι αποφάσισαν να να διασκεδάσουν χριστουγεννιάτικα αλλά θέλουν το γλέντι να το πληρώσει η Περιφέρεια.

«Μα δεν θα δοθούν τα έσοδα στην Κιβωτό του Κόσμου;», θα ρωτήσεις καλοπροαίρετε αναγνώστη.

Κατ’ αρχάς δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν έσοδα. Αλλά κι αν υπάρξουν, δεν ξέρουμε τι ποσοστό από αυτά θα δοθεί στον πατέρα Αντώνιο, διότι η εισήγηση της Περιφέρειας φροντίζει και αυτό το σημείο να είναι φλου:

«Μέρος των εσόδων» θα διατεθούν. Ποιο μέρος; Άγνωστο.

Επίσης, η «Κιβωτός» δεν φροντίζει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αλλά αποκλειστικώς απροστάτευτα και ορφανά παιδιά. Μπορεί κάποιος να το έγραψε έτσι για να το κάνει περισσότερο συγκινητικό.

Δεν μπορείς βέβαια να μην προσέξεις το ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε αστραπιαία εντάσσοντας το θέμα προς συζήτηση αμέσως μόλις υποβλήθηκε: στις 26/11 ήρθε το αίτημα, στις 5/12 το συζητήσαμε, όταν άλλα θέματα (απορρίμματα, δομές «φιλοξενίας» λαθρομεταναστών) περιμένουν στην ουρά για μήνες, προφανώς διότι κρίθηκαν ως ελάσσονος σημασίας.

Είπα λοιπόν να δω τι σόι «δόντι» έχει αυτός ο σύλλογος φίλων της Unesco Βορείων Προαστίων στην Περιφέρεια Αττικής και σκιζόμαστε να τους εξυπηρετήσουμε πληρώνοντας την μπουζουκοεκδήλωση.

Επισκέφθηκα το site τους εδώ https://unescovp.gr/unescovp/ για να διαπιστώσω ότι πρόεδρος του συλλόγου είναι η κα Πατούλη!

«Αγάπη μου, λέμε με την παρέα να πάμε στου Τσαλίκη, θα μας πληρώσεις το σουαρέ;» «Ναι, μωρό μου, στείλε ένα αίτημα στην Περιφέρεια να το εγκρίνουμε» «Είσαι γλύκας, σκληρό μου αγόρι, θα στείλω, αλλά μην το αργήσετε, ε;»

Ευτυχώς το αίτημα απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει και τα καλά της η απλή αναλογική.

Η εξέλιξη στεναχώρησε την κα Πατούλη η οποία εξεδωσε μια απίθανη ανακοίνωση εδώ: https://unescovp.gr/news/anakoinosi-omilou-gia-tin-unesco-voreion-proastion-gia-ti-chrimatodotisi-tis-ekdilosis-gia-tin-enischysi-tis-kivotou-tou-kosmou/

Αφού περνάει από τον πληθυντικό (μεγαλοπρεπείας) τού «επισημαίνουμε τα παρακάτω» στον ενικό τού «ξέρεις ποια είμαι εγώ;» αναρωτιέται γιατί η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας ενέκρινε επιχορηγήσεις σε φορείς κοινωνικής φροντίδας και δεν εγκρίνει το πεντοχίλιαρο (συν ΦΠΑ) για τον Τσαλίκη. Διότι, χρυσό μου κορίτσι, τα λεφτά που ενέκρινε τα έδωσε κατευθείαν στους φορείς κι όχι σε μπουζουκοεκδηλώσεις, που ίσως έχουν έσοδα, που ίσως μέρος αυτών θα πάει στον φορέα! (Να σημειώσω ότι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έχει καταψηφίσει όλες αυτές τις παροχές σε δήθεν ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς φορείς που εξαρτώνται από την κρατική επιχορήγηση για να λειτουργήσουν και που αποτελούν διαχρονική πηγή σκανδάλων κακοδιαχείρισης. Θέλετε να είσαστε φιλάνθρωποι; Με τα δικά σας λεφτά, όχι με του φορολογούμενου!)

Κι αφού η κα Πατούλη διαπιστώσει «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και «κανιβαλισμό συνειδήσεων» στην αρνητική ψήφο μας, καταλήγει θριαμβευτικά:

“Ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων θα διοργανώσει στις 15 Δεκεμβρίου την εκδήλωση που προγραμματίζει, έχοντας τη στήριξη σημαντικών χορηγών, που δεν αντιλαμβάνονται τη φιλανθρωπία και την κοινωνική προσφορά με όρους μικροπολιτικής, αλλά με όρους ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης.”

Μπράβο, χρυσό μου κορίτσι! Γιατί δεν το κάνατε από την αρχή; Δεν την είχατε τη στήριξη από την αρχή; Ή, την είχατε αλλά κι ένα ταληράκι από τον φορολογούμενο δεν θα σας χάλαγε; Πάντως, το ίδιο λέμε κι εμείς. Με τα δικά σου τα λεφτά ή με λεφτά ιδιωτών χορηγών, χόρευε κι όσο θέλεις πήδα. Από μένα μη ζητάς να πληρώσω την μπουζουκοφιλανθρωπία, εντάξει;

Υ.Γ. 1 Η κα Πατούλη, εκτός από φιλάνθρωπος, είναι και φιλόλογος. Αν ένας μαθητής της έγραφε τις παρακάτω φράσεις που καμαρώνουν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου site, τι βαθμό θα του έβαζε;

Τρίτον, η προηγούμενη διοίκηση με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ. αριθμ. 43/2018) ενέκρινε την επιχορήγηση φορέων κοινωνικής φροντίδας από ίδιους πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ, και πιο συγκεκριμένα την επιχορήγηση με το ποσό των 61.700,00 ευρώ την UNESCO για τον Πολιτισμό της Ειρήνης!!! (Σ.Σ. την επιχορήγηση την Ουνέσκο… Πώς λέμε “το κοπή τη πίτα”.)

Με την ευκαιρία της παρουσίας της, η κ. Πατούλη Σταυράκη, περιηγήθηκε της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α) …(Σ.Σ. Τι να πρωτοθαυμάσεις! Όταν επισκέπτεσαι μια έκθεση δεν περιηγείσαι τους χώρους της “με την ευκαιρία της παρουσίας” σου. Γι’ αυτό πήγες! Ο πρόεδρος ξεναγεί, δεν περιηγεί. Το περιηγούμαι συντάσσεται με απρόθετη αιτιατική, όχι με γενική: “περιηγούμαι την έκθεση” όχι “περιηγούμαι της έκθεσης”).

Με οδηγό τη δημιουργικότητα και τη φαντασία καταξιωμένοι καλλιτέχνες “πλάθουν” το μέλλον της σύγχρονης κεραμοποιίας…(Σ.Σ. Ας της εξηγήσει κάποιος ότι “κεραμοποιία” είναι να φτιάχνεις κεράμους, δηλαδή κεραμίδια για σκεπές. “Κεραμική” λέγεται αυτό που ήθελε να πει.)

Κι επειδή ένας σοβαρός σύλλογος έχει και σοβαρό site, δείτε τίτλο ανακοίνωσης:

…της Πανελλήνια Εκθεσης και “Μαρί” σκέτο. Γιατί; Διότι δεν χώραγε στο banner η συνέχεια (Μαρί-να Πατούλη), το πρόγραμμα έκοψε τη λέξη αυτόματα και το άφησαν έτσι!

Υ.Γ.2 Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται μόνο για τη γυναίκα του Καίσαρα. Όλο το “καισαρόσογο” έχει χοντρό πρόβλημα: Ελληνικών, κατανόησης, αισθητικής μέχρι και ηθικής.

SHARE

Περισσότερα

MORE SPORTS