kourdistoportocali.comRead ThisΟ Φαύλος Κύκλος της Απογοήτευσης

Ευρωεκλογές

Ο Φαύλος Κύκλος της Απογοήτευσης

Γράφει η Ολυμπία Μπαρμακέλλη, Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Πριν από λίγες ημέρες συζητώντας με μία καλή και παλιά μου φίλη, συνειδητοποίησα για μία ακόμη φορά πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα που με με τόση χαρά ανέλαβα να φέρω σε πέρας. Το εγχείρημα της μεταστροφής του απαισιόδοξου αμέτοχου Έλληνα πολίτη-ψηφοφόρου σε αισιόδοξο και συμμετοχικό.

«Όλοι είναι ίδιοι. Όλοι δουλεύουν για το συμφέρον τους. Όλα είναι βρώμικα. Τι νομίζεις ότι θα καταφέρεις; Κι εσένα για τον ίδιο λόγο σε επέλεξαν, για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά τους. Δε θέλω να ακούω για πολιτική. Όχι, δεν έχω διαβάσει κανένα άρθρο σου, ούτε το πρόγραμμά σας. Με κουράζει. Ψηφίζω, γιατί κάποιον πρέπει να ψηφίσω!»

Με μία ιδιόμορφη αντίληψη οι άνθρωποι πιστεύουν πως εάν δεν ασχοληθούν με την πολιτική, η ζωή τους θα συνεχίσει να είναι ήρεμη, φυσιολογική και ανέγγιχτη! Σχεδόν μαγικά όλα θα παίρνουν το δρόμο τους και όσοι αποφασίζουν για εκείνους χωρίς εκείνους δε θα επηρεάζουν τις ζωές τους! Κάτι δηλαδή σαν εικονική πραγματικότητα.

Κι όμως όσο και να θέλουμε να μην ασχολούμαστε με την πολιτική, ασχολείται εκείνη καθημερινά μαζί μας! Από το κατειλημμένο πεζοδρόμιο, το διπλοπαρκάρισμα, τα σκουπίδια στις χωματερές, το κάψιμο κάθε λογής ξύλου στα τζάκια το χειμώνα  σε όλες πια τις περιοχές της Ελλάδας, την παραβίαση του κόκκινου χωρίς ποινή μέχρι το φακελάκι στο δημόσιο νοσοκομείο, την έλλειψη πλαισίων και δομών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους που αφήνουν τη χώρα και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Να συμφωνήσω λοιπόν με τη φίλη μου ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική έως τραγική! Και έπειτα τι; Θα αποσύρουμε τα λίγα μας  χρήματα από τις τράπεζες και θα τα φυλάμε στα σπίτια μας, θα πάρουμε στα χέρια μας τη διαλυμένη παιδεία, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί μας, θα μιζάρουμε τον γιατρό, τον πολεοδόμο, τον διοικητικό υπάλληλο και τον δικαστή, ώστε να φέρει σε πέρας πιο σύντομα και αποτελεσματικά τις υποθέσεις μας; Κι όμως απ’ ότι φαίνεται, αυτό επιλέγουμε να κάνουμε! Το θεωρούμε ίσως πιο εύκολο, πιο ανώδυνο!

Και σε αυτό το σημείο αρχίζει ο φαύλος κύκλος της απογοήτευσης! Μία Ελλάδα με πολίτες απόντες. Καταφύγιο η συνδρομητική τηλεόραση. Και αυτή όμως τιμωρείται με επιπλέον τέλη. Δεν πειράζει, αξιότιμο κράτος, θα βρω κι εγώ τρόπο να σου την «φέρω»! Πολίτης και Κράτος άμεσα εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο και όσο το μισούμε τόσο το αποζητούμε! Και όσο μας τραυματίζει τόσο νομίζουμε ότι θα το θεραπεύσουμε!

Ο δύσκολος δρόμος είναι ο διδακτικός! Για να επιλέξεις όσο γίνεται πιο ορθά, οφείλεις να είσαι όσο γίνεται πιο ενημερωμένος και συγκροτημένος! Δύσκολο. Άλλωστε γιατί να αναλάβω την ευθύνη; Είναι καλύτερα να την αναθέτω σε κάποιον. Αυτό ορίζει όμως το Πολίτευμά μας μέσω του Συντάγματός μας; Η επιλογή των εκπροσώπων μας είναι καθαρά δική μας ευθύνη! Η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων είναι δική τους ευθύνη! Εάν οι εκπρόσωποί μας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ΧΩΡΑΣ, του συνόλου των πολιτών, τότε απομακρύνονται μετά από τέσσερα έτη, όπως ορίζει το Σύνταγμα! Κάθε άλλη λύση προκαλεί αναταράξεις που ποτέ δεν ξέρουμε που μπορούν να οδηγήσουν. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε διπλά υπεύθυνοι για το ποιους επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εθνικές της επιλογές. Ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης αλλά και νωρίτερα δεν υπήρξε εθνικός σχεδιασμός. Δεν υπήρξαν ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν την κατεύθυνση της Ελλάδας και άρα της ενίσχυσής της μέσα στην Ευρώπη. Αντιθέτως η Ελλάδα είναι απόλυτα αποθεσμοποιημένη! Η λειτουργία του κράτους σε όλους τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξής του χαρακτηρίζεται από το πρόθεμα παρά. Παραοικονομία, παραπαιδεία, παραδικαστικό, παραυγεία, παρακράτος! Και οι πολίτες αυτού του κράτους θεωρούν πια φυσιολογικό το αφύσικο! Προτιμούν το παρά και στο «παραπέντε» κάποιος περιμένουν να τους σώσει, γιατί είναι απόγονοι αρχαίων θαυμαστών Ελλήνων! Και όντως κάποιος τους τραβάει από τα μαλλιά την τελευταία στιγμή και τους σώζει από τον πνιγμό! Ποιος; Αυτή η πανούργα, κακιά Ευρώπη!

Η πραγματική σωτηρία έρχεται μόνο από εμάς τους ίδιους! Μόνο εάν παραδεχτούμε την νοσηρή σχέση που έχουμε με το κράτος μας σπάζοντας τον «φαύλο κύκλο της απογοήτευσης», θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε και να εξελιχθούμε. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας.

Δε με πτοεί που μερικοί συγγενείς, φίλοι και γνωστοί συνεχίζουν να κάνουν διαδρομές μέσα σε αυτόν τον «φαύλο κύκλο της απογοήτευσης», γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δίνουν αγώνα, όπως κι εγώ, να αποδείξουν ότι αξίζει τον κόπο. Ο αγώνας αυτός έχει πολλές απώλειες, κυρίως ψυχικές και κοινωνικές. Για το λόγο αυτό αυτοί που επιλέγουν να στρατευθούν και να προσφέρουν πραγματικά, πρέπει να είναι πάνω από όλα ψυχικά οργανωμένοι και συγκροτημένοι και με πλεονάζοντα ψυχικά αποθέματα.

Η Ελλάδα πρέπει να αναμορφωθεί ΤΩΡΑ! Ο φυσικός της χώρος μέσα στον οποίο θα το πράξει είναι η Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στο μέλλον διδασκόμενη από το παρελθόν! Το παρόν της δεν είναι αξιοθαύμαστο! Είναι απλά παρηκμασμένο! Ας παραδεχθούμε ότι νοσούμε κι ας προχωρήσουμε τώρα στη θεραπεία και την αποκατάσταση! Το μόνο που έχουν να προσέξουν οι Έλληνες πολίτες είναι σε ποιους «θεραπευτές» θα αναθέσουν τη «θεραπεία» τους!

Καλή δύναμη σε όλους!

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS