kourdistoportocali.comRead ThisEυτυχώς η Ελληνική (πεπετζίδικη) Πολιτεία δεν ασχολήθηκε μαζί του

Γιώργος Λάνθιμος

Eυτυχώς η Ελληνική (πεπετζίδικη) Πολιτεία δεν ασχολήθηκε μαζί του

Δεν θέλω να σας το χαλάσω, αλλά ο Λάνθιμος δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα, παρά μόνο τον εαυτό του.

Η ελληνική πολιτεία συγχαίρει τον Γιώργο Λάνθιμο. Μάλιστα. Η ελληνική πολιτεία συγχαίρει έναν δημιουργό που προσπάθησε με κάθε τρόπο να διώξει από τη χώρα. Και –ευτυχώς για εκείνον– τα κατάφερε. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία των πολιτιστικών και πνευματικών δυνάμεων που δημιουργούν στη χώρα μας».

του Γιάννη Γορανίτη

Δεν ξέρουμε αν ο ΠτΒ πράγματι αγνοεί ή επιλέγει να αγνοήσει το γεγονός ότι ο Λάνθιμος εδώ και χρόνια δεν «δημιουργεί» στη χώρα μας. Ή ότι η βραβευμένη ταινία του δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Ιρλανδίας, Αγγλίας και ΗΠΑ (τα ιρλανδικά site μάλιστα αναφέρονται σε βράβευση ιρλανδικής ταινίας). Δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό όνομα στο cast, ούτε βέβαια στη λίστα των συντελεστών (με μοναδικές εξαιρέσεις τον Ευθύμη Φιλίππου και τον μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη).
Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος συμπληρώνει: «η πολιτεία έχει χρέος να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμικό περιβάλλον, ώστε οι Έλληνες δημιουργοί να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προβάλλουν τη δουλειά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.»

Δεν θέλω να σας το χαλάσω, αλλά ο Λάνθιμος δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα, παρά μόνο τον εαυτό του. Ούτε βέβαια είναι το «πρόσωπο της άλλης Ελλάδας» όπως βαυκαλίζονται πολλοί. Ο Λάνθιμος αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καν άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία και μοναδική, είναι αυτή που πνίγει τα παιδιά της, αυτή που –αντίθετα στα πιστεύω του υφυπουργού– δεν επιτρέπει στους δημιουργούς «να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους», πόσο μάλλον «να προβάλλουν τη δουλειά τους». Και η επιτυχία του Λάνθιμου είναι η απόδειξη ότι μόνο όσοι έφυγαν στο εξωτερικό τα κατάφεραν. Ο Λάνθιμος, ο Αντετοκούμπο, ο Δασκαλάκης, ο Τσιτσιπάς, για να αντλήσω μερικά μόνο παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα, ξεχώρισαν μόνο όταν έφυγαν από εδώ.

Ας συγχαρούμε τον Γιώργο Λάνθιμο ως διεθνή δημιουργό, ας χαρούμε για την παγκόσμια επιτυχία του κι ας αφήσουμε τα λοιπά κλισέ στους λογογράφους των πολιτικών.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

O Γιώργος επιστρέφει στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Ο Κυριάκος με τον Τατσόπουλο ξορκίζει το φαντάσματα των Καραμανλικών
Αφήσαμε βορά στους Κατσιαπλιάδες Αγανακτισμένους τον Παπανδρέου
Eνώ καταρρέουν οι τράπεζες η Μέρκελ χαρίζει τις συντάξεις και ο Τσίπρας κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις
ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>Τι πετύχαμε που παρατήσαμε τον δρόμο κι εμπιστευτήκαμε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Aνοίγουν τους λογαριασμούς του Σημίτη, κολλητός του Ακη στην ΕΡΤ, κολλητός του Κόκκαλη υμνεί Τσίπρα!
ΕΚΤΑΚΤΟ>To Βloomberg σπάει πλάκα με το πεπετζίδικο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια!
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι στηρίζει το Facebook στον αγώνα του κατά George Soros
Το απύθμενο θράσος ενός «ειδικού συνεργάτη»
Στο ονειρικό luxurious καταφύγιο της Αρίστης
Zητάνε από τον Στουρνάρα να γίνει φακίρης των κόκκινων δανείων!
Οι εγχώριοι ολιγάρχες που υποκλίθηκαν στην γενετήσια ορμή του Αλέξη και ο Σόρος