kourdistoportocali.comRead ThisΓιώργος Γεραπετρίτης

Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης

Γιώργος Γεραπετρίτης

Από ένα ταπεινοχώρι της Καρπάθου αποφασισμένος να πολεμήσει το κράτος-Λεβιάθαν

Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες δεκαετίες για να δούμε την εικόνα μας ως κοινωνία στον καθρέπτη του Πρωτέα: Oτι είμαστε μια «Κολομβία των Βαλκανίων» κι οτι μας χρειάζεται ένας πείσμων, συναρπαστικός τύπος, από ένα ταπεινοχώρι της Καρπάθου για να πολεμήσει το κράτος-Λεβιάθαν….

Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης

Εκεί , η θάλασσα της Καρπάθου ειναι η θάλασσα του Ηρακλείτου. Οι αμμουδιές είναι οι αμμουδιές του Ομήρου.

Τα κύματα, κατά τον Ελύτη, μιλούν Ελληνικά κι ενας ψαράς οργώνει αυτή τη θάλασσα αιώνες τώρα….

Γι αυτό πιστεύω οτι ο Γιώργος Γεραπετρίτης (και ο κάθε Γιώργος Γεραπετρίτης της περιφέρειας) είναι ένας έφηβος που έμαθε σε αυτές τις έσχατιες της Ελλάδας να τριγυρίζει με το γεμάτο ρόζους κουπί των Αργοναυτών….

Σήμερα, ξέρουμε πως ο καθηγητής της Νομικής και επισκέπτης-καθηγητής σε διάσημα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού υπηρέτησε με συνέπεια τη λιτή μεγαλοπρέπεια.

Οι καθηγητάδες-και μάλιστα εκείνοι που έχουν διακριθεί ακολουθώντας το μονοπάτι ενος Δικαίου που δεν είναι τόσο δημοφιλές (Το διοικητικό δίκαιο δεν είναι ελκυστικό) , δεν κάνει πλούσιο τον νομικό που το σπουδάζει, ενώ ο πολίτης συνήθως χάνει όταν τα βάζει με το κράτος….

Ο Γεραπετρίτης στην κουβέντα με τον υπογράφοντα μάλλον αποζητούσε να αναμετρηθεί με αυτό το κράτος-Λεβιάθαν που αναφέρει συχνά-πυκνά ο Χομπς. Ο Άγγλος φιλόσοφος που είχε πει με εύστοχο τροπο «το να μην πιστεύεις στη δύναμη είναι σαν να μην πιστεύεις στη βαρύτητα….» έδωσε γοργόφτερη δύναμη στον νεαρό τότε νομικό που έσφιξε τα χείλη κι ήθελε κάποτε να αναμετρηθεί με αυτο το άθλιο κράτος που τα καταπίνει όλα….

Η κουβέντα μας έγινε μια νέα ανάγνωση στο τοπίο κι οι αναφορές στην Ελβετία με τα τρία Έθνη και τον Κοινοτισμό (Καντονισμό) που είχε προτείνει και ο κορυφαιος Κοινωνιολόγος Καραβίδας για το κράτος που ποτέ δεν το αγάπησε ο πολίτης, έδωσε μια νέα διάσταση στη στιχομυθία….

Μα, γίνεται να διαθέτουμε Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας με έστω και παρεμβατικό ρόλο κι απ’ την άλλη να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο-ενώ οι γείτονες μας στην Τουρκία τηρούν με ευλάβεια το αντίστοιχο νομο;

Αυτή ήταν η ερώτηση….

Ο Υπουργός Επικράτειας μίλησε για έλλειμα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου γιατί θεωρεί αναγκαίο το συνολικό στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αναχαίτιση του καπνίσματος.

Ξεκινώντας την κουβέντα, ρώτησα, πως ένας τεχνοκράτης υπουργός μπορεί να φτιάξει το επιτελικό κράτος, να διορθώσει τις αρρυθμίες και με ένα θρίαμβο ψηφιακών υπογραφών να κερδίσει το στοίχημα;

Μα όταν τον είδα, αυτόν τον υπουργό που γεννήθηκε απέναντι απ’ τις κοντινές ακτές των Προσωκρατικών και αντικρύζοντας ένα γενναίο μειδίαμα πίσω απο τα γυαλιά, κατάλαβα πως αυτός ο τύπος με τη δύναμη του επιχειρήματος μπορεί να συντρίψει την υποταγή….

Δεν θυμάμαι κανέναν πολιτικό να θέλει να είναι θεματοφύλακας σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Ο Μητσοτάκης δεν τον διάλεξε τυχαία. Δεν είναι τυχαίο που τον έκανε εξ απόρρητων του.

Αντιλήφθηκε πως έχει να κένει με έναν άνθρωπο που δεν μετρά μόνον αποστειρωμένα νομικά επιχειρήματα αλλα διαθέτει αρμονία πολιτισμού.

Οταν του μίλησα για τον Σάμιουελ Μπόμπουβι, τον διάσημο Ελβετό μουσικολόγο που κατέγραψε την παραδοσιακή μουσική της Κάσου και της Καρπάθου κι αποφάνθηκε πως σώζεται στα νησιά αυτά το Δημοτικό τραγούδι στην αρχαία του μορφή με ρυθμικά Βυζαντινά μέτρα κι έτσι διασώζεται η διαχρονικότητα απο τα χρόνια της Ανεξαρτησίας , ιδού η καλύτερη πρόταση για μια απο τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821.

Σαφώς εξαίρετη και φωσφορίζουσα σε σχέση με μια ξερή , άνευρη, ομιλία για εναν μπουρλοτιέρη των χρόνων του Αγώνα….

Ο Γεραπετρίτης άκουσε με προσοχή μια πρακτική ευνομούμενων κοινωνιών όπως π.χ αυτο που συμβαίνει στις ΗΠΑ όταν το απορριμματοφόρο δημιουργεί μποτιλιάρισμα και συστοιχίες αυτοκινήτων που καρτερικά οι οδηγοί τους περιμένουν, τότε (εκεί) στις προηγμένες κοινωνίες , το απορριμματοφόρο κάνει ελιγμό κι επανέρχεται στο σημείο αφότου εχει αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία….

Αυτο είναι το υπέροχο, ελεύθερο σύμπαν του Γιώργου Γεραπετρίτη αφού υποστηρίζει πως οι βουλευτές της πλειοψηφίας πρέπει να διαθετουν κριτική σκέψη και να καταψηφίζουν (!!) όταν χρειάζεται, γιατί αυτό είναι υγιές και δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία. Με αυτά και με άλλα πολλά η κεντρική πολιτική σκηνή θα μας επιφέρει εκπλήξεις και θα κάνει λιγότερο πληκτική την πολιτική ζωή.

Οπως τις προάλλες που αναμετρήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω οταν οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ έθιξαν τη δουλειά του και την επαγγελματική του επάρκεια.

Δεν ειναι εύκολο να συναντήσει κανείς τον εργασιομανή καθηγητή στην πολιτεία όπου αληθινά κατοικεί.

Η κουβέντα για το επιτελικό κράτος ειναι μια χειραψία πάνω απ την άβυσσο.

Στη συνεντευξη στο Κανάλι-1 μίλησε για όλα .

Είμαι σίγουρος πως η πένα που σχεδιάζει έχει τους ίδιους ρόζους με το κουπί που πρωτοχτύπησε τα κύματα του Ελλησπόντου ένας απ’ τους Αργοναύτες.

Αυτή η κρύπτη πολιτικής ευζωίας κάνει τον Προσωκρατικό Γεραπετρίτη, αφόρητα σύγχρονο, την ώρα που απολαμβάνει το μαγικό ξόρκι ενός εσπρέσσο.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Broken Hearts
H γενναία δικαστής που έστειλε στο σκαμνί όλη την ηγεσία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Athens Review of Books
Η Ελληνική Οικονομία είναι ένα Ζόμπι!
Ο Σκλαβενίτης deliveras, ο Βακάκης κάνει πλάκα και ο Ανδρικόπουλος που δίνει συμβουλές
ΣΟΚ>Καταρρέουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το δημόσιο χρωστάει 3 δις στις τράπεζες και ζητάει δόσεις
Τα καλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια του 2019!
Χαστούκι της Γερμανικής Βουλής προς την Καγκελάριο Μέρκελ
H “κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας και η αριστερή “ευαισθησία” του Τσίπρα για τους απολυμένους της Πειραιώς
Kραχ στην επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εγκαταλείπουν οι Τούρκοι της Dogus
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία ακινησίας (Photos)
Πιο πολύπλοκο από τον Κώδικα Ντα Βίντσι το Ασφαλιστικό Βρούτση
Bόμβα από την Hard Rock International για εμπλοκή υπουργών στο διαγωνισμό για το Καζίνο στο Ελληνικό