kourdistoportocali.comRead ThisΚρεατοφαγία, Καρκίνος και η Creta Farms με τα 109 εκατ. Ευρώ χρέη στις Τράπεζες

Αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες;

Κρεατοφαγία, Καρκίνος και η Creta Farms με τα 109 εκατ. Ευρώ χρέη στις Τράπεζες

Εκτρέφει κάθε χρόνο 50.000 συμπαθή γουρουνάκια και στη συνέχεια τα πολτοποιεί (ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες), τα τυποποιεί και τα στέλνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Δηλαδή εάν σταματήσουν οι πόλεμοι στο πλανήτη θα βγουν στους δρόμους οι εργαζόμενοι στις πολεμικές βιομηχανίες και θα απαιτούν να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο ώστε να μην χάσουν τις δουλειές τους. Οποιαδήποτε ομοιότητης αυτού του παραδείγματος με την περίφημη Creta Farms αλλά και τις λοιπές αλλαντοβιομηχανίες της χώρας είναι εντελώς συμπτωματική.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Εχουμε λοιπόν μια εγχώρια βιομηχανία που εκτρέφει κάθε χρόνο 50.000 συμπαθή γουρουνάκια και στη συνέχεια τα πολτοποιεί (ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες), τα τυποποιεί και τα στέλνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ (έτσι κάνουν όλες οι βιομηχανίες του είδους) ώστε να εμπλουτισθεί το οπολοστάσιο της υγιεινής διατροφής των οξυδερκών οικογενειών εντός και εκτός της χώρας.

Στη συγκεκριμένη οικογενειακή επιχείρηση τα δύο αδέλφια που είναι και μεγαλομέτοχοι πλακώθηκαν μευταξύ τους-πράγμα σύνηθες στις καλύτερες οικογένειες και δη στις ελληνικές. Οι τράπεζες που επένδυσαν στην συγκεκριμένη επιχείρηση δανείζοντάς της με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σήμερα με ένα άνοιγμα γύρω στα 110 εκατ. ευρώ. Τόσα χρωστάει η εταιρία που εκτρέφει 50.000 γουρουνάκια ετησίως στις τράπεζες. Για να διασωθεί λένε ότι χρειάζεται (άλλα) καμμιά δεκαριά επειγόντως.

Για να διασωθεί η εταιρία που εκτρέφει 50.000 γουρουνάκια ετησίως για τις ανάγκες των καταναλωτών: Kάθε τόσο ο Μπάμπης και η Σούλα φοράνε τις σαγιονάρες, τα λιποδιαλυτικά σορτσάκια τους και αφού χωρέσουν από τις εισόδους των σούπερ μάρκετ παίρνουν ένα καροτσάκι και σπεύδουν στα ράφια όπου τους περιμένουν τα προιόντα των αλλαντοβιομηχανιών, των βιομηχανιών που πουλάνε προιόντα με κύριο συστατικό τη ζάχαρη (σοκολάτες, μπικότα, παγωτά, κλπ), το αλεύρι και πάει λέγοντας.

Τα εκατομμύρια ανυπεράσπιστα γουρουνάκια των αλλαντοβιομηχανιών του πλανήτη, οι σοκολάτες των εταιριών sweet killer, το αλεύρι “ο καλός μύλος” κλπ, καταλήγουν στις κοιλιές του Μπάμπη και της Σούλας αφού πρώτα παραμείνουν για λίγα δευτερόλεπτα στη στοματική κοιλότητα για να μην μείνουν άνεργοι και οι οδοντίατροι. Στη συνέχεια κατευθύνονται στα στομάχια αφού πρώτα διαπεράσουν όλα τα σχετικά ανθρώπινα όργανα.

Ετσι έχουμε τους καρκίνους του παχέως εντέρου, του οισοφάγου και πάει λέγοντας. Δεν πρέπει να μείνει κανείς καρκίνος παραπονεμένος. Ειδικά η δυτική αλυσίδα διατροφής είναι προσαρμοσμένη στο να επενδύει στους καρκίνους, στα καρδιακά και πάει λέγοντας. Ο καρκίνος, οι χημειοθεραπείες και ότι εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία τεράστια μπίζνα που σε μεγάλο ποσοστό ξεκινάει από τη στιγμή που ο Μπάμπης και η Σούλα κατευθύνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου έχοντας κάνει συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Τι κι αν οι γιατροί φωνάζουν κόψτε το κόκκινο κρέας και πάει λέγοντας.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξει μία γενικότερη αφύπνιση των καταναλωτών ανά τον κόσμο και κυριαρχήσει η αποχή ή η μείωση της κατανάλωσης κρεάτος τι μέλλον μπορεί να έχουν οι αλλαντοβιομηχανίες τύπου Creta farms, oι σοκαλοτοβιομηχανίες και πάει λέγοντας; Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Πως ολόκληρες βιομηχανίες κολοσσοί μπορεί να καταρρεύσουν εάν αλλάξουν οι συνήθειες του καταναλωτή-ιδιαίτερα οι διατροφικές. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε τίποτε άλλο για τον καρκίνο-σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια έχει έναν άνθρωπό της που δίνει τη μάχη του.

Είμαστε όμως τόσο οξυδερκείς που παρότι αντικρύζουμε τον θάνατο κατάματα δεν λέμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Δώστου κρέας και πάλι κρέας. Εάν όμως αφυπνισθούν οι οξυδερκείς καταναλωτές και σταματήσουν να καταναλώνουν αλλαντικά, κρέατα και λοιπά έχοντας συνειδητοποιήσει τον συστηματικό τρόπο αργού θανάτου στον οποίο υποβάλλουν τον εαυτό τους από τη μέρα που γεννιούνται τότε οι βιομηχανίες αυτού του είδους δεν θα έχουν καμμία τύχη. Ενα KΛΙΚ αρκεί.

(MΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ)

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Δήμητρας Μανιφάβα από τη Καθημερινή για τον τρόπο που χρεοκόπησε η Creta Farms

Στην πλήρη απαξίωση οδεύει η μέχρι πριν από λίγους μήνες ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των αλλαντικών, η Creta Farms, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 100 τόνοι, αυτή την εβδομάδα έχει σχεδόν μηδενιστεί, με συνέπεια, πλέον, τα προϊόντα να λείπουν ολοένα και περισσότερο από τα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους, τους αδερφούς Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, καλά κρατεί, με τον δεύτερο να δημοσιοποιεί χθες την πρόθεσή του να αποδεχθεί μέρος μόνο των όρων που έχουν τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου αυτές να μην προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες με ανακοίνωσή του ο Κ. Δομαζάκης, ο οποίος κατέχει μεν πάνω από το 40% της εταιρείας, αλλά έχει εκδιωχθεί από τη διοίκησή της, αποδέχεται στην πραγματικότητα δύο από τα τέσσερα αιτήματα που έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πιστώτριες τράπεζες τόσο στον ίδιο όσο και στον αδερφό του Μάνο, επικεφαλής σήμερα της Creta Farms. Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση επενδυτή μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας αυτής σε εξωτερικό σύμβουλο επιλογής των τραπεζών, ο κ. Κ. Δομαζάκης επαναλαμβάνει την πρότασή του για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου. Μάλιστα, ζητεί από τις πιστώτριες τράπεζες να πραγματοποιηθεί συνάντηση έως αύριο, Τετάρτη, ανάμεσα στον ίδιο, στον Θ. Δουζόγλου και στους εκπροσώπους των τραπεζών.

Ο Κ. Δομαζάκης αποδέχεται μεν την τοποθέτηση από τις τράπεζες συμβούλου αναδιάρθρωσης (CRO/Monitoring trustee), διαφωνεί, όμως, με την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στην PwC, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σαφές ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων» και ότι «η εν λόγω εταιρεία δεν μπορεί να εκτελέσει το καθήκον της με συνέπεια και αμεροληψία». Υπενθυμίζεται ότι στην PwC είχε ανατεθεί από τη διοίκηση της Creta Farms η διερεύνηση της διαδρομής των 11,6 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο ο κ. Κ. Δομαζάκης ισχυρίστηκε ότι δάνεισε την εταιρεία, χωρίς, όμως, να τα λάβει πίσω.

Σύμφωνος, από την άλλη, εμφανίζεται ο Κ. Δομαζάκης σε ό,τι αφορά τον όρο για μεταβίβαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών και των σημάτων του ομίλου στη μητρική εταιρεία, στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι αυτά ανήκουν στην εταιρεία Novaplot, που εδρεύει στην Κύπρο και στην οποία συμμετέχουν με 50% κάθε ένας από τους αδερφούς Δομαζάκη. Ο εν λόγω όρος θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ο πλέον σημαντικός για να εισέλθει επενδυτής στην εταιρεία, δεδομένου ότι το σήμα «Εν Ελλάδι», καθώς και όλες οι σχετικές πατέντες, πρόκειται ίσως για το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Creta Farms. Σε ό,τι αφορά δε τη διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία, την οποία έχει αναθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Deloitte, ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι επιδιώκει και επικροτεί μια τέτοια διαδικασία.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει πως η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, ότι τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί και απαιτούνται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ άμεσης ρευστότητας προκειμένου να αρχίσει να αποκαθίσταται η λειτουργία της και τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. ευρώ, ώστε να επέλθει ομαλότητα. Πηγές από το λιανεμπόριο ανέφεραν ότι, πλέον, κορυφαία αλυσίδα αποσύρει τους κωδικούς της Creta Farms από τα ράφια της, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εμπορεύματα, παρά μόνο ελάχιστα σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κύκλους κοντά στον Μ. Δομαζάκη, ο τελευταίος έχει αποδεχθεί όλους τους όρους των τραπεζών. Βεβαίως, ακόμη και αν οι πιστωτές ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν στην Creta Farms (είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες το 19% της εταιρείας), κάτι που μπορεί να γίνει εάν καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις, εκτιμάται ότι απαιτείται και πάλι η συναίνεση και των δύο βασικών μετόχων, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στον όποιο σχεδιασμό για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS