kourdistoportocali.comRead ThisΟι ανοησίες ενός καλοζωισμένου Τεξανού

Χαστούκια Χριστοδουλάκη στον Στίγκλιτζ

Οι ανοησίες ενός καλοζωισμένου Τεξανού

Δεν σας σοκάρουν οι προφανείς αναλογίες με τα Texas boys και τα σχέδια που ετοίμαζαν εν αγνοία και εις βάρος του ελληνικού λαού;

Με ξεκάθαρα λόγια ο πρώην υπουργός και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο βάζει στη θέση που πρέπει έναν φιγουρατζή και επιπόλαιο νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο.

Με ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» (17.11.2019) ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, βάζει στη θέση του τον νομπελίστα Αμερικανό νομπελίστα καθηγητή Οικονομίας Τζότζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ελληνικό περιοδικό δήλωνε ότι το 2015 είχε εκπονήσει με ομάδα Τεξανών οικονομολόγων σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση, τότε, παρόμοιου σχεδίου, θα έκανε πολυδισεκατομμυριούχους κάποιους χρυσοδάκτυλους επιχειρηματίες και κερδοσκόπους επενδυτές, βυθίζοντας στην τέλεια φτώχεια το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ιδού, πιο κάτω η επιστολή Νίκου Χριστοδουλάκη προς τον νομπελίστα οικονομολόγο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ψοφάει για προβολή και άλλα παρόμοια.

«…Αγαπητέ κύριε Στίγκλιτζ,
Ένιωσα δυσάρεστη έκπληξη για τις δηλώσεις σας ότι συμμετείχατε μαζί με άλλους ακαδημαϊκού από τις ΗΠΑ στην εκπόνηση του σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Ακόμα περισσότερο που και σήμερα θεωρείτε ότι ήταν “προσεκτικά μελετημένο” και δείχνετε μάλλον απογοητευμένος που τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, των ευρωπαίων συμμάχων της Ελλάδας, αλλά και μια σειρά από εχέφρονες πολιτικούς της πατρίδας σας – όπως για παράδειγμα ο Μπαράκ Ομπάμα – θεωρούσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφή μεγαλύτερη και από την ίδια την κρίση, θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα θέματα που ίσως μπορείτε να διαφωτίσετε με την εμπειρία και τις γνώσεις σας.

1. Το 2001 τιμηθήκατε με το βραβείο Νόμπελ για τη θεωρία σας περί “ασύμμετρης πληροφόρησης”, σύμφωνα με την οποία αν μερικοί παράγοντες των αγορών γνωρίζουν περισσότερα από το πλήθος των συναλλασσομένων, τότε οι τελευταίου θα υποστούν μεγάλο πλήγμα από μια αιφνιδιαστική αλλαγή της κατάστασης.

Όσοι όμως είναι έγκαιρα ειδοποιημένοι θα θησαυρίσουν. Το σχέδιο εξόδου προφανώς το γνώριζε ο κύκλος όπου συμμετείχατε και επίσης το υποψιάζονταν με μεγάλη όρεξη όσοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος της χώρας. Περίμεναν λοιπόν την αλλαγή του ευρώ με βαριά υποτιμημένες δραχμές για να αγοράσουν μισοτιμής τις ελληνικές περιουσίες με τα κεφάλαια που είχαν ήδη φυγαδεύσει στο εξωτερικό.

Όμως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς και όσοι είχαν τις μικροκαταθέσεις τους στην Ελλάδα θα πάθαιναν ολική καταστροφή για πολλά χρόνια γιατί δεν είχαν την ίδια κρίσιμη πληροφόρηση με τους γνωρίζοντες. Πώς ακριβώς είχατε αποκαλέσει αυτό το ενεχόμενο στη θεωρία σας: εξαπάτηση, ανηθικότητα, κερδοσκοπία ή απλώς οργανωμένη λεηλασία των πολλών απληροφόρητων;

2. Αφού όμως δεν ανησυχήσατε για τέτοιες ηθικολογικές λεπτομέρειες, προφανώς πιστεύατε πως η έξοδος από το ευρώ θα είναι κάτι καλό για τον λαό. Τότε, όμως γιατί δεν ενημερώσατε με ενθουσιασμό τους ενδιαφερομένους και τις αρμόδιες αρχές αλλά δουλεύατε στο σκοτάδι; Τόσο ο Πρόεδρος της χώρας όσο και η Τράπεζα Ελλάδος ήταν γνωστό ότι θα διαφωνούσαν ριζικά μαζί σας, αλλά επίσης και ο τότε πρωθυπουργός έχει πολλές φορές διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε πληροφορήθηκε ή ενέκρινε κάποιο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εάν αυτό πράγματι αληθεύει, τότε η ομάδα σας επεξεργαζόταν μια σειρά αποφάσεων σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση όλων εκείνων που θα έπρεπε να τις εγκρίνουν. Άραγε υπάρχει κάποια άλλη χώρα στην ιστορία που αποφάσισε να αλλάξει νόμισμα χωρίς αν το γνωρίζουν και να το διαχειρίζονται οι εντεταλμένοι θεσμοί; Ακόμα και εισβολείς που κόβουν νέο νόμισμα στις χώρες που κατακτούν, ενημερώνουν έστω και τυπικά τις νομισματικές και πολιτικές αρχές του τόπου.

3. Οι συνάδελφοί σας από το Τέξας που συμμετείχαν στο σχέδιο εξόδου παραδέχθηκαν ότι είχαν έλθει εδώ και τηλεφωνούσαν σε στρατιωτικές μονάδες και νοσοκομεία να μάθουν για τα καύσιμα και τις ανάγκες σε φάρμακα, ώστε να δουν τι θα κάνουν όταν βγαίναμε από το ευρώ. Ποιος άραγε τους έδινε το δικαίωμα να επεμβαίνουν τόσο ωμά και προσβλητικά στη λειτουργία μιας ξένης χώρας; Στα βιβλία σας έχετε συχνά καταγγείλει τους καθηγητές από τις ΗΠΑ που πήγαν στη Χιλή μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και μαζί με τα Chicago boys υπαγόρευαν την οικονομική της πολιτική εν αγνοία και εις βάρος του λαού.

Δεν σας σοκάρουν οι προφανείς αναλογίες με τα Texas boys και τα σχέδια που ετοίμαζαν εν αγνοία και εις βάρος του ελληνικού λαού;

Σκεφτήκατε επίσης με ποιον τρόπο θα αντιδρούσατε αν ερχόταν στην πατρίδα σας μια ομάδα γάλλων ή ρώσων καθηγητών και τηλεφωνούσε να μάθει τα καύσιμα που έχει το Πεντάγωνο ή τους όρους που χρειάζεται το Μεμόριαλ; Εάν μάλιστα σας έλεγαν ότι είχαν σχέδιο να αλλάξου το δολάριο με ένα άλλο νόμισμα χωρίς να το ξέρει ούτε ο Πρόεδρος, ούτε η Fed, ούτε η Γερουσία, σε τι ακριβώς ίδρυμα πιστεύετε ότι θα κατέληγαν για να το εξηγήσουν πιο αναλυτικά;

4. Δικαιολογείτε τη συμμετοχή σας στο σχέδιο εξόδου με το επιχείρημα ότι στην Ευρώπη ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα και όχι να τη βοηθήσουν. Αυτό κατά ένα μέρος αληθεύει και γι’ αυτό οι πιο φανατικοί απαιτούσαν να φύγουμε από το ευρώ ώστε η τιμωρία να είναι σκληρή και διαρκής. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός σχεδίου απομάκρυνσης της Ελλάδα από την ευρωζώνη που είχαν συντάξει διάφοροι προσκείμενοι στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Το σχέδιο αναγνώριζε ότι θα προκληθούν μεγάλες ελλείψεις και αναστατώσεις στον πληθυσμό, και μιλούσε για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας όπως γίνεται σε εμπόλεμες χώρες με τα κύματα προσφύγων.

Δεν σας φαίνεται παράδοξο που την ίδια οικονομική συνταγή πρότεινε και η δική σας ομάδα, με τη βολική αυταπάτη ότι τάχα θα σώζατε τη χώρα; Ή μήπως καθόλου δεν σας ένοιαζε τι θα υποστούν οι πολίτες της και για εσάς η Ελλάδα ήταν απλώς ένα πειραματόζωο για να πλήξετε το ευρώ που ανέκαθεν θεωρούσατε αποτυχία; Τώρα που οι Κινέζοι θεωρούν αποτυχημένο το δολάριο, άραγε θα μεσολαβήσετε για να έχουν μια ανάλογη ευκαιρία στη χώρα σας;

5. Και κάτι τελευταίο: Ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία σας ήταν το “Τίμημα της ανισότητας”, για το οποίο είχα μάλιστα γράψει μια εκτενή παρουσίαση στην ελληνική έκδοση το 2013. Μήπως τώρα είναι ευκαιρία να γράψετε και ένα βιβλίο για το “Τίμημα της επιπολαιότητας” ώστε να μην αφήσετε ένα ανόητο και επικίνδυνο παίγνιο με τις τύχες μιας ευρωπαϊκής χώρας να στιγματίσει μια λαμπρή διαδρομή ιδεών και προοδευτικής σκέψης;…».

Από την πλευρά μας, μόνον μπράβο έχουμε να πούμε στον πρώην υπουργό και καθηγητή.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο