kourdistoportocali.comRead ThisKώστας Βαξεβάνης VS Anne Applebaum

Θέλουμε τον απατεώνα που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε

Kώστας Βαξεβάνης VS Anne Applebaum

H Ελλάδα κυβερνάται από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών

Η γνωστή δημοσιογράφος, Anne Applebaum, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ -τη σημαντικότερη παγκόσμια διάκριση που μπορεί να λάβει ένας δημοσιογράφος- στο φύλλο της Washington Post της Παρασκευής κάνει μία αποτίμηση της τριετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως από το 2015 “η Ελλάδα κυβερνήθηκε, και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα, από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών”.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης” για τους ΑΝΕΛ ότι “πίστευαν ότι το χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας” ενώ και για τα δύο κόμματα αναφέρει ότι “έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνησή τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε “αστική δημοκρατία””.

Αναφερόμενη στις προοπτικές της χώρας, σημειώνει πως “η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές”, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη “ευρωπαϊστή και κοινωνικά φιλελεύθερο ηγέτη που αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας” και κλείνει το άρθρο της με μία εκτίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο: αν η ήττα του λαϊκισμού περνά αναγκαστικά μέσα από την άνοδο στην εξουσία των δυνάμεων του λαϊκισμου που τον εκπροσωπούν (σε κάθε χώρα), τα πράγματα δεν προμηνύονται εξίσου θετικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο από το ΑΠΕ ολόκληρο το άρθρο:

Υπήρξε μια στιγμή, στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης τον Ιούλιο του 2015, όπου πολλοί Αθηναίοι έπεσαν για ύπνο φοβούμενοι ότι θα ξυπνούσαν σε διαφορετική χώρα. Ένας Έλληνας ακαδημαϊκός μου είπε ότι φοβόταν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ σε μία νύχτα, ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες το πρωί, ότι θα υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων και στη συνέχεια διαδηλώσεις:”Η Ελλάδα είναι μία χώρα της μεσαίας τάξης”, μου είπε. “Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σοκ”. Αρκετοί άλλοι μου είπαν ότι πραγματικά περίμεναν ότι θα ακολουθήσει η εγκαθίδρυση μίας δικτατορίας ανάλογη με αυτήν της Βενεζουέλας, ίσως και με τανκς να γυροφέρνουν στους δρόμους.

Αυτοί οι φόβοι δεν ήταν υπερβολικοί. H Ελλάδα κυβερνήθηκε -και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα- από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών. Την περίοδο του έγινε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε, φάνταζε περίεργη και αταίριαστη όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση ακροαριστερών και ακροδεξιών στην Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του σε μια συνιστώσα που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο άλλος κυβερνητικός εταίρος -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- πίστευαν ότι το θηριώδες ελληνικό χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. Και τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνησή τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε “αστική δημοκρατία”.

Αλλά αυτή η δικτατορία, “τύπου Βενεζουέλας” αποφεύχθηκε. Ανάλογα με το ποιος περιγράφει τα γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είτε τρόμαξε υπό την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε φοβήθηκε τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από την ευρωζώνη, είτε ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά το προεκλογικό του αφήγημα. Παρ’όλο που είχε τροφοδοτήσει τους υποστηρικτές του με μια οργισμένη, αντιευρωπαϊκή ρητορική και με υποσχέσεις να ξανακάνει πλούσιο τον “λαό” εις βάρος των ελίτ, των τραπεζών και των Γερμανών, κατέληξε να ακολουθεί τους κανόνες των διεθνών θεσμών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και μέσα στο διεθνές οικονομικό και θεσμικό σύστημα που ίδιοι οι ηγέτες [του ΣΥΡΙΖΑ] ισχυρίζονταν ότι αποστρέφονται.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτού του τύπου ο αριστερός λαϊκισμός, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μερικά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου, η χώρα βγαίνει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης. Μοιάζει να έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όμως, εξαιρετικά υψηλό: μαζική ανεργία, φτώχεια, μια γενιά νέων που μετακόμισε στο εξωτερικό. Αλλά η δημοκρατία διασώθηκε.

Η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: Αν, όπως έγραψα πριν από εβδομάδες, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι συχνά ο πιο ακραίος λαϊκισμός, τότε τι συμβαίνει μετά την αποτυχία του πιο ακραίου λαϊκισμού; Μέρος της απάντησης είναι…τίποτα: Η παρατεταμένη ελληνική κρίση έχει οδηγήσει σε απάθεια, εξάντληση και σε μια βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του είναι διεφθαρμένος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλος ενθουσιασμός στην κοινωνία για κανένα πολιτικό σχέδιο.

Αλλά η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επίσης την αντίρροπη αντίδραση: μια μικρή αλλά διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, και να αποτιμηθεί θετικά η φιλελεύθερη δημοκρατία. Πριν από μια δεκαετία, οι διανοούμενοι στην Ελλάδα ήταν όλοι αριστεροί, και τα περισσότερα βιβλία για την πολιτική και την οικονομία γράφονταν από μαρξιστές. Τώρα, είναι δυνατόν να καθίσει κανείς σε μια καφετέρια με νέους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται όχι μόνο “φιλελεύθεροι” αλλά και “νεοφιλελεύθεροι”, υιοθετώντας έναν όρο που θεωρούνταν βαριά προσβολή μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Υπάρχουν κι άλλα: Ένα βιβλίο που ονομάζεται “Σύντομη Εισαγωγή στον Φιλελευθερισμό”, του Αριστείδη Χατζή, ήταν στα ευπώλητα το 2017. Οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν νέες εκδόσεις από τα έργα του Friedrich Hayek και του John Stuart Mill. Μία μικρή ομάδα φιλελεύθερων δεξαμενών σκέψεων είναι αποφασισμένη να πετύχει στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών. Το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάσει την 200ή επέτειο από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της και πολλά ιδρύματα θα κάνουν εκτενή αφιερώματα στη γέννηση της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αυτά είναι επί του παρόντος αισιόδοξα σημάδια. Όμως υπάρχουν και πολλές δυσοίωνες προβλέψεις. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασταθής. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση του αριστερού λαϊκισμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση του δεξιού λαϊκισμού. Αλλά αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο νέος ηγέτης της, ο καταρτισμένος περί τα οικονομικά και ευρωπαϊστής Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος είναι οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερος και αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Nέας Δημοκρατίας – πιστεύει ότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις διότι η οικονομική πραγματικότητα υπερίσχυσε των αλλοπρόσαλλων οικονομικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένος”, μου ανέφερε. “Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι “σας είπαν ψέματα, είναι ψεύτες” και ο χαρακτηρισμός “ψεύτης” έχει ειδικό βάρος”.

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση πριν από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και ίσως και να βγει πρώτη. Αλλά το συμπέρασμα για τους υπόλοιπους είναι μάλλον δυσοίωνο. Εάν είναι αλήθεια, όπως πιστεύει ο Μητσοτάκης, ότι η μόνη θεραπεία για τη λαϊκιστική ρητορική είναι η πικρή, προσωπική εμπειρία της αποτυχίας στο πεδίο της πολιτικής εφαρμογής, τότε έχουμε αρκετά χρόνια αναταραχής μπροστά μας”.

Τα αρπακτικά

Στον αντίποδα ο Κώστας Βαξεβάνης με άρθρο του στο Documento υποστηρίζει ότι “θέλουμε τον απατεώνα που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Δεν τολμάμε να πιστέψουμε, ακόμη και αν το γνωρίζουμε, ότι όλοι δεν είναι απατεώνες. Αναγνωρίζουμε έτσι την απάτη και τη βρόμικη πρόθεση ως κίνητρο, αντί την άλλη καθαρή πολιτική…”

Ο εκδότης που πιάστηκε με μαύρες σακούλες με εκατομμύρια, που έβγαλε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του τον επιθανάτιο ρόγχο του Παύλου Φύσσα, που εμφάνισε τη Χρυσή Αυγή ως προσκοπική οργάνωση που συνοδεύει γριούλες στο ΑΤΜ, που, που, που, όχι μόνο διατηρεί (με τον τρόπο που διατηρεί) αναγνώστες, αλλά τολμά να γράφει για τους άλλους.

Προχθές αποκάλυψε το μέγα σκάνδαλο με πωλητή λουκουμάδων στη Μύκονο που αγοράζει μισό ευρώ τον λουκουμά και τον πουλά 2,5. Και μετά στην αρθρογραφία του αποκάλυψε… προδοσία του Τσίπρα. Ζώστηκε τα νταούλια ο Θέμος, ο μαυροκουβαλητής και κομιστής, νομίζοντας πως ζώστηκε τα άρματα και ζήτησε κρεμάλες για όσους «ξεπουλάνε τη Μακεδονία». Ο εθνικός διασκεδαστής, ο οποίος έσπαγε πλακίτσα μετατρέποντας καλλίπυγες καλλιτέχνιδες σε αξεσουάρ του συμπλεγματισμού του, ανακάλυψε τον προβληματισμό της εθνικής ευθύνης. Φυσικά όλα αυτά από την Ελβετία όπου διαμένει επιδοτούμενος επιχειρηματικά από τις offshore που χρηματοδοτούν τη Μαρέβα και κάποιες άλλες συνεργάτη του Βενιζέλου.

Τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα; Ενας τηλεπλασιέ βιβλίων, ένας διασκεδαστής περιθωριακών καναλιών που έχει πουλήσει από βιβλία αριθμολογίας μέχρι τον φασισμό του Πλεύρη, που έχει εξαπατήσει τον κοσμάκη με νανογιλέκα του… Καματερού, που έχει αποκαλυφθεί ως λογοκλόπος παρουσιάζοντας ολόκληρο βιβλίο ως δικό του, που έχει αγκαλιάσει κάθε πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο προηγουμένως έβρισε, που έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως εργολάβος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων υπέρ εμπόρων όπλων, που έχει τοποθετηθεί από εισαγγελείς στο επίκεντρο των μεγαλύτερων σκανδάλων για την υγεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο Αδωνοβλεψία της εξουσίας, που, που, που… είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τους οπαδούς του κόμματος να τον εμφανίζουν ως ηρωικό θύμα σκευωρίας.

Τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα; Ο Αντώνης Σαμαράς, που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μακεδονικό αν και ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ως προδότη υπέρ οικονομικών συμφερόντων, που έλεγε πως δεν θα επιστρέψει στη ΝΔ ούτε ως αρχηγός αλλά επέστρεψε για να τη ρίξει στο μνημόνιο και το PSI, που υπήρξε ένας αποτυχημένος και παρίας της πολιτικής, που ανέκαμψε φορτώνοντας στο κόμμα του τη μαρκίζα της ακροδεξιάς, που επέλεξε τον Παπασταύρου ως σύμβουλο και σύμβολο, που κατέστρεψε ό,τι μετριοπαθές είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του, που όρισε τα στελέχη της Novartis συμβούλους στο πρωθυπουργικό γραφείο, που, που, που… γίνεται τιμητής και σωτήρας της χώρας.

Τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα; Που ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπήρξε πρώην κρατικοδίαιτος μάνατζερ και σημιτοφύλακας, που αναδείχτηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου με τον οποίο είχαν μεσοτοιχία και τις βίλες και τους αναπτυξιακούς προβληματισμούς, που απέτυχε να διοικήσει την Εμπορική Τράπεζα, που υπήρξε σύμβουλος της Novartis με βούλα και υπογραφή αλλά πάνω απ’ όλα με αμοιβή, που η σύζυγός του ως γυναίκα του Καίσαρα έκλεινε δουλειές με το ΚΕΕΛΠΝΟ όταν ο Καίσαρας ευλογούσε τη λιτότητα και την ανέχεια, που ως διοικητής της ΤτΕ δεν τήρησε ποτέ τα προσχήματα αλλά πολιτεύτηκε ως κομματάρχης αντί ως κεντρικός τραπεζίτης, αναζητώντας την ώρα να γίνει από υπάλληλος… πρωθυπουργός όπως του είπε ο Πάγκαλος, που, που, που… μας έριξε βαθιά και με φλυαρία στα μνημόνια αλλά δεν άνοιξε το στόμα του να πει ότι βγήκαμε και παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν πως όλα είναι σκευωρία εναντίον του.

Τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα; Που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ομοτράπεζος του Χριστοφοράκου , που απαντούσε με υπόκλιση σε κάθε κλήση της Siemens για να φωτογραφηθεί, που ξέχασε να πληρώσει τα τηλεφωνικά της κέντρα, που δεν είχε την περηφάνια να αγοράσει ένα πλυντήριο 500 ευρώ και έπρεπε να του το χαρίσουν, που ανέλαβε υπουργός και έκοψε, απέλυσε, «ακρωτηρίασε», που έγινε «Κήρυκας» απλήρωτων δανείων και Χανίων, που υπόσχεται διαφάνεια αλλά η σύζυγός του έχει άγνωστους χρηματοδότες τυλιγμένους στην ανωνυμία των offshore , που υπόσχεται χαμηλή φορολόγηση αλλά της συζύγου του είναι ανύπαρκτη στους παραδείσιους προορισμούς, που τον πειράζει η εγκληματικότητα Εξαρχείων και περιχώρων αλλά καθόλου του άριστου κουμπάρου του στη Λάρισα που μπήκε στη φυλακή για απάτες, που τον πειράζουν οι μετανάστες αλλά τα στελέχη του βγάζουν μεροκάματο κάνοντας παράνομες ελληνοποιήσεις, που, που, που… αλλά όταν έρθει εν τη βασιλεία του όλα θα τα αλλάξει και θα φιλήσει η επιχειρηματικότητα τύπου Μαρέβας τον βάτραχο της πολιτικής και θα γίνει πρίγκιπας.

Τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα και τα λαμόγια της διπλανής πόρτας, τα αρπακτικά της καθημερινότητας, ο γείτονας της διαπλοκής γίνονται ξαφνικά κήνσορες, ντουντούκες του πατριωτισμού και φορείς μιας περίεργης αμνησίας. Ολοι αυτοί, επώνυμοι και ανώνυμοι που, που, που…

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η χώρα πάσχει. Δεν πάσχει επειδή είναι πολλοί αυτοί οι… που. Αλλά γιατί όσοι και να είναι κατάφεραν να πείσουν τη χώρα, να την εθίσουν ότι μόνο αυτοί αποτελούν τη νομιμότητα και την κανονικότητα. Κυβέρνησαν και κατάφεραν να ταυτίσουν τον εαυτό τους με την εξουσία, τις πράξεις τους με τις ανάγκες και την παραβατικότητά τους με τον νόμο λειτουργίας του κράτους. Κατάφεραν να διαχύσουν τη διαφθορά ως τη βάση της κοινωνίας, ως εκεί που συνορεύει το μικρομπακάλικο με τη μικροκλεψιά και ο επιχειρηματίας με τη μεγάλη. Δημιούργησαν ένα πλέγμα συνενοχής και ταυτόχρονα ομηρίες που ενεργοποιούν το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Μπορεί τα χρόνια της κρίσης, μέσα στην αναμπουμπούλα της να ήταν δακτυλοδεικτούμενοι αλλά επανέρχονται ως οι υποσυνείδητοι εξουσιαστές. Ο,τι αλλάζει στην Ελλάδα δεν δημιουργεί με τρόπο γραμμικό και με αυτοματισμούς μόνο θετική αποδοχή. Δημιουργεί και τον φόβο για το άγνωστο που μπορεί να απειλήσει τη βόλεψη του καθενός. Θέλουμε τον απατεώνα που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Δεν τολμάμε να πιστέψουμε, ακόμη και αν το γνωρίζουμε, ότι όλοι δεν είναι απατεώνες. Αναγνωρίζουμε έτσι την απάτη και τη βρόμικη πρόθεση ως κίνητρο, αντί την άλλη καθαρή πολιτική. Γι’ αυτό δεν φτάνει να καταγγέλλεις. Πρέπει και να εξηγείς στον κόσμο, να τον κάνεις να αισθάνεται ασφαλής γι’ αυτό που συμβαίνει. Είναι σίγουρα πιο αναγκαίο και υγιές, απ’ το να κάνεις τον αμφισβητία στον χοντροπατριωτισμό του Θέμου και τον ελεγκτή στην ευέλικτη τιμιότητα του Αδωνη.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS