kourdistoportocali.comRead ThisΘα ξαναγίνει πρωθυπουργός ή θα επιστρέψει στο 4%;

Αλέξης Τσίπρας

Θα ξαναγίνει πρωθυπουργός ή θα επιστρέψει στο 4%;

Το κόμμα ακτιβισμού που έγινε κυβέρνηση μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

H δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα είναι αποκαλυπτική του αδιεξόδου που βρίσκεται ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι επίσης αποκαλυπτική για τη συγκυρία που οδήγησε τον Σύριζα από το 4% στο 35% και στην εξουσία.

Από τον Ian Ford

Μετά από 4 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ η Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει το προφίλ του και την δημοφιλία του. Στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για τον Κ. Μητσοτάκη σήμερα σε σχέση με πριν;», το 48,2% απαντά «καλύτερη» και το 20% λέει «το ίδιο καλή», όπερ σημαίνει ότι το 68,2% (σχεδόν 7 στους 10) βλέπει τον πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θετική ματιά.

Από τα πλέον αποκαλυπτικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αφοπλίσει την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι αναγκασμένος να προσέξει ιδιαίτερα τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του.

Στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, πώς θα πήγαιναν τα πράγματα;», μόνο το 22,1% απαντά «καλύτερα απ’ ό,τι τώρα». Και το συγκεκριμένο εύρημα δηλαδή φανερώνει ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα είναι μικρότερη από την εκλογική του επίδοση τον Ιούλιο, όπερ σημαίνει ότι ακόμη ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο που τον επέλεξε στις τελευταίες κάλπες γύρω από την αντιπολιτευτική του γραμμή και την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση.

Ο Σύριζα μάλιστα δεν δείχνει να είναι σε θέση-και πως να το κάνει άλλωστε;-να αξιοποιήσει αυτό που μοιάζει με Αχίλλειο Πτέρνα της ΝΔ και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Καθώς οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας αντιδρούν με οργή στην προσπάθεια εγκατάστασης προσφύγων στις περιοχές τους ο Σύριζα με το παρελθόν της Σίας για τους πρόσφυγες που λιάζονται δεν έχει πολλά περιθώρια ν΄ασκήσει πειστική αντιπολίτευση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πόσο πιθανό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να ξαναγίνει πρωθυπουργός και πόση απόσταση τον χωρίζει από την επιστροφή στο 4%;

Είναι χαρακτηριστικό ότι «πιο δημιουργική» κριτική θέλει το 51,8% των ερωτηθέντων και «πιο ήπια» το 24,3%, αριθμοί που εκθέτουν τη βιασύνη με την οποία η Κουμουνδούρου πήγε στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τη λογική «όχι σε όλα», που φαίνεται να υιοθετεί. Ακόμα και το 60,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει «πιο δημιουργική» αντιπολίτευση από το κόμμα του και μόλις ένας στους τρεις (33,8%) λέει «πιο επιθετική».

Η διαρκής και ακραία πόλωση που επιβάλλει στην πολιτική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει κουράσει και την ίδια την εκλογική του βάση. Τουλάχιστον τώρα στην αρχή της νέας διακυβέρνησης, αφού είθισται να δίνεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης μια περίοδο χάριτος ακόμα και από τους αντιπάλους.

Αλλά τι είδους δημιουργική κριτική και σε ποια πεδία μπορεί να κάνει ο Σύριζα;

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αισθάνεται δικαιωμένος για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις προσπάθειες του αυτοκαταστροφικού Πολάκη στην Υγεία.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία από τις μεγαλύτερες πληγές της μεταπολίτευσης που δεν είναι άλλη από τα σκάνδαλα στο τομέα της Υγείας και γενικότερα την αεναη οικονομική αιμορραγία στον κρατικό προυπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τα διαγνωστικά κέντρα όπως ξεδιπλώνεται από το ρεπορτάζ της Bίκυς Κουρλιμπίνη στο Capital.gr.>Ήδη από το καλοκαίρι η αγορά των διαγνωστικών κέντρων και οι εργαστηριακοί γιατροί είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που έχει ο συνεχής εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Είχαν δε προχωρήσει σε κλείσιμο των μονάδων, καθώς το ποσό που καλούνταν να καλύψουν μόνο για το 2018, λόγω της διαφοράς μεταξύ στο κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες από τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων, έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό παρακρατείται από τις συμβεβλημένες με τον Οργανισμό επιχειρήσεις μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback).

Φέτος, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μέχρι το Σεπτέμβριο, η “τρύπα” στο δημόσιο προϋπολογισμό για εξετάσεις έχει ήδη αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ, προκαλώντας χάος στο χώρο.
Οι νέες κινητοποιήσεις

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαγγείλει τριήμερη προειδοποιητική απεργία στις 21 Νοεμβρίου, κλειδώνοντας για ακόμη μια φορά τις μονάδες τους. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και πρόεδροι μεγάλων ιατρικών συλλόγων. Βασικό αίτημα, η κατάργηση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών, που όπως τονίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βιωσιμότητάς τους.

Σημειώνεται πως το μέτρο των επιστροφών, που επιβλήθηκε στη λογική της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ισχύει από το 2013, ενώ με απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επεκταθεί έως το 2022.

“Αυτό το μέτρο προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει από το έτος 2013 και μετά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από επτά συνεχή χρόνια εφαρμογής του” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.
Που οφείλεται η υπέρβαση

Αφενός στο χαμηλό κονδύλι των 393 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, που στην πράξη αποδεικνύεται ανεπαρκές, δεδομένου πως το 95% των ασφαλισμένων χρησιμοποιούν ιδιωτικές δομές. Αφετέρου, οι εργαστηριακοί γιατροί εξηγούν πως πρέπει να εκτελούν τα παραπεμπτικά που γράφονται από τους κλινικούς γιατρούς, που εξετάζουν τον ασφαλισμένο και αποφασίζουν για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με φορείς του χώρου, οι περικοπές από την αποζημίωση που δικαιούνται οι επιχειρήσεις γίνονται με βάση έναν τιμοκατάλογο του 1991, ο οποίος έχει υποστεί μείωση κατά 40% περίπου μεσοσταθμικά.

Οι τελικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων μένουν να ληφθούν, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας και θα προβεί σε ρύθμιση των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS