kourdistoportocali.comRead ThisΗ Νοσηρότητα στην Πολιτική

εκλογές

Η Νοσηρότητα στην Πολιτική

Γράφει η Ολυμπία ΙΓ Μπαρμακέλλη, MSc. CCC, Λογοπαθολόγος, Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Εργαζόμενη ως λογοθεραπεύτρια εδώ και δύο δεκαετίες έχω αποκτήσει το αισθητήριο του να αντιλαμβάνομαι τη διαταραχή. Συχνά αγωνίζομαι με τον εαυτό μου, ώστε να κρατώ αποστάσεις από αυτήν και να μην την αποκαλύπτω στον ίδιο τον πάσχοντα ή στα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Άλλωστε στο θεραπευτικό χώρο οφείλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μόνο σε όσους μας τις ζητούν.

Η διαταραχή όμως στην κοινωνία είναι τελείως διαφορετική υπόθεση! Αφορά όλους μας και οφείλουμε να την ονομάζουμε και να προσπαθούμε να την θεραπεύσουμε, εάν πραγματικά επιθυμούμε να βγούμε από την παθογένεια και να ζήσουμε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Η Ελληνική κοινωνία νοσεί και δυστυχώς κανείς μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της νοσηρότητάς της. Το πιθανότερο είναι, διότι κανείς δεν έχει την εκπαίδευση, κυρίως την ψυχική με όρους δεξιοτήτων να ασχοληθεί με αυτήν, και μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτοί που μας διοικούν είναι μέρος αυτής της νοσηρότητας ή παρουσιάζουν και οι ίδιοι παρόμοιες διαταραχές  με αυτές του λαού.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι απευθύνεται μία οικογένεια σε εμένα για βοήθεια. Ύστερα από τη λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού και μίας λεπτομερούς και με εξειδικευμένα εργαλεία διαγνωστικής διαδικασίας διαπιστώνω ότι όντως υπάρχει διαταραχή, η οποία όμως χρειάζεται διερεύνηση και από άλλους ειδικούς στους οποίους παραπέμπω τη συγκεκριμένη οικογένεια. Η οικογένεια αντιδρά. Δε δέχεται την εμπλοκή άλλων ειδικών και ζητά επίμονα μόνο τις δικές μου υπηρεσίες, που παρεπιπτόντως είναι και οι πιο ανώδυνες. Όμως επιμένω και αρνούμαι να την αναλάβω, εάν δεν γίνει πολυεπίπεδη και διεπιστημονική διερεύνιση του προβλήματος. Η οικογένεια αποχωρεί. Πληροφορούμαι ότι απευθύνθηκε σε άλλον λογοθεραπευτή με τελείως διαφορετική προσέγγιση, ο οποίος δεν απαιτεί από άλλους ειδικούς διάγνωση, γιατί απλά στόχος του είναι να επιβιώσει οικονομικά-εργασιακά έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Η θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση διαρκεί  περισσότερο από ότι θα διαρκούσε, εάν εμπλέκονταν και άλλοι ειδικοί και τις περισσότερες φορές η διαταραχή δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα της, διότι μπορεί ο λογοθεραπευτής να παρεμβαίνει στα προβλήματα του λόγου και της ομιλίας που παρουσιάζει ο θεραπευόμενος αλλά αφήνει χωρίς θεραπεία όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συνοσηρότητας.

Προσπαθήστε τώρα να δείτε το ίδιο σενάριο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα που αφορά στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο! Η κοινωνία ζητά βοήθεια μέσω της ψήφου της απευθυνόμενη σε ένα κόμμα. Συνήθως απευθύνεται στον πιο αναγνωρίσιμο «θεραπευτή-κόμμα» που παίζει πολύ στα κανάλια ή σε αυτόν που διαφημίζει μία επαναστατική μέθοδο ή σε αυτόν που υπόσχεται τον λιγότερο κόπο ή/και πόνο ή και στον πιο «φθηνό». Παραμένει χρόνια στο θεραπευτή του χωρίς αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος συνεχίζει τις συνεδρίες μαζί του προσδοκώντας ότι κάτι θα αλλάξει. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια έχουν γίνει «φίλοι», δεν είναι εύκολο να τον εγκαταλείψει. Και δυστυχώς η διαταραχή υποβόσκει και κάτω από δύσκολες συνθήκες επανεμφανίζεται.

Η κοινωνική παθογένεια όλων των λαών παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τις παθογένειες των ατόμων. Άλλωστε οι κοινωνίες αποτελούνται από άτομα! Η ψυχική εκπαίδευση των ατόμων πρέπει να ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται εκπαίδευση οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για μία μακρά, αλλά αποτελεσματική διαδικασία. Την ίδια πορεία οφείλουν να ακολουθήσουν και τα κόμματα-θεραπευτές και το ίδιο το κράτος.

Κλείνοντας θέλω να σας επισημάνω τρία πολύ σημαντικά στοιχεία! Οι θεραπευτές δεν πρέπει να γίνονται ποτέ φίλοι με τους θεραπευόμενους τους, όπως και το κράτος με τους ψηφοφόρους του ή και το κόμμα με τους οπαδούς του. Δεύτερον ο δύσκολος δρόμος είναι ο διδακτικός και θεραπευτικός και τρίτον, η θεραπεία είναι διαδικασία μακράς επώασης!  Πάντα υπάρχουν  θεραπευτές που γνωρίζουν τη δουλειά τους και θεραπευόμενοι που τους αναγνωρίζουν και επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί τους, ώστε να θεραπευτούν!

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS