kourdistoportocali.comSportsActiveAκολούθησε τα όνειρά σου, φθάσε τα αστέρια

Εικόνες+VIDEO

Aκολούθησε τα όνειρά σου, φθάσε τα αστέρια

Με τα κορίτσια Ενόργανης Γυμναστικής του ΑΓΟ Άρτας Νηρέας-Νηρηίδες στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κορυδαλλού

Mικρή μου φίλη, κανείς δεν πραγματοποιεί ποτέ τα όνειρά σου για σένα, ανεξάρτητα από δάκρυα, κρίσεις ή οποιοδήποτε άλλο μέσο χειραγώγησης. Μπορούν να σου δώσουν ιδέες και κατεύθυνση, αλλά τελικά πρέπει να το κάνεις μόνη σου. Πρέπει να βρεις τον δικό σου προορισμό και την καλύτερη διαδρομή για να φτάσεις εκεί γιατί κανείς άλλος δεν ξέρει τον δρόμο.»

Νάντια Κομανέτσι, Γράμματα σε μια νεαρή αθλήτρια

 

Τη Κυριακή 28η Μαΐου 2023 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κορυδαλλού παρακολουθήσαμε μία μοναδική τελετή τελετή ευγενούς άμιλλας (Πρόγραμμα Αγώνων της Α’ Φάσης Ενόργανης Γυμναστικής Δ’ Κατηγορίας Παμπαίδων-Παγκορασίδων Α’-Γ’ Περιφερειών) που για τη δική μου γενιά ήταν ταυτισμένη με την μακρινή ασπρόμαυρη τηλεόραση και ένα κορίτσι το οποίο γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας.

Η μητέρα της όταν ήταν έγκυος σε αυτήν έβλεπε μία ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομάζονταν Νάντια και γι΄αυτό αποφάσισε να δώσει στη κόρη της αυτό το όνομα. Κάπως έτσι ήρθε στο κόσμο η Νάντια Κομανέτσι.

Υπήρξε η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10 σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες του αθλήματος, καθώς και μία από τις κορυφαίες σε όλα τα αθλήματα.

Εάν είναι οι σκληροί καιροί είναι εκείνοι που κάνουν τους πρωταθλητές της ζωής, η σημερινή συγκυρία δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα εμπόδια που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η μικρή Nάντια για να βρει τη δική της Ιθάκη.

Θα λέγαμε ότι ζούμε μία επανάληψη των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας μια και η απειλή έχει δυσανάγνωστα προσωπεία και δεν συγχωρεί εφησυχασμό σε κανέναν-ιδιαίτερα στους γονείς. Όπως οι γονείς των μικρών παιδιών που βρέθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο του Κορυδαλλού για να σταθούν δίπλα στις αγωνιζόμενες κορασίδες τους.

Κι αυτό γιατί λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν τα εφόδια για τη ζωή που θα ακολουθήσει ένα παιδί, όσο ο αθλητισμός. Μens sana in corpore sano (πρέπει να ευχόμαστε να υπάρχει νους υγιής σε σώμα υγιές).

Ίσως με μερικές από αυτές τις σκέψεις οι γονείς 3 μικρών κοριτσιών (της Σμαράγδας, της Ναυσικάς και της Δέσποινας) από τον Αθλητικό Γυμναστικό Όμιλο Άρτας (ΑΓΟ Άρτας) Νηρέας-Νηρηίδες βρέθηκαν εδώ για να συμπαρασταθούν στα κορίτσια που έπαιρναν μέρος στους Αγώνες και με το καλημέρα εκτός από τις εξαιρετικές τους εμφανίσεις είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τον σπουδαίο Έλληνα Ολυμπιονίκη (2016) Λευτέρη Πετρούνια, 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και 6 φορές πρωταθλητή Ευρώπης.

Θα μας επιτρέψετε όμως να ξεκινήσουμε τις συστάσεις από τις δύο εξαίρετες γυμνάστριες των μικρών αθλητριών από την Άρτα.

Κι αυτό γιατί η Γεωργία Αγόρου και η Σοφία Δώδου είναι εκείνες που αποτελούν την προτροπή, την έμπνευση, τη πειθαρχία, την ενσυναίσθηση, ένα βήμα πιο μακριά από τις μητέρες και ταυτόχρονα ένα καλωσόρισμα στον νέο κόσμο-εδώ όπου και άλλα παιδιά διαγωνίζονται σε ένα στίβο που γίνεται όλο και πιο άγριος και σκληρός καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, ενήλικες, επαγγελματίες, σε ένα κόσμο στον οποίο ένας από τους πρώτους κανόνες είναι η μη τήρηση των κανόνων.

H Σοφία Δώδου και η Γεωργία Αγόρου από τον ΑΓΟ Άρτας Νηρέας-Νηρηίδες

Οι αθλήτριές μας τώρα. Πρόκειται για τις μικρές Σμαράγδα Μπόνιου, Ναυσικά Σιαφάκα και Δέσποινα Παπασπύρου.

Τα κοριτσάκια τα πήγαν περίφημα (όπως όλες οι αθλήτριες που συμμετείχαν στους αγώνες του διημέρου).

Τα πήγαν περίφημα γιατί παθιάστηκαν, χαμογέλασαν, είχαν ρυθμό, χάρη, αυθορμητισμό, εκρήξεις χαράς αλλά και δάκρυα συγκίνησης. Είχαν δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία της παιδικής αθωότητας.

Οι γονείς της Σμαράγδας Μπόνιου, ο Κώστας και η Όλγα, της Ναυσικάς ο Χριστόφορος Σιαφάκας και η Ανδριάνα Μερκοβίτη, της Δέσποινας, ο Άγγελος Παπασπύρου και η Ματούλα Αβράμπου, μοιράστηκαν μαζί τους όλες αυτές τις μοναδικές στιγμές μερικές από τις οποίες αιχμαλώτισε η τεχνολογία και τις παραθέτουμε στη συνέχεια.

    

 

SHARE

Περισσότερα

MORE SPORTS