kourdistoportocali.comRead ThisMειώστε τώρα τους φορολογικούς συντελεστές για να μην επιστρέψει το φάντασμα του Τσίπρα

Παρέμβαση

Mειώστε τώρα τους φορολογικούς συντελεστές για να μην επιστρέψει το φάντασμα του Τσίπρα

Το σε βάθος 4ετίας είναι εμπαιγμός προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους

Aγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να γίνει χθες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που όλα αυτά τα χρόνια υπέστησαν την ιδεοληπτική εκδίκηση του καθεστώτος Τσίπρα-Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου σού εδωσαν την νίκη ελπίζοντας να πάρουν μία ανάσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το να περιμένουν αυτές τις φοροελαφρύνσεις σε βάθος 4ετίας μοιάζει με τσιπρέικος εμπαιγμός.

Γράφει η Gillian Rothschild

Εδώ και τώρα>

η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 20%

– η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%

– η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τη διετία 2020-21

– παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος

– μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%

– σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Εάν δεν γίνουν άμεσα αυτές οι παρεμβάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα για την επιστροφή του Τσίπρα.

Στο μεταξύ πρόσω ολοταχώς η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, δίνοντας στίγμα προθέσεων τόσο για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην επιχείριση, όσο και για την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα ανοικτά θέματα.

Σε αυτή τη φάση, γίνεται πλήρης καταγραφή των δεδομένων ώστε να προσαρμοστεί, εάν χρειάζεται, ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας. Με στόχο οι άμεσες και αστραπιαίες που χρειάζονται, να παρουσιαστούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Η υπόθεση του στρατηγικού επενδυτή μεταφέρεται σε επόμενο στάδιο αφού προέχει η αντιμετώπιση των οικονομικών και άλλων προβλημάτων αλλά και ο συντονισμός με παράγοντες, όπως η Κομισιόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ακόμη και το Υπερταμείο που διορίζει τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα που πιέζει τη ΔΕΗ αφού διαπιστώνονται σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμους τομείς όπως πχ τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στην δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο με κίνδυνο διακοπών ηλεκτροδότησης.
Tην ίδια στιγμή, φουντώνει η ονοματολογία με επίκεντρο τις αλλαγές στη διοίκηση παρότι ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί

δεν θα γίνει με βιαστικό τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται ονόματα, όπως μεταξύ άλλου, του Γιάννη Καρακαδά, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου MIG, στη DeltaSingular και την Olympic Air), του Τάσου Γκαρή, πρώην προέδρου του ΛΑΓΗΕ και τέως διευθύνοντος σύυμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του Γιώργου Σπανούδη, πρώην πρόεδρου της ΔΕΠΑ και νυν συμβούλου διοίκησης της ΔΕΗ.
Τόσο οι δυσκολίες της κατάστασης στη ΔΕΗ, όσο οι χαμηλές αποδοχές – ο μικτός μισθός είναι 4.700 ευρώ – δημιουργούν αντικίνητρα για να προσελκύσουν στελέχη της αγοράς, αλλά και η πρόκληση είναι μεγάλη.

Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν πολύ προσεχτικός και συγκρατημένος στις τοποθετήσεις του για την διοίκηση της Επιχείρησης, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία με κανόνες και διαδικασίες που οι διοικήσεις δεν μπορούν να αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη, κάνοντας και σε αυτό το σημείο τη διαφορά σε σχέση με τη νοοτροπία της παρούσας έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η υπόθεση της υπερχρεωμένης ΔΕΚΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης κυβερνητικής συνάντησης στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το νέο υπουργό, στην οποία συζητήθηκαν και οι εκκρεμότητες για τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές.

Αν και υπήρχαν διαρροές, αναμένεται ότι η πολιτική ηγεσία θα γίνει πιο συγκεκριμένη εντός του επόμενου δεκαημέρου, με προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν τα επιτακτικά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία μετά και τα δυσμενή αποτελέσματα του α’ τριμήνου με τα αρνητικά λειτουργικά κέρδη και την επιδείνωση κάποιων οικονομικών δεικτών, εγκυμονούν κινδύνους να ενεργοποιηθούν ρήτρες από τους δανειστές. Στο υπουργείο απορρίπτουν κατηγορηματικά την αύξηση τιμολογίων, που θα έδινε κάποιες άμεσες ανάσες στην ΔΕΗ, γεγονός που ρίχνει το βάρος στην υλοποίηση συντονισμένου σχεδίου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο προβάλλει και ως ένα εναλλακτικό πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων και από την διοίκηση της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση θα αναζητήσει συμφωνία με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «το σχέδιο διάσωσης θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και των εργαζομένων». Εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τα χειρότερα για τους πελάτες της εταιρείας και τους εργαζόμενούς της. Πηγές δεν αποκλείουν σε πρώτο χρόνο να ληφθούν μέτρα ένεσης της ρευστότητάς της, π.χ. χορήγηση των ΥΚΩ του 2011, περικοπή και της εναπομείνασας έκπτωσης συνέπειας 10%, τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εξετάζονται επίσης και σενάρια εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.

Παράλληλα η κυβέρνηση, αφού περιμένει και την κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης (15 Ιουλίου), όπου είναι πιθανόν να μην εμφανιστούν υποψήφιοι επενδυτές καθώς θα αναμένουν τα σχέδια της κυβέρνησης, εξετάζει να προχωρήσει στην πρόταση διαρθρωτικών μέτρων προς την Ευρωπαική Επιτροπή, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την άντληση εσόδων στο ταμείο της εταιρείας.

Έτσι, στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι θα προταθεί η πώληση «πακέτων» μονάδων παραγωγής της ΔEΗ. Αυτά θα είναι έως τρία. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει εύλογο χρόνο, αφού πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί και market test.

Τόσο για τον φάκελο της ΔEΗ όσο και συνολικά για τα υπόλοιπα θέματα της τύχης των ενεργειακών ΔΕΚΟ (π.χ. αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ), οι προθέσεις της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

ΕΚΤΑΚΤΟ> Συνεργείο ΜΚΟ σκηνοθετεί σκηνές με πρόσφυγες που δήθεν πνίγονται
Φλερτάρει με την τύχη του Καντάφι εάν επιτεθεί στην Ελλάδα
Πανστρατιά Ελλήνων εφοπλιστών και κατασκευαστικών για την τουρκική στρατιωτική επίθεση
Και τώρα πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την εξαφάνιση του μικρού Μπεν
O εμπαθής και ολίγιστος Πορτογάλος αστυνομικός και το κτήνος με το van
Eλλάδα>Μια αγάπη για το καλοκαίρι αλλά από μακριά. Ελάτε του χρόνου
Οι σκοτεινές ΜΚΟ, ο ανύπαρκτος Μηταράκης και το δικαίωμα στην αναπνοή των νεκρών της Μαρφίν
Ευάγγελος Μυτιληναίος>Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική
Είχε προσπαθήσει και την προηγούμενη ημέρα να επιτεθεί στην Ιωάννα η δράστιδα;
Ποιες Γαλάζιες Σημαίες; Αυτές είναι οι πιο καθαρές ακτές της Αττικής
Ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το κράτος τον σταμάτησε!
Πόσοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στον κόσμο τολμούν (ακόμα) άλμα με αλεξίπτωτο;