kourdistoportocali.comRead ThisΤο βιβλίο του Βίκτωρα Νέτα για τον σπουδαίο δημοσιογράφο Παύλο Παλαιολόγο

Η γεννέτειρα Πόλη και η νοσταλγία της

Το βιβλίο του Βίκτωρα Νέτα για τον σπουδαίο δημοσιογράφο Παύλο Παλαιολόγο

 Στο βιβλίο ο συγγραφέας  Βίκτωρ Νέτας έχει ανθολογήσει εκπληκτικά κείμενα για την Πόλη

 

 

Ελάχιστος φόρος τιμής στον κορυφαίο δημοσιογράφο, τον μεγάλο δάσκαλο του ύφους και του ήθους είναι το βιβλίο « Ο νοσταλγός της Πόλης Παύλος Παλαιολόγος. Μια ζωή με παστρικά χέρια» του Βίκτωρα Νέτα,(στην κεντρική φωτό με τον Kώστα Γκιουλέκα) που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.

Βασικός κορμός του βιβλίου, που συμπληρώνεται και από έρευνα στο τεράστιο συγγραφικό έργο του αείμνηστου δημοσιογράφου, είναι η αφήγηση από τον ίδιο τον Παύλο Παλαιολόγο της ζωής του, που κατέγραψε στο μαγνητόφωνο ο συγγραφέας. Η ζωή του Παλαιολόγου καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον πολυτάραχο 20ό αιώνα, τα γεγονότα του οποίου παρακολούθησε από κοντά, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούσαν την γενέτειρά του Κωσταντινούπολη, για την οποία έγραψε το 1931:

«Πόλη μου, πώς να σε χαιρετίσω; Δελφίνια και γλάροι, λησμονημένοι τελετάρχαι της αυτοκρατορικής αυλής, αυστηροί εκτελεσταί του πρωτοκόλλου των ανακτόρων, σπεύδουν να προϋπαντήσουν το πλοίον και να το συνοδεύσουν μέχρι των πυλών του Βυζαντίου (…) Αχόρταγα καρφώνονται τα μάτια των ξένων επάνω σου. Αναζητούν τα παλάτια, τις εκκλησίες, τα τείχη, τα πλούτη σου. Μόνον ο Έλλην στέκεται εις έκστασιν εμπρός εις το όραμά σου. Δεν σε εξετάζει, δεν σε σχολιάζει, δεν σε αναλύει αυτός. Προσεύχεται».

Πληγή αγιάτρευτη, καημός έως το τέλος της ζωής του έμεινε για τον Παύλο Παλαιολόγο η νοσταλγία της Πόλης, της γενέτειρας, της ακριβής πατρίδας, που της αφιέρωσε άπειρα χρονογραφήματα, οδοιπορικά-προσκυνήματα, πραγματικά αριστουργήματα έκφρασης αγάπης, τρυφερότητας και αβάσταχτου πόνου. Γι’ αυτήν του την αγάπη τον τιμώρησε το τουρκικό καθεστώς με την βαριά ποινή. Του απαγόρευσε από το 1966 να επισκέπτεται την πατρική γη. Του το επέτρεψε μετά από τέσσερα χρόνια. Τότε ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας, με τον οποίο ο Παλαιολόγος είχε στενή, πολύχρονη φιλία, του αποκάλυψε ότι είναι στον «Κατάλογο των νοσταλγών», που είναι ο χειρότερος φάκελος, διότι στην «νοσταλγία» βλέπουν οι Τούρκοι την Μεγάλη Ιδέα.

Ήρθε ο Παλαιολόγος από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα το 1915 και εργάστηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη, που ήταν «σχολείο» δημοσιογραφίας την εποχή εκείνη. Επέστρεψε το 1918 στην Πόλη, που είχε καταληφθεί από στρατεύματα της Αντάντ, τα οποία μετείχαν και ελληνικές δυνάμεις. Μαζί με έναν συνάδελφό του αγοράζουν την εφημερίδα «Πατρίς», αλλά τα 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή φεύγει κρυφά για την Ευρώπη και εγκαθίσταται στο Παρίσι και το 1925 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες. Το 1928 προσελήφθη στο «Ελεύθερον Βήμα», στο οποίο εργάστηκε ως το 1979 και όπου δημοσίευε καθημερινά στην πρώτη σελίδα εκπληκτικά χρονογραφήματα. Παράλληλα δημοσίευε και ταξιδιωτικές εντυπώσεις από όλες τις χώρες του κόσμου και ρεπορτάζ από την Τουρκία, που επισκεπτόταν τακτικά. Από το «Βήμα» το 1979 μετακινήθηκε στην «Πρωινή Ελευθεροτυπία», όπου συνέχισε να δημοσιεύει χρονογραφήματα.

Στο βιβλίο ο Βίκτωρ Νέτας έχει ανθολογήσει εκπληκτικά κείμενα για την Πόλη, αμοιβαίες εξομολογήσεις με τον πατριάρχη Αθηναγόρα και καταγραφές για τον αφανισμό του ελληνισμού μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους νοσταλγούς της βασιλεύουσας, αλλά και σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία του ελληνισμού.

Ο Παύλος Παλαιολόγος τιμήθηκε για το έργο του με πλήθος διακρίσεων, από την πολιτεία με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού και το Εύσημο της Δημοσιογραφίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακηρύχθηκε Μεγάλος Άρχοντας Ρήτορας του Πατριαρχείου, από την ΕΣΗΕΑ, οργανώσεις, δήμους, σωματεία, κ.ά. Δεν τιμήθηκε από το επί προεδρίας Δημ. Τρίμη Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, το οποίο αρνήθηκε να εκδώσει το βιβλίο για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου δημοσιογράφου.

SHARE
MORE READ THIS