kourdistoportocali.comRead ThisΤο κουκλοθέατρο πολιτικών και τραπεζιτών με τα κόκκινα δάνεια

Παρέμβαση

Το κουκλοθέατρο πολιτικών και τραπεζιτών με τα κόκκινα δάνεια

Υπαρκτός ο κίνδυνος νέου Μνημονίου

Δέκα χρόνια Μνημόνια και το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει εδώ εκρηκτικό και απειλητικό μπροστά μας. Κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και τραπεζίτες κλωτσούσαν κάθε τόσο με μαεστρία το μπαλάκι πιο κάτω λες και είχαν να κάνουν με κουτόφραγκους ελεγκτές.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Και να που τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι η θανάσιμη απειλή για τις συστημικές τράπεζες-οι υπόλοιπες τα τίναξαν μια και αυτές με τη σειρά τους χορηγούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις-βλέπε εδώ.

Τα κόκκινα δάνεια είναι απειλή ενός νέου μνημονίου εάν συμπέσουν με κραχ στην παγκόσμια οικονομία, κατάρρευση του τουρισμού -όπως προμηνύουν τα σημάδια-αλλά και χρεοκοπία της ΔΕΗ!

Και καλά οι άφρονες πρωθυπουργοί. Οι τραπεζίτες όμως και η Τράπεζα της Ελλάδας (πότε θα σταματήσει το καραγκιοζιλίκι των capital controls;) γιατί δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα των οίκων τους και έσπευδαν κάθε τόσο να υποβάλλουν τα σέβη τους σε ένα ιδεολήπτη πρωθυπουργό;

Είναι καιρός (υπάρχει άραγε χρόνος) κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Στο κάτω κάτω οι καλοί και ακριβοπληρωμένοι καπεταναίοι των τραπεζών φαίνονται στα δύσκολα και στη καταιγίδα. Τι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια πέρα από λόγια και ξόδεμα χρόνου σε συναντήσεις με τους επίσης καιροσκόπους πολιτικούς μας;

Στην περίπτωση των κόκκικων δανείων είναι καιρός να αναδειχθούν και οι ευθύνες των ακριβοπληρωμένων στελεχών των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να κολακεύουν τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα και να κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω-γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Καμμία τράπεζα δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Επρεπε να εξετάσουν με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα τα δεδομένα του κάθε δανειολήπτη και αφού αντιμετώπιζαν με κάποιο βαθμό επιείκειας όσους πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους στη συνέχεια να έβγαζαν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των κακοπληρωτών που είναι κάτι βίλες στο Πανόραμα Βούλας και στα πιο ακριβά προάστια της Ελλάδας.

Προφανώς οι τράπεζες ή δεν διάθεταν το ικανό προσωπικό να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο ή υπήρξαν πιο αργόσυρτες από αργό ριπλέι. Με αυτό το τρόπο χάθηκε χρόνος. Επίσης χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να γίνει μία κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών πως εάν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη (ακόμη και την αγάπη και τον σεβασμό) του κόσμου το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Ως τώρα λοιπόν αυτό που ενδιάφερε τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών είναι να απολαμβάνουν τους πλουμιστούς μισθούς τους και να πετυχαίνουν διακανονισμούς στα στεγαστικά δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι ίδιοι.

Τα κόκκινα δάνεια λοιπόν σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του Τουρισμού αποτελούν πυρηνική βόμβα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πτώση του τουρισμού σημαίνει και χτύπημα στο εγχώριο real estate! Εάν βγει βρώμα ότι οι Κινέζοι και οι Αραβες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, άντε γεια.

Γι΄αυτό είναι τώρα η στιγμή η χώρα ν΄αρχίσει να παράγει καινοτόμες υπηρεσίες πέρα από το να υποδύεται την παγκόσμια ξαπλώστρα. Ο τουρισμός και το real estate όπως δείχνουν τα σημάδια θα περάσουν μία δεκαετία άγριας κρίσης.

Μάλιστα ακόμη και η Four Seasons την οποία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το Κουρδιστό Πορτοκάλι κλαίει ήδη τα λεφτά της στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μόνο η παραλία πηγαίνει καλά. Εάν μάλιστα δεν μειώσει τις τιμές και δεν επαναφέρει τον θεσμό των μελών με λογική συνδρομή θα υποστεί πανωλεθρία.

Αποφάσεις για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, θα λάβουν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, με στόχο να “ξεκαθαρίσουν” υποθέσεις που εντάσσονται σε από κοινού δανειοδοτήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βρίσκονται στην “ατζέντα” διαχείρισης του NPL Forum-γράφει η Νένα Μαλλιάρα στο Capital.

Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο!

Σύμφωνα με πληροφορίες  στην αρμοδιότητα του NPL Forum που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών περιλαμβάνονται 102 υποθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με ύψος δανεισμού που προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία περίμετρο δανείων ύψους 8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι τράπεζες έχουν “ξεδιαλύνει” υποθέσεις ύψους 7,1 δισ. ευρώ και απομένει η εξεύρεση λύσης σε δάνεια 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί από τις τράπεζες στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδη, κατά τις περισσότερες από μία συναντήσεις που έχουν υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών στο διάστημα από τις 9 Ιουλίου μέχρι σήμερα, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε “βαλτωμένες” περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

Οι λύσεις αυτές στοχεύουν πρωτίστως στη διάσωση των επιχειρήσεων. Αφενός για να προστατευθούν θέσεις εργασίας, αφετέρου για να αποδοθεί στις τράπεζες και την ελληνική Οικονομία το κέρδος από την εξυγίανση των επιχειρήσεων, αντί αυτές να πουληθούν υπό τη μορφή “κόκκινων” δανείων σε funds.

Οι προσπάθειες εξυγίανσης των επιχειρήσεων με αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και αναχρηματοδότησή τους από τις ίδιες τις τράπεζες, είναι πλέον πολύ πιο σοβαρές και εντατικές, καθώς υποβοηθούνται και από τη θετική αλλαγή του κλίματος και των προοπτικών για την ελληνική Οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρήσεις που, μόλις προ 6 ή ακόμη και 3 μηνών, βρίσκονταν επενδυτικά στα αζήτητα.
Η πρόθεση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης, πάντως, δεν σημαίνει ότι στο σύνολο των περιπτώσεων, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε απόφαση, η απόφαση ήταν για διάσωση της επιχείρησης.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να κρίνονται βιώσιμες και αυτό έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με την αξία που έχει η δομική τους υπόσταση, δηλ. αν υπάρχουν προοπτικές και ενδιαφέρον για το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται. Ενδεικτικά, περιπτώσεις όπως της Creta Farms, της Αλουμύλ, της Forthnet κ.ά. παρουσιάζουν core value και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες, όχι μόνο εξαιτίας υπερχρέωσης ή ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αναποτελεσματική διοίκησή τους, αλλά επίσης λόγω μηδενικών προοπτικών για το αντικείμενό τους. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει – και θα αποφασίσουν κατά το “ξεκαθάρισμα” των υπολειπόμενων δανείων 1,7 δισ. ευρώ του NPL Forum – να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση για την ανάκτηση των οφειλών.

Όπως αναφέρεται στο Capital.gr, ο στόχος των τραπεζών είναι να μπουν οι ίδιες μέσα στις προβληματικές αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, να τις εξυγιάνουν και να αποκομίσουν την αξία από την εξυγίανσή τους.

Η δράση από πλευράς τραπεζών για το “ξεκαθάρισμα” των μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων θα γίνεται εναλλακτικά με τρεις τρόπους:

α) Στις “εύκολες” περιπτώσεις, δηλαδή στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ένα καλό μάνατζμεντ και ένα καλό business plan, οι τράπεζες θα προχωρούν σε αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους.

β) Στις μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα προχωρούν άμεσα σε αναγκαστική εκτέλεση, έτσι ώστε το όποιο περιουσιακό στοιχείο των επιχειρήσεων να αποκτάται σε πλειστηριασμό από τρίτους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να το επανεντάξουν παραγωγικά στην ελληνική Οικονομία.

γ) Τέλος, σε επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες αλλά όχι με την παρούσα διοίκησή τους, οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ την ειδική διαχείριση.

Όλο το πλάνο “εκκαθάρισης” των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων του NPL Forum θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα προσεχή τρίμηνα, με τον ορίζοντα για τις προβληματικές επιχειρήσεις να έχει αποσαφηνιστεί μέσα στο 2020.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Ανέχθηκε τη χλεύη του Τσίπρα. Πως θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρώπη Ενωμένη;
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Η Ευρώπη διαλύεται, όπως η Αυτοκρατορία των Αψβούργων
Aκόμη και η κόντρα του Νίκου με τον Γιάννη κόβει λιγότερα εισιτήρια από το Rebrain του Βρούτση
Ο Νίκος Μαστοράκης και η επίσημη πρεμιέρα του GOLD TV
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Μόνη σωτηρία η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 10-15% της αγοράς. Πάνω από 4 δις το κόστος των νέων πάρκων
Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα