kourdistoportocali.comRead ThisΠoλεμική εμπλοκή και Δραχμή ή ΕΚΛΟΓΕΣ τον Μάιο του 2018;

Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος

Πoλεμική εμπλοκή και Δραχμή ή ΕΚΛΟΓΕΣ τον Μάιο του 2018;

Ο Τραμπ κινδυνεύει στον Λευκό Οίκο, ο σουλτάνος ετοιμάζεται να εξάγει την κόλασή του

H τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο Τραμπ αντιμέτωπος με μια πρώην ερωμένη πορνοστάρ κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τον Λευκό Οίκο, η Συρία απειλεί να βάλει φωτιά στον πλανήτη, ενώ το ελληνικό χρέος εξαιτίας του οποίου μπήκαμε στα μνημόνια έχει απογειωθεί. Ο πλανήτης είναι πιο άναρχος από ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει κανέναν. Δυστυχώς για τον Τσίπρα δεν υπάρχει Κλίντον για να μεσολαβήσει στον Ερντογάν.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Ενα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην δραχμή ακόμη και το Φθινόπωρο του 2018.

Γι΄αυτό και το Κουρδιστό Πορτοκάλι επιμένει ότι οι εκλογές του Μαίου του 2018 είναι η μόνη διέξοδος για τον Τσίπρα!

Πιθανόν η παραίτηση της κυβέρνησής του να λειτουργούσε κατευναστικά τόσο για τον Ερντογάν όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη η οποία δεν έχει ουδεμία διάθεση να δει μια χρεοκοπημένη χώρα της οποίας το χρέος έχει εκτιναχθεί παρά τα μνημόνια να βγαίνει στις αγορές.

Είναι να απορεί κανείς πως καταφέρνει και κοιμάται ο Τσίπρας κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και με την αγωνία να τον ξυπνήσει άγρια μεσάνυχτα τηλεφώνημα του Καμμένου για θερμό επεισόδιο με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οσο ο Ερντογάν δεν παίρνει τους 8 δεν πρόκειται να ησυχάσει. Αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν οι δικοί μας, οι οποίοι όπως θα έχετε προσέξει τελευταία-πολύ σοφά αλλά και πολύ αργά-δεν βγάζουν τσιμουδιά για τους 8 Τούρκους.

Η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και οι Τόμσεν-Σόιμπλε έχουν κάθε λόγο να το γλεντάνε. Ενα διεφθαρμένο κράτος του οποίου το χρέος εκτοξεύθηκε στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% που βρισκόταν πριν την κρίση δεν έχει καμμία τύχη.Οι δυό τους πέτυχαν το στόχο τους: Nα μας βουτήξουν ακόμη πιο βαθιά στο λάκο με τα φίδια του χρέους. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα το διεφθαρμένο δημόσιο της Γεροβασίλη που μαζί με την διαπλοκή με τους εγχώριους ολιγάρχες ήταν η αιτία της χροκοπίας μας παρέμεινε αλώβητο από τα μνημόνια. Μια πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία θα βόλευε αφόρητα τον Σόιμπλε στην προσπάθειά του να μας πετάξει από το ευρώ. Ηδη οι γερμανικές εφημερίδες όπως η Handelsblatt αναφέρονται  στον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η υπερχρεωμένη Ελλάδα. Πόσο μάλλον μια πολεμική εμπλοκή: Από τη δεκαετία του 1970 οι δυο εχθρικά διακείμενες χώρες επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αγοράς αμυντικού εξοπλισμού που απέβη καταστροφικός για την Ελλάδα. Κατά διαστήματα η Αθήνα δαπανούσε σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της για το στρατό, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ, γράφει η Handelsblatt. Οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνταν με νέα δάνεια. Υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες. Ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα διs. δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 διs. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%. Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 διs. δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο άνισος είναι αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να τον κερδίσει».

Στο μεταξύ τόσο ο Σουλτάνος όσο και ο πρωθυπουργός του ανεβάζουν διαρκώς τον πολεμικό πυρετό με την Ελλάδα μιλώντας ανοιχτά για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς-τους οποίους μάλλον θα τους παραδώσουμε νύχτα. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες. Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα. Αυτό κάνει τον Σουλτάνο που πάει σε εκλογές ακόμη πιο ανεξέλεγκτο. Κάθε ώρα που περνάει μπορεί να αποδειχθεί εθνικά κρίσιμη ή μοιραία.

Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξάγει την κόλαση της τουρκικής οικονομίας στον σακατεμένο γειτόνά του. Βάζει κανείς εκεί έξω στοίχημα ότι θα περάσουμε ένα ειρηνικό καλοκαίρι. Μπορεί κανείς να αποκλείσει το να βρεθούμε Φθινόπωρο με δραχμή;

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS